Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Puberteit Puberteit

Puberteit

Lees ook op

Feestje: Vader van mijn dochters vriendin vervalst ID-card van mijn dochter

Mijn dochter (15 + 6mnd) had zaterdag een verjaardagsfeest bij een vriendin. Er kwamen zo'n 10 meiden (rond 15-16 jaar). Naderhand zouden ze, als onderdeel van het feestje dachten wij, naar club Air gaan in onze stad A'dam.

Nu achteraf blijkt dat de gang naar club Air gewoon een geheel eigen initiatief van de dames zelf was. Om kwart voor 4 's nachts waren ze weer met z'n tienen bij de jarige. Tegen 6 uur sliepen ze in (weten we via 0.a. Whatsapp en Twitter).

Wat ik echter kwalijker vind: De vader van de jarige Job heeft heel creatief enkele ID-bewijzen bewerkt op de pc o.a. die van mijn dochter. Concreet: de 8 van 1998 verandert in 'n 7. De club neemt bij de deur vaak genoegen met slechts een foto van een ID op een telefoon, zo ook zaterdag.

Ik vind het nogal wat om zonder enig overleg voor de kinderen van iemand anders ID-cards te wijzigen zodat ze in een club van 16+ komen. Mijn vrouw neemt het nogal luchtig op en zegt dat elk kind wel eens in een gelegenheid komt boven haar leeftijd. Echter ik vind het initiatief van die ID-cards nogal brutaal. Immers, die vader ondermijnt daarmee mijn verantwoordelijkheid.

Hoe zien jullie dit?


Angela67

Angela67

14-10-2013 om 12:15

alleen invloed op je dochter

ik zou het bij jezelf en je dochter houden en de actie van die vader maar van je af zetten. Het lijkt me belangrijker dat je nadenkt of je graag had gewild dat je dochter nog niet daarnaar toe zou gaan, afgezien van dit id-bewijs gebeuren. wist je wel of niet van te voren dat ze daarheen zouden gaan? als je het wel wist, was de leeftijd van 16 jr je wellicht niet bekend? Het gesprek open houden met je dochter lijkt me belangrijker in deze. . .
groet,
Angela

niet blij

Het is met niet helemaal duidelijk of jij wist dat ze naar club Air gingen. Want dan wist je toch dat ze daar niet in mocht? Het was blijkbaar wel een onderdeel van het feestje, de jarige en haar vriendinnen bepalen toch de inhoud van het feestje? Dan had je bij voorbaat al kunnen zeggen dat je dat niet wilden hebben. Want geen 16 is niet naar binnen.
Ik vind het zelf ook lastig toen mijn dochter 15 was en al haar vriendinnen al 16. Want ook hier was de gewoonte om na een feestje met zijn allen naar de uitgaansgelegenheid in de buurt te gaan. EN dat kon alleen met 16. Er konden dus altijd een aantal niet mee, omdat die nog 16 moesten worden. Erg vervelend, maar dit duurde een jaar. Toen was het hele stel wel 16.
Ik zou wel boos zijn op die vader. Verdorie, je dochter was nog strafbaar ook. Gewoon niet doen als vader. Maar ik denk niet dat ik er nu nog wat van zou zeggen tegen die vader. Wel tegen dochter!

gebrek aan verantwoordelijkheid

Persoonlijk vind ik dat dit niet kan, ben het helemaal met je eens, maar het is gebeurd.
Voor verdere actie ben ik het ook met Angela eens, binnenshuis houden, van een mug geen olifant maken.
Niet iedereen hanteert dezelfde normen en waarden.
Dat weet jij allang, en je dochter zal dit ook vaker tegen gaan komen.
Het gebrek aan verantwoordelijkheidsgevoel van die vader, krijg je er op deze leeftijd echt niet meer in.
Blijf je eigen normen en waarden trouw.
Laat haar iig die foto wissen, zou ik zeggen.

Ik zou laaiend zijn

Het vervalsen van een ID-kaart kan je bij betrappen een boete van 360 euro opleveren. Ik neem aan dat je de vervalsing op je dochter haar kaart niet meer ongedaan kan maken? Die kan ze dus niet meer gebruiken. Ik zou hem om vergoeding voor een nieuwe kaart vragen.

skik

alternatief

Het alternatief voor je dochter was dat zij niet mee had gekund.
De 16 jaar grens is wsch bedoeld omdat er alcohol geschonken wordt in die club? Als je dochter zo wijs is dat toch niet te nemen, is het dan zo heel erg dat ze daar naar binnen is geweest?
De vader van de vriendin heeft haar denk ik juist een plezier willen doen, door de datum op een foto van haar ID te vervalsen. Officieel is het niet netjes natuurlijk, maar jee, er zijn wel ergere dingen.

