Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Anoniem

Anoniem

06-09-2010 om 14:27

Waar ligt de grens tussen spel en wat niet kan?

Hallo, ik hoop dat ik hier tips kan krijgen om met het volgende om te gaan: gister was ik een dag weg, mijn man is met de kinderen op visite geweest bij vrienden van ons. Onze dochter speelt vaker met de zoon van deze mensen, ze zijn van dezelfde leeftijd. In een halfjaar tijd is het 2 keer voor gekomen dat de kinderen zich afzonderden en man of ik dan dochter met de broek naar beneden aantroffen, dit kwam vanuit de zoon van vrienden onder het mom van doktertje spelen. De 1e keer konden we dat nog begrijpen en na een goed gesprek op nivo van dochter dat pappa en mamma dit niet ok vonden er niet meer over gehad. De 2e keer zijn we er toch wel wat dieper op in gegaan. Nu gebeurde het gister dus weer alleen ging dit een stuk verder, pappa merkte dat de kinderen zich weer afzonderden en ging dus kijken wat er gebeurde. Weer had dochter de broek naar beneden maar nu had de zoon een vinger van achter bij haar binnen gebracht. Ik zelf was er dus niet bij maar werd al naar toen man het me gister liet weten. Man is op dat moment woest geworden op de jongen in kwestie, de vader gaf alleen als reactie dat ze dit soort dingen op school leren?! Man is meteen naar huis gegaan en heeft er nog wel met dochter over gepraat. Vanmorgen vertelde dochter mij dat pappa heel erg boos op haar vriendje geworden was en waarom. Heb hier een beetje met haar over gepraat maar wil haar ook geen trauma aan praten wat er nu gelukkig niet is. Hoe ga ik hier richting dochter mee om? En hoe moet ik hier richting vriendje en de ouders mee om gaan? Man was er gister helemaal onderste boven van, ik had de blik in de ogen van jongetje moeten zien zei hij op mijn vraag of het geen spel was? Ik ben er echt helemaal naar van, dochter mag van ons dus beslist niet meer alleen bij dat jongetje in de buurt zijn. Waarom doet dit jongetje dit? moet ik met de moeder gaan praten? Ik wil hoe dan ook mijn dochter beschermen, hoe doe ik dat het beste?

joep

joep

06-09-2010 om 20:11

Ik weet het ook niet

Maar omdat niemand reageert en je waarschijnlijk wel op reacties zit te wachten, probeer ik het maar. Hoewel wij vroeger ook wel `dokterden`, ook op initiatief van b.v. 5-jarige jongens, klinkt dit mij toch wel een beetje pathologisch in de oren. Ik zou proberen te achterhalen hoe het zit, b.v. op het telefoonnummer waar je kindermishandeling (anoniem) kunt melden. Daar kunnen ze je misschien vertellen of je er eventueel aan moet denken dat hij zelf misbruikt wordt of is (ik neem aan dat je daar ook bang voor bent, omdat hij op het idee is gekomen?). Mogelijk kunnen zij je ook adviseren wat je kan doen.
Voor wat betreft je dochter zou ik zeggen: niet meer onder 4 ogen spelen met deze jongen, dus de kamer niet uit.
Verder: ze leren inderdaad ook wel rare dingen, in ieder geval bij ons op school. Mijn 5-jarige vertelde mij dat kinderen uit groep 3 ook achter de kleuters aanrenden om hun broeken uit te trekken en hun kontjes te zien (hoe kom je erop), gelukkig had hij zich goed kunnen verstoppen.
Ik hoop dat iemand je kan vertellen hoe (ab)normaal dit is.
Gr. Joep

Tjeetje

ik vind dit wel schokkend hoor. Noem mij maar naief, maar dat vind ik wel raar gedrag.
Zoon is 6 en dochter 4,5, en die vinden het enorm grappig als ze iemands blote billen of andere blote onderdelen zien, maar dat is het dan ook wel.

Je schrijft dat het vrienden van jullie zijn, in dat geval zou ik inderdaad het aankaarten bij de moeder (gezien de reactie van de vader). Het idee van Joep is misschien niet gek om eens bij deskundigen na te vragen wat de oorzaak van zulk gedrag kan zijn, en misschien ook hoe je dit aan kunt pakken.
Succes.

