Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

karin

karin

08-07-2009 om 00:32

Zoontje van net 5 nu 12 keer zwemles gehad. Het is iedere keer een drama. Ermee stoppen?

Ons zoontje van net 5 is ong 3 maanden met zwemles bezig,de eerste maand ging het goed,was het meer spelen en springen met een easyswimpak aan!
Nu moet ik erbij zeggen dat hij het erg vindt dat hij woensdagmiddag niet meer af kan spreken,want hij zwemt van 15.15u tot 16.15u,naturlijk gaat zwemles voor,maar de andere dagen werk ik,dus kan hij niet afspreken gaan ze naar beide oma's,dus vind ik het ook wel sneu en achteraf niet fijn dat ik deze tijd heb gekozen en ons dochtertje is ook erg moe rond deze tijd,want die slaapt nog regelmatig s'middags!
Nu heb ik gevraagd ofdat ik een andere tijd kan bijv direct na school of op zaterdagmorgen maar op dit moment zit alles vol,maar ze hebben het genoteerd!
Dus het is ten eerste iedere woensdag om 12.30u flink huilen bij school,als ik voor de zoveelste keer moet zeggen dat het echt niet kan ,maar ook als ik hem omkleed bij de zwemles is het huilen,hij was 2 weken geleden zelfs naar me toe gekomen vanuit het zwembad in de kantine,omdat hij echt niet wou!
Hij is ook erg snel afgeleid,afgelopen woensdag was het kijkles en ze moesten iets laten zien,de andere 6 kindjes zwommen aan en die van ons is gewoon aan de kant om zich heen aan het kijken
(De juf vetelde ook na afloop dat onze ... er moeite meehad en het allemaal nog niet zo begreep,hoewel het vooruitging,maar ik denk meer dat het komt omdat hij niet echt oplet en snel afgeleid is,want hij komt om de zoveel keer voor het raam(kantine) staan en zwaait naar me enz,dus heb ik me maar voorgenomen om de komende lessen te gaan wandelen met mijn dochtertje zodat hij me niet zit,want dit werkt gewoon niet en jullie weten wat zwemles kost,dus ik twijfel om anders te stoppen,maar dat vind ik zonde eigenlijk!
Mijn vriend zegt hij is denk ik nog te jong,maar waarom doen die andere 5 jarige dan wel goed mee?
Nu zwemt hij 1 uur(beginT meteen in het diepe) met een easyswim aan(heb hiervoor gekozen omdat het in onze woonplaats maar 40 minuten is
dan begin je in het ondiepe,zonder easyswim,maar ik had zoiets van wat kort 40 minuten(misschien toch wel genoeg voor ons zoontje achteraf)
Waar ons zoontje nu zwemt heb je je diploma als alles goed gaat ong na 1 jaar en in onze woonplaats binnen 1.5 tot 2 jaar,dus kozen wij voor een bad 5 km verderop,maar nu begin ik aan alles te twijfelen!
Stoppen , of een andere tijd,overstappen naar het zwembad in onze woonplaats,wie heeft er tips/ervaringen???

Prakje

Prakje

08-07-2009 om 07:00

Ik zou...

Ik zou in jouw geval beginnen met wel afspreken op de woensdagmiddag, dat kan makkelijk als de vriendjes direct meegaan uit school. Brrodje eten en dan spelen tot hij naar zwemles moet. Is ook lang zat voor een 5-jarige.

Hier beginnen we met zwemles op zijn vroegst met 6 jaar. Oudste was 6,5 middelste ruim 6 en jongste straks ook. Ik vind persoonlijk 5 jaar nog veeeeeeeeel te vroeg om naar zwemles te gaan. Hoe ouder ze zijn, hoe eerder ze het diploma hebben, en als je - net als wij - niet de hele zomer bij het water zit is er ook geen hoge nood om het diploma te halen.

