Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Puberteit Puberteit

Puberteit

Lees ook op
franmi

franmi

30-09-2020 om 15:57

Feestje en corona

Onze zoon wordt dit weekend 18 jaar. De derde op de rij. In onze familie wordt dit altijd groots gevierd. Tent, muziek en veel mensen. 1 Avond voor de vrienden ( 30 man) en een dag voor de familie.

Maar toen kwamen daar de nieuwe coronamaatregelen.........

We moesten onze zoon vertellen dat het niet door kon gaan maar dat het op een later moment alsnog gevierd zou worden. Maar ja wanneer....?

Wat was hij teleurgesteld en wat hadden wij met hem te doen. Dit was het volgende wat hem af werd gepakt. Door de corona was hij zijn bijbaantje in de horeca kwijt, kon niet met zijn kameraden op vakantie en kan niet gewoon naar zijn studie. Als klap op de vuurpijl maakte zijn vriendin het uit. Wat hadden we met hem te doen.

We zijn bezig om zijn verjaardag toch te regelen. Minder mensen en in tijdvakken. We overtreden wel iets de regels wat aantal betreft. Gaan in blokken van 6 personen het vieren.

Wat vinden wij dit lastig. Aan de ene kant willen we de regels niet overtreden maar aan de andere kant gun ik hem wat leuks.

Hoe gaan jullie hiermee om


guera

guera

30-09-2020 om 16:04

zaaltje?

Waarom huur je geen zaaltje?
Dan kun je wel met 30 mensen samenzijn? echt dansen en feesten zal lastiger zijn maar toch.

Ik zou iedereen ook iets bijzonders mee laten nemen. Of maak een mooi boek als aandenken.
Wij hebben komend voorjaar hetzelfde. Ik reken er niet op dat we dit groots kunnen vieren

Hangkous

Hangkous

30-09-2020 om 16:57

Deze had je toch aan zien komen?

Al in maart werd er gepraat over een tweede golf die in het najaar zou toeslaan.
Als ik zo'n verjaardag in het vooruitzicht had dan had ik dat van de zomer gevierd met een feestje in de tuin; volgens de toen geldende corona maatregelen.
Onze oudste werd 18 toen de 1e golf net op zijn top was. Was een piepklein feestje op de verjaardag zelf een en iets groter feestje toen het weer mocht. Alles binnen de gestelde regels.

franmi

franmi

30-09-2020 om 17:09

Reactie

Guera

We hebben gekeken naar een zaaltje, maar het meeste was al bezet en is erg prijzig

Hangkous

Tuurlijk zagen we hem aankomen, maar ik had verwacht dat de extra maatregelen alleen zouden gelden voor bepaalde regio's. Wij vallen daar niet onder

Eva

Eva

30-09-2020 om 17:15

Beetje overdreven

Natuurlijk is het jammer maar iemand van 18 begrijpt toch dat het nu even niet anders is.
Ik zou het thuis heel klein vieren met alleen het gezin en zijn beste vrienden. Hou hem in het vooruitzicht dat hij volgend jaar zomer een groot feest mag geven. Dit is geen handig moment, het is geen weer voor een buitenfeest, en de maatregelen maken het een stuk minder leuk. Ik zou het dan liever uitstellen en het lijkt me dat een kind daar na een goed gesprek uiteindelijk ook voor kiest.

franmi

franmi

30-09-2020 om 17:31

Eva

Weet niet precies wat je met je titel bedoeld?

Natuurlijk weet hij heus wel hoe en wat. Maar we gunde hem gewoon iets positiefs. En deze feesten zijn bij ons altijd groots.

V@@s

V@@s

30-09-2020 om 17:38

Zaaltje helpt niet

Ook buiten je eigen huis mag je gezelschap uit maximaal 4 personen bestaan.

ElenaH

ElenaH

30-09-2020 om 18:10

Ach

Dan noem je het toch een bijeenkomst van the church of the flying spagetti monster? Iedereen een vergiet op zijn hoofd en je hebt geen maximum gezelschapsgrootte meer.

Dendy Pearson

Dendy Pearson

30-09-2020 om 18:29

Tja

Ik zou het grootse feest verplaatsen naar het voorjaar.
Het is nu gewoon niet de bedoeling!
Je zoon zou dit gewoon moeten begrijpen en jij ook!

Regels kan je altijd overtreden, maar waarom zou je dat nu dan willen? Omdat je zoon teleurgesteld is? Hij zal er mee moeten dealen, net als de rest van de wereld.

