Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Wat is een leuk boek over koning arthur?

Ik weet nog van vroeger dat ik de verhalen over Koning Arthur en Lancelot zo mooi vond. Wie weet een goed boek erover voor mijn dochter van 8 (loopt erg voor met lezen).

Maylise

Maylise

09-08-2009 om 23:51

Liat

De boeken van Kevin Crossley-Holland vind ik nog steeds een van de mooiste moderne koning Arthur hervertellingen. Het is een trilogie die ook in het Nederlands is vertaald. Er is ook een vervolg boek maar daarin speelt Arthur geen rol. In de trilogie worden de verhalen van een middeleeuwse jongen genaamd Arthur verweven met de bekende koning Arthur verhalen. De jongen Arthur krijgt een soort van steen waarmee hij het leven van zijn beroemde naamgenoot kan gadeslaan. De avonturen van Koning Arthur die hij te zien krijgt hebben een parallel met zijn eigen leven. Het is mooi geschreven, zeker niet kinderachtig maar ook niet te volwassen. Echt een aanrader.

Er zijn wel veel hertellingen van Arthur voor kinderen maar ik ken er verder niet zo veel. Bijvoorbeeld TH White's Once and Future King (ook in het Nederlands vertaald) is in verschillende delen verschenen. Het eerste deel (waar de Disney film the sword in the stone op is gebaseerd) is heel geschikt voor kinderen. Het gaat over Arthur als kind maar heeft weinig met de bekende Arthur verhalen te maken verder (hoewel Robin Hood en Koning Pellinor wel hun opwachting maken). Het is wel heel vermakelijk. Ook het laatste deel (book of Merlyn) kan wel voor kinderen. Echter de delen die de meer de bekende Arthur verhalen vertellen (the witch in the wood/the queen of air and darkness, the ill-made knight en candle in the wind) zijn echter minder geschikt voor kinderen. Daar gaat het vaak vrij heftig aan toe.
De Arthur verhalen hebben natuurlijk vrij volwassen thema's over het algemeen en het is lastig omdat op een goede manier voor kinderen te vertalen. Aan de andere kant komen thema's als vreemdgaan, incest, moord op onschuldige kinderen enzovoorts ook in de bijbel voor en talloze ouders lezen daar hun kinderen uit voor.

Hudson Talbott heeft ook koning Arthur boeken voor kinderen geschreven maar ik weet niet of ze ook in vertaling verkrijgbaar zijn. Bovendien ben ik niet erg tevreden over de kwaliteit. Ze zijn vrij kort en dus meer geschikt voor kleuters. Wel mooi geïllustreerd.

Oh nu vergeet ik er een die wel heel goed is maar wederom weet ik niet of er ook een Nederlandse vertaling van is. In het Engels heet het King Arthur and his knights en is geschreven door James Knowles. Dit is een mooi compleet boek met alle bekende verhalen maar wel duidelijk voor kinderen. Als er een vertaling beschikbaar is dan zou dit wel een goede keuze zijn.

Mary Stuart is ook een schrijfster die een serie Arthur boeken voor kinderen heeft geschreven maar die heb ik nog niet zelf gelezen dus daar heb ik nog geen mening over.

Maylise

liat

liat

13-08-2009 om 09:13 Topicstarter

Bedankt!

Je bent een echte expert.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.