Gratis vakantiegeld met deze actie op Ouders.nl doe gauw mee!
Puberteit Puberteit

Puberteit

Lees ook op

gedoe in hockeyteam

Mijn dochter zit in een hockeyteam en het gaat alles behalve gezellig. Er is sprake van veel negativiteit en meidenvenijn. Er is een enorme apenrots met 2 speelsters bovenin die het leven van een aantal meiden behoorlijk zuur maken. De coaches (ouders van de meiden) spelen helaas geen fijne rol. Zij maken negatieve opmerkingen en sluiten bepaalde meiden ook buiten door ze bv zonder reden niet op te stellen. De veiligheid is ver te zoeken eigenlijk. We hebben het een tijdje aangekeken, maar afgelopen zaterdag is er een bom gebarsten. Mijn dochter werd het te veel en liep huilend naar buiten. Ze heeft mij overstuur gebeld (ik was niet mee, ben er wel snel naartoe gegaan). Ik heb opgehangen en op dat moment kwam ook de coach naar buiten en die is vreselijk te keer gegaan tegen mijn dochter. Mijn dochter heeft aangegeven dat zij niet wilde dat ze dichterbij kwam, maar de coach bleef schreeuwen en kwam toch dichterbij. Een andere moeder is erbij gekomen en heeft mijn dochter meegenomen. Een vader heeft de coach aangesproken op haar gedrag. Ik kwam aan en heb mij bij het gesprek gevoegd (maar wist nog niets van de schreeuwpartij). We hebben (op normale toon) gesproken met de coach over wat er speelt in het team (meer dan het incident). De coach was zelf ontdaan omdat ze was aangesproken, maar dit is verder niet afgerond omdat er nog een wedstrijd gespeeld moest worden. 
Gisteren is er in de groepsapp door de andere coach (die niet mee was) een app gestuurd waarin wij als ouders behoorlijk fel worden aangesproken en er wordt verwacht dat wij op gesprek komen. Gisteren is er ook nog gebeld door het bestuur. Hierbij bleek dat de coach haar eigen gedrag niet heeft verteld, maar alleen dat ze is aangesproken door ouders. Dit bestuurslid is echter bevriend met de coaches waardoor hij eigenlijk al partij heeft gekozen en ook hij eist dat wij op gesprek komen. Hij wil de 2 situaties (het schreeuwen van de coach en het aanspreken van de coach) apart bespreken.

Wat zouden jullie doen?


Zeggen dat ze wat mij betreft op kunnen rotten en mijn kind ging daar nooit meer heen.

Wat ik zou doen? Wil dochter daar nog hockeyen? Lijkt me haast een verloren zaak.

Ik weet niet of ik het gesprek aan zou gaan. Als dochter niet meer wil spelen, zou ik het erbij laten. Anders eventueel aansturen op 1) gesprek, mogelijk plenair, want meer ouders hebben iets gezien/gedaan. Wat je hier beschrijft is niet oké, volwassenen hoeven niet tegen kinderen te schreeuwen. Absolute ondergrens, niet acceptabel. 2) afspreken dat dit soort fitties niet via groepsapp worden besproken, maar alleen met betrokkenen.
Ja, dat is een beetje tegenstrijdig. Maar als er al allemaal mensen bij betrokken zijn, dan ook samen een streep eronder zetten en het voortaan anders doen.

verder zou ik nooit het woord meidenvenijn gebruiken, venijn is genoeg. 

Als het goed is heeft de vereniging een vertrouwenspersoon. Die zou ik hier zeker bij inschakelen. Je kunt ook de overkoepelende sportbond benaderen. Daar zijn ook vertrouwenspersonen die je kunnen adviseren hierbij. 

En tja, ik zou denk ik ook op zoek naar een andere vereniging...

Het bestuur bestaat uit meerdere personen, die wil je er dan ook allemaal bij, niet maar 1 bestuurslid, is ook beter voor dit bestuurslid.

En als het niet goed voelt dan zou het wat mij betreft klaar zijn en stopt mijn kind daar per direct met spelen. 

Ik zou mijn kind  daar per direct  weghalen en een klacht indienen, bij voorkeur  met meerdere ouders, bij  de  overkoepelende bond. Tenzij dochter daar graag wil blijven, dan zou ik én het gesprek  aangaan én de klacht indienen. 

anomarie

anomarie

18-12-2023 om 10:24 Topicstarter

bedankt voor jullie reacties. Ik begon aan mezelf te twijfelen. We hebben toevallig vorige week de vertrouwenspersoon al ingeschakeld. Dus die gaat meekijken. Het bestuur bestaat uit meerdere personen en de voorzitter kennen we en die zal er anders in staan. Maar om hem direct te betrekken voelt ook weer zo naar. 
Wij hebben in de groepsapp met ouders (en kinderen) niet gereageerd. Alleen naar de coaches en het bestuur dat wij eerst in gesprek gaan met de vertrouwenspersoon.