Anoniem

ik word gewoon een beetje naar van je verhaal. Hoe gaat het met je dochter, heeft zij het idee dat er iets verkeerds gedaan is of was het in haar beleving spelen? Ik vind de reactie van de vader echt achterlijk en ik zou samen met je man met beide ouders gaan praten en als daar niets bevredigeends uitkomt misschien eens met maatsch werk gaan bellen om de situatie voor te leggen. Voorop staat nu dat je dochter er geen naar gevoel aan over houdt.
Sterkte!

Wisse L. Nik

Wisse L. Nik

07-09-2010 om 00:36

Hmm (+ links)

Hmm, aangezien de kinderen even oud zijn en er geen sprake van dwang lijkt te zijn, lijkt me dit niet zo schokkend. Zelf heb ik op die leeftijd ook wel met een vriendin elkaar onderzocht, "billestink" noemden we het goedje wat we aantroffen - dat was echt volstrekt normaal hoor, gewoon nieuwsgierigheid en "onbedorvenheid", we zijn allebei later goed opgegroeid. Maar: dit was iets tussen ons, niemand wist het en niemand bemoeide zich er mee - gelukkig!! Vriendin was de jongste uit een gezin van vijf, gelukkig kwam haar moeder niet de hele tijd kijken als we ons "afzonderden" (ze had een eigen kamer). Een heel fijne moeder trouwens met vijf fantastische kinderen.

Het kan zijn dat je niet het hele verhaal hier vertelt of dat me wat ontgaat, maar op mij komen jullie reacties zeer overdreven over - ik vraag me af of die reacties niet schadelijk zijn:
"De 1e keer konden we dat nog begrijpen en na een goed gesprek op nivo van dochter dat pappa en mamma dit niet ok vonden er niet meer over gehad." - hoezo mag je dochter niet doktertje spelen?!

"Man is op dat moment woest geworden op de jongen in kwestie" "Man was er gister helemaal onderste boven van" "Ik ben er echt helemaal naar van, dochter mag van ons dus beslist niet meer alleen bij dat jongetje in de buurt zijn." Ik vind jullie reacties heel erg heftig. Ik denk dat het goed is om meer over dit onderwerp te lezen en bij jezelf te rade te gaan waarom jullie zo heftig reageren op "doktertje spelen".

Op Ouders Online zijn dit soort kwesties al heel vaak aan de orde geweest. Lees dit eens door:

http://www.ouders.nl/seks/lseks017.htm
http://www.ouders.nl/seks/lseks058.htm
http://www.ouders.nl/seks/lseks080.htm
http://www.ouders.nl/seks/lseks094.htm
http://www.ouders.nl/seks/lseks097.htm
http://www.ouders.nl/seks/lseks100.htm
http://www.ouders.nl/seks/lseks117.htm
http://www.ouders.nl/seks/lseks135.htm
http://www.ouders.nl/seks/lseks145.htm
http://www.ouders.nl/seks/lseks181.htm
http://www.ouders.nl/seks/lseks182.htm
http://www.ouders.nl/seks/lseks194.htm
http://www.ouders.nl/seks/lseks203.htm
http://www.ouders.nl/seks/lseks206.htm
http://www.ouders.nl/seks/lseks209.htm
http://www.ouders.nl/seks/lseks213.htm
http://www.ouders.nl/seks/lseks231.htm
http://www.ouders.nl/seks/lseks252.htm
http://www.ouders.nl/seks/lseks264.htm
http://www.ouders.nl/seks/lseks267.htm
http://www.ouders.nl/seks/lseks280.htm
http://www.ouders.nl/seks/lseks292.htm
http://www.ouders.nl/seks/lseks305.htm
http://www.ouders.nl/seks/lseks310.htm
http://www.ouders.nl/seks/lseks334.htm
http://www.ouders.nl/seks/lseks337.htm
http://www.ouders.nl/lseks.htm

Wisse

wat ik begrijp is dat het beide keren het initiatief was van het jongetje en niet van het meisje. Ik heb ook wel doktertje gespeeld maar wij staken nooit ergens vingers in, hoor. Ik denk dat je dat heus wel kunt verbieden/uitleggen.
Als je geen goed gevoel hebt bij de situatie moet je dat toch kunnen uiten? Dat vind ik helemaal niet overdreven.

