Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Puberteit Puberteit

Puberteit

Lees ook op
Wendy

Wendy

19-12-2010 om 19:49

Dochter van 15 wil niet vakkenvullen ...

Sinds de kostwinner van ons gezin helaas zonder werk is gekomen, hebben we het een stuk ´minder´. Voorheen kon alles en mocht er veel gekocht worden, maar ook de part/timebaan van de partner is met 4 uur per week geminderd. Hierdoor is het zo dat de kinderen zelf ook hun steentje bij mogen/moeten dragen. Onze zoon wil prima werken en hard ook, maar onze dochter van 15 jaar oud, vindt dat vakkenvullen in de supermarkt maar niks. Ze heeft wel gauw last van haar hielen, want ze loopt teveel op haar hielen en heeft rugklachten. Zelf werkt ik al 37 jaar en vind ´t zoooo ´de jeugd van tegenwoordig´ reactie van onze dochter. Hup werken en centjes verdienen. Maar ze weigert echt. Wat vinden jullie hiervan?


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
reina

reina

19-12-2010 om 20:14

Consequentie

Als ze echt rugklachten heeft (heeft er al een arts naar gekeken?), dan zal ze mogelijk naar een ander baantje uit moeten zien, maar niets doen is nu even geen optie. Als ze niets wil bijdragen zal ze de consequentie moeten accepteren dat er voor haar dus niets extra's inzit en dat haar kleedgeld (of hoe je dat ook geregeld hebt) een stuk minder zal zijn.

Puck

Puck

19-12-2010 om 21:34

Met pelle en reina eens

Helemaal niets doen heeft nu gewoon consequenties voor het geld dat ze van jullie krijgt om te besteden.
Maar behalve vakken vullen zijn er natuurlijk een heleboel andere baantjes die ze zou kunnen doen. Ik zou samen met haar bekijken wat ze wel zou kunnen doen en haar heel duidelijk maken dat iedereen in het gezin zijn steentje bijdraagt en dat jullie samen verantwoordelijk zijn.

Simpel

dochter zou hier kunnen kiezen,of werken,of geen zak en kleegeld meer.
er zijn genoeg andere baantjes waarbij ze geen last van haar rug hoeft te hebben.
ik zou samen met haar op zoek gaan,en wil ze dat niet,dan heeft ze geen geld,zo simpel is het.

Wendy, wat verwacht je precies van ze?

Dat ze meehelpen met de rekeningen betalen, of dat ze hun eigen pleziertjes betalen? Als het het tweede is, zou ik zeggen laat ze zelf bepalen of ze daarvoor willen werken of niet.

Gr. Poezie.

Kaaskopje

Kaaskopje

20-12-2010 om 00:49

Zit ook met die vraag

Voor ik de verkeerde conclusies trek vraag ik eerst maar voor wie het geld is wat ze verdient als ze zou werken.
Als vakkenvullen niet haar soort werk is, wat ik me best kan voorstellen, kan ze wél oppassen. Daar heeft ze de goede leeftijd voor.

Fiorucci

Fiorucci

20-12-2010 om 06:42

Ik sluit me aan bij cobi

Wat verwacht je precies? En het voordeel van 15 zijn is dat er meer mogeljkheden zijn kwa werk, dan bij een 13 jarige.

Tja

Als ze niet wil werken dan moet ze het met minder stellen. Simpel toch?

Milka

Milka

21-12-2010 om 15:35

Je bent niet alleen!

Onze dochter (16) is er ook zo eentje, heeft ze eindelijk weer een baantje verkloot ze het weer met haar achterlijke gedoe. (pijntje hier, pijntje daar, smoesjes !).
Echt dat kind heeft een broertje dood aan werken.
Je kan op je kop gaan staan, maar als ze niet willen doen ze het gewoon niet, klaar.

Wij hebben al vanalles geprobeerd om haar te stimuleren, bij haar laatste baantje was het de druppel.
Ze werkte bij de Vomar, kom ik daar om een boodschap te halen en vraag aan een van die meisjes heeft mijn dochter soms pauze ?, antwoord dat meisje wie zegt u ?
Ik zeg M...... mijn dochter, ohhhh mevrouw die werkt hier al bijna een maand niet meer, paste niet in de groep, ze liep altijd maar te klagen.