Ik zou trouwens ook screenshots maken van die groepsapp. Voor er berichten verwijderd worden. Maar eigenlijk is het al veel te ver als je dat moet doen. 

De coach staat met 4-0 achter door dit absoluut onacceptabele gedrag. 
Het gedrag van de coach en de dynamiek/sfeer binnen het team dienen apart besproken te worden.
Voor je dochter is het wellicht te laat en is de sfeer voor haar zo verziekt dat ze niet meer terug wil. Ik zou haar vragen wat ze er zelf mee wil. Terug gaan indien het volledig wordt opgelost of een andere club/andere sport. 
Sporten moet leuk en opbouwend zijn. 

Ik zou een andere club zoeken voor mijn dochter. Dit is niet oké en die vriendjespolitiek en elkaar de hand boven het hoofd houden houdt deze dynamiek alleen maar in stand.
Ik zou wél op gesprek gaan. Aangeven dat je in gesprek wil met het gehele bestuur en eventueel mede ouders die dit gezien hebben. 
De vraag is; mag een coach tegen een kind schreeuwen van het bestuur? En zo nee, als het toch gebeurt, mag een ouder de coach daar dan op aanspreken, ook als het niet zijn/haar eigen kind is? 
Als bestuur vindt dat coach mag schreeuwen of dat niemand coach mag aanspreken op ongewenst gedrag, zegt dat heel veel over deze club.

Overigens zou het voor mij als ouders meteen al klaar zijn, want mijn kind hoeft zich niet zo te laten behandelen door een coach. En zelfs als mijn kind niet weg wil, zijn er keuzes die ik als ouder maak. In een dergelijke omgeving wil ik haar niet hebben.

MamaE schreef op 18-12-2023 om 10:32:


De vraag is; mag een coach tegen een kind schreeuwen van het bestuur? En zo nee, als het toch gebeurt, mag een ouder de coach daar dan op aanspreken, ook als het niet zijn/haar eigen kind is?

dit is geen vraag wat mij betreft. Sommige dingen moet je gewoon stellen; ik vind het onacceptabel als mensen tegen elkaar schreeuwen, zeker als er sprake is van een overwichtsituatie. Ik zou ook geen gesprek in gaan met dit als vraag. 
Als je het als vraag neerlegt, lijkt het alsof hier discussie over mogelijk is. Alsof er omstandigheden kunnen zijn waarin dit mogelijk acceptabel is. Daarop is mijn antwoord nee, ongeacht wat het antwoord van een ander is. Dus ik zou stellen, niet vragen. 

Ik zie dat jij dit ook niet accepteert, maar mijn aanpak zou anders zijn.

Als oud bestuurslid van een voetbalclub zou ik je adviseren om het gesprek aan te gaan met het bestuurslid. Maar dan wel 1 op 1 zonder dat de coaches erbij zijn. Het bestuurslid kan bevriend zijn met mensen maar moet in principe neutraal in deze kwestie staan.
Het is fijn als de andere ouders zelf ook melding doen bij het bestuurslid. Het bestuurslid zal verslag moeten brengen aan de rest van het dagelijks bestuur, dus ook de voorzitter.

Goed ook dat jullie de vertrouwenspersoon hebben ingeschakeld.

Als er door het bestuur niet ingegrepen wordt dan zegt dat veel over de vereniging. Zou dan ook op zoek gaan naar een andere vereniging. 

Stardust schreef op 18-12-2023 om 10:37:

[..]

dit is geen vraag wat mij betreft. Sommige dingen moet je gewoon stellen; ik vind het onacceptabel als mensen tegen elkaar schreeuwen, zeker als er sprake is van een overwichtsituatie. Ik zou ook geen gesprek in gaan met dit als vraag.
Als je het als vraag neerlegt, lijkt het alsof hier discussie over mogelijk is. Alsof er omstandigheden kunnen zijn waarin dit mogelijk acceptabel is. Daarop is mijn antwoord nee, ongeacht wat het antwoord van een ander is. Dus ik zou stellen, niet vragen.

Ik zie dat jij dit ook niet accepteert, maar mijn aanpak zou anders zijn.

Mijn antwoord is ook sowieso nee, maar als een bestuur daar anders over denkt, zegt dat heel veel over hen. Over wat zij accepteren en waar je het als lid mee te doen hebt in die club. Vandaar dat ik die vraag zou stellen. Niet om een discussie over te voeren.

Ik zou contact opnemen met de coördinator junioren van de hockeyclub en de situatie voorleggen.

Nooit met 1 bestuurslid praten. Zeg dat je X of Y erbij wilt hebben, mensen waar je vertrouwen in hebt. Of de voorzitter erbij.

Ik zou niet zomaar vertrekken. Coaches en bestuursleden zijn allemaal vrijwilligers. Geef ze een kans (om wat te leren).

En dan je dochter deze week niet naar hockey, gezien de huidige situatie. Dat beschermt haar tegen nieuwe aanvallen.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.