Jesse_1

Jesse_1

14-10-2013 om 19:24

Eh... Karin

Ik denk dat het alternatief was dat de meiden van het verjaardagsfeest naar een gelegenheid waren gegaan waar ze allemaal naar binnen mogen?

Jesse_1

Jesse_1

14-10-2013 om 19:26

Ja, charliefox

Het is brutaal en ik zou het zeker niet op prijs stellen. Maar gebeurd is gebeurd. Zorg dat de foto verdwijnt, zodat ze die niet opnieuw kan gebruiken (lijkt mij idd strafbaar) en je weet het voor een volgende keer.

Karin

Ik vind het vervalsen van een ID best ernstig. Ik kan mij het als puberstreek best voorstellen, stom, maar puberaal.
Dat een vader hieraan meewerkt vind ik echt superstom.
Overigens zou ik het ook niet leuk gevonden hebben dat mij 15 jarige dochter met even oude vriendinnen om 4 uur 's nachts in Amsterdam in een 16 plus disco zouden rondhangen. Maar goed, ik ken die discotheek niet.

Katniss

Katniss

14-10-2013 om 19:38

Strafbaar

Het vervalsen van een id-bewijs is een misdrijf.

Artikel 231 Wetboek van Strafrecht

Hij die een reisdocument valselijk opmaakt of vervalst, of een zodanig stuk op grond van valse gegevens doet verstrekken dan wel een aan hem of een ander verstrekt reisdocument ter beschikking stelt van een derde, met het oogmerk het door deze te doen gebruiken als ware het aan hem verstrekt, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste zes jaren of geldboete van de vijfde categorie.

2

Met dezelfde straf wordt gestraft hij die in het bezit is van een reisdocument waarvan hij weet of redelijkerwijs moet vermoeden, dat het vals of vervalst is, dan wel opzettelijk gebruik maakt van een niet op zijn naam gesteld reisdocument.

Via een andere website zag ik dat het meestal als klein vergrijpje wordt bestraft met een boete van 360 euro. Neemt niet weg dat ik dit zelf misschien wel zou aankaarten bij die vader die mijn kind aanzet tot het plegen van een misdrijf. Wat een idioot!

Suze

Suze

14-10-2013 om 21:46

Heeft hij originele ID-kaart vervalst?

Ik zou er ook niet blij mee zijn, maar m.n. niet als hij de originele ID-kaart veranderd heeft. Of heeft hij een kopie gemaakt, daar op gekliederd en hebben ze van die kopie een foto met mobiel gemaakt?

Dat zou in elk geval uitmaken voor mijn boosheid.

Als het de originele is zou ik ook vragen om geld voor een nieuwe - zou mijn kind niet continu met een vervalst document rond willen laten lopen.

Verder zou ik me vooral op dochter richten en het met haar bespreken hoe jij er in staat, maar vooral in de vragende vorm eerst maar vragen wat ze er zelf van vindt en of ze weet dat het strafbaar is wat die vader heeft gedaan.

Ze zal vaker met dingen in aanraking komen die niet jouw goedkeuring verdragen. Allemaal mooie gelegenheden voor goede gesprekken en vooral je dochter niet aanvallen, maar serieus nemen en zelf laten nadenken... voor toekomstige situaties.

MIsschien ook nog leuk onderwerp: groepsdruk. Wat als ze het niet had gewild (bijv omdat haar originele kaart vervalst zou worden) maar de rest allemaal wel?

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

14-10-2013 om 21:54

Lijkt me niet hoor

Een ID vervals je niet zomaar. Volgens mij gaat het hier om een bewerkte fofo van een ID. Is dat strafbaar?

Het ligt aan het type club of ik hier grote moeite mee zou hebben. Qua pedagogisch voorbeeld is het echter helemaal niks hè, wat die vader gedaan heeft. Wij zouden denk ik geen vrienden worden....

Polletje Piekhaar

Polletje Piekhaar

14-10-2013 om 23:30

sorry hooor, maar

ik heb hier geen woorden voor. Jullie reageren naar mijn mening allemaal nog erg mild. Ik geloof dat ik naar de politie zou g stappen.

