Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Egel

Egel

15-04-2012 om 10:31

Wat initiatiefloze dochter

Een vraag om tips te krijgen over mijn dochter van 10. Een heel lief en pienter meisje met veel fantasie. Grootste hobby is lezen. Doet ook aan muziek en zwemmen. Gaat uitstekend op school.
Maar ik begin haar initiatiefloosheid (wat een woord...) wel zorgwekkend te vinden. Ze wacht. Ze leest. Ze zit op de bank. Ze kijkt, wordt vermaakt. Kan trouwens ook wel pittig meediscussieren en een enthousiast meisje zijn.
Gisterochtend belde een vriendje of ze wilde spelen: dat is dan heel leuk en doet ze graag. Maar uit zichzelf zou ze nooit bellen, ze komt niet op het idee. Op school komt ze een hele enkele keer wel op het idee om iemand te vragen te spelen.
Ze verzint bijna nooit iets nieuws, niet om haar kamer te veranderen of zo, niet om 's morgens in het weekend zich alvast aan te kleden of naar beneden te gaan, niet om eens naar buiten te gaan (moeten wij zeggen) of een voorstel te hebben wat we als gezin kunnen doen.
Haar jongere broertje heeft dat duidelijk meer. Daarom valt het ook steeds meer op.
Ik ben benieuwd hoe jullie hier tegenaan kijken. Kwestie van karakter en van accepteren? Haar uitdagen? (Hoe? Als ik een voorstel doe wat ze zou kunnen doen, is het weer niet uit zichzelf....). Ik ben benieuwd.
Groeten, Egel

Is er een probleem dan?

Als ik het zo lees is je dochter een tevreden meisje, dat zichzelf goed vermaken kan. Zij lijkt noch zichzelf, noch anderen tot last te zijn. Ik zou, om met Sylvia Witteman te spreken, een opperwezen naar keuze op mijn blote knieƫn danken, en er verder vooral niets meer mee doen.

Ze is niet haar broer. Tja.

Hier heeft de jongste ook duidelijk meer dadendrang dan oudste (vraag me af of dat ook met de positie in de rij te maken heeft), maar het is zoals het is.

Als je dochter zou zitten simmen dat ze haar kamer zo saai vindt of nooit eens iemand heeft om mee te spelen dan lijkt het me mogelijk zinnig om haar te porren, maar zoals jij het nu beschrijft zie ik daar zo van een afstand het nut niet van. Ze is zoals ze is.

Groeten,

Temet

koentje

koentje

15-04-2012 om 13:42

Waar

kan ik dan uit afleiden dat ze veel; fantasie heeft? Dat zie ik niet. Het komt niet tot uiting in haar gedrag zo te lezen.
Je zou haar tot initiatieven kunnen stimuleren door er eens met haar over te praten waarom ze zo afwachtend is. En praktisch: door haar van te voren te vragen wat haar plannen zijn, voor komende weekend, week, dag, vakantie Waarschijnlijk weet ze dat niet en zal ze je afwachtend aankijken. Laat haar dan haar fantasie gebruiken en laat haar bijv. een tekening maken over wat ze graag zou willen doen. Of bedenk andere manieren om har te stimuleren iets te gaan bedenken.

Tango

Tango

15-04-2012 om 20:43

Zie het probleem ook niet

Prima toch als ze zich in het weekend vermaakt met lezen. Zo lang ze niet loopt te klagen dat ze niets te doen heeft zou ik me er niet druk om maken. En in het weekend is het toch heerlijk om in je pyjama te blijven lopen en lekker in je kamer te rommelen.
Hier ook een dochter die naar mijn idee soms iets te weinig initiatief neemt in het afspreken met vriendinnen. Daar zeg ik dan wel weer wat van, zeker als die vriendinnen dan wel geregeld bellen. En naar buiten sturen zou ik ook nog wel doen als het lekker weer is. Maar verder lekker laten gaan.
Kamers veranderen doen ze hier ook niet hoor, ik weet ook niet of ik daar nou zo blij mee zou zijn.