suc6

Wachten

ten eerste is het hele sneu voor je zoon als hij nooit met schoolvriendjes kan afspreken. Je kan inderdaad wel afspreken op woensdag voor een paar rrutjes.
Maar ik zou nog even wachten met zwemles. Hij is net 5! Sommige kinderen kunnen het wel op die leeftijd en sommige niet. Net als dat sommige kinderen op hun 2e als zindelijk zijn en sommige op hun 4e. Idem met leren fietsten zonder zijwieltjes.
Kijk naar waar jouw kind aan toe is, wat hij kan en wil en focus daarbij niet op wat andere kinderen al kunnen op die leeftijd.
Ik begin pas in oktober met zwemles oudste. Hij is dan 6 jaar en 4 maanden. Eerder was bij hem niet gelukt, weet ik nu al!

marie

marie

08-07-2009 om 10:38

Ook wachten

Hallo
Ook ik zeg - wachten tot hij wat ouder is. En dan vooral vanwege het uur zwemmen! Dat is echt heel lang en vermoeiend voor een 5-jarige, 40 min (is dat trouwens 1 of 2 keer per week?) is dan veel effectiever.
Ander vraagje - waarom kan hij niet bij vriendjes afspreken als hij bij de oma's is? Zelf vind ik dat dat gewoon moet kunnen, het is toch ook zijn vrije tijd?. Of in elk geval bij een vriendje moet kunnen gaan spelen op die dagen. M.b.t. halen/brengen kunnen toch gewoon afspraken gemaakt worden?
Groetjes

Stoppen denk ik

Ik zou er mee stoppen en het over een half jaar tot een jaar weer proberen en dan gewoon in het 'eigen' zwembad. Probeer het ook te zien als sport voor hem en niet zo zeer als het halen van een diploma in zo kort mogelijke tijd (valt niet mee, ik weet het uit ervaring, hier gelukkig geen kinderen meer die nog naar zwemles moeten).
Als je besluit om hem toch op zwemles te laten op dit tijdstip zou ik ook zo direct uit school een kindje meenemen om te lunchen en nog even te spelen. Kan best toch qua tijd?? En uitrusten doet hij toch niet voor die tijd als hij zo teleurgesteld is dat hij er een huilbui van krijgt.
Succes met je zoontje, kijk goed naar wat het beste is voor hem.

karin

karin

08-07-2009 om 13:22

Dank je voor de racties die zwemles van 40 minuten is 1 keer per

dank je voor de reacties,die zwemles in ons eigen dorp is 1 keer per week 40 minuten(gaat meer spelenderwijs,daarom duurt het wat langer daar,maar misschien heeft ons zoontje hier meer zin in)
ik zal daar binnenkort eens gaan kijken om het verschil te zien,want hier beginnen ze in het ondiepe en nu begint hij direct in het diepe met een easy swim aan,is ook wel een verschil vind ik!

En idd zou ik het ook prettig vinden als ons zoontje af kon spreken bij de oma's,maar de ene oma heeft nog meer kindjes(nu alleen een baby en ons dochtertje,de andere zitten op school),maar ze heeft geen rijbewijs en aangezien ik aan de andere kant woon van het dorp,val ik ze er niet lastig en bij mijn moeder zou het in pricipe wel lukken,want die kan hem wel brengen en ik ophalen evt. alleen vaak vraagt een kindje om af te spreken en dan zegt mijn moeder dat gaat niet vandaag,dus misschien vindt ze het niet zo fijn als ze op moet passen,maar dat ga ik natuurlijk haar wel even vragen,bedankt voor de tip........

karin

karin

08-07-2009 om 13:39

Maar idd het verschilt per kind,want mijn nichtje is met de 4 be

Eerst dacht ik waarom doen die andere kinderen goed mee en ons zoontje niet,volgens de juf vindt hij het allemaal ook moeilijk(wat wil je als je snel afgeleid bent en niet oplet)
Het verschilt per kind mijn nichtje van 5 heeft vorige week haar A diploma gehaald en is met de 4 jaar begonnen(dit kan nog niet eens bij ons zwembad,moeten ze min. 5 jaar zijn)
Maar goed het ene kind is het andere niet en de een heeft het sneller door dan de ander toch!

Wachten op schoolzwemles?