Jesse_1

Jesse_1

14-10-2013 om 23:48

Niet het origineel

Ze schrijft dat de vader op de pc een aantal ID-bewijzen heeft bewerkt en dat het als foto op de mobiel is gekomen. Ik neem dus aan dat het origineel nog gewoon intact is, maar dat dochter een 'vervalst ID-bewijs' op haar mobiel heeft.

Ik ken iemand die sigaretten koopt voor jongeren onder de 16, 'die toch al verslaafd zijn'. Let wel: niet de eigen kinderen, maar kinderen van een ander - zonder medeweten van de ouders. 'Anders komen ze er toch wel op een of andere manier aan'.
Rare mensen heb je toch op deze wereld.

Jaina

Jaina

15-10-2013 om 02:06

Actie

Ik zou contact opnemen met die vader en hem duidelijk maken dat wat hij gedaan heeft strafbaar is en dat hij zich voortaan ver uit de buurt van mijn kinderen moet houden. Met mijn dochter zou ik een ernstig gesprek hebben over vertrouwen, gevaren van uitgaan en groepsdruk. Ik zou niet heel boos op haar zijn omdat ik me goed kan voorstellen dat ze zich heeft laten meeslepen door de omstandigheden en door de groep. Dat is haar niet geheel aan te reken. Wel de verantwoordelijke volwassene dus die vader.

Aan de andere kant wist je natuurlijk al wel van te voren dat ze naar die club gingen dus blijkbaar had je met het bezoek van die club op zich geen problemen. Je had natuurlijk ook kunnen weten dat een 15jarige daar niet binnen zou komen dus je had wat dat betreft ook beter kunnen informeren. Van mij mag er op die leeftijd sowieso helemaal geen bezoek worden gebracht aan welke club dan ook. In jouw geval zou het dus ook niet terecht zijn om heel boos te worden op je dochter. Wel tijd voor een goed gesprek misschien over grenzen en wat wel of niet toelaatbaar is.

Raar

Raar dat die club genoegen neemt met een foto van de ID op een telefoon. Bovendien lees ik in de algemene voorwaarden van die tent dat je minstens 18 moet zijn. Of Air houdt zichzelf erg niet aan zijn eigen voorwaarden, of die vader heeft de geboortedatum in 1995 veranderd. Ik vind het best raar dat ouders (jullie en de ouders van de jarige) het goed vinden om 15-jarigen naar een 18+ club te laten gaan.

skik

Sukran

Sukran

15-10-2013 om 13:26

Onacceptabel

Ben het met Polletje Piekhaar eens dat er wel erg mild wordt gereageerd. Dit is gewoon strafbaar en een ouder zou dit soort voorbeelden niet moeten geven. Absurd. Sterker nog, een ouder zou moeten waarschuwen voor mogelijke langere-termijn gevolgen als je gepakt wordt.
Bij deze, ik kan het niet laten, om ter overweging te delen met de pubers die dit soort dingen doen (om welke reden dan ook): er zijn best wat beroepen in Nederland waarvoor een verklaring van goed gedrag afgegeven moet worden. Ik denk aan rechter, advocaat, docent, werken voor MinBuza (ambassade) en andere overheid (politie): je doopceel wordt gelicht en boetes voor valsheid in geschriften, vervalsen van ID's, opgepakt worden bij rellen (in eerdere jaren bij de kraakbeweging).... het kan je allemaal heel er in de weg komen te zitten. Ook al vind je de wet nog zo achterhaald, onnozel, het is nou eenmaal de wet en die heb je niet te overtreden. Een boete voor te hard rijden, fout parkeren...hele andere koek dan willens en wetens met een vervalst ID naar een gelegenheid gaan waar je te jong voor bent. En dat zou ik mijn puber wel heel duidelijk aan het verstand peuteren.

inderdaad 18 plus

Air is 18 plus staat op hun site. Daar zou ik mijn 15 jarige sowieso niet willen hebben.

charliefox

charliefox

15-10-2013 om 15:41 Topicstarter

Aanvullende info van de TS

Dank allen voor de reacties. Hier kan ik wel wat mee. Even wat aanvullende info:

