Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Zoon van 9 speelt niet

Onze zoon van 9 jaar spreekt bijna niet af na schooltijd om te spelen met vriendjes. Als ik er naar vraag zegt hij dat hij geen zin heeft om te spelen. Maar thuis doet hij ook niets!! Er is genoeg thuis om mee te spelen maar ook dat doet hij helaas niet. HEt enige wat hij wil is op zijn Nintendo of achter de computer. Aangezien dat pas mag van ons na 17.00 uur, weet hij zich zelf dus niet te vermaken tot die tijd. Hij pakt dan maar wat te lezen. Ik heb ook niet altijd tijd om met hem een spelletje te doen.

Hij zit in groep 7 (heeft 2 schooljaren in 1 gedaan)en dus nog alle tijd om te spelen voor hij naar de middelbare school gaat. Ik vind het zo jammer dat hij deze tijd niet besteed aan lekker spelen etc. STraks op de middelbare school zal hij er zeker weinig tijd voor hebben.

Herkent iemand dit of weet iemand hoe we het spelen (met vriendjes) kunnen bevorderen?

Wel aansluiting?

Je zoon spreekt niet af met vriendjes, schrijf je. Heeft hij wel vriendjes in zijn klas? Of kinderen in de buurt om mee te spelen? Wat doet hij verder met zijn vrije tijd, sporten bijvoorbeeld? Misschien heeft hij broers/zussen waar hij samen dingen mee doet? Hij is wrs wat jonger dan zijn klasgenoten, heeft hij wel een goede aansluiting in de klas, wordt hij niet gepest?

Marjoleine64

Marjoleine64

24-09-2008 om 11:48

Gedeeltelijk herkenning

wat je schrijft over jouw zoon zou onze zoon (bijna 11, ook groep 7) kunnen zijn. Behalve dat hij wel probeert af te spreken met vriendjes, maar dat lukt niet altijd en kan ook alleen op woensdag en vrijdag (andere dagen BSO). Thuis komt hij niet verder dan boeken lezen (iedere vrije minuut) en computeren/gameboy vanaf 17:00 uur tot aan het eten... Wij laten het maar zo, zoon heeft er niet veel last van (behalve als de vakantie te lang duurt) en wij ook niet.
Marjoleine

Dees 68

Dees 68

24-09-2008 om 14:49

Herken het wel een beetje

Zoonlief speelt uit zichzelf ook niet met zijn speelgoed. Het liefst zou hij de hele dag computeren, tv kijken en met de nintendo spelen. Jammer voor hem dus.

Hij spreekt wel af, af en toe. En het valt me op dat hij daar nooit het initiatief toe neemt en dat de andere kinderen dan hier wel met zijn speelgoed gaan spelen en dat hij dan ook gewoon mee doet.

Ik stuur hem af en toe verplicht naar zijn kamer om te spelen (of op te ruimen) en dan gaat ie wel lekker rommelen op zijn kamer. Het is net alsof het spelen niet standaard in zijn systeem zit en hij er gewoon niet aan denkt....

3xmam

3xmam

24-09-2008 om 21:15 Topicstarter

Herkenbaar

Hallo

Fijn te lezen dat het bij andere kinderen toch ook voorkomt dat er niet met echt met speelgoed gespeeld wordt en dat de computer en Nintendo populair zijn.
Om even terug te komen op de vorige reacties.. wij hebben ook navraag gedaan bij de leerkracht maar die gaf aan dat hij goed en leuk contact heeft in de klas met zijn klasgenoten. Zelf denk ik ook een beetje dat hij niet altijd aansluit bij leeftijdgenootjes qua interesses. Schaakclub is misschien een idee. Sporten vind hij gelukkig erg leuk en dat doet hij ook 2x in de week. In de buurt zijn een aantal vriendjes waar hij zo naar toe kan, maar het lijkt wel of de drempel te hoog is. Als een van de jongens naar hem komt, vindt hij het wel altijd leuk. Als er een vriendje van zijn broertje speelt dan wil hij wel meedoen maar dat vind ik niet altijd goed. Zijn broertje heeft recht op zijn eigen vriendjes.
DAnk voor jullie reacties tot zover.

Mijn oudste

is hoogbegaafd en heeft ook 2 jaar in 1 gedaan, ook hier is de ps en pc populair, ik heb het idee dat het een beetje erbij hoort als je slim bent. Sociaal sterk zijn is dan vaak een probleem. Wij proberen het al 15 jaar te simuleren en het is nog niet gelukt. Zal dus wel zo blijven.