Ook hier twijfel ik erg op welke leeftijd ik mijn zoon op zwemles moet doen. De meeste kinderen in zijn omgeving gaan met vijf op zwemles. En het duurt dan vaak wel even voordat het diploma A is behaald, vooral omdat eerst wordt begonnen met het watervrij maken van kinderen. Als ouder kost het je een hoop tijd en geld. Toch maar wachten dan tot het schoolzwemmen begint? In het forumarchief las ik het volgende stukje over een artikel over zwemles op school:

"De motoriek is bij 7-, en 8-jarigen perfect ontwikkeld. De ideale leeftijd om het zwemmen snel te leren. Vandaar dat schoolzwemmen pas op die leeftijd (groep 4 en 5 van het basisonderwijs) wordt aangeboden als onderdeel van bewegingsonderwijs. Eerder beginnen met schoolzwemmen is hierom en om praktische redenen niet haalbaar: 6-jarigen zijn veel minder zelfstandig en nooit weer op tijd weer in de bus terug."

Maar wachten tot hij 7 of 8 is, lijkt zo lang! En toch heb ik zelf ook pas zwemmen geleerd tijdens schoolzwemmen. Zoveel meer water is er niet bijgekomen in die tijd. Enfin, ik ben er nog niet uit dus.

Chris

angel3

angel3

08-07-2009 om 22:11

Spelen

zou het niet helpen als hij lekker afspraakje kan maken op woensdag? hoezo kan dat niet. Van half 1 tot half 3 is nog 2 uur. Zoon hier zwemt op maandag om 17.15 uur en heeft na school (15 uur uit) vaak nog afspraakje. Ja dat is dan effectief ruim een uur. Hij vindt het best en weet het ook.
Ik kan de rest van je verhaal niet goed beoordelen. Wat zegt de juf ervan?
Schoolzwemmen hebben ze hier niet....helaas.

Tamara Geheim

Tamara Geheim

17-07-2009 om 13:50

40 minuten kort?

Hallo,

Ik ben zelf geen zweminstructeur, maar heb van verschillende kanten gehoord dat een zwemles niet te lang zou moeten zijn, omdat de kleintjes hun aandacht er niet te lang bij kunnen houden. En dat is wel belangrijk!! Een uur zou echt te lang zijn, liever een half uur.
Ben overigens ook wel benieuwd naar andere meningen daarover. Bij ons komt de zwemles periode ook in het zicht...

Ande Menssen

Ande Menssen

24-07-2009 om 17:09

Van drama kan een trauma komen

Vaak hoor ik dat je het beste kinderen pas vanaf hun 6e op zwemles kunt zetten omdat ze dan lichamelijk sterker zijn. Maar aan de andere kant: onze zoons (5 en 4) vinden zwemmen heerlijk en die van 5 doet het hartstikke goed in zijn EasySwim. Zijn les duurt trouwens ook zo'n 40 minuten.

Laat het geen drama zijn, zwemmen moet leuk zijn, anders kan het een trauma worden en dan ben je nog verder van huis.

Als het kind er nog niet aan toe is, en het komt jou eigenlijk toch ook niet zo goed uit, stop je er toch lekker mee en pak je het over een half jaar of over een jaar toch opnieuw op? Volgens mij heb je er dan niets aan verloren en wie weet heeft jouw kind er dan veel meer plezier aan! En daar gaat het toch om?

Groetjes,

Ande

Chantelle

Chantelle

24-07-2009 om 22:32

Reactie

"Nu moet ik erbij zeggen dat hij het erg vindt dat hij woensdagmiddag niet meer af kan spreken,want hij zwemt van 15.15u tot 16.15u"

Vriendje kan mee naar huis en dan zijn de vriendjes samen van 12.00 tot 14.45. Lang zat!

"maar de andere dagen werk ik,dus kan hij niet afspreken gaan ze naar beide oma\'s,dus vind ik het ook wel sneu" Om heel eerlijk te zijn, vind ik het erg sneu dat je kind maar 1 x per week met een vriendje/vriendinnetje kan afspreken. Staat los van het woensdagmiddagprobleem. Kun je niet iets verzinnen waardoor hij in ieder geval op twee dagen in de week iets kan afspreken? Hoe denk je straks de voetbaltraining of pianoles in jouw schema te passen?

