Puberteit Puberteit

Puberteit

Lees ook op

Hoe vaak als gezin op bezoek bij opa en oma

Hoe vaak gaan jullie met jullie (net) pubers als complete gezin op bezoek bij opa en oma?
Het was een maand geleden dat wij als volledig gezin op bezoek waren geweest bij mijn schoonouders. Daarna was mij man nog een keer met onze jongste van 12 op bezoek geweest, maar toch vond hij dat we een week na dat bezoek en twee dagen voordat hij alleen langs zou gaan we weer een keer als volledig gezin langs zouden moeten gaan. Op een gegeven moment houd het toch op om los van bijzondere dagen als volledig gezin langs te gaan?


Naar mijn gevoel ging ik met mijn ouders zo'n 2 keer per jaar naar mijn oma.

Nu nog alleen met mijn 19-jarige ga ik ongeveer één keer per maand naar mijn moeder. Dat is een stuk meer dan een paar jaar geleden. Naar mijn vader ga ik minder en samen met kind maar één of twee keer per jaar.

Wij gaan 2 a 3 keer per jaar met het hele gezin. Ik ga zelf wel vaker.

Edit n.a.v. ManaE: Het is ruim 2,5 u rijden

Dat ligt ook aan de afstand. Mijn ouders wonen een paar straten verderop. Mijn schoonouders wonen op anderhalf uur rijden. Bij mijn ouders ga ik ook wel eens kort langs om iets op te halen of even koffie te drinken. Soms alleen, soms met kind, soms met het hele gezin. Naar schoonouders gaan we meestal als gezin, heel soms man alleen of met kind. 
Ik vind contact met (groot)ouders belangrijk, maar niet ten koste van alles.
Vroeger gingen wij vaak op zondag naar de opa's en oma's. De ene week van vader, de andere week van moeder en soms gingen we een zondag wat anders doen als gezin.
Drie van de vier stierven toen ik op de basisschool zat, maar later hadden we wel eens iets anders op zondag vanuit sport/muziek en dat vond opa niet altijd leuk, maar mijn ouders stonden daar wel achter. Die zeiden dan 'de meiden vinden dat leuk en hebben het daar naar hun zin, dus dat ze maar lekker gaan'. 

Ik denk twee keer per jaar als volledig gezin naar mijn ouders. Ik zelf iets vaker, met man en/of een van de kinderen. Mijn ouders komen zo'n 6 keer per jaar naar ons.

Een keer per maand met zn allen klinkt als veel, zéker als het een eind rijden is en en niet 'even aanwaaien' 

Met zijn allen zelden. Dat is ook bijna niet meer te doen met kind op kamers,  werk in de zorg, werk van dochter in de horeca. Ik denk dat we het meest als gezin naar mijn moeder gaan. Zeg 5x per jaar? Ouders van mijn man met complete gezin op verjaardagen en feestdagen en dan misschien nog 2x per jaar extra? Bij mijn vader 1x per jaar.  

Hangt van zoveel dingen af... Wij woonden op 10 minuten lopen van mijn opa en oma. Op woensdag waren wij er na school standaard met mijn moeder om te lunchen. Wij als kleinkinderen deden later veel klusjes, gingen dus regelmatig individueel langs, of met mijn moeder. Met het hele gezin 'op visite' deden we daarom niet vaak, eigenlijk alleen met verjaardagen. Maar we waren er dus wel veel, en toen mijn opa overleden was kwam mijn oma iedere zondag (minstens) bij ons eten. We zagen elkaar dus heel veel.

Mijn ouders wonen op 10 minuten fietsen bij mij vandaan, dus wij hebben een zelfde relatie als destijds met mijn opa en oma. Heel erg direct betrokken bij ons dagelijks leven. De kinderen komen daar net als ik zo vaak als het uitkomt. Soms 2x per week, soms eens per maand. En met mijn schoonmoeder hadden we al helemaal veel contact, die woonde aan de overkant van school en paste op de kinderen. Die zagen we dus bijna dagelijks. Echt op bezoek als gezin deden we dus ook daar niet veel. Met feestdagen, dan wel.

Mijn schoonvader en zijn vrouw woonden wat verder weg en daar hadden we ook een minder hechte band mee. Daar gingen we denk ik eens per kwartaal als gezin heen toen de kinderen klein waren. Later werd dat minder, zeker toen mijn schoonvader overleden was. Eens per half jaar?