Pippin

Pippin

25-09-2008 om 10:02

Hier ook

Een heel slimme jongen van bijna tien. Wat mij opvalt is dat hij, als hij met vrienden uit zijn klas speelt, heel anders doet dan normaal.
Hij kiest er de ene keer voor om met hen mee te spelen, te doen zoals zij. En dan doet hij dus dingen die hij uit zichzelf nooit zou kiezen omdat hij ze eigenlijk niet leuk vindt, voetballen bijvoorbeeld. De andere keer probeert zijn vrienden zover te krijgen dat ze doen wat hij leuk vindt, maar dan moet hij veel uitleggen, verklaren enzovoort. Hij raakt dan vaak gefrustreerd omdat het dan niet gaat zoals hij had bedacht.
Ik snap wel dat zoon, na een lange schooldag daar soms gewoon helemaal geen zin in heeft. Hij is vaak helemaal doodop als hij uit school komt. Dan is het veel lekkerder om voor de tv te zitten of te gamen.
Alleen spelen doet hij soms wel en soms niet. Dat hangt er vanaf of hij op dat moment een goed idee heeft (Voor een lego bouwwerk bijvoorbeeld).
Pippin

3xmam

3xmam

25-09-2008 om 21:35 Topicstarter

Tip

Even een vraagje aan Lara10? Is Lego Mindstorms te spelen via een cd rom of via internet?? Wij hebben zelf ook leuke cd roms om pretparken te bouwen etc. maar ook dat doet hij helaas niet. Hij gaat dan een "suf" spelletje op speeleiland spelen.

Ik hoop dat het antwoord weet zodat ik er achter aan kan gaan.

Alvast bedankt.

Hier ook

9 jaar in groep 7.
Ik nodig gewoon zelf af en toe een klasgenoot uit, of er komt er eentje omdat een moeder even de deur uitmoet.
Als er iemand is vindt hij het leuk hoor. En met zulk weer als vandaag: lekker naar buiten!
(dus kwam om half 5 de vraag of ze op de tuinbank mochten met de laptop om snoeprol of zo te spelen...)

Lego Mindstorm mag hij op de school in Indonesie doen, maar hij vindt er niet zoveel aan. Hij 'verzint' liever dat z'n maaksel iets doen dan dat ie het via de computer laat doen. 't Is nog echt teveel een kind daarvoor denk ik,.

3xmam

3xmam

28-09-2008 om 17:03 Topicstarter

Bedankt

Dag

Bedankt voor de sites. Ik heb er even snel naar gekeken en het ziet er goed leesbaar en duidelijk uit. Nu helaas verder geen tijd voor om uitgebreid naar te kijken maar dat kan ik met hem op een ander moment doen. Overigens heeft hij nu door het lekkere weer het buiten spelen weer helemaal te pakken met zijn vriendjes)... gelukkig maar. We wachten af wat de winter ons brengt.....

steffie G

steffie G

29-09-2008 om 13:06

Hier ook zorgen

Mijn zoontje (10, groep 7) heeft ook bijna nooit iemand te spelen. Hij vermaakt zich opperbest met zijn lego, nintndo en de pc. Hij zou wel willen, maar er is niemand, wij wonen buitenaf en echt geen jongens in de buurt om mee te spelen. Door een foutje van de natuur hier alleen maar meiden. Hij heeft maar 2 jongens in zijn klas zitten!!! en de klik met de jongens is er niet, heeft het wel eens geprobeerd, maar ze zitten in een totaal andere belevingswereld. Afgelopen woensdag heeft hij met 2 meiden gespeeld, hij bloeide gewoon helemaal op. Hij had ook zo'n leuke middag gehad... maar de meisje moesten het naderhand op school weer bezuren dat ze met een jongen hadden gespeeld!!
Dus voorlopig zit dat er ook niet in. Hij had een geweldig vriendje maar die is met ouders naar Frankrijk verhuisd.Hij sport nu nog maar 1 keer per week, voetbal vind hij verschrikkelijk.... Nog bijna 2 jaar en ik hoop dat hij echt aansluiting vind in het vervolg onderwijs.
Groeten en succes Steffie

Emilie van Schaik

Emilie van Schaik

30-09-2008 om 09:23

3xmam

Hoi,

Herkenbaar verhaal. Mijn zoon is 9. Sinds kort gaat hij niet meer naar de BSO, waar hij altijd heel veel speelde. Nu hij na school thuis komt gaat hij zitten wachten tot het 5 uur is!(dan mag de tv aan). Maar hij spreekt gelukkig wel vaak af met vriendjes, anders dus dan jou zoon.