"en die van ons is gewoon aan de kant om zich heen aan het kijken" Tja, er zijn ergere dingen. Je kunt hem van zwemles af halen maar eens zal hij moeten. En je zult waarschijnlijk niet twee jaar willen wachten.

"Nu zwemt hij 1 uur(beginT meteen in het diepe) met een easyswim aan(heb hiervoor gekozen omdat het in onze woonplaats maar 40 minuten is" 40 minuten is lang zat voor kleine kinderen. De concentratie is na 30 minuten gewoon op. Die 20 minuten extra zetten weinig zoden aan de dijk. Ik ben trouwens ook niet voor om in het diepe te beginnen met drijfmiddelen, maar dat is een andere discussie. Ik zou eens gaan kijken bij de zwemles in je eigen woonplaats.

"Waar ons zoontje nu zwemt heb je je diploma als alles goed gaat ong na 1 jaar en in onze woonplaats binnen 1.5 tot 2 jaar" Wie zegt dat. De garantie dat je kind het in een jaar haalt, heb je niet. 1,5 tot 2 jaar lijkt me aan de andere kant ook behoorlijk lang.

Hangt van kind af

Hoi Karin,
Wat het beste is qua zwemles hangt van je kind af. Ik merk dat stevige en sterk gebouwde kinderen vlotter hun zwemdiploma halen. Andere kinderen moeten gewoon wat ouder zijn (7 of 8 jaar). 5 jaar is best heel jong. Straks moeten ze ook borstcrawl (voor dipl A) en daarvoor moet je behoorlijk kracht kunnen zetten. Ook het combineren van arm en beenslag is op die jonge leeftijd niet optimaal ontwikkeld. De lessen gaan vaak een stuk vlotter als het kind ouder is. Je vriend heeft er wat dat betreft een goede kijk op.
40-45 minuten les is voor een jong kind lang genoeg om de aandacht er nog bij te houden. Een uur is vaak te lang.
Als je kind alleen op woensdagen met jou is en dan speelafspraken kan maken, zou ik idd naar een andere dag proberen te switchen. Direct uit school heb ik zelf wel een tijdje gedaan, maar vond ik niet zo'n goede optie, ik ga liever nog even naar huis (wat drinken enzo). Ik merk dat dat prettiger is voor alle partijen.
Sowieso, als je kind zo'n aversie heeft tegen het zwemmen zou ik goed nadenken of je hiermee nu moet doorgaan.

Dendy Pearson

Dendy Pearson

30-07-2009 om 21:58

Overstappen

Ik zou overstappen naar een ander zwembad. Met gewone zwemlessen. Ik heb begrepen dat zo'n easyswimdinges en meteen in het diepe niets toevoegd bij het leren zwemmen.
40 minuten vind ik ook lang zat voor zo'n kleintje. Misschien is het ook wel een goed idee om gewoon een jaar te wachten. Met 6 jaar is hij weer wat groter en er misschien ook meer aan toe.

Dendy

Annette

Annette

03-08-2009 om 23:55

Ook overgestapt

Hoi Karin,

Toen ons zoonje nog net geen vijf was, ben ik begonnen met zwemles bij hem. Ook ik had het probleem van bijna niet kunnen afspreken. Ma bso, di en do zwemmen dus daar had hij een twee per week les. Na drie maanden kon ik terecht bij een andere zwemschool. Daar was het eens per week. Maar hij vond het er VERSCHRIKKELIJK. Mijn man heeft hem er toen afgehaald, was de derde les en ik was er niet bij. Ben toen drie kwart jaar later ergens anders begonnen (was toen ondertussen bijna zes) maar had binnen een halfjaar A en B. Dus als hij het daar niet naar zijn zin heeft, maak je niet druk, komt goed, zoek iets waar hij het wel leuk vindt!
Tenminste, zo denk ik er over!

Succes

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.