Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Vreselijk neefje te logeren, wat vertel ik zus?

Mijn neefje van 7 logeert hier twee nachtjes en ik begin een beetje moe van hem te worden. Een opsomming van een paar streken: ging pinda's eten op de kamer van mijn dochter en de hele vloer was bezaaid met schillen (heb ik hem laten opruimen), smeerde tandpasta in mijn zoontjes haar, ik heb hem net kunnen tegenhouden dat bij de anderen te doen, zeurt bij elke maaltijd dat hij het eten niet lekker vindt, drukt mijn dochter van 6 tussen deur en muur en gaat tegen deur duwen, duwt zelfde dochter uit haar kamer en probeert haar buiten te sluiten, vandaag speelt hij met de lift bij het metrostation ondanks waarschuwing van mijn man en gaf toen mijn man boos werd uit wraak daarna een harde douw tegen mijn zoontje van 4. Mijn man is toen heel erg boos op hem geworden.

We hebben het allebei met hem gehad. De vraag is wat vertel ik nu aan mijn zus?

Lou

Lou

27-12-2009 om 20:07

Nou, dit

Dit laat je natuurlijk niet ongezegd!

Je kunt het wat inkleden en je hardop afvragen of het wel goed met hem gaat want... en dan je verhaal doen. Ik zou het dit soort dingen zeker willen weten als ik zijn moeder was.

Heb je nog een andere optie dan? Niets zeggen??

groet,

Lou

sidneysheldon

sidneysheldon

27-12-2009 om 20:52

De waarheid

maar dan wel een beetje "goed verpakt", dus bijvoorbeeld, dat het logeren niet zo lekker loopt, want hij luistert eigenlijk helemaal niet goed naar jullie. Misschien heeft hij niet niet naar zijn zin, etc etc en dan de voorbeelden noemen naar je zus.

Christientje

Christientje

27-12-2009 om 22:18

Vertellen!

Ik zou het zeker vertellen. Zou jij het niet willen weten wanneer jouw zoontje dit zou uitspoken bij zijn tante ? Ik wel hoor !
Christientje

Tango

Tango

27-12-2009 om 22:47

Gelukkig

Is het maar 2 nachtjes en zal hij snel weer vertrekken, anders zou ik hem zeker eerder naar huis hebben laten gaan.
En natuurlijk moet je het eerlijk vertellen aan je zus dat het niet zo goed ging. Zou niet eerlijk zijn als je het verzwijgt en bovendien zal ze je dan misschien vragen of hij nog een keer mag komen......en dat wil je w.s. niet.
Intussen zou je natuurlijk ook nog even kunnen peilen bij neefje waarom hij zich zo gedraagt. Heeft hij het niet naar zijn zin, heimwee o.i.d.? Ik vind het wel opvallend gedrag. Meestal vinden kinderen logeren leuk en gedragen ze zich juist heel gezellig. Moest hij misschien van je zus bij jullie logeren tegen zijn zin? Dan is het gedrag meer begrijpelijk. Maar het kan ook zijn dat hij het gewoon heel spannend vindt en zich daarom zo gedraagt.

Logeert hij wel vaker?

Wij hebben een neefje dat ook nogal druk, chaotich en ongeholpen is...toen hij jonger was (b.v. 7) kende hij ook z'n eigen kracht nog niet waardoor intermetzo's zoals jij noemt met regelmaat uitliepen op drama's omdat jongste dochter dan de pineut was (niet sterk meisje en ook veel te zachtaardig dus helemaal niet bedacht op duwen b.v.). En toch heb ik ergens een zwak voor hem, hij is de zoon van mijn broer....en dat brengt een soort onvoorwaardelijke vanzelfsprekend erbij. daardoor kan ik best veel van hem hebben. Hij voelt zich hier ook duidelijk 'thuis' en komt hier graag en best vaak, terwijl hij bij heel veel anderen (opa's oma's vriendjes etc.) niet ├ęcht erg welkom is.
Ik houd hem gewoon erg 'kort'. De regels die voor mijn kinderen gelden, gelden ook voor hem. En bij gedoe of andere dingen krijgt hij gewoon straf. En dat werkt.Ik overweeg nooit om hem eerder naar huis te laten gaan....hij is hier, hoort hier en dus krijgt hij hier straf. Het brengt op de een of andere manier rust dat hij dat weet. Dat hij weet waar ie aan toe is. Ik bedenk meestal ook wat leuks, iets aktiefs zodat ie zijn energie kwijt kan...dat kan thuis bij hem niet altijd omdat hij 2 nog jonge zusjes heeft.En we eten iets dat hij lekker vindt. Een beetje verwennerij mag best bij een logeerpartijtje. Ik doe dus niet moeilijk over je bord niet leegeten enzo. Tenslotte hoef ik hem niet op te voeden....dat doen hun maar.
groeten albana

liat

liat

28-12-2009 om 16:56 Topicstarter

Ik heb het aan mijn zus verteld

ik probeerde het een beetje voorzichtig te brengen: dat haar zoontje wat "aanloopproblemen" had en ik heb een paar voorbeelden gegeven. Ik heb wel erbij vermeld dat nadat mijn man boos was geworden het veel beter was gegaan.

We gingen daarna met z'n allen naar de schaatsbaan. Helaas heeft mijn zus hem onderweg waarschijnlijk een donderpreek gegeven want bij het afscheid wou hij ons geen hand geven en leek hij boos op ons. Volgens mij voelt hij zich verraden.

Vanochtend heb ik net zo gezellig met hem gekookt. Jammer, maar hopelijk krijgen we weer een kans.

