Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Sylvia Nieuwenhuis

Sylvia Nieuwenhuis

10-04-2009 om 20:28

Zindelijkheid

Ons zoontje van bijna 5 jaar was een tijdje goed zindelijk. Af en toe was er nog een ongelukje, maar doorgaans ging het erg goed. 's-nachts is hij helmaal zindelijk. De laatste paar weken echter, is er geen sprake meet van ongelukjes, maar plast en ook poept hij in zijn broek. Alleen overdag, 's-nachts is hij gewoon droog.
Als ouders hebben we naar ons idee alles geprobeerd. Belonen met stickers en uitjes. Boos worden helpt niet en schijnt ook opvoedkundig niet goed te zijn, dus dat proberen we te vermijden (niet altijd makkelijk).
We denken zelf niet dat het iets medisch is, want dan zou hij 's-nachts ook niet droog zijn. Heeft iemand ideen hoe we hier het beste mee kunnen omgaan?

Tango

Tango

10-04-2009 om 22:05

Sylvia

Je schrijft dat het sinds enkele weken is. Is er iets bijzonders gebeurt dat dit probleem veroorzaakt kan hebben?
Verder helpt het misschien om hem op vaste tijden naar het toilet te sturen en hem daarnaast inderdaad belonen met stickers bijv. als hij een dag droog is geweest.
Speelt het op school ook? Dan is het misschien handig de juf of meester in te schakelen zodat ze hem daar ook regelmatig even naar het toilet sturen.

Heel erg bekend

Hoi Sylvia,

Ik ga lekker met dit draadje mee lezen, want bij ons is het precies hetzelfde. Dochtertje is bijna 5 en plast inmiddels al sinds een half jaar regelmatig overdag in de broek. Het poepen gaat inmiddels wel beter. We hebben ook heel veel geprobeerd. Belonen op verschillende manieren (stickers), naar de wc sturen, straffen, de juf inschakelen.
Inmiddels is ze op school droog doordat de juf haar consequent op vaste momenten naar de wc stuurt. Ze heeft een hele lieve juf. Thuis doe ik dat ook. Maar als ik het vergeet....dan is het weer mis.
Ik zou je graag vertellen wat je moet doen, maar hoorde op school van verschillende moeders dat ook hun kinderen een terugval in de zindelijkheid gehad hebben. Sommigen net zo lang als mijn dochter, soms wel tot 1 jaar. Komt soms door spanningen en stress, bij mijn dochter begon het toen ze naar school toe ging. Ook spannend natuurlijk. Maar nu is het gewoon voor haar heel erg moeilijk om op tijd te zijn. Ze plast altijd druppeltjes in haar broek en de rest op de wc. Ik maak er geen groot drama meer van. Ik baal alleen echt enorm van de was.....

Succes
Groetjes Evi

Sylvia Nieuwenhuis

Sylvia Nieuwenhuis

12-04-2009 om 14:33

Oorzaak niet echt bekend

Tja een paar weken geleden had hij flinke oorontsteking en kreeg een antibioticakuur. Ik zou niet weten of het daarmee te maken heeft.
Als ik vraag aan hem of hij het voelt zegt hij de ene kaar nee en de andere keer van wel.
Op school speelt het ook. We vinden met name het poepen dan erg vervelend voor de juffen.
We sturen hem ook regelmatig naar de wc. Soms gaat hij dan makkelijk de andere keer wil hij echt niet. Op het moment dat hij roept dat we niet mee mogen, weten we hoe laat het is.

Sylvia Nieuwenhuis

Sylvia Nieuwenhuis

12-04-2009 om 14:36

Bergen met was

Tja de was. op zich vind ik extra was nog niet het probleem. Maar het handmatig uitwassen van de poepbroeken is geenhobby van me.
Soms denk ik dat het gewoon makkelijker is om hem een luierbroekje aan te geven. Maar dat schijnt ook weer niet goed te zijn, want dan denkt hij dat hij het juist in zijn broek mag doen.

Dendy Pearson

Dendy Pearson

12-04-2009 om 16:54

Hier

had ik het probleem 's nachts. Ineens werd er weer in bed geplast. Ook overdag had dochter ineens weer ongelukjes. Ik las hier de tip om niet boos te worden en het kind het zelf op te laten lossen. Dus mijn dochter verschoonde overdag zichzelf, ook op school hanteren ze deze methode. En 's nachts moest ze het ook zelf oplossen. Dus bed afhalen en (op haar manier) weer zelf opmaken. Na 2 dagen was het over.

grt Dendy

liora

liora

12-04-2009 om 17:10

Misschien

Hoi Sylvia,

Antibiotica kunnen wel diarree veroorzaken. dus misschien is het poepen daardoor lastiger te voelen wanneer hij moet?

Kan toch wel iets fysieks zijn denk ik, want 's nachts maak je minder urine aan en ik word zelf ook nooit 's nachts wakker om te poepen. Dus ik denk dat het 's nachts niet speelt omdat het lichaam dan minder bezig is met poep en plas.

Sterkte ermee!

Liora

Prakje

Prakje

12-04-2009 om 18:48

Ben ik weer... het schema

Hier ook ervaring met broekpoepen. Zo erg dat zoon dagelijks in zijn broek poepte, ook op school (hij was toen 5,5). En inderdaad 'niets' hielp. Dat wil zeggen, straffen, belonen etc.

Wat hier echt heel erg goed heeft geholpen is het invoeren van een poep/plasschema. Hierop aangegeven wanneer zoon naar de WC _moest_. Afgesproken dat we geen ruzie meer gingen maken, het schema was de baas.

In totaal moest hij 7x naar de WC, waarvan 2x per dag moest hij langer naar de WC, dan lazen wij een boekje voor.

En echt, binnen een dag hielp het. Zoon ging zonder morren naar de WC (want schema!) en als hij werd voorgelezen poepte hij keurig.

Nu is hij 7,5 en hij heeft nooit meer in zijn broek gepoept. Wel slaat hij soms een dagje over, maar dan voelt hij wel zelf dat hij moet.

Hij was overigens erg opgelucht dat wij hem gingen helpen. Hij was inmiddels zo ver dat hij echt niet meer voelde of hij naar de WC moest.

sterkte!

Sylvia Nieuwenhuis

Sylvia Nieuwenhuis

14-04-2009 om 21:26

Regelmaat lijkt wel te helpen

Gisteren, maandag tweede paasdag en nu ook vandaag weer is het goed gegaan. Ik hou hem thuis scherp in de gaten en laat hem onegveer een half uur nadat hij heeft gedronken plassen. Ongeveer een kwartiertje nadat hij veel gegeten heeft laat ik hem even proberen te poepen. Ik heb dus niet echt een vast aantal keren per dag. Misschien is dat wel iets om te proberen, want nu lijkt hij af en toe wel wat geirriteerd als ik hem stuur. En met een schema, heb je misschien de discussie niet. Het is het proberen waard.
Op school sturen ze hem nu ook wat vaker, dus wie weet is het iets tijdelijks.
Dank allemaal voor de reacties. Nog steeds zijn alle tips welkom!

Herken het

Ik herken mijn zoon hier heel erg in, en baal ook verschrikkelijk het maakt het af en toe zo moeilijk ergens met hem heen te gaan, ik sleep me rot aan kleding en een "plasbeker" De oplossing heb ik helaas ook niet.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.