Zoooooooooooooooooo, pisssig dat ik was ... huis helemaal te klein , maar ze werkt nu nog steeds niet.
Ze deed net als of, ze ging de deur uit met haar broodjes en werkkleding om zogenaamd te gaan werken en als wij dan weg waren dan kwam ze stiekem weer thuis of ging naar vriendinnen toe.

Kaaskopje

Kaaskopje

21-12-2010 om 22:42

Tjonge!

Wat klinkt dat liefdevol...

Ouderwets

Als je kind pas 15 jaar is , zou ik zeggen laat haar, nu al werken zeg. En dan vakkenvullen..ouderwets gewoon (of juist modern?). En dat betekent voor haar ook minder geld voor leuke dingen.
Je kunt haar toch niet dwingen om vakken te vullen, laat haar haar school/ opleiding maar afmaken.

Tip ,laat haar briefjes ophangen om als oppas te werken , dat is minder belastend voor haar rug en dan kan ze 's avonds of in het weekend oppassen als bijbaantje. Ik weet niet of ze dit leuk vindt, maar dat moet ze eerst uitproberen. En gezien haar geringe ervaring en leeftijd kan is € 2,50 per uur om te beginnen prima.

Wendy

Wendy

22-12-2010 om 09:24

Nee zeggen is moeilijk ...

Het geld dat ze zou verdienen is helemaal voor haar zelf (en het beheer ook). Voor meisjes van 15 jaar is het bet een dure tijd: mobiel, make-up, feetjes, cadeautjes, kleding. Voorheen konden wij alles gewoon geven, dus eigenlijk mijn eigen schuld dat ze nu niet wil werken. Maar nu de situatie anders is, vind ik het moeilijk om te zeggen dat we het nu niet hebben. Daarbij als ze zelf geld zou hebben is het ook leuker om bijvoorbeeld in de pauze van school, want ja haar opleiding heeft alle prioriteit en 3 uurtjes vakkenvullen per week is toch niet zoveel gevraagd, kan ze ook net als de anderen na haar lunch van thuis opgegeten te hebben ok iets lekekrs gaan halen bijvoorbeeld. Ja goed idee ik zal het idee opperen om briefjes op te hangen voor oppas. Bedankt allemaal voor jullie reactie.

reina

reina

22-12-2010 om 10:13

Wendy

Nee, 3 uurtjes werken is niet teveel gevraagd aan een 15-jarige. Het is een dure tijd als je je pubers alles wat ze willen ook wilt geven, dat geldt voor iedere ouder, al kan de een het beter betalen dan de ander. En ik vind dat een puber die veel wil heben daar best iets tegenover mag stellen. Ik zie in mijn omgeving heel veel pubers met bijbaantjes, ook als hun ouders een goed inkomen hebben en de reactie van de meeste ouders is dan ook dat het goed blijkt dat hun kind in aanraking komt met die andee wereld, die van de werkenden, valt vaak vies tegen, maar het is wel leerzaam.

Inge M

Inge M

22-12-2010 om 12:04

Eerlijk zijn

Zo te lezen zoek je goede argumenten voor je dochter om wel te gaan werken. Maar het echte argument (jullie hebben het nu financieel minder) wil je niet vertellen.
Ik denk dat je eerlijk moet zijn tegen je dochter en stopt met zakgeld geven. Dan kan ze zelf geld verdienen als ze dat nodig vindt.
En inderdaad, er zijn ook ouders die het financieel wel kunnen doen maar die toch weinig geven, juist omdat werken heel gezond is.

