Puberteit Puberteit

Puberteit

Lees ook op
papz

papz

08-11-2020 om 19:15

Bijbaantje en proefwerkweek

Mijn zoon heeft een bijbaantje waar hij 1 avond en een weekenddag wat bij verdient. Nu was hij vergeten om door te geven dat hij proefwerkweek heeft, een hele belangrijke want hij is vorig jaar blijven zitten.

Uiteraard hebben we hier over gesproken en hij snapt dat hij fout zit, maar ik ben van mening dat dit niet betekent dat hij dan maar zijn proefwerkweek in gevaar moet brengen voor 12 euro netto. Kortom voor mij mag hij niet gaan werken en voor zijn baas moet hij. Dit gaat natuurlijk niet samen.

Heel vervelend dat hij in deze situatie zit, ik heb dan ook nu zelf maar een email gestuurd naar zijn baas

Wat vinden jullie, had ik dit anders/beter kunnen aanpakken?


Stickertje

Stickertje

08-11-2020 om 19:27

Goed plannen

Tijdens de toetsroerselen is het 2 toetsen per dag en verder geen les volgens mij. Hij kan niet alle uren die hij wakker is met zijn neus in de boeken.
Met goed plannen moet het kunnen, werken en leren. Even iets anders zou voor mij heen probleem zijn. Er wordt hier ook gewoon getraind en wedstrijden gespeeld tijdens de toetsweek.
Even zuurstof door die hersenen jagen.
Zeker als kind het werk leuk vindt om te doen.
Dochter hier heeft de laatste toetsweek vóór ze ontslag nam wel zichzelf vrij laten roosteren ivm toetsweek. Ze had er helemaal genoeg van maar dat moest niet van mij.

Stickertje

Stickertje

08-11-2020 om 19:28

Als ouder mailen

Dat is trouwens nooit done over zulke zaken dat moet de puber zelf oplossen of gewoon gaan werken.

papz

papz

08-11-2020 om 19:49

Ik weet het niet

Ben nog niet overtuigd,

Zoals ik al aangaf het is dit jaar er op of er onder. Zelf vind hij het niet fijn om die avond te werken.

Die leidinggevenden gaan ook wel erg kort door de bocht. Als je op het rooster staat is het jouw probleem. Lekker makkelijk tegen 15 jarigen die niks terug durven te zeggen

papz

papz

08-11-2020 om 19:53

En als puber

En als puber je eigen problemen oplossen? Natuurlijk moet hij dat proberen, heeft hij ook gedaan, maar als dat niet lukt moet je als ouder toch zeker helpen?

Lou

Lou

08-11-2020 om 19:58

Prima

Ik denk dat het inderdaad wel een beetje raar is om te mailen naar de werkgever van je zoon, maar in dit geval ook wel begrijpelijk. Je zoon was het vergeten door te geven maar los daarvan mag hij ook niet werken van jou tijdens de proefwerkweek. Zo kan je zoon zijn gezicht ook nog redden: "Kijk baas, ik wilde wel maar het mocht kennelijk niet van m'n vader."

Als mijn kind het had geprobeerd om zelf op te lossen maar het was niet gelukt omdat de baas geen zin heeft om te luisteren naar iemand van 15, dan zou was ik ook zelf in actie gekomen hoor. Er wordt flink gebruik gemaakt van het feit dat die kinderen nog zo weinig durven te zeggen. Daar kan ik als ouder dan ook weer woest om worden.

Angela67

Angela67

08-11-2020 om 20:20

als het af moet hangen van die paar uurtjes

dan had hij sowieso te weinig gedaan, denk ik?
dat klinkt wat onaardig, maar ik bedoel eigenlijk dat het misschien niet zoveel uitmaak. Dan maar iets minder vrije tijd denk ik. Of hij gaat de helft werken, indien werkgever bereid is wat in te leveren.
gr Angela

Dees

Dees

08-11-2020 om 20:40

Tja

Ik zie het al voor me er hebben nog wel eieren maar de vakkenvuller heeft proefwerkweek en mag van zijn moeder niet werken en heeft dit te laat gemeld dus u zelf het zelf even uit het magazijn moeten halen.