Eva

Eva

30-09-2020 om 20:12

Beetje overdreven

Daarmee bedoel ik het volgende:
Je zegt twee keer; ik heb zo met hem te doen.
Zoon is heel erg teleurgesteld en wat vind je dit lastig.
Sorry maar dat vind ik wat overdreven. Je maakt het wel heel zwaar. En echt lastig zou het niet moeten zijn. Een feest is nu gewoon geen goed idee.

Alternatieven?

https://dongen.nieuws.nl/nieuws/20200328/zo-kun-je-op-afstand-samen-film-kijken/

https://www.opener.nl/event/drinking-apart-together-3-0-dongens-genieten/

Zit er niets tussen de nieuwe alternatieven?

Vooraf kun je een hapje en drankje bezorgen of je vraagt of de gasten hun hapje of drankje even bij jou in de tuin komen halen voor de avond.

Veer

Veer

30-09-2020 om 21:08

Mijn dochter

Wordt dit weekend 18. We hebben alles afgezegd. Leuk uit eten met aanhang en opa en oma. En de volgende dag het feestje met vrienden.

Ik hoefde dat mijn dochter noet te vertellen, dat had ze zelf ook all wel begrepen. En ook ikzelf neem graag mijn verantwoordelijkheid als het gaat om het indammen van het virus.

Mijn zoon kon dit voorjaar zijn 21 diner niet doorlaten gaan. Heel sneu en jammer. Maar de regels 'een beetje' overtreden gaan we niet doen. Zowel in de groep mensen rondom mijn zoon als mij dochter is al 2 keer bij iemand Corona vastgesteld. Ik wil graag voorkomen dat wij een doorgeefluik gaan worden.

Veer

Veer

30-09-2020 om 21:09

Verder is het natuurlijk

Allemaal super vervelend. Voor iedereen. En ook écht jammer voor jouw zoon.

Koffiekop

Koffiekop

30-09-2020 om 21:47

Regels zalen

Per 29 september 18:00 uur zijn er maximaal 30 personen per ruimte toegestaan, mits hierbij voldoende afstand kan worden gehouden. Dit aantal is inclusief kinderen, maar exclusief personeel. De verkeersstromen moeten goed gescheiden blijven.
De ventilatie in binnenruimtes moet voldoen aan de voorwaarden in het bouwbesluit en passen bij de bestemming van de ruimte, zodat de lucht vaak genoeg wordt ververst.
In restaurants, cafés en op het terras, binnen en buiten, houden gasten altijd 1,5 meter afstand tot elkaar (tenzij ze uit 1 huishouden komen), hebben ze een vaste zitplaats en leven ze hygiënemaatregelen (o.a. handen wassen en niezen in elleboog) na. Daarnaast vindt er altijd een reservering en gezondheidscheck plaats. Eet- en drinkgelegenheden (waaronder ook coffeeshops, shisha-lounges, bioscopen, casino’s, speelhallen, theaters, studentenverenigingen en stripclubs) in heel Nederland laten vanaf 21 uur geen nieuwe bezoekers meer toe worden. Ook mag er na 21.00 uur geen muziek gedraaid worden. Om uiterlijk 22.00 uur sluiten eet- en drinkgelegenheden hun deuren. De vervroegde sluitingstijd gaat in per 29 september om 18 uur.

Kortom, als je een feest wil geven mag dat in een zaal die ruim genoeg is om allemaal 1,5 m afstand te houden, alleen gezinnen mogen bij elkaar aan een tafeltje. De ventilatie moet goed zijn en de verkeersstromen moeten gescheiden zijn.

Ik zou het uitstellen, in ieder geval tot het weer goed genoeg is om buiten te zijn. Of een alternatief zoals AnneJ voorstelt.

Hier een dochter die binnenkort 18 wordt en een zoon die binnenkort 21 wordt. Geen feesten, daar hebben we al vanaf het begin van de crisis in maart rekening mee gehouden. Dus geen verdere teleurstelling. Ik snap wel dat het voor jouw zoon de zoveelste domper is, dat is sneu ja. Maar niks aan te doen, ik zou zeker niet de regels een beetje omzeilen, ik zou die verantwoordelijkheid niet willen nemen. Het is voor niemand leuk nu, ook al zonder dat er mensen uit je omgeving ziek worden op jouw feestje.