janneke

janneke

22-12-2010 om 13:25

Hier werkt ene wel andere niet

Hier , hebben we 2 kinderen van 12/14 die een folderwijkje hebben. ene verdient 20 per week , andere , jongste 9 euro per week.
heb nog dochter van 17, kreeg voorheen 70 euro, intotaal aan zak/kleedgeld. Niet veel. maar had hier altijd voldoende aan.Heeft baantje gehad bij AH, kassa. contact werd niet verlengd afgelopen november, functioneerde niet goed. Maakte haar helelmaal niet uit dat ze niet weer hoefde te komen. Heeft nu studiefi. van 90 euro in de maand, moet hier ook van sparen voor studie. komt ermee rond.
Wacht op hét baantje, callcentre of zoiets, goed betaald, maar daar moet je 18 voor zijn.
Heeft met 14 ook paar keer foldertjes rond gebracht, vodn ze ook niets aan, is ook echt nergens voor te porren!!
Dan houdt het op, komt ze er zelf wel keer achter.
Och ja, ze heeft vorig jaar 5 weken achter elkaar 38 uur per week gewerkt , orders voor scholen klaarzetten, bij groothandel> Vond ze ook niets aan, maar heeft het toen wel afgemaakt. daar heeft ze toen ong. 450 mee verdiend
Zit nu op HBO, we hebben haar zelf dit jaar boeken laten betalen, ook met idee, dat dit niet zou kunnen van dit bedrag , dat ze dan beter haar best zou doen, om die baan bij AH te behouden, maar ze heeft hele goedkope boeken gekocht..... dus....

Milka

Heeft je dochter er wel erg in dat ze haar eigen toekomst erg lastig maakt?
Op veel opleidingen moet je op gegeven moment solliciteren naar een stageplek en als je dan niets werkzaams kunt melden over je vrije tijd, slinkt je kans enorm.

Verder: werken is niet altijd leuk. Maar het hoort wel bij het leven.

Belangrijk om een ernstig gesprek met haar aan te gaan!!

Netjes!

""Och ja, ze heeft vorig jaar 5 weken achter elkaar 38 uur per week gewerkt , orders voor scholen klaarzetten, bij groothandel> Vond ze ook niets aan, maar heeft het toen wel afgemaakt. daar heeft ze toen ong. 450 mee verdiend ""

Prima toch!

reina

reina

22-12-2010 om 22:36

Lidwientje

Vind je dat echt zo raar/naar dat pubers een bijbaantje 'moeten' hebben? Je komt er echt wel zonder bijbaantjes op je CV, maar als er gekozen moet worden tussen 2 gelijkwaardige cv's gaat degene die heeft laten zien dat hij/zij weet wat werken is vaak wel voor. Mijn kinders zijn uit zichzelf werk gaan zoeken toen ze 15 waren, vonden dat gewoon, als ze extraatjes wilden hebben moesten ze dat zelf verdienen. (Ik heb mijn dochter op een gegeven moment teruggefloten, ze had geen enkele dag vrij, was bezig met studie, stage en werken, dat werd mij te gek). Zelf werkte ik ook naast m'n havo, héél lang geleden. Niks zieligs aan. En waar hebben we het hier over, een uur of 3 per week....

Overdreven

Ik vind het soms overdreven veel wat tieners werken om extra geld te hebben. Ze kunnen hun hele leven nog werken. Aan de andere kant is het ook goed om vast werkervaring op te doen en ze hebben het geld zelf verdiend en kunnen dan besteden wat ze willen.
Zag toevallig vorige week bij de AH een advertentie; vragen ze vakkenvullers v.a. 16 jaar en dan moet je 2 dagen per week beschikbaar zijn (zo'n 6 uur per middag/ avond).
Of jonge tieners die 2 dagen per week in een winkel/ bakker o.i.d werken, naast school.

Werken?

kinderen horen niet te werken omdat het bij het leven hoort; het zijn namelijk kinderen en die hebben al school, huiswerk enz. elk mens heeft af en toe wat vrije tijd nodig, net als kinderen.
werkzaam in je vrije tijd, dat klopt toch niet? het heet toch niet voor niets 'vrije tijd'...
voor kinderen geldt de regel 'school is niet altijd leuk, maar het hoort bij het leven', niet 'werken is niet altijd leuk maar het hoort bij het leven'.