- Iemand noemde mij "zij" maar ik ben een vader. Misschien één van de weinigen hier?
- Ik bedoelde met ID-card vervalsing dat het geboortejaar veranderd is (in Paint) en daarvan is een foto gemaakt. Staat in de titel idd wat verwarrend. Die foto wordt dan bij controle op de telefoon getoond bij de club. ID-card zelf is dus nog intact.
- Club Air is overwegend inderdaad 18+ echter zijn er regelmatig thema-avonden waarvoor 16+ geldt. Er worden zelfs soms FRIS-feesten gehouden (12+) welke alcoholvrij zijn. Daar gaat onze jongste van 12 in de herfstvakantie heen.
- Mijn vrouw wist vooraf dat ze naar club Air zouden gaan na het verjaardagsfeestje (was een sjiek diner thuis) maar dacht dat het onderdeel was van het feestje. Ze was wel op de hoogte van de leeftijdgrens. Ik zelf heb het pas later uitgezocht en wist het vooraf niet.

En daar wringt nu dus gelijk de schoen: Mijn vrouw lijkt zich er niet zo druk om te maken en ik vind het gewoon écht niet kunnen dat een andere vader voor mij bepaalt of mijn dochter wel of niet naar een nachtclub kan (weliswaar thema-avond 16+ maar okay). Immers, hij regelt voor haar een ID-bewijs. Ze sliep ook daar en was daar dus ook gast.

En de beer is nu los, merk ik. Mijn dochter is laaiend enthousiast over de tent en wil in de herfstvakantie weer heen (thema-avond 16+). Waar we enkele maanden terug hier thuis nog discusseerden over een thuiskomsttijd van 01:00-02:00 uur verschuift dat nu mogelijk naar de eindtijd van club Air (is 04:00 uur).

Contact opnemen met die vader laat ik achterwege. Het is het niet waard. Gesprek met dochterlief komt er nog aan. Mijn vrouw er bij, maar wil wel eerst dat ik met haar op één lijn zit. ID-foto op dochters telefoon kan ik deleten, maar wellicht hoop hommeles met dochter, omdat ze dan de komende maanden er niet meer heen kan. En ze heeft er nu al van "geproefd".

Trouwens slimme marketing activiteiten van die club! Jong geleerd is oud gedaan. FRIS feesten zijn vanaf 12+ en de thema-avonden vanaf 16+. Zo bouw je vanzelf een vaste klantenkring op.

Wordt wellicht vervolgd ...

Duidelijk

Veel wijsheid gewenst met de komende gesprekken!

Jaina

Jaina

15-10-2013 om 16:09

Charlie

Ja, maar jij bent toch de ouder? Dat je dochter het leuk vindt dat je die foto wist snap ik maar daar trek je toch niks je van aan? Wat ze doet is gewoon strafbaar en daarnaast ben je het er niet mee eens. Echt pech gehad zou ik zeggen. Gewoon wissen en uiteraard niet tot haar 16de naar feesten. Niet te slap zijn.

Tijgeroog

Tijgeroog

15-10-2013 om 16:21

Trouwens

Ik zou de jongste ook liever niet naar die fris-feesten laten gaan. Precies om de reden die je zelf noemt...

je vrouw

Die wist dus wel degelijk dat ze naar club air zouden gaan. Ze wist dat er een leeftijdsgrens was, dus dat er iets gesjoemeld moest worden zodat dochter ook meekon.
Daar wringt volgens jezelf de schoen:Je vrouw vindt het best, laat het oogluikend toe en jij vindt het niets.
Het gaat dus niet zozeer over de vader van de vriendin, maar meer dat jullie het samen al niet eens eens zijn?
Ik zou ook niet blij zijn dat mijn dochter naar zo'n club zou gaan en pas om 4 uur thuis zou zijn. Of het nou een club met leeftijdsgrens 16, 18 of 12 is. 4 uur snacht?!?
Ze zou dan van mij ook echt niet regelmatig daar heen mogen uitgaan.

Natuurlijk mag je een ID niet vervalsen.Gelukkig was het niet het origineel. Maar mijn kind is ook wel eens meegenomen tijdens een verjaarspartijtje naar Kalkar Wunderland, zonder geldig paspoort. Dat is toch net zo strafbaar? En ook nog met een andere ouder, wat al helemaal niet mag. Zou je over zoiets ook zo boos over geworden zijn?
Gaat het je dus vnl over het vervalsen van de ID, of over dat je dochter meegenomen is naar een club waarvan jij vindt dat ze er niet heen mag?