Piep

Piep

30-09-2020 om 22:55

Feestje

Hier ook een net 18-jarige. Iedereen was al uitgenodigd, maar helaas. Het gaat gewoon niet. En in een zaaltje is er met al die maatregelen ook niets aan. Hier in de buurt is ook niets aan de hand, maar er komen wel jongelui uit verschillende studentensteden. Geen goed plan. Hij heeft het afgeblazen.

Eerlijk gezegd baal ik er gigantisch van. Eerst al dat examengedoe, geen eindexamenfeestje, geen normale uitreiking, geen examenreis en nu net te laat met het feestje voor 18 jaar. Gelukkig is mijn zoon erg flexibel, ik vind het bewonderenswaardig.

Kaaskopje

Kaaskopje

01-10-2020 om 00:15

Ja uitstellen

Ik snap de emoties wel hoor. Het is wel veel teleurstelling in één jaar. Een hoop onzekerheid ook. Maar een troost is dat hij niet uniek is. Gedeelde smart dus. Hij maakt deel uit van een periode die de geschiedenisboeken in zal gaan. En helaas is nu nog niet bekend welke maand of zelfs jaar dan als slotmaand of -jaar in de boeken zal staan. En een draak van een cliché, maar we moeten er het beste van maken. In dat kader is een verjaardag uitstellen tot het lekker buiten gevierd kan worden, een relatief kleine opgave. Ik word over een paar maanden 60. Ik was denk ik helderziend, want ik besloot vorig jaar al dat het leuker is om dit mijlpaaltje pas in mei te vieren dan in de winter.

V@@s

V@@s

01-10-2020 om 09:55

Zoals ik al zei

Een zaaltje huren helpt niet. Daar mogen dan wel 30 mensen in, maar je gezelschap mag nog steeds uit maximaal 4 mensen bestaan.

Je zou wellicht wel samen kunnen sporten, daarvoor geldt de regel van maximaal vier niet.

vlinder72

vlinder72

01-10-2020 om 10:10

sneu

Het is alleen helaas niet anders. Dan vier je maar dat hij straks 18,5 jaar is geworden. Het is helaas even niet anders.

ik denk dat iedereen nu mee kan praten over teleurstellingen. Mijn zoon werd in juni 18. In maart moest hij zijn exchangejaarop een highschool in Australie voortijdig afbreken om snel naar huis te komen voordat de grenzen dichtgingen. Ook kon ik hem niet meer ophalen en ging onze reis door Australie die wij samen zouden maken aan het eind van zijn programma ook niet meer door. Ook allemaal vreselijk sneu maar wij hebben nu nou eenmaal bijzondere omstandigheden.

Ik kan mij niet voorstellen dat iemand die nu 18 jaar wordt niet zelf snapt dat een feest er niet in zit.

Guera

Guera

01-10-2020 om 11:04

Of naar de kerk

Ga samen naar de kerk. Dan geldt de regel ook niet

rutiel

rutiel

01-10-2020 om 12:37

Sneu

Ik snap het gevoel van Franmi wel. Al weet je dat de hele wereld lijdt (en er véééél ergere dingen aan de hand zijn), dit is gewoon sneu:

Geen centraal eindexamen, geen examenfeest, geen vakantie, geen introductie...
Als je op of rond de 18 bent loop je veel dingen mis. En als er dan nog iets totaal niet coronagerelateerds gebeurt als een stukgelopen relatie is dat extra zuur.

Het is niet anders en hij zal zich er overheen moeten zetten. Maar ik snap je gevoel zeer zeker.

Claire

Claire

01-10-2020 om 12:54

Ik vind het wel echt dramatisch

Voor ons is het niks, wat is nu een jaar, wat is 2 jaar? Ach, steeds meer een zuchtje, naarmate de tijd verstrijkt.

Voor jongeren is een jaar gigantisch lang.
Er gebeurt ook veel meer in, meestal.
En zeker op sociaal gebied.
En nu staat dat voor velen bijna stil, en zeker nieuwe ontwikkelingen zijn amper mogelijk.
Daarbij is de wereld voor jongeren nog een vrij onbegrijpelijke brij. Dat is fijn want juist dat geeft ze ook het gevoel dat de wereld van hen is/zou kunnen zijn.
Dat is wat ze vleugels geeft en die hebben ze nodig.
En nu is de wereld wel erg eng, onoverzichtelijk, instabiel.
Dat is teveel.

