Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Puberteit Puberteit

Puberteit

Lees ook op

Ouderlijk toezicht app

Hoi allemaal,

Mijn dochter van bijna 12 heeft al een poosje een eigen telefoon en over het telefoongebruik hebben we gelukkig prima afspraken kunnen maken. Wat daarbij erg geholpen heeft, is het installeren van een ouderlijk toezicht app (wij gebruiken Family Link). De ellende (lees: overschrijding van de afgesproken limieten) begon echter nadat zij een iPad cadeau kreeg. Ik dacht wel 'even' de app ook op haar iPad te installeren en er zo voor te zorgen dat ze van haar telefoon en iPad samen niet meer dan twee uur per dag gebruik kon maken. Nou, dat had ik mis.

Na een heleboel keren een foutmelding in beeld te hebben gekregen, besloot ik de help-functie van de app maar eens te raadplegen. Wat bleek: Family Link werkt niet op de iPad. Dat was een domper. Ik besloot daarna op zoek te gaan naar een andere app, maar het blijkt niet zo eenvoudig om er een te vinden die zowel op Android geïnstalleerd kan worden (mijn telefoon) als op iOS (iPad van mijn dochter). Daarnaast wil ik graag dat de app gratis is, of niet meer dan een paar euro per maand kost. Ik heb er gezien van €170,- per jaar en dat is niet alleen qua geld veel te gek, maar ook qua functies. Ik hoef NIET haar WhatsApp gesprekken mee te kunnen lezen. Wat ik wel belangrijk vind dat de app kan:

- Tijdslimieten instellen
- Bedtijden instellen
- Bepaalde apps blokkeren

Vrij simpel als je het mij vraagt. Ik lees veel over het omzeilen van de app (bepaalde trucjes die kinderen snel doorhebben), dit is uiteraard niet de bedoeling. Bij Family Link is dat nooit gelukt. 

Het ontbreken van een dergelijke app zorgt nogal voor stress. Wanneer ze de kans krijgt, pakt ze het apparaat toch weer, met alle discussies van dien. Daarom ben ik heel benieuwd: met welke apps hebben jullie goede ervaringen? Ik hoor het heel graag!

Groetjes, Denice


Je kind is geen crimineel hoop ik die een enkelband nodig heef. Als ze de afspraken over de ipad niet kan nakomen is ze te jong blijkbaar nog en dan dus geen ipad

heel eenvoudig,jij geeft haar de ipad wanneer het mag en anders ligt hij in de kast achter slot en grendel.
Nog een half jaar en ze zot op de middelbare met de noodzaak om gebruik te maken van een laptop voor school voor heel wat meer dan 2 uur per dag. Vriendschappen gaan digitaal worden.
Of wel limieten zoals je ze wil stellen worden een beperking voor haar sociale ontwikkeling. 
Wat probeer je te voorkomen? Vertrouw je je eigen digitale opvoeding niet?

Op bepaalde tijden de WiFi uitzetten?  Goedkoop en voor iedereen in het gezin gelijk. 
Volgend schooljaar zit ze op de middelbare dan gaat er veel digitaal dan niet je die 2uur per dag maximaal toch loslaten,  huiswerk in magister, dingen zoeken op internet, getypte verhalen en verslagen dat kan niet binnen die 2uur.

Wat moet ik me voorstellen bij het instellen van bedtijden op een Ipad? Gaat ie dan offline? Dat lijkt me wel handig, maar voor 170 per jaar zou ik het ook niet doen. Beter gewoon in de kast leggen of wifi uit. Maar ja, dan kun je zelf ook niks.
Ouderlijk toezicht ging hier in interactie en was altijd aan verandering onderhevig. Kind is inderdaad geen crimineel die gevolgd moet worden. Ze is nu 21 en uit huis en ze weet beter dan wie dan ook hoe het moet met soc media, rare apps, phishing en nepnieuws. Dat leer je van je ouders en op school.
 

Waarom wil je een bedtijd instellen op de Ipad? Je kan toch gewoon de afspraak maken tablet blijft beneden?

Ik lees hier een aantal bijzondere reacties...
Voor veel kinderen die ik ken, is het de kat op het spek binden wanneer er geen duidelijke grenzen zijn. Ze worden nu eenmaal geacht gebruik te maken van de technologie op een leeftijd  waarop ze zelf de gevolgen daarvan niet kunnen overzien. I pad s avons beneden lijkt me een simpele oplossing. En een app kan helpen om grenzen aan te geven. 

Denice, ik heb je een pb gestuurd

Denice.87

Denice.87

02-03-2022 om 08:28 Topicstarter

Dank voor jullie reacties. 

Nee, ze is geen crimineel en ik hoef haar niet te volgen. Maar ik merk dat ik haar mediagebruik qua duur goed in de gaten moet houden, wil ik voorkomen dat ze er uuuuren per dag op zit. Als ik een kluis had, dan zou ik 'm daadwerkelijk daar in leggen als haar tijd voorbij was, maar die hebben we niet en dat lijkt me een duurdere oplossing dan zo'n app, die inderdaad automatisch na de ingestelde tijd uitschakelt. Wanneer de iPad beneden blijft, gaat ze 'm gewoon pakken/zoeken zodra ik boodschappen doe of slaap bijvoorbeeld. 