Karin beetje ot

Het lijkt inderdaad niet alleen het probleem van de ID-vervalsing maar ook het nachtelijk avontuur op zich.
Ik heb gemerkt dat qua uitgaan en tijdstip mijn normen enorm zijn veranderd met het ouder worden van mijn dochters. Toen de oudste 14 was beweerde ik ook dat ze nooit tot 4 uur 's nachts uit zou gaan als ze 16 was. Toen ze 15 was gingen haar 16 jarige vriendinnen al uit. ZIJ mocht niet mee, geen 16 en dan kom je er hier niet in. Ik merkte toen al gauw dat ze om een uur of drie thuis kwamen, met zijn allen 10 km op de fiets. Toen mijn dochter als een van de laatsten 16 werd, was het tijdstip van naar huis fietsen ondertussen 4 uur,sluitingstijd. Ze ging dus vanaf haar eerste keer uit met de groep mee terug op de fiets om 4 uur 's nachts. EN ik had er geen enkel probleem mee. Echt, dat had ik twee jaar daarvoor niet voor mogelijk gehouden. EN nu gaat ze dus zeer regelmatig, paar keer per maand.
Nu is het wel geen nachtclub in Amsterdam, maar een leuke discotheek in een provinciestadje.

Suze

Suze

15-10-2013 om 23:15

Gesprekstechniek...

Heb net een nuttige infoavond gehad met rollenspelen van Playback over communiceren met je puber. Echte aanrader trouwens. Belangrijkste tip: niet boos worden op je puber, maar vooral vragen stellen. En je zorgen delen. Alleen vertellen wat jij wel of niet wilt heeft weinig zin. Door te vragen kan soms blijken dat er nog meer achter bepaald gedrag zit dan je vermoedt.

In dit geval toch wel handig om met je vrouw op een lijn te komen. Maar wellicht eerst info verzamelen bij je dochter.

Succes ermee.

Dalarna

Dalarna

16-10-2013 om 08:29

hmm

Ik zou contact opnemen met die club en het voorleggen. Desnoods met politie dreigen want iedereen van 14 jaar of ouder MOET een id bewijs bij zich nemen en zij gaan akkoord met een plaatje op een smartphone?

Als ze er niet in meegaan inderdaad doorgeven aan de politie of een andere instantie die zich hiermee bezig houdt want het gebeurt natuurlijk ook door 16 en 17jarigen die naar het 18+ feest willen. Te gek voor woorden, die tent denkt alleen maar aan de inkomsten!

Yura

Yura

16-10-2013 om 09:52

Lastig

Eigenlijk kun je hier dus niets mee, want je vrouw vindt het geen probleem. Ik vind dat verbazingwekkend, maar okay. Jeetje 15 jaar en dan tot 4 uur naar een club. Het spannendste wat mijn 15-jarige heeft gedaan was met vrienden naar een film die tot na twaalven duurde. Maar goed ik zou je aanraden met je vrouw op 1 lijn te komen en acties naar je dochter, naar de vader of naar de club dan maar laten zitten. Dit om voor een volgende keer in ieder geval op 1 lijn te staan.
Mijn dochter (14) heeft ook wel eens iets vergelijkbaars gedaan, maar op 1 of andere manier vond ik dat toch minder erg, hoewel het juridisch vermoedelijk hetzelfde is. Ze ging zwemmen met vriendinnen en onder de 14 mocht je niet zonder begeleiding. Ze was als enige nog net geen 14, toen heeft ze een vreemde mevrouw aangesproken bij de ingang of die haar mee naar binnen wou nemen en die vond dat goed.

eefje wentelteefje

eefje wentelteefje

16-10-2013 om 11:32

club

Club Air lijkt me niet zo'n lekkere club, zoals ze in de media komen. Geen plek voor een meisje van 15 in ieder geval.
Ik sluit me aan bij de andere schrijvers: tijd om met je vrouw 1 lijn te trekken. En om je dochter te leren wat de consequenties zijn van het vervalsen van een i.d. Ik zou werk maken van het feit dat Club Air id bewijzen checkt op mobieltjes, zou het wat voor de politie zijn die hen er op mag attenderen dit op een andere manier te controleren?

Ik zou ook beter contact hebben in vervolg met ouders over wat ze op verjaarspartijtjes gaan doen, als andere ouders andere grenzen hebben, het gaat wel om jullie dochter.