Dat we op een historisch punt leven zal de meeste jongeren totaal niet belangrijk vinden. Dat is eventueel leuk voor ons ouderen. Jongeren willen nu leven, dat is hun drijfveer.

Het is allemaal niet anders nu, maar ik vind het wel erg sneu en ook nog wel meer dan dat.

Veer

Veer

01-10-2020 om 13:43

de jeugd

Ik vind het ook écht erg voor de jeugd. En ja, het heeft voor veel mensen en ondernemingen veel impact. Maar toch, voor de jongeren vind ik het het ergst...

En dat zeg ik terwijl mijn eigen succesvolle bedrijf weer volledig plat ligt (= 0 euro inkomsten) en ik mijn ouders sinds maart niet meer aangeraakt heb.

Maar voor de jongeren, en dan vooral de groep op het vervolgonderwijs die nu nog helemaal niet, of 1 middag in de week, naar school/universiteit kunnen, daar vind ik het het ergst voor. Nog thuis bij je ouders op je kamer zitten, of zitten te vereenzamen op je studentenkamer. Dat geldt niet voor alle jongeren natuurlijk, maar toch wel voor veel.

Geen nieuwe vrienden maken, niet samen in de aula/bibliotheek werken aan opdrachten, discussiëren over de leerstof en daarna samen uitgaan. Nee, alles online.

En wat doe je dan met de rest van je dag? In bed of op de bank hangen, filmpjes kijken? En ja, natuurlijk kun je schouders eronder zetten, leuke nieuwe hobby's zoeken en online contact hebben. Maar.... dat was eigenlijk niet de bedoeling.... je wilde graag studeren én het studentenleven ontdekken.

Het gaat niet alleen om het missen van feestjes. Het gaat om de (korte) tijd waarin je studeert, de wereld ontdekt. Jezelf ontdekt, nieuwe mensen leert kennen.
En in die tijd zit je in je uppie achter je laptop.

Triva

Triva

01-10-2020 om 14:02

Veer

" Nog thuis bij je ouders op je kamer zitten'

Dit komt niet door corona maar door de studiefinanciering: https://vidius.nl/student-blijft-langer-thuiswonen/

Dendy Pearson

Dendy Pearson

01-10-2020 om 14:08

Triva

Er zijn echt heel veel verse studenten die ivm Covid thuis zijn blijven wonen.
Mijn dochter is op ons aandringen wel gegaan, zodat ze iig iets van een avontuur heeft. Met nieuwe huisgenoten en met studiegenoten afspreken in parken.

ElenaH

ElenaH

01-10-2020 om 14:21

Dandy

'Er zijn echt heel veel verse studenten die ivm Covid thuis zijn blijven wonen.'

Dat beeld herken ik bij de studie van mijn dochter niet. Er is ook gewoon gehospiteerd in Leiden. Doordat er minder expat-studenten zijn nu, konden studenten dit jaar zelfs (iets) makkelijker een kamer vinden. Ik denk, net als Triva, dat het verdwijnen van de basisbeurs een grotere rol speelt.

Pirata

Pirata

01-10-2020 om 14:45

iets spectaculairs doen

Je kunt het feestje ook vervangen door een spectaculaire actie die nog wel mag.
Zo heb ik voor mijn verjaardag met een klein groepje een ballonvlucht gemaakt.
En ja, het feestje voor allerlei mensen dan toch echt later vieren.

Laetitia

Laetitia

01-10-2020 om 15:49

Veel gevraagd

Ik vind dat er veel gevraagd wordt van mensen en ook van jongeren. Voor ons is het wel helder dat het nodig is, daar niet van, maar veel is het wel.

Hier heeft een van de kinderen heel wat mooie dingen moeten missen dit jaar: onderzoek in een ver buitenland afgezegd (gelukkig heeft de faculteit allen zo kunnen regelen dat onderzoek op een andere manier gedaan kon worden en dat iedereen die dat wilde een serieuze poging kon doen om af te studeren). Verjaardag kroonjaar niet kunnen vieren. Het feestje rondom afronden scriptie/onderzoek en dus afstuderen was klein (paar mensen op bezoek gehad), het uitgestelde feestje ging ook niet door vanwege toen nieuw geldende Coronamaatregels en nu is er een diplomauitreiking waar niemand mee naar toe mag.
Vervolgstudie begonnen in een andere stad maar 2 halve dagen college op locatie (de rest online en dat is op zich prima verzorgd) en nauwelijks gelegenheid om mensen te leren kennen.
Op de schaal van het wereldleed stelt het niet veel voor, maar op de individuele schaal wel.

