Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

irene3

irene3

18-10-2010 om 11:37

Zoon zooo prestatiegericht!

Mijn zoon van acht is zo ontzettend prestatiegericht dat ik me er wel eens zorgen over maak. Van werkelijk alles maakt hij een wedstrijd en wil hij de beste zijn. Vermoeiend voor hem maar ook voor anderen. Hij doet erg zijn best op school en haalt ook heel goede resultaten en dat is natuurlijk heel fijn. Wij zijn ook trots op hem. Maar soms denk ik wel eens; maak maar eens een foutje, of verlies maar eens een keer. Dat is zo belangrijk in het leven om daarmee om te leren gaan. Ook kan het vervelend zijn naar anderen toe om overal maar een concurrentie-ding van te maken. Bijvoorbeeld naar zijn broertje. (die dus ook vaak met elkaar ruzieen want de jongste moet opboksen).
Ik zou zo graag willen dat hij wat relaxter tegen dingen aan zou kunnen kijken en dat hij wat minder van zichzelf eist (en daarmee onbewust ook van anderen die zich genoodzaakt voelen de strijd met hem aan te gaan , want hij daagt uit...) Ik vind het moeilijk...ik wil hem natuurlijk complimenten blijven geven voor dingen die goed gaan, maar soms benadruk ik ook dat het niet uitmaakt voor ons als hij het soms wat minder goed kan of in elk geval het niet meteen allemaal voor 100% onder de knie heeft.

Hoe kan ik dit wedstrijd gedrag wat ombuigen want het is soms erg extreem! Hij gedraagt zich star en begrijpt nog niet altijd wat ik bedoel met "fouten maken mag" en "nu even een "wedstrijd -verbod"!

graag jullie input.....

koentje

koentje

19-10-2010 om 09:05

In ieder geval

niet meegaan in het trotse ík heb gewonnen'
Steeds blijven benadrukken dat het belangrijk is of iemand zijn best doet en of het leuk was.
Maak je er verder vooral niet te druk over!

Proces ipv resultaat

Ik zou focussen op zijn inzet (dus ook niet op dat hij wél fouten moet kunnen verdragen, dan stuur je te veel).

Alleen maar prijzen als hij veel energie ergens in stopt dus, en niet prijzen omdat hij de beste wil zijn.

Verder zal je toch aan de kant moeten blijven staan. Je zoon moet zelf leren uit zijn eigen ervaringen. Daar kun je geen invloed op uitoefenen.

Maxime.M

Maxime.M

19-10-2010 om 15:38

Misschien

Misschien kan je de angel eruit halen door spelletjes te doen zonder scores? Dus met zijn allen gaan bowlen, geen namen in die computer zetten (gewoon allemaal x -jes) en dan ook nog eens gehusseld spelen? Vind hij het dan nog leuk? Het gaat om het spel, niet om de score. Hetzelfde kan je natuurlijk met allerlei spelletjes doen. Memory, maar de kaarten die je wint op een grote hoop gooien, geen standen bijhouden, zoiets.
Met school constant zeggen dat het niet uitmaakt welk cijfer hij haalt, als hij maar zijn best heeft gedaan.

*bella*

*bella*

21-10-2010 om 22:35

Wat bedoel je precies?

Je schrijft;
´ik wil hem natuurlijk complimenten blijven geven voor dingen die goed gaan,` Bedoel je dat je zijn goede prestaties ook echt prijst? Dan zou ik daar al eens mee stoppen, de goede prestatie is toch al beloning genoeg? Ik zou goede prestaties neutraal benaderen, nuja, ik probeer dat dan toch hier.
Verder kun je je afvragen of hij niet meer uitdaging nodig heeft, op school of thuis in een clubje. (zodat hij kan leren die foutjes te maken)

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.