Bijbaantjes

verder is er niets mis met een bijbaantje; hoort er inderdaad wel ongeveer bij. maar 'werken' omdat het bij het leven hoort vind ik een beetje te gek.

janneke

janneke

22-12-2010 om 23:14

Tijd zat

Nou , 17 jarige heeft anders zat tijd om nog paar uurtjes te werken,is mijn mening, doet een hbo opleiding, maar daar zou in de week best 3 uur gereserveerd kunnen worden voor een baantje, en ook nog wel 6 uur.Als je ziet hoeveel tijd ze doorbrengt met internet, films kijken ed....Als ze dat zou halveren, zou ze nog wel 10 uur kunnen werken.
maar ja wie ben ik, een zeurende moeder in haar ogen..
Heb al zo vaak wat gezegd, ik doe het niet meer. Ze komt er vanzelf wel achter. Maar vind het wel reuze jammer, je kunt nog weer andere mensen ontmoeten, en is mooie leerervaring voor later..

Tirza G.

Tirza G.

22-12-2010 om 23:33

Voorbereid zijn

Je moet geloof ik tegenwoordig heel je leven overal alvast op vooruit lopen. Kinderen die naar een kinderdagverblijf zijn geweest, zijn beter voorbereid op groep 1. In gr 1 en 2 is het niets anders dan neuzelen over 'voorbereid zijn op groep 3'. In de bovenbouw van de basisschool ga je je enorm voor lopen bereiden op de middelbare school.
In de onderbouw van de middelbare school ga je je voorbereiden op pakket/richtingkeuze. In de bovenbouw ga je je aansluitend voorbereiden op je vervolgopleiding. Tijdens die vervolgopleiding bereid je je voor op eeeeeeeh......je afstuderen danwel het werk wat je gaat doen ofzoiets.
Kortom: je loopt altijd achter de feiten aan. Als je op de 17e gaat werken omdat je tijd zát hebt, word je er lachen uitgewerkt door mensen die al op hun 15e zijn gaan werken. En díe mensen worden er weer lachend uitgewerkt door kinderen die op hun 13e zijn begonnen.

En uiteindelijk is het allemaal de schuld van de ouders. Want kinderen zijn niet meer voorbereid op de maatschappij. Nee, dank je de koekkoek.

Tirza

Werken is wel belangrijk

mijn kinderen hebben altijd baantjes gehad naast hun school.
niet alleen om ze te laten ervaren dat geld niet vanzelf op je rekening komt,maar dat je er iets voor moet doen.
Maar zeker ook om ervaring op te doen.
al mijn kinderen hebben een fase gehad dat ze baalden van school,er geen zin meer in hadden.
ze beseften dan wel ,dat als ze de brui er aan zouden geven,ze hun hele leven lang niets anders konden dan het werk wat ze nu in hun bijbaantjes deden.
dat was weer een motivatie om toch maar verder te leren.
Bovendien is het heel goed voor hun sociale vaardigheden,in hun bijbaantje leerden ze met mensen omgaan,wat klantvriendelijkheid is,hoe ga je met collega,s om enzenz.Het is ook een stuk voorbereiding op het echte leven,de maatschappij waar ze straks in terecht komen.
Een kind wat nooit gestimuleerd wordt om een bijbaantje te zoeken ,mist in mijn ogen een stukje opvoeding.

reina

reina

23-12-2010 om 08:43

Kinderen

'Kinderen hoeven niet te werken', nee, dat klopt, maar wanneer houdt het kinderen-zijn op? Tot wanneer blijf je je kinderen van alles geven zonder dat ze er zelf iets voor doen? Pubers hebben over het algemeen tijd zat over, daarin kunnen ze uiteraard heel veel leuke dingen doen of eindeloos uitslapen, maar ze kunnen ook een paar uur per week een bijbaantje hebben. Mbo-ers die BBL gaan volgen moeten 4 dagen in de week gaan werken, ik weet dat dat oha zwaar is, want naast dat werken moeten er ook allerlei thuisopdrachten gemaakt worden, ook stagelopen is vaak een complete baan, dat vind niemand raar, waarom zou een paar uur een bijbaantje hebben dan wel te veel zijn? Ik verbaas me dat het voor een aantal zo not done is, ik ken niet anders, niet uit mijn tijd, niet uit de tijd dat mijn kinderen pubers waren, niet van de pubers die ik nu om me heen zie. Ik ben blij dat mijn kinderen uit zichzelf besloten bijbaantjes te gaan zoeken toen ze 15 waren (zonder dat ik er iets van wist), anders zou ik me bijna met terugwerkende kracht schuldig gaan voelen