Maar: we zijn ziek geweest van een zeer waarschijnlijke COVID en vooral blij dat het niet erger was dan het toch al was. Dus ze weten echt wel waarvoor ze het doen en ze doen het met overtuiging. Maar dan nog valt het op momenten niet mee.

Dendy Pearson

Dendy Pearson

01-10-2020 om 16:15

ElenaH

Ik kijk nu naar de oud-klasgenoten van dochter. Van de 10 zijn er twee, waaronder dochter, die de grote stap gewaagd hebben. De rest heeft vrijwel voltijd online onderwijs en is zijn daarom maar thuis gebleven. Voor die ene dag per week dat ze wel present moeten zijn nemen ze de reistijd maar voor lief. Óf hebben een tussenjaar genomen.

Ik geloof best dat die verdwenen basisbeurs er ook wat mee te doen heeft hoor, maar Covid zeker ook

Triva

Triva

01-10-2020 om 16:17

Dendy

Die beslissing hebben ze genomen in een periode dat het beter leek te gaan en in de veronderstelling dat ze wellicht in november een kamer konden betrekken. Gaat langer duren.

Maar er zijn in ieder geval veel minder huisvestingsproblemen dan vorig jaar.

ElenaH

ElenaH

01-10-2020 om 16:32

Dandy

Bij de studie van mijn dochter is iets minder dan de helft gewoon op kamers gaan wonen. Er is zelfs onrust onder de studenten vanwege de strengere regels voor kamerverhuur, waardoor het lastiger wordt om een kamer te vinden.

https://www.omroepwest.nl/nieuws/4103976/Leidse-VVD-wijt-tekort-studentenkamers-aan-verkameringsregels
https://sleutelstad.nl/2020/09/01/leiden-zakt-flink-op-lijst-van-beste-studentenkamersteden-zorgen-bij-vvd/

noodverordening

Je moet de noodverordening van je veiligheidsregio erbij pakken.

Bijvoorbeeld:
https://www.amsterdam.nl/nieuws/nieuwsoverzicht/coronavirus/noodverordening-covid-19-29-september/

In Artikel 2.1 'Verboden samenkomsten' staan de regels over het organiseren van samenkomsten. Daar lijkt toch echt te staan dat je tot 30 personen samenkomsten mag organiseren onder bepaalde voorwaarden.

Dan opeens in Artikel 2.1b gaat het over een 'Verbod ophouden in gezelschap'. En dan is het opeens nog maar 4 mensen.

Nergens staat uitgelegd wat nou het verschil is tussen een samenkomst en tussen 'ophouden in gezelschap'. Volgens mij is het niet zo dat het verbod op 'ophouden in gezelschap' een verscherping is van het 'verbod op samenkomsten'. Ten eerste is duidelijk gezegd dat restaurants open mogen blijven en dus samenkomsten mogen organiseren van meer dan 4 mensen. Ten tweede staat er nergens in het verbod op samenkomsten iets van 'onverminderd artikel 2.1b'.

Dus kennelijk is 'ophouden in gezelschap' iets fundamenteel anders dan het organiseren van / deelnamen aan een bijeenkomst. Maar nergens in de definitielijst wordt gezegd wat dan precies.

* Is 'ophouden in gezelschap' iets wat je spontaan doet, en een 'samenkomst' iets wat je van te voren georganiseerd hebt?
* Is een 'gezelschap' een groep mensen die geen 1.5 meter afstand houdt, en een 'samenkomst' een groep mensen die wel 1.5 meter afstand houdt?
* Is een 'samenkomst' een groep mensen die elkaar niet kent, en een 'gezelschap' een groep mensen die elkaar wel kent?
* Of is een 'samenkomst' iets wat wordt georganiseerd door een bedrijf of instelling, en is alles wat wij domme burgers doen automatisch 'ophouden in gezelschap'?

Ik snap het niet. Volgens mij zouden een samenkomst en 'ophouden in gezelschap' precies hetzelfde moeten zijn. En dat zijn ze volgens de regels dus niet.

Voor zowel het verbod op samenkomsten als het verbod op ophouden in gezelschap geldt dat het niet van toepassing is in woningen. Zodra je je woning verlaat, weet je niet meer waar je aan toe bent. Dus ik zou het feest in de eigen woning doen, en dan toch maar uitsmeren zodat mensen een beetje afstand kunnen houden.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.