Maar ik vind het dus lastig om een soort 'richtlijn' te geven. Ik vind wel dat pubers, omdat ze steeds meer hun eigen leven gaan leiden, minder vaak bij opa en oma langs hoeven. Zeker als die verder weg wonen en een bezoek dus een flink gat in een weekend slaat. Maar daar hoef je zelf natuurlijk niet je bezoekschema op aan te passen. Ik zou ze dan wel stimuleren om af en toe te (video)bellen. Contact met opa en oma is (als dat van beide kanten positief is) wel heel waardevol. Dat realiseer je je vaak later pas. Ik vond ook juist de bezoekjes die ik zelf aan opa en oma bracht heel waardevol. Omdat ze zo anders waren dan bezoekjes met het gezin, er kwamen echt heel veel diepere onderwerpen aan de orde die ik nooit besproken zou hebben met mijn ouders of brussen erbij. Dus als ze groot genoeg zijn zou ik ze ook aanmoedigen om zelf (met het OV) op bezoek te gaan.

Ik zou het belangrijker vinden dat ze iedereen af en toe zien, boven de bezoekjes met het hele gezin. 

Hier niet meer zo vaak met zijn allen. Maar iedereen komt minimaal een keer per maand. 

Daar lopen wij ook een beetje tegenaan met kinderen met veel huiswerk in het eindexamenjaar en eigen weekendactiviteiten. Ik denk dat wij niet vaker dan een keer of 5 per jaar bij mijn opa en oma komen. 

Ze wonen ook niet in de buurt dus we zijn niet zo geneigd hele dag weg te gaan zonder kinderen (ook al zijn die groot genoeg). Komt bij dat het geen feest is om naar opa en oma te gaan en mijn man er al helemaal geen zin in heeft. Ik wil ook niet in mijn eentje gaan want daar word ik depressief van (ouders houden de schijn dan niet op en gedragen zich nog minder gezellig). 

Waarom vind je man het belangrijk om als compleet gezin te gaan?
Het is toch belangrijker dat opa & oma de kleinkinderen nog zien, maar dat hoeft m.i. niet persé tegelijkertijd.

We gingen door sportwedstrijden eigenlijk nooit 'zomaar'. Zij kwamen ongeveer eens in de 6 weken hierheen. Naar mijn moeder gingen we nooit met het hele gezin, ik ging 1 keer per jaaret de kinderen met de trein (duurde lang zat).

haarklover schreef op 12-01-2024 om 14:46:

Naar mijn gevoel ging ik met mijn ouders zo'n 2 keer per jaar naar mijn oma.

Ik denk ik iets vaker maar bij lange na niet elke maand. Nu woonde oma  niet naast de deur maar we hadden geen auto dus moesten met de trein.

Idem bij opa en oma van vaders kant, daar kwamen we helemaal niet vaak.

Wij hebben geen kinderen en gaan denk ik 1 keer per maand naar mijn schoonouders , soms iets vaker. Contact met mijn ouders is helemaal random en weinig.

Mijn vraag is Hoe vaak komen (schoon/groot) ouders bij jullie?
Hier dus nog minder dan dat wij naar hun gaan en dat was vroeger thuis ook zo. Geloof zelfs dat ik mijn opa en oma nog nooit bij mijn vader thuis heb gezien. 
Ok nu is mijn moeder in de 70 maar toen ze dus 20 jaar geleden mijn leeftijd had kwam ze ook bijna nooit.
Dus ik voel me ook niet zo geroepen eigenlijk om het andersom wel te doen.

Het hangt van veel factoren af.
Pubers krijgen en eigen leven met school, sport, baantje.  Dan kan het zijn dat opa en oma even naar plan 2 of zelfs plan 3 zakken. Ik heb altijd gevraagd of ze wel rekening willen houden met belangrijke dagen zoals de verjaardagen en kerst. Moederdag niet, oma is niet hun moeder. 😜
Binnenkort is oma jarig en dan zouden ze mee moeten ware het niet dat oma een hele afwijkende tijd heeft gekozen voor haar verjaardag.  Oudste was uitgegaan van laat in de middag en blijven eten dus die had haar werk gepland op de ochtend. Nu viert oma toch op de ochtend haar verjaardag. 
Nu is oma niet de gezelligheid zelve dus oudste slaat een jaartje over. Oma is al 5 jaar niet hier geweest ook niet met verjaardagen dus dat moet kunnen. 
Als gezin in zijn geheel komen we er sporadisch contact was is en blijft moeizaam, omdat wij anders in het leven staan dan opa en oma. 
De opa en oma van de andere kant zijn hier regelmatig een wij ook daar een zijn zien de kinderen ook weleens individueel als de kinderen daar spontaan langsgaan.

je man kan zoveel vinden. 
Als alle pubers meewillen, kan hij ook samen met ze gaan. 

Dat je af en toe meegaat, okay, maar dit komt dwingend over. 

De meeste pubers gaan ook niet steeds meer op familiebezoek

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.