Puberteit Puberteit

Puberteit

Lees ook op

Dochter wil op "feestvakantie"

Goedemiddag
Mijn dochter is 15 (over twee maanden 16) en heeft gevraagd of ze met vriendinnen op vakantie mag. Ik heb nog geen antwoord gegeven. Ze willen in de zomer een week naar een jongerencamping gaan. Ik heb op de website van de camping gekeken, het is een camping in Duitsland waar jongeren van 16 t/m 22 verblijven. Er is een waterplas, zwembad en er zijn elke avond feestjes in de lokale discotheek.  Op de site van de camping staat dat alcohol is toegestaan voor alle gasten, lachgas en drugs zijn verboden, ze gaan er wel vanuit dat dat eigen verantwoordelijkheid is, er wordt dus niet gehandhaafd. Op alle foto's  van de camping staan shotjes en bier, wat ik natuurlijk begrijp, maar het geeft niet extra vertrouwen.
 Zelf is mijn dochter vrij rustig en drinkt ze meestal niet veel.
Ik twijfel of ik haar moet laten gaan want ik vind dat ze hier misschien nog het beste een jaar mee kan wachten.  
Zij en haar vriendinnen zijn komende zomer allemaal net 16 en dus een beetje de jongste van de camping. Ook zijn ze tot nu toe nog niet echt in een 'uitgaanfase', ze spreken meer thuis af en hebben weinig ervaring met feesten en disco's. 
Wat vinden jullie ervan? 


Ik snap je aarzeling, maar ik zou zeggen, geef haar (juist omdat ze allemaal niet van het uitgaanstype zijn) je vertrouwen. Mijn ervaring is dat plannen maken met een groep nogal lastig is, en dat die plannen gaandeweg ook nog eens 20 keer wijzigen. Dikke kans dat het uiteindelijk niet lukt om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. En dan is er nog het praktische regelen. Kan ook nog een hoop bij mis gaan .
En lukt het toch allemaal, bedenk dan dat ze er ook een heleboel van leren. Al was het maar dat zo'n camping toch niet hun ding is. Druk je dochter vooral op het hart dat ze altijd kan, mag en moet bellen als er wat is. En dat je haar op elk moment op kunt en wilt komen halen. Duitsland is niet het andere eind van de wereld...

Maar leuk is anders, het vooruitzicht van je kleine meisje op zo'n camping is voor een ouder nogal schakelen. Ik zeg ook met regelmaat tegen mijn kinderen dat ze het me maar moeten vergeven dat ik minder snel ga dan zij zelf, en dat ze het moeten zeggen als ik me ergens teveel mee bemoei of als ik teveel zeur/te bezorgd ben. Komt gelukkig niet heel vaak voor .

Ze is 15 en 'drinkt meestal niet veel'? Waarom drinkt ze gewoon niet? Als jullie zo gemakkelijk zijn met drinken dan snap ik niet waarom ze niet naar de camping zou mogen.

Wat maakt voor haar dat ze graag naar zo'n camping wil? Zijn andere alternatieven ook besproken? Misschien heeft ze geen benul wat wel passend is en zou je dat kunnen bespreken. Maar als ze dit graag wil: gun haar deze ervaring, de bijbehorende herinneringen en leermomenten. 

Als ze 16 zijn, lekker op vakantie laten gaan. Ik vond dat op die leeftijd ook heel belangrijk en fijn om met vriendinnen te kunnen doen. Ze mag blijkbaar al drinken van jullie dus ze heeft al ervaring ermee. 

Anitta1234

Anitta1234

20-01-2022 om 15:15 Topicstarter

Met "drinkt meestal niet veel" bedoel ik niet dat wij haar stimuleren om te drinken. 
Thuis bieden wij ze nooit drank, ze vraagt er gelukkig ook niet om. En bij vrienden weet ik dat er wel eens gedronken wordt, daar kan ik (behalve adviseren) weinig aan doen, maar ik heb nog nooit kunnen merken dat daar ze gedronken had. 

Anitta1234

Anitta1234

20-01-2022 om 15:20 Topicstarter

Volgens mij is de reden waarom ze zo graag naar die camping wil gaan vooral dat haar vriendinnen allemaal gaan. Niet persé om het feesten, drinken, etc.
Ik heb al met haar gepraat over andere opties, wat zij zelf ook prima zou vinden, maar ze  zegt dat haar vriendinnen wel graag naar deze camping willen en dat zij zelf weinig invloed daar over heeft als de meerderheid het wel wil.