Het besef is er blijkbaar niet dat werkgevers tijden bezig zijn een planning op te zetten en dan krijg je dit soort te late geneuzel. Ik heb ook gewerkt toen ik nog op school zat en daar werd gewoon gezegd "je zorgt zelf maar voor vervanging." En dan kwam er dus regelmatig een telefoontje van een collega of ik een avond of weekenddag wilde overnemen.

Toch niet

Je kunt het bij de chef neerleggen. En er is ook wel eens iemand ziek, dus uitval moet kunnen. Al is het deze keer op korte termijn.

Dees

Dees

08-11-2020 om 21:17

Blaren

Ziek is wat anders maar dit is dommigheid wie zijn billen brand moet op de blaren zitten. Een zaterdag en een avond moet je wel kunnen missen in tentamen week. Ik heb werkelijk waar nooit vrij hoeven nemen voor proefwerkweek ik hield mijn huiswerk bij en op de zondag en andere momenten dat ik vrij was ging ik nog even leren. Zo doen velen het.

40er

40er

08-11-2020 om 21:25

Tja,

Dan maar iets eerder beginnen en wat vroeger uit bed.. heb je die uurtjes er zo weer uit.
Het baantje moeten ze zelf alles voor regelen, komt hij ergens niet uit dan wil ik best helpen. Maar no way dat ik dit voor hem op los.

Sol78

Sol78

08-11-2020 om 21:31

Echt?

'wie zijn billen brand moet op de blaren zitten.'

Echt? Zelfs als hij daardoor een proefwerk verknalt? Hier ging school altijd voor.

Dees

Dees

08-11-2020 om 21:34

Sol78

Uiteraard gaat school voor maar als je daar geen werk van maakt moet je op.de blaren zitten.

Sol78

Sol78

08-11-2020 om 21:40

Dees

Bij volwassenen wel, maar hij is pas 15. Al zou het wel een mooi leermoment zijn.

papz

papz

08-11-2020 om 21:41

Kinderen maken fouten

Kinderen maken fouten en mogen daar zeker de consequenties voor dragen, maar het moet wel proportioneel zijn, het zijn immers nog geen volwassenen. Ik ben er nog niet helemaal uit

Emmawee

Emmawee

08-11-2020 om 21:42

Als hij 15 is mag hij helemaal nog niet werken na 19:00 uur. Dus als het voor die tijd is, lijkt me het me dat hij die twee uur (max. op een schooldag) het probleem niet zouden moeten zijn. Even de aandacht verleggen kan juist goed werken in zo'n proefwerkweek,.mits hij zijn schooltijd goed heeft benut.

Maar ik heb de indruk dat het niet om twee uurtjes gaat en ook dat het om later op de avond speelt. Hoe zit het precies? Als hij tot 22:00uur moet werken, lijkt het mij toch een ander verhaal.

Hier zat mijn zoon in een app-groep en werden er lustig diensten geruild of overgenomen. Maar voor ons gold altijd: school gaat voor.

Verder vind ik dat een kind van 15 hier gewoon nog fouten mee mag maken. Sterker nog, dat hoort gewoon bij de leeftijd. Als ouder kun je helpen door te helpen vooruit te kijken.

Angela67

Angela67

08-11-2020 om 21:50

ik zou voor de helft vd uren gaan

en het hem zelf laten bespreken. en aanbieden dat hij de week erna extra werkt etc.
gr Angela

Phryne Fisher

Phryne Fisher

08-11-2020 om 21:52

Wat hij zelf wil

Twee uurtjes gaan niet het verschil maken tussen zakken en slagen, en anders doet hij die morgen alvast.

Lou

Lou

08-11-2020 om 22:23

Wat een hardheid

Op de blaren zitten? Jeetje.

De jongen is 15, hij snapt dat hij fout zit, én het is dit jaar erop of eronder én zelf wil hij ook niet werken die avond. Dan zorg je als ouder toch even dat dat geregeld wordt, bijvoorbeeld met een vriendelijk mailtje naar zijn leidinggevende, precies zoals TS heeft gedaan. Fouten maken mag hoor, je kind uit de brand helpen is ook niet verboden.

Maar goed, ik ben een rare softie geloof ik?