Wederkreigheid

Ik vond laatst een aardige manier om het deels uit te leggen aan mijn kinderen (hoewel ik ook snap dat kinderen veel willen ontdekken): als jij niet aan iemand daar mag zitten, mag die dat ook niet bij jou.. dat soort dingen is voor later. Maar kinderen zijn ook nieuwsgierig en ik probeer zoveel mogelijk vragen serieus te beantwoorden en ze zien ons ook wel eens bloot door het huis lopen of onder de douche. Kinderen kunnen uit (oprechte) nieuwsgierigheid handelen of ze spiegelen het gedrag.. dat kan ook. Dat is niet perse zo te zeggen. De reactie van je man kan wel een enorme indruk op dat jongetje hebben gemaakt, niet perse met een uitwerking die je ook wil, wellicht ligt er op dat vlak nog iets te bespreken met dochter (en met (moeder van) jongetje).

Anoniem

Anoniem

07-09-2010 om 12:56

Bedankt en reactie

Bedankt voor jullie reactie's.
Vanmorgen heb ik het met de moeder van het jongetje besproken, ze was hier blij mee en het zat haar ook dwars. Ik heb gister advies gevraagd van een bekende die altijd met kinderen gewerkt heeft en gelukkig begreep die mijn reactie heel goed. Ik ben ook niet op een aanvallende manier met de moeder gaan praten. Zelf vind ze ook dat haar zoon momenteel wel een beetje vol zit van seks en alles wat daar bij hoort. Ze gaat als het uitkomt eens op een luchtige manier hier met haar zoon over praten. Samen hebben we besloten dat we de kinderen een poosje niet met elkaar laten spelen, moeder zei dat zij dan eigenlijk ook niet lekker zou zitten en zich telkens zou afvragen wat ze uitspoken.

@ Wisse Wij zijn redelijk ruimdenkend, onze kinderen mogen best doktertje spelen, ze heeft zelfs een hele dokterskoffer. En als ze eens met haar hand in haar broek zit dan zeg ik rustig tegen haar dat ze dat zelf moet weten, maar dat we daar net zo mee omgaan als met neuspeuteren. Maar hier word er niet in elkaars lichaam onderzocht en houden wij gewoon de broek aan. Ik heb helemaal geen zin om hier te verdedigen wat normaal is en wat wij normaal vinden. De 1e keer weten we niet van wie het initiatief kwam maar de 2e keer (waarbij er meer jongens waren) en de 3e keer kwam het zeker niet van dochter. Gelukkig hebben wij ouders getroffen die net zo denken als wij en niet iemand die het zoals jou doodgewoon vind. Moet mijn dochter dan maar het idee krijgen dat iedereen alles bij haar mag doen?

*bella*

*bella*

07-09-2010 om 13:17

Niet perse

Ik blijf dit een lastig onderwerp vinden. Want van de ene kant vind ik echt dat kinderen die vrijheid moeten hebben. Van de andere kant zou ik het zelf ook niet leuk vinden om te horen dat zoiets zou gebeuren met dochter. Maar hoe ´geschokt` ik zou zijn zou volledig afhangen van de context. Het zou me nl niet heel erg verbazen als ik zoiets over dochter zelf zou horen. En ze is toch echt heel erg normaal hoor. Maar (zoals veel kinderen zoals ik merk!) best bezig met sex, maar ook met ontdekken etc. Zo´n vinger kan ook júist onschuld betekenen. (ze zijn hier in huis erg bang voor poep, dat scheelt!)
Maar ik blijf het lastig vinden, omdat ik eigenlijk ze vooral wil leren dat sex, en alles wat daar mee te maken heeft, leuk moet zijn en gewild van beide kanten. Ik zeg ook vaker; da´s iets voor later. Maar eigenlijk vind ik dat laf van mezelf en geen bevredigend antwoord.

Anoniem

Anoniem

07-09-2010 om 13:19

O ja

Met dochter gaat het goed. Gister tijdens het eten begon ze er zelf nog weer over en we hebben er heel rustig over gepraat. Wij als ouders zijnde laten het onderwerp nu rusten en als dochter er zelf over begint praten we gewoon met haar. Wat ik ergens nog vergeten was is dat het mij ook zeker om de jongen te doen was. Hier begon gister de persoon waar ik advies gevraagd heb ook over en daar heb ik het ook met de moeder over gehad.

