Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!
Puberteit Puberteit

Puberteit

Lees ook op

Klusjesschema

Ik ben op zoek naar tips voor het maken van een klusjesschema voor de kinderen (10 en 13). Voor dagelijkse klusjes zoals tafel dekken etc. Hoe doen jullie dit? Wat voor schema hebben jullie met wat voor klusjes? Zit er ook beloning aan vast of niet? Wat doen jullie als ze zich er niet aan houden etc? 

Wij hebben nu geen schema, maar dat werkt in elk geval niet, want als we iets aan ze vragen krijgen we of hele discussies of ze gaan ruzie maken onderling.


wij hebben 1 kind van 10 jaar. Ze hoeft niet standaard te helpen  met tafeldekken ed. Als gevraagd doet ze dat soort dingen best wel, soms met gemopper. Er is een lijst met gratis klusjes waar ze niks voor krijgt.
 
Er is een klusjeslijst met beloningen. Klusjes voor een klein bedrag, doet ze dit niet, dan geen geld. Denk aan glas wegbrengen, was vouwen.  

Ik zou met ze om tafel gaan zitten. Je bent samen een gezin, dus dan help je samen mee dat vorm te geven. Welke klussen wil je ze laten doen? Die kunnen ze dan zelf verdelen. Bijvoorbeeld tafeldekken, afruimen, vaatwasser in- en uitruimen of afwassen en afdrogen. En dat dan op een schema zetten zodat ze er aan herinnerd worden en er geen discussie ontstaat. Zo kun je daar op terugvallen en naar verwijzen indien nodig.

Hier dochter van 11, maar die hoeft eigenlijk niks te doen. Ik vraag soms of ze de vaatwasser wil uitruimen, maar vaste klusjes heb ik niet voor haar. Tafel dekken en afruimen doen we al nooit, we eten niet aan tafel. Verder heb ik voor mijn eigen schoonmaakklussen ook geen schema, dus ook daar kan ik niet op inhaken. Ik doe dat soort dingen als het nodig is en dat is meestal als dochter op school zit

Wij hadden schema per dag thuis vroeger. 1 kind maandag tafeldekken en vaatwasser, 1 kind dinsdag en 1 kind woensdag. Werkte prima. 

Ik vind geld geven voor normale huishoudelijke klussen raar. Wij hebben kleuters maar als die ouder zijn zit er geen beloning aan bijvoorbeeld was vouwen. Maken ze de tuin onkruidvrij is dat iets anders.
Plan is dat als ze groter zijn er wel dag komt dat ze koken, tafel dekken en vaatwasser leegruimen.

Zakgeld Krijgen ze ook gewoon en is niet afhankelijk van klusjes. Dan is het namelijk geen zakgeld maar salaris.

Wij weken voor zakgeld met Gimi daar kun je ook klusjes met beloningen inzetten, mijn man doet dat nog weleens voor boodschappen doen ofzo. Ik doe dat eigenlijk nooit.

Elke dag vanaf een jaar of 7 af aan de vaatwasser uitruimen. Jongste bovenin want daar kon hij overal bij, oudste onderin. 
Tafel dekken of afruimen om en om. 
Hond uitlaten om en om.
Eigen kamer bijhouden.
Ze mochten wel altijd ruilen bij de om en om klusjes.
Nog steeds is het automatisme dat studerende zoon afruimt en de tafel schoonmaakt terwijl ik de vaatwasser en pannen doe en man het afval etc wegbrengt.

ik was laatst ergens op bezoek, die hadden een heel schema opgehangen voor 2 kinderen van 9 en 11. Compleet met alle was doen,koken,stofzuigen,etc. Daar moest ik echt even van knipperen. Vond het zoveel wat ze moesten doen. Nee dat hoeft voor mij echt niet.

S.ndra

S.ndra

22-08-2023 om 08:51 Topicstarter

Van mij hoeven ze niet het halve huishouden te doen, maar gewone dingen zoals tafel afruimen levert bij ons al veel gedoe op. Gewoon vragen werkt niet.

Kind hier is 9 en ik vind het voorlopig wel voldoende als hij zijn eigen rommel opruimt. Ik ben daar ook makkelijk in hoor. Maar ik vind dat ze ook lekker moeten genieten van het kind zijn, dat is maar zo kort. 

Als hij zich loopt te vervelen of ik ben druk, dan vraag ik hem wel eens om bijvoorbeeld even te helpen tafel dekken of de vaatwasser uitromen. Dat doet hij dan ook wel zonder morren. Maar geen schema's hier. 

Ik denk niet dat schema's zullen helpen tegen het gemor. Ik zou beginnen met samen dingen doen. En dan liefst als 1 kind thuis is, dan krijg je veel minder gedoe. Even gezellig kletsen ondertussen.  Op die manier kun je er misschien wat meer gewoonte van maken dat ze helpen. 

Wij hebben een schema hangen. En het helpt wel tegen gezeur. Het meeste gedoe gaat hier nl. over wie wat wanneer heeft gedaan. “Ik heb het gisteren al gedaan, “ja, maar ik heb het 2 dagen daarvoor gedaan” etc.
Er staat niet heel veel op. Tafel dekken en afruimen, vaatwasser uitruimen, konijnen eten geven en ‘s avonds in het hok doen. Voor oudste staat er nog een keer koken op.
Als straks iedereen zijn/haar rooster heeft, gaan we het weer aanpassen.

Wij hebben ook weleens met roosters gewerkt, dat werkte. Maar het lukt ons niet om zoiets lang vol te houden, toch oefen je iets in, ook al komt er weer de klad in. 
Maak een rooster, begin desnoods bij alleen tafeldekken en afruimen, om en om. Als er nog steeds gemor blijft zou ik daar oostindisch doof voor zijn. Niet op reageren. Of afspreken, doen ze het zonder gemor dan... (een kleine beloning, jij doet dan een doekje over de tafel en de aanrecht, hoeven zij niet te doen, of een andere beloning.) 

Gelukkig werkt het hier wel gewoon met "wil je de tafel even dekken" "wil je de kat even eten geven" "wil je even helpen met de afwas".

hier 2 Kids, van 16 en 13. Vaste klus is tafeldekken en opruimen na t eten, om en om, rekening houdend met hun sport-dagen. Daarnaast in overleg de hond uitlaten. En eigen kamer opruinen. Oudste kookt graag en doet dit af en toe. Beloning voor de standaard klussen niet, we zijn samen gezin. Maar heel af en toe wel een x beloning voor m'n jongste, om in de tuin te helpen. Mits hij wil. 

Marit

Hier wel een systeem met zakgeld en klusjes e.d. Vroeger dan. Daar stonden alle dagelijkse zaken op die nogal eens conflicten opleverden: dus op tijd opgestaan, schoolspullen zelf klaar gezet en dat soort zaken maar ook de dagelijkse klusjes (glas en papier wegbrengen, tafel dekken, machine inruimen) die hij moest doen. Dat werd dagelijks ingevuld en wekelijks werd het 'loonzakje' uitgerekend en gegeven. 
Ik vind het niet zo erg dat zakgeld iets is waar je iets voor moet doen. Tenslotte is dat iets wat ze later ook moeten gaan doen.
Daarnaast: mijn zoon was lastig te motiveren en een beloningssysteem werkte daar goed op. Vrede in huis!

Decembermamma schreef op 22-08-2023 om 09:52:

Gelukkig werkt het hier wel gewoon met "wil je de tafel even dekken" "wil je de kat even eten geven" "wil je even helpen met de afwas".

Terwijl het toch vragen zijn waar nee ook een antwoord is

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.