Triva

Triva

08-11-2020 om 22:29

Inderdaad

Die paar uurtjes gaan het verschil niet maken. Dan maar wat minder vrije tijd. En inderdaad na 19 uur mag hij niet werken dus hij heeft de hele avond nog.

Het vervelende is dat die supermarkten vaak eisen om minimaal 4 wk van tevoren een vrije dag aan te vragen. Dat is wel heel ver vooruit kijken voor die pubers en daar wordt dus ook gebruik van gemaakt. Je moet dan zelf ruilen. Ik denk dat ruilen niet zo'n probleem hoeft te zijn naar de week ervoor of erna tenzij alle vakkenvullers van dezelfde school komen die allemaal proefwerkweek hebben. Zorg dat hij in de appgroep zit om te ruilen.

Emmawee

Emmawee

08-11-2020 om 23:02

Lou

Ja, rare softie. Net als ik.
Veel mensen geloven toch dat je vooral op de harde manier dingen kunt leren. Schade en schande en blaren, waarschuwingen, straf en boete. Misschien leer je daar wel van, maar je leert ook andere dingen. Bijvoorbeeld: dat volwassenen je niet willen helpen als je je hebt vergist. Dat volwassen worden stom is. Dat fouten maken je in de problemen brengt. Dat soort dingen.
Onze kinderen moeten waarschijnlijk nog tot hun 70ste werken, dus laten we ze vooral leren dat ze als werknemer plichten, maar ook rechten hebben en dat zowel werkgevers als werknemers fouten kunnen maken. Dat je soms een paar stappen extra moet doen, maar dat je ook goed voor jezelf moet zorgen. Dat met een beetje welwillendheid van beide kanten de meeste problemen gewoon op te lossen zijn. Dat soort dingen. Misschien soft, maar zo houden we het met ons allen wel langer en leuker vol.

Oh en als de verantwoordelijkheid voor die eieren in de schappen echt bij één 15-jarige ligt, dan is er gewoon iets goed mis met een bedrijf.

Sol78

Sol78

09-11-2020 om 06:27

Ik ook hoor

'Maar goed, ik ben een rare softie geloof ik?'

Ik ook, hoor. Ik zou zelf waarschijnlijk geen mail hebben gestuurd, maar ik zou wel kijken hoe ik puber zou kunnen helpen. Laten rondbellen om te ruilen of zo.

Piep

Piep

09-11-2020 om 07:22

Ik ook

Ik zou pas zelf een mail sturen als ruilen echt niet lukt. Om 1 avond is wel heen te plannen, maar een hele dag in het weekeinde niet.

15 is echt nog heel jong, die supermarktbazen maken daar echt wel gebruik van, dus een beetje hulp op die leeftijd vind ik helemaal niet vreemd. Als een kind school fluitend doet dan is het een mooie les, maar dit kind heeft er moeite mee en de consequenties van een proefwerk verknallen vanwege tijdgebrek zijn dan te groot. Dat zou mij de les. echt niet waard zijn. Ik denk dat het al gênant genoeg is dat je vader en mail stuurt, dus zo kun je je les ook leren.

Melanie

Melanie

09-11-2020 om 07:25

Verbeterpunten

Ik weet niet of je van tevoren met je zoon hebt besproken dat hij niet mocht werken in de proefwerkweek? Als je dat zo belangrijk vindt, dan had je dat moeten doen. In ieder geval voor de toekomst zou je, nu blijkt dat je zoon niet goed heeft gepland, aan hem moeten vragen wanneer hij aan zijn baas moet doorgeven dat hij niet kan werken én wanneer de volgende proefwerkweek is. Dan kun je je zoon er op tijd aan herinneren dat hij dat door moet geven.

Mailen met de leidinggevende zou ik niet doen. Die hoeft zich er ook niets van aan te trekken dat je zoon van jou niet mag werken.

Voor nu zou ik mijn zoon geholpen hebben om het op te lossen. Kun je met iemand ruilen? Kun je je leiddinggevende nog eens benaderen, wat zou je dan kunnen zeggen of vragen.