Erka

Erka

15-04-2012 om 21:37

Herkenning

Mijn dochter toonde ook altijd weinig initiatief. Tijdens schoolvakanties bijvoorbeeld belde zij nooit een vriendinnetje op om af te spreken. Als ze haar dan belden, ging ze dolgraag op de uitnodiging in. Als we haar stimuleerden om uit zelf op te bellen, belde ze dan uiteindelijk wel "omdat het van jullie moet". Nu ze op de middelbare school zit, neemt ze wat meer initiatief. Maar nog kan ze in het weekend en in de vakanties haar bed uitkomen met de vraag "wat gaan we vandaag doen?" op haar lippen.

Ik zou haar lekker laten gaan zolang ze zich niet verveelt. Kennelijk heeft ze er ook weinig behoefte aan.

Tja

je hebt gewoon mensen die zich niet vervelen ook al doen ze niets.

Ik zei het hier boven al, geef haar wat taken, iets in het huishouden dan heb je wat aan haar en kan je een compliment geven.

Egel

Egel

16-04-2012 om 10:34

Okee - reacties

Bedankt voor de reacties tot nu toe!
Jullie zeggen, samengevat, dat er niet echt een probleem is, vooral als zij dat zelf niet vindt. Daar zit veel in. Ik bedoel het ook niet als wereldprobleem en inderdaad: ik tel mijn zegeningen ook wel met haar. Mijn vraag is vooral bedoeld als: moet ik hier iets mee in de opvoeding? Dat ze leert dat ze wat vaker iets verzint (iets leuks of nuttigs voor haarzelf of voor anderen), dat ze niet een zeer passieve volwassene zal worden als dit zo doorgaat.
Temet: leuk, die citatie van Sylvia Witteman. Je hebt gelijk, ze is zoals ze is - ik vond het ook niet leuk vroeger dat ik zelden werd geaccepteerd zoals ik was. Laat ik nou niet diezelfde fout gaan maken....
Koentje: nu je het zegt, gebruikt ze haar fantasie veel minder en baseer ik die gedachte vooral op eerdere jaren. Je kunt het nog wel merken aan verhalen, opmerkingen, grappen. En die enkele keer dat ze weer tekent. Ik heb direct je tip toegepast of ze zin had om te tekenen wat ze wilde doen: nu ('t was zondag) of alvast voor andere vrije momenten. Ze begon heel enthousiast maar raakte vast na het 3e plaatje. Ze wilde alleen met haar broertje buiten spelen anders vindt ze het saai (hij was er niet) en ging uiteindelijk maar weer op haar bed lezen. Toch ga ik die tip volhouden ('wat zijn je plannen?')
Tango: ja, soms is ze ook heerlijk en gezellig. Ik moet echt leren dat ze mag zijn wie ze is. En ik moet me niet zo'n zorgen maken over de toekomst of vergelijken met andere kinderen.
Erka: ah, bij jouw dochter werd dat minder op de middelbare school! Wie weet.
Manda Rijn: Nee inderdaad, meestal verveelt ze zich er niet bij. Met lezen of niets doen. Ze vraagt nooit: wat zal ik gaan doen? Maar de dag kabbelt voorbij met n i e t s...goed idee om haar taken te geven. Even mijn man daar ook van overtuigen (hij doet praktisch alles in huis en is niet zo gewend te delegeren..).
Dank jullie voor de tips en wie weet komt er nog meer!
Groeten, Egel

une femme

une femme

16-04-2012 om 20:25

Heerlijk toch

Lijkt me heerlijk om zo te zijn als je dochter!! Dat wil toch iedereen, dat je gewoon tevreden bent met hoe het is. Niets aan veranderen!

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Marjolein

Marjolein

23-04-2012 om 09:59

Te veel lezen? wat een luxe probleem ;)

Sorry Egel, hier nog een "tel je zegeningen" reactie.
Een kind dat teveel leest? Heerlijk lijkt me dat. Ze bouwt aan haar woordenschat en tekstbegrip!
Groetjes, Marjolein,
(moeder van 2 dyslecten, die lezen een straf vinden)

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.