Apiejapie schreef op 20-01-2022 om 14:51:

Wat maakt voor haar dat ze graag naar zo'n camping wil? Zijn andere alternatieven ook besproken? Misschien heeft ze geen benul wat wel passend is en zou je dat kunnen bespreken. Maar als ze dit graag wil: gun haar deze ervaring, de bijbehorende herinneringen en leermomenten.

Prima leeftijd om voor het eerst zonder ouders met vriendinnen op vakantie te gaan.
Dat zij en haar vriendinnen nog niet echt van het stappen zijn is niet zo gek. Uitgaansgelegenheden zijn al bijna twee jaar vrijwel dicht en daarvoor waren ze er nog te jong voor. Ik zou ze lekker laten genieten. En vertrouwen op het gezonde verstand. Vooraf nog een goed gesprek over de gevaren en het opzoeken van grenzen. Dat hoort erbij als puber maar dat doe je niet door in één keer een hele fles wijn of een halve krat bier leeg te zuipen.
Ik snap namelijk best dat een camping niet kan handhaven op leeftijd en drankgebruik. Ik weet niet precies waar in Duitsland de leeftijdsgrens ligt voor alcohol, maar als die zestien is, kunnen ze er ook weinig mee. 
Misschien gaat ze ook wel helemaal niet elke avond naar de disco maar chillen ze ook wel eens bij de tenten met hun groepje en eventueel andere groepjes samen.

En zorg voor goede voorlichting en anticonceptie.... 

Ligt er aan hoe verstandig ze verder is. Gevoelsmatig zou ik mijn dochter (of zoon!!) van 16 niet naar zo'n camping laten gaan, omdat het accent mij teveel op zuipen zou liggen en met 16 mag je nog niet drinken. Dat doet ze maar als ze 18 is en het legaal mag. 

in Duitsland ligt alcohol grens op 18 dus ik snap het wel in het algemeen waarom men dat leuk vindt! Niet raar natuurlijk. In Nederland was het nog  niet zo lang geleden ook 16. 
Gr Angela

MamaE schreef op 20-01-2022 om 15:23:


Misschien gaat ze ook wel helemaal niet elke avond naar de disco maar chillen ze ook wel eens bij de tenten met hun groepje en eventueel andere groepjes samen.

Zoveel campings zijn er niet waar je als 16jarige zonder ouders naar toe mag gaan. Ik snap best dat zo'n camping dan al gauw de naam "feestcamping" krijgt.

Als je dan als 16 jarige met leeftijdsgenoten samen wil zijn maar niet perse wil feesten tijdens je vakantie ben je aangewezen op zulke campings.

Dochter klinkt wat mij betreft, van uw woorden uitgaande, als een verstandige dame die niet persé wilt feesten, maar vooral met haar vriendinnen wilt zijn. Dat zou mij als ouder al geruster stellen. En ook het feit dat ze rustig met je in gesprek kan gaan met betrekking tot de vakantie, vind ik erg volwassen overkomen.

Zusterclivia schreef op 20-01-2022 om 15:28:

Ligt er aan hoe verstandig ze verder is. Gevoelsmatig zou ik mijn dochter (of zoon!!) van 16 niet naar zo'n camping laten gaan, omdat het accent mij teveel op zuipen zou liggen en met 16 mag je nog niet drinken. Dat doet ze maar als ze 18 is en het legaal mag.

Je mag ze alleen geen alcohol verkopen, ik mag jouw 5 jarige zich bij mij thuis helemaal klem laten zuipen, dat is niet strafbaar. 


Ik zou de campings of natuurvriendenhuizen van het NIVON als alternatief aanreiken. Die zijn weliswaar wat bedaagder dan zo'n feestcamping, maar juist voor tieners heel erg leuk omdat je er zelf mag koken in een professionele keuken - stoer! Ze vragen wel een ondertekende toestemming van de ouders/verzorgers.

Ik heb hier al vaak gelezen over ouders die hun kind dan een echt plan laten maken, de reis, budget, verblijf enz enz. Als hen dit goed lukt, dan zijn ze er blijkbaar wel aan toe om zoiets te ondernemen. 

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.