Als het niet lukt om het op te lossen, zou ik je zoon helpen met plannen. Hij was anders vast niet de hele zaterdag gaan leren. Nu moet hij misschien wel de hele zaterdag werken en de hele zondag leren. Dat is dan voor deze keer niet anders.

@Emma

@Emma

09-11-2020 om 08:54

Op de blaren zitten

Hier ook een zeer softe moeder
Komop zeg, kind is 15!
Lees even over het puberbrein en de vooruiziende blik en het vermogen tot plannen. Je mag best een beetje helpen hoor. Ik zou alleen niet de bedrijfsleider gaan mailen, dat moet hij echt zelf doen. Maar wel bespreken, meedenken over oplossingen.
Mijn dochter van 20 werkt in supermarkt en daar is het heel gebruikelijk dat mensen op het laatst willen ruilen. Je moet het natuurlijk niet elke dag doen. Bij veel supermarkten wordt er rekening gehouden met proefwerk- of tentamenweken. Dat vind ik toch vrij normaal. Het gaat om 15jarigen en we leven hier niet in een oorlogsgebied of bananenland ofzo waarin je maar moet zien hoe je overleeft.
Ik heb mijn dochter toen ze 16 was een keer aangeraden om zich ziek te melden. Daar heeft ze niks aan overgehouden (ja, een voldoende voor economie en geslaagd). Veel mensen zullen mij wel een ontaarde moeder vinden, er is ook dat draadje over pubers en arbeidsethos. Voor mij vind ik het zwaar overdreven. Je mag best een beetje meedenken en compassie hebben. Ook dat is een waarde die je je kind voorleeft.

@Emma

@Emma

09-11-2020 om 08:57

Nog iets Papz

Je kunt er vanuit gaan dat je kind nooit meer vergeten zal op tijd door te geven dat hij niet kan werken voor een proefwerkweek.

Dees

Dees

09-11-2020 om 09:04

@emma

Tenzij het door mamma haar regelen recht gezet wordt dan leert hij dat zijn mamma alles wel.oplost.

Ach ja

Of ik het oplos of ik sta ze bij om het zelf op te lossen. Wat ze er in elk geval van geleerd hebben is dat je even rustig tot tien telt, geen paniek, en dan ga je rustig een oplossing overwegen en bedenken en dan uitvoeren.

Zoek het maar uit, zelf de consequenties dragen, lijkt me in ons geval een recept voor paniek.

Het maakt ook uit wie je voor je hebt denk ik, elk kind is ook weer anders.

Lou

Ik ben ook zo'n softie. Nu werkte dochter bij AH die zogenaamd hoog in vaandel had dat "schoolwerk altijd voorgaat". En nee niet iedere 15-jarige is even mondig. Ik heb toen ook contact gehad met de teamleider.
Dochter is nu 19 en buitengewoon zelfstandig. Dus doemscenario van Dees geldt echt niet voor elk kind. Maar het zal waarschijnlijk van het kind afhangen en dat kun je als ouder beste zelf inschatten. Ik zeg dus niet dat Dees ongelijk heeft (

@Emma

@Emma

09-11-2020 om 09:16

Dees

Ik ga ervan uit dat Papz geen mama is.
Tja het zij zo. Het zou ook niet mijn keuze zijn om de bedrijfsleider te mailen. Ouders doen soms dingen om hun kind te helpen die jij als doorgewinterde recht-toe-recht-aan-moeder natuurlijk nooit zou doen.
Sterker nog: ik heb ooit slaande ruzie gemaakt door de telefoon met een bedrijfsleider die vond dat mijn dochter, toen 15, niet ziek genoeg was om thuis te blijven. Ook nooit spijt van gehad (die bedrijfsleider wel trouwens). Haha, ik hoor je al denken: moet je je kind maar niet leren zich ziek te melden
Ik ben blij dat jij mijn moeder niet was op mijn 15e.

Papz: in welke supermarkt verdient een 15jarige 12 euro netto per uur? Dat vind ik dan weer bijzonder. Leg eens uit?

en verder eens met Emmawee

De methode dat je het maar op de harde manier moet leren is ook niet mijn opvoedmethode.
Ik ben zelf ook niet zo opgevoed en prima in staat om mijn eigen zaken te regelen toen het nodig was.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.