Ervaart je zoon het als vervelend, dat wachten tot 5 uur of ziet hij het niet als een probleem? Mischien kun je zelf eens wat speelafspraken regelen voor hem? Durft hij misschien geen speelsafpraken te maken? Is een clubje (sport/knutsel of zo) iets voor hem?

Succes ermee!

Emilie

sterretje7

sterretje7

13-10-2008 om 15:03

Heel veel herkenning en zorgen

Hoi,

Eindelijk eens herkenning van ons probleem met onze zoon. Hij is 9 jaar en zit in groep 6. Hij heeft ontzettend veel moeite met spelen. Afspreken met vriendjes doet hij gelukkig heel graag maar wil dan ook alleen maar voetballen of achter de (spel)computer. Verder houdt hij heel veel van lezen (is nu bezig aan het zesde boek van Harry Potter) en vindt het leuk om een gezelschapsspel te doen. Maar dat is het dan ook wel.

We hebben al van alles geprobeerd en hem aangespoord tot spelen met wat dan ook maar niks interesseert hem op een of andere manier. Ik kan me daar zo aan ergeren. In de zomer gaat het nog wel maar straks als het weer winter is dan weet hij echt niet wat hij moet doen en hij mag echt niet de hele dag achter de computer zitten. Op het moment maken we ons echt zorgen en zijn we echt aan het zoeken wat er aan de hand zou kunnen zijn. Na een zoektocht op het Internet heeft hij eigenlijk alle kenmerken van hoogbegaafdheid en denken we dat het daar iets mee te maken heeft. Ook op school heeft hij het meer dan makkelijk en hoeft eigenlijk nergens voor te leren. Haalt alleen maar hoge punten en vindt alles een makkie.

We willen het binnenkort echt eens op school aankaarten maar ik vind dat wel heel moeilijk. Hoe begin je zo iets en ik wil absoluut niet arrogant overkomen. Dit speelt al erg lang en thuis wordt het er zo ook niet gezelliger op.

Heeft iemand misschien ervaring hiermee ? En hoe hebben jullie dit aangepakt. Kunnen kinderen ook via school op hoogbegaafdheid getest worden en hoe staan scholen daar tegenover ?

Ik hoop dat jullie me kunnen helpen. Alvast bedankt !

Een bezorgde moeder

Sterretje7

Hoi,
hier precies hetzelfde met zoon van 8,5 jaar.
na testen omdat wij in de richting van een lichte vorm van autisme dachten is eruit gekomen dat hij een iets verhoogd iq heeft,maar niet zo erg.
toch gaat alles hem supersimpel af op school, hij weet veel, is heel wijs en snapt alles snel.
ook hier wordt verder niet gespeeld.

na onderzoeken blijkt dat hij niet een aantoonbaar probleem heeft,dus we proberen het naast ons neer te leggen,maar moeilijk blijft het wel.

succes

Heidi*

Heidi*

14-10-2008 om 21:06

Misschien een beetje bleu van mij, maar.....

......is het niet gewoon de aard van het beestje?
Onze zoon van 9 speelt praktisch nooit met klasgenootjes of buurtgenootjes, houdt totaal niet van sport (zit wel soort van verplicht op tennis vanwege de beweging), maar speelt gelukkig wel veel met zijn speelgoed en broertje.

Ook computer is favoriet en ook hier vanaf het moment dat ik ga koken.

Ik heb door de jaren heen gemerkt dat hij zich zo gelukkig voelt en ook zegt te zijn. Ik zie ook graag een grote sociale kring om hem heen, maar voor ons telt dat HIJ gelukkig is en het ziet ernaar uit dat hij dat ook is.

Misschien bij jou ook? Tenslotte straalt de maatschappij toch iets uit dat we heel sociaal, veel hobby's en weet ik wat niet meer op de agenda moeten hebben staan. Deze kinderen zoeken wellicht gewoon rust in deze malle molen.

Als zij zich gelukkig voelen is het toch goed?

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.