Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Clarice

Clarice

29-07-2009 om 14:45

Zonder eten naar bed?

Mijn zoon van 7 heeft er een handje van om overal onderuit te willen komen. Heeft stapels smoesjes en uitvluchten, maar (bijv) opruimen, ho maar. Laatst moest hij aan het einde van de dag zijn lego opruimen uit de zitkamer. Hij gaat er dan bij zitten jammeren, maar er gebeurt niets. Twee uur later moeten we eten en dan zit hij er nog zo bij. Ik wil hem dan niet zonder eten naar bed sturen, maar ik heb daar nu wel mee gedreigd voor de volgende keer. Nu mocht hij al de lego in 1x in een doos gooien en op zijn kamer zetten. Maar ik zie het al weer aankomen dat het weer 1 grote onoverzichtelijke berg lego gaat worden zo en dat wil ik niet meer. Sturen jullie echt je kind wel eens zonder eten naar bed? Zo ja, werkt dat dan?

Vic

Vic

29-07-2009 om 14:52

Nut?

Waarom zou je als straf je kind zonder eten naar bed laten gaan, als er nog zoveel andere mogelijkheden zijn? Lego niet opruimen, dan verdwijnt het in een vuilniszak (die je natuurlijk niet weg gooit, maar wel een week doet alsof je dat gedaan hebt). Ik zou ook niet twee uur laten jammeren zonder daar dan tussendoor weer aan te sporen.

Pippie

Pippie

29-07-2009 om 14:55

Anders

Hier niet om die reden. Als het lego niet opgeruimd wordt wordt het voorlopig weggezet. De ergste straf voor zoon ;-)
Als de eerste keer spelen met lego weer met gezeur om opruimen is, gaat het weer weg.

Zonder eten naar bed vind ik om die reden niet een geschikte consequentie.

Pippie

Talia

Talia

29-07-2009 om 16:32

Tijdslimiet stellen

Een kind van zeven moet enig overzicht hebben, dus geef het nog een kwartier (ofzo) om aan de klus te beginnen, of zeg dat het om een bepaalde tijd (wijzers van de klok aanwijzen) af moet zijn. Zo niet, dan inderdaad opruimen en enige tijd wegzetten, als dat tenminste een straf is voor hem. Als hij alleen maar blij is dat een ander die berg laat verdwijnen, dan zou ik kiezen voor een andere consequentie, zoals die dag, of de volgende dag geen beeldschermen, of iets wat hij leuk vind juist niet doen etc. Wel vantevoren voor waarschuwen natuurlijk.
Onnodig te zeggen dat ik ook zonder eten naar bed niet zo'n handige straf vind hier.

Groet, Talia

Bleoemetje

Bleoemetje

29-07-2009 om 19:36

Wat moet hij precies doen?

Ik denk ook dat het opruimen van de lego, als het niet bij elkaar in een doos mag, nog net ietsje teveel gevraagd is op deze manier. Je zoon ziet er blijkbaar als een berg tegenop. Wat moet hij precies doen dan? Het leuke van lego is dat je nog even mag laten staan wat je gemaakt hebt. Kun je niet samen met hem de knutselwerken ergens neerzetten en de rest samen in een grote doos doen.

Zonder eten naar bed, nee, dat doe ik nooit. Dat vind ik echt niet van deze tijd. Eten doen we elke avond, hoe stout je ook bent geweest.

Pippie

Pippie

29-07-2009 om 19:38

Pelle

Bij zoon mag ook alles in één bak. Ook hij bouwt eigen creaties. Maaruh.... da's al te veel om op te ruimen ha ha.

Ik moet er niet aan denken dat hij alles zo zou moeten sorteren. ;-)

Pippie

Clarice

Clarice

29-07-2009 om 23:30

Ouderwets dus ...