Petra

Petra

17-10-2013 om 08:40

in cel beland

De zoon van een vriendin van me heeft op 15-jarige leeftijd hetzelfde gedaan. Hij is opgepakt door de politie (club - in AMsterdam - heeft politite erbij gehaald) en de jongen is's nachts in een cel beland (arm kind, had nog nooit iets misdaan). Daarna traject bij HALT. Ja, alleen voor het vervalsen van een ID-kaart. Vervalsing in geschrifte wordt heel zwaar opgepakt door justitie. Ik zou de vader van je dochters vriendin hier zeker mee confronteren.

Jesse_1

Jesse_1

17-10-2013 om 08:45

Petra

Wat sneu voor de jongen, maar hopelijk heeft hij er van geleerd en is hij een voorbeeld (van wat er dus kan gebeuren) voor andere jongeren!

anders

Ik vind het buiten de actie van de vader van de jarige die ik ook afkeur, óók de verantwoordelijkheid van de ouders (jij én je vrouw dus)om van te voren te overleggen wát er nu precies op dat feestje gebeurd. En als je daar niet mee eens bent (dat snap ik heel goed) dat terug te koppelen naar dochter. Ik vind dus eigenlijk dat je dáár op dat punt zelf al de mist in bent gegaan. Dat die vader dat gedaan heeft vind ik ook erg verkeerd. Maar ik zou er niets mee doen. Gevalletje gemiste 'verantwoordelijkheid' ook van jezelf en daar kan je niet die andere ouder 100% verantwoordelijk voor stellen. Dat je vrouw het er niet mee eens is maakt het nog ingewikkelder. Maar ik zou ook nog niet klaar zijn met dochter....ik zou haar wijzen op de mogelijke gevolgen als ze wél gesnapt wordt en duidelijk maken dat dit toch écht een stap te ver gaat. Ook je dochter die toch al 15 is had hier een deeltje verantwoordelijkheid in. En groepsdruk á la en daar kan ik me ook best wat bij voorstellen, maar als ze met z'n allen hadden besloten zich zat te drinken (ze zijn grotendeels al 16 toch?) had ze dan ook meegedaan? En als ze allemaal in de sloot waren gesprongen?
Ik snap ook totaal niet hoe jullie van die whats-app berichten weten dat ze nog in de club waren. Hebben jullie haar telefoon ingenomen ofzo? Ze kan toch whatss-appen wat ze wil? Ook als ze al bij wijze van spreken in bed ligt? Of zie ik dat verkeerd? Of whatts-appte ze naar jullie? Met twitter kan ik me dat nog voorstellen dat jullie daaruit concluderen dat ze daar is, tenminste als ze die berichten ook voor jullie openbaar zet. Lijkt me ook geen erg slimme zet van jullie dochter zelf. Die wist toch dat jullie dat konden lezen? En waarom ben je op dat moment dan niet alsnog naar die club gegaan om haar daar weg te halen als je dat toen al wist? (Dat zou mijn man gedaan hebben, dat weet ik zeker). Het moet duidelijk zijn ook naar je dochter toe wát er nu precies is wat jullie afkeuren. En daar moet je 1 lijn in trekken. Zodat ze op een moment dat er iets 'gebeurd' wat eigenlijk niet kan een goede overweging kan maken en dan ook de volle verantwoordelijkheid draagt van de (mogelijke) gevolgen daarvan. En niet 'anderen' of 'de groep'. Mochten ze hier zoiets doen dan wéten ze ook dat wij dat afkeuren en dat hun vader misschien ze daar weg komt halen...dat zouden ze incalculeren en ook de mogelijke gevolgen (straf, huisarrest w.s.) zonder veel tegensputteren accepteren en dragen. Het enige dat hier wel eens gebeurd is, is dat ze i.d.'s van b.v. zussen gebruikt hebben. Ook fout. Maar dat betrof over een maand 18 jarige die het i.d. gebruikte van de zus van haar vriendin om ergens binnen te komen dat die avond 18+ was. Daar waren dus minder 'gevolgen' van. Ook omdat ze al wel alcohol mocht drinken en andere avonden daar ook wel kwam (dan is het 16+). Maar zelfs daar is ze op aangesproken.
Een telefoon innemen en erop kijken zouden wij nooit doen. En ook dat weten ze. Dat vind ik té ver gaan, ook pubers hebben recht op privacy. Alleen in zeer extreme gevallen zouden wij onze toevlucht daartoe nemen, maar dan moet het wel érg ver gaan (vermoeden van criminele activiteiten of sexueel misbruik ofzo). En anders niet. Wij hebben tot nu toe nog nooit onze toevlucht daartoe hoeven nemen.
groeten albana

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.