Nou

ik hoop voor je dat je die kans gaat krijgen. Ik snap niet zo goed waarom je het niet gewoon met je neefje hebt opgelost? Zijn vertrouwen ben je kwijt door het aan zijn moeder te vertellen en zij zal zich 2x bedenken voor ze haar "lastpak" weer bij jullie laat logeren.
Je had toch gewoon met hem een gesprek kunnen hebben? Hij was jullie overduidelijk aan het uitproberen. "He lieverd, je bent nog niet zo aan onze huisregels gewend maar bij ons thuis....blablabla" Kort maar krachtig.

koentje

koentje

29-12-2009 om 09:38

Olief

nu heeft iedereen lopen roepen dat ze het vertellen moet aan zus en als ze dat dan gedaan heeft roep jij ineens waarom ze het met neef niet opgelost heeft.....
Beetje jammer.

Liat, het is prima dat je het verteld hebt. Natuurlijk is je zus dan boos op haar zzoon; dat is toch logisch? Het zou eerder zorgwekkend zijn als dat niet zo was.

Het valt me wel erg op dat je opmerking 'ik hoop dat we nog een kans krijgen' erg onderdanig klinkt. Ik weet niet hoe je verder met je neef omgaat, maar als die houding standaard is, dan is dat misschien de reden dat hij zich zo gedraagt": dat hij gevoel heeft je de baas te zijn. Ik denk dat het handig is om met elkaar af te spreken en juist snel weer een logeerpartijtje af te spreken, met duidelijk van te voren vastgelegde afspraken. Succes!

Koentje

koentje: "Natuurlijk is je zus dan boos op haar zzoon; dat is toch logisch? Het zou eerder zorgwekkend zijn als dat niet zo was."
Sja. Als zus zijnde zou ik het er weliswaar met mijn kind over gehad hebben, maar niet in een donderpreek waar het gastgezin bij is. Ik zou zelfs proberen niet boos te worden. Natuurlijk zou ik teleurgesteld zijn als mijn kind zich zo had gedragen, maar Liats man is al boos geworden en Liat zelf heeft hem ook tot de orde geroepen. Als mijn kind straf op school krijgt voor een streek, dan ga ik hem thuis toch ook niet nog eens straf geven? Wel duidelijk maken dat ik het evenmin goed vind.
Liat, ik zou het er zeker nog eens met je zus over hebben en ook aangeven wat er allemaal wel goed en leuk ging. Als jullie het leuk vinden om je neefje nog eens te logeren te hebben, dan leg je toch gewoon uit dat je zo graag nog eens samen wilt koken/spelletjesdoen/weet ik het?

Koentje

Ik weet niet waarom je mijn reactie "jammer" vindt? Omdat ze het al had gezegd tegen haar zus, of omdat het afweek van wat anderen zeiden?

Nasha 1st

Nasha 1st

29-12-2009 om 14:45

Donderpreek

was volgens mij niet waar Liat bij was....hoe dan ook, ik stel mij op het standpunt dat de volwassene waar mijn kinderen zijn op dat moment de baas zijn en dus ook eventuele straffen uitdelen. Ik zal mijn kinderen wel aanspreken op hun gedrag als ik van anderen hoor dat zij zich misdragen hebben. Vaak geef ik van te voren ook al even duidelijk aan hoe ik wil dat ze zich gedragen. Gelukkig gedragen ze zich zonder paps en mams in de buurt meestal voorbeeldig ;-)

Nasha

Nee, niet waar Liat bij was, maar wel op een moment dat dat neefje kort erna weer met haar werd geconfronteerd (op de ijsbaan).

Puck2

Puck2

30-12-2009 om 11:33

My two cents

Ik zou het er ook zeker met mijn zus over gehad hebben over hoe hun kind zich bij mij gedragen heeft maar zou niet verwachten dat zus daar dan nog wat mee doet. Ik weet niet of Liat er wat aan kon doen dat haar zus het zoontje nog eens flink de les heeft gelezen. Als dat gebeurd is zonder Liat er bij kun je dat Liat moeilijk aanrekenen vind ik.
Maar wat ik persoonlijk inet zo snap: als mijn neefje zich zo zou gedragen bij ons en door zou gaan ondanks dat Puckman en ik hem er duidelijk op aanspreken dan zou ik geloof ik niet zo'n trek hebben om neefje nog een keer logeren te vragen.

Nasha 1st

Nasha 1st

30-12-2009 om 13:35

Precies

en het lijkt mij wel logisch om de moeder van het neefje in te lichten. Als jij zegt, het ging goed, dan zal de moeder niet snappen waarom je het niet nog een keer wilt....

makakos

makakos

06-01-2010 om 10:38

Vraagt ze er zelf niet naar

Vraagt je zus zelf niet hoe het geweest is? Of vraagt ze wel maar wil ze het eigenlijk niet horen? En was dit eenmalig (elk kind is tenslotte wel eens oervervelend) of is dit steeds terugkerend gedrag?

Al hier vriendjes van mijn zoon (bijna 8) komen spelen vragen de meeste moeders hoe het geweest is, en dat op een manier waarop je eerlijk kan antwoorden. We houden er over de opvoeding ongeveer allemaal dezelfde mening op na en zo kunnen we onze kinderen eventueel aanspreken op hun gedrag. En dit zonder dat iemand zich persoonlijk aangevallen voelt.

Maar als je zus haar kind(eren) op een heel andere manier opvoedt, dan is er waarschijnlijk weinig te bespreken. Maar ik zou haar dan wel duidelijk maken dat als haar zoon zich zo gedraagt, jij hem liever niet meer te logeren hebt.

Groeten,

Ellen

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.