Naar bed zonder eten is dus hopeloos uit de tijd (was ook een beetje radeloos moet ik toegeven). De lego in 1 grote bak mikken hebben we dus de afgelopen maanden toegestaan, maar hierdoor verliest hij overzicht van wat er is en werd er niet meer met lego gespeeld. We hebben het net afgelopen weekend met z'n allen staan sorteren en lego is dus weer helemaal terug favoriet. Nee, hij hoeft niet alles tot in detail te sorteren en mag ook gebouwde dingen laten staan hoor ;-) Maar wel de rondzwervende blokjes opruimen en in de bakken terug doen. Er is een bak gewone blokjes, een met autodelen en een voor pietepeuterblokjes bijvoorbeeld, nee niet terug in de plastic vormpjes (lol).
In die twee uur wordt hij tussentijds regelmatig aangespoord. Ik vind een tijdslimiet stellen en dan zelf opruimen en wegbergen wel een goede die ik ga uitproberen. Bedankt voor alle suggesties!

Maylise

Maylise

29-07-2009 om 23:58

Niet te druk maken

Ik zou het niet als een echt probleem opvatten. Je zoontje heeft niet zo'n zin om op te ruimen, uitzoek werk kost blijkbaar veel tijd (is ook rotwerk met lego) en daar hangt hij wat tegen aan. Probeer dat gewoon te doorbreken. Ruim een paar keer samen met hem op zodat hij af kan zien hoe jij het precies opgeruimd wilt hebben. Ik zou hem er niet uren mee laten zitten maar gewoon zeggen dat jullie zo gaan eten en dat hij nu even moet opruimen. Niet zo ver van te voren aankondigen want dat werkt blijkbaar niet.

Maylise

Ps: wij hebben alle lego ook los in van die curver boxen zitten. Ik heb ook een heel mooi kastje met allemaal laatjes waar je prachtig alles op kan bergen soort bij soort, speciaal voor lego achtig speelgoed. Maar in de praktijk werkt het gewoon niet heb ik gemerkt. Nu wordt de lego dus gewoon in de boxen gedaan. De voorbeeld boekjes bewaar ik in een map en als ze daar iets van willen bouwen dan lukt het altijd om de juiste stukjes te vinden. En anders improviseren ze wel wat.

pps: we houden we de poppetjes en een paar unieke onderdelen apart in een laatje maar verder niet alles bij elkaar zoeken. Dat kost te veel tijd met opruimen blijkbaar. Soms bewaren we iets apart. Zo heeft mijn zoontje een vrije dure doos van lego star wars (star destroyer) en die houdt hij apart. Staat ook opgesteld op zijn kamer overigens. Mag ook wel voor dat bedrag :)

Clo

Clo

30-07-2009 om 10:06

Zonder eten

Zonder eten naar bed vind ik geen straf om te gebruiken, want een kind moet gewoon eten. Ik heb het wel eens geprobeerd. Wij gingen frietjes eten en dochter was retevervelend. Ik dacht dat ik zeker zat toen ik zei dat ze niet ging meeëten als ze zo doorging. Ze zou immers frietjes krijgen, ze zou echt niet riskeren die mis te lopen. Wel dus. Eh tja, toen moest ik natuurlijk consequent zijn. Totdat ze huilend voor me stond. Eten was toch om te LEVEN en ik kon niet zomaar zeggen dat ze zonder eten naar bed ging. Ik moest haar gelijk geven en met een alternatieve straf heeft ze gewoon meegegeten.
Opruimen is overigens bij haar net zo'n drama. Vooral de Barbies met hun kleine friemelschoentjes die door de hele kamer liggen. Ik help even mee in het begin om op te starten en als het echt niet lukt, dan is de straf wel eens dat ze ze een paar daagjes moet overslaan bij spelen.

Linda99

Linda99

30-07-2009 om 10:32

Leestip

Ik ben op dit moment een boek aan het lezen waar veel nuttige en zinvolle dingen instaan. Ook over straf en gedrag staat van alles beschreven.

http://www.bol.com/nl/p/boeken/positief-omgaan-met-kinderen/1001004005916409/index.html

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.