Tijgeroog

Tijgeroog

23-12-2010 om 09:42

Niet zo belangrijk

Ik heb nooit een structureel baantje gehad en ik geloof niet dat ik veel gemist heb. Ik vond het veel belangrijker om leuke dingen te kunnen doen dan om veel geld te werken. Ik was er wel creatief in om goedkoop leuke dingen te doen. En ik ging elke zomervakantie wel een paar weken werken.
Ohja, ik deed wel vrijwilligerswerk in de wereldwinkel, dat was heel leuk, maar leverde geen geld op. Dat was dus ook niet goed?

Lidwientje

Tegenwoordig hebben kinderen of ze willen of niet al werkervaring die ze op de cv kunt zetten. Maatschappelijke stage heet zoiets

Fiorucci

Fiorucci

23-12-2010 om 10:39

Ehm cobi

Dikbetaald folders lopen?? Als er iets slecht betaald wordt, is het wel folders lopen.....ik geloof dat mijn zoon krap 4 euro kreeg voor ruim 200 adressen....

Mentaliteitsverschil

Het is voor mij als tante van een jongen van 24 en zijn vriendin heel goed te zien wat het met je doet als je al vroeg begint te werken.

Mijn neef heeft altijd voor zijn eigen geld moeten zorgen. Simpel omdat zijn ouders niet genoeg geld hadden voor extra's. Vanaf zijn 14e altijd gewerkt.

Het gevolg is dat hij erg veel waarde hecht aan zijn spullen, zuinig is, weet wat sparen is etc. Zijn vriendin heeft nooit iets hoeven te doen. Ze vindt alles vanzelfsprekend.

Hier heeft zoon onder begeleiding gewerkt. Prima. Zo leren ze dat niets vanzelf gaat in het leven!

Milka

Milka

23-12-2010 om 11:29

Het is inderdaad

een kwestie van mentaliteit en van werken is nog nooit iemand slechter geworden. Om even op de reactie van 'Bromvlieg' terug te komen. Praten helpt op een gegeven moment niet meer. We pakken het nu anders aan 'Psychologisch', ze komt er vanzelf wel achter wat haar te wachten staat. Verder is niet ieder gezin machtig om alles maar voor de kids te blijven betalen. Met werken leren zo ook de waarde kennen van geld en de spulletjes die ze van hun zuur verdiende centjes hebben gekocht.

reina

reina

23-12-2010 om 11:30

Geld

Ik denk inderdaad dat het hebben van veel geld kan maken dat ze juist makkelijk gaan uitgeven, aan de andere kant zie ik ook veel pubers die veel luxe van hun ouders krijgen, het verschil zie ik niet, behalve dat de een er iets voor doet en de ander het gewoon vind dat het geld er vanzelf komt. Maar ik zie andere leereffecten, ik vind het leerzaam verder te kijken dan het wereldje om je heen, ik heb nog steeds veel bewondering voor kassieres, ik heb veel geleerd van het werken in een tehuis voor gehandicapte kinderen etc., je ziet dingen die je anders niet ziet. Ook ontdekken sommige pubers dat naar-school-gaan zo verkeerd niet is vergeleken met werken, daar zitten vaak verplichtingen aan vast waar ze helemaal niet bij stil staan. Ik vind werken (en dat hoeft echt niet veel te zijn, vakantiebaantje valt daar ook onder) een stuk extra ontwikkeling. Mijn zoon had al jong zelf een folderwijk geregeld, ik als moeder leerde daarvan dat mijn kinderen geen folders meer mochten lopen, tenzij alles ingeseald en in pakketten werd afgeleverd

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.