Wisse L. Nik

Wisse L. Nik

07-09-2010 om 21:57

Anoniem: oo-deskundige

Anoniem, lees toch eens die links die ik heb gegeven, met gedegen adviezen van de psycholoog-seksuoloog van Ouders Online, over allerlei verschillende situaties die op die van jullie lijken. Echt, lees het allemaal eens door. Er is een hoop wat kan gebeuren op die leeftijd dat niet verontrustend hoeft te zijn, zolang de kinderen van dezelfde leeftijd zijn en er geen dwang is. Maar in die adviezen kun je ook lezen wat wel kwalijk is en hoe je dan het beste kunt reageren.
Ik zeg helemaal niet dat je dochter "dan maar het idee moet krijgen dat iedereen alles bij haar mag doen", hoe kom je daar bij?! Waar lees je dat uit?? Maar wel waarschuw ik dat zulke heftige reacties van de ouders een ongewenste impact op de kinderen willen hebben, en dat het heel goed mogelijk is dat er niets verkeerds aan de hand is. Lees eerst die adviezen van de OO-seksuoloog!

Carolientje

Carolientje

08-09-2010 om 11:59

Bedankt wisse l. nik voor de links ;-)

Nu ik alle links gelezen kijk ik er toch anders naar en weet ik als ouder hoe erop te reageren.

Mijn twee rakkers jongen van 4 en meisje van 6 gaan samen in bad. Laats hoor ik dochter tegen zoon zeggen "handig zo'n piemeltje past precies in mijn mond. Even uitproberen. Neee roep ik snel, dat doen kinderen niet. Zegt dochter waarom niet dan? Nou, piemeltjes zijn om te plassen zeg ik. Dochter zegt dan Ja, maar misschien handig als hij ook nog iets anders kan. Stond ik letterlijk met een mond vol tanden. Ik heb het gevoel dat als ik ze hun gang zou laten gaan ze toch naar mijn gevoel veel te ver gaan met dit doktertje spelen. Wat ik doe is ze dus maar niet bloot laten rondlopen. Maar het voelt eerlijk gezegt wel een beetje gevorseerd. Maar ze zijn zo nieuwsgierig en vinden het allemaal zo grappig. Nu kijk ik er toch anders tegenaan. Ik zal dus voortaan nog steeds zeggen dat ik het niet wil hebben dat ze dat doen. Maar er minder zenuwachtig van worden en dus rustiger reageren...

Alleen de vraag waarom het niet mag weet ik nog steeds niet te beantwoorden?

Wisse L. Nik

Wisse L. Nik

10-09-2010 om 00:14

Carolientje

Carolientje (Anoniem?), wat fijn dat je er wat aan hebt!

En als je dezelfde als Anoniem bent, laat het dan ook eens aan je man lezen. Hopelijk wordt hij dan ook wat rustiger. Want zo ontzettend kwaad worden op een ander kind van 6, lijkt me gewoon niet goed. En als ik dit zo lees, dan zou het best kunnen dat jullie dochter (mede) het initiatief nam (geeft niks, hoort erbij, maar je moet haar niet als slachtoffer zien denk ik, maar gewoon als een onderzoekend kind).

En die situatie met je twee kinderen, daarvan lijkt me vooral het leeftijdsverschil het probleem, en dat de oudste het initiatief lijkt te nemen en misschien de jongste wat zou kunnen opdringen/aandoen.

*bella*

*bella*

13-09-2010 om 10:38

Probleem

Nee, Wisse, dat is hier thuis zeer zeker niet het probleem, het leeftijdsverschil. Kinderen zijn hier erg aan elkaar gewaagd. En dan nog, stel dat je een tweeling zou hebben? Trouwens, het antwoord; doe dat maar met een leeftijdsgenootje, voldoet uiteraard ook niet. Nee, het blijven iig voor mij vragen waar ik nog geen antwoord op heb. Ik blijf tot nu toe dus een beetje er tussenin hangen hier thuis, rem het allemaal wat af maar verbied het meeste niet expliciet, en probeer er niet teveel bovenop te zitten maar houd mijn oren en ogen wel goed open. Maar merk wel dat ik een beetje begin te stuntelen als de vragen van mijn kinderen wat al te direct worden, want nee, ik kan ze niet 123 een antwoord geven op de vragen waarom iets niet mag. (en; het hoort gewoon niet, daar houd ik niet zo van. maar daar komt het wel min of meer op neer)

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.