'Bedtijd' betekent in ons geval na etenstijd: we hebben de afspraak dat apparaten na die tijd niet meer gebruikt worden. We praten veel over privacy, nepnieuws, leuke kanten van het gebruik en gevaren. Maar het gaat me dus niet zozeer om wat ze doet op de iPad, maar vooral om hoe lang ze erop kan. Het ging lange tijd heel goed mét app, dus waarom zou dat een probleem zijn? Ik lees haar app'jes niet en we hebben de afspraak dat als ik iets niet vertrouw en dus wil meekijken, ik dat alleen doe waar ze bij is. Kennelijk lukt het haar nog niet om uit zichzelf te stoppen, wat volgens mij op die leeftijd niet heel raar is. Maar ik wil geen dagelijkse discussies hierover terwijl het gewoon makkelijk op te lossen is en het dan voor haar ook fijner is (dat zegt ze zelf, ze heeft die grenzen nodig maar het werkt niet als ik voor politieagentje speel). 

Ik begrijp heel goed dat ik het met de overgang naar de middelbare meer moet gaan loslaten, maar dat zien we dan wel weer. We hebben nog aardig wat maanden inclusief vakanties (want vooral dan speelt dit probleem) te gaan en tot die tijd is dit voor ons een prima oplossing. De WiFi uitzetten kan 's avonds prima, maar is overdag vaak niet handig. Dus ik hoop dat er nog mensen zijn die een concrete tip hebben voor een bepaalde app.

Heeft zij inspraak gehad over de 'afspraken'? M.a.w. is het wel een 'afspraak', dus met wederzijds goedvinden vastgesteld i.p.v. eenzijdig opgelegd (regels)?
Als ze toch stiekem de ipad pakt, zou ik stellen dat ze er dan de volgende dag niet op mag.
Er zijn trouwens ook kluizen voor een paar tientjes.

Ja, op de middelbare school is er meer schermtijd nodig voor school, maar ook dan hoeft een ipad niet mee naar bed.

De consequentie hier is heel lang in beslag name van het apparaat geweest. En als het wel gepakt werd werd de tijd alleen maar langer zonder.

Op mijn eigen tablet die altijd wel voor het grijpen ligt zit een pin die alleen ik ken. Mag kind die tijdelijk gebruiken, dan verander ik de pin. Mag kind er echt niet op, dan komt er weer een nieuwe pin op.

Denice.87 schreef op 02-03-2022 om 08:28:

Dank voor jullie reacties.
. Als ik een kluis had, dan zou ik 'm daadwerkelijk daar in leggen als haar 

Kluis? Wat dacht je van een kast met een sleutel? Sleutel neem je mee.

MamaE schreef op 02-03-2022 om 09:56:

Heeft zij inspraak gehad over de 'afspraken'? M.a.w. is het wel een 'afspraak', dus met wederzijds goedvinden vastgesteld i.p.v. eenzijdig opgelegd (regels)?
Als ze toch stiekem de ipad pakt, zou ik stellen dat ze er dan de volgende dag niet op mag.
Er zijn trouwens ook kluizen voor een paar tientjes.

Ja, op de middelbare school is er meer schermtijd nodig voor school, maar ook dan hoeft een ipad niet mee naar bed.

Zo'n tablet is ook heel fijn als tv te gebruiken. De gemiddelde puber heeft een tv op de kamer.

Ik ben het verder met je eens dat to zich moet afvragen of het een afspraak is of een regel.

Zijn ze zelf na het eten ook niet meer op telefoon of laptop bezig? Tv kijken,  doen wij ook op laptop en tablet. Streamen als we samen iets willen kijken, anders gaat het grote scherm niet aan.

Ik gebruik ook family link voor mijn kinderen. Ze hebben alleen een telefoon en geen iPad. Mijn dochter gaat volgend schooljaar naar de middelbare school. Het voordeel van family link is dat je kunt instellen welke apps na het verstrijken van de ingestelde maximale schermtijd per dag nog wel te gebruiken zijn. Zo kan mijn dochter nog wel op Whatsapp (behalve na 20.30, want dat is ingesteld als bedtijd). Als ze op de middelbare school zit kan ik dat uitbreiden met apps die ze voor school nodig heeft.

als zij de ipad gaat zoeken óf gebruiken terwijl dat niet mag, dan een week geen ipad.  Zo simpel is dat


een nieuwe pin en klaar 

Ysenda schreef op 02-03-2022 om 10:32:

[..]

Zo'n tablet is ook heel fijn als tv te gebruiken. De gemiddelde puber heeft een tv op de kamer.

Ik ben het verder met je eens dat to zich moet afvragen of het een afspraak is of een regel.

Zijn ze zelf na het eten ook niet meer op telefoon of laptop bezig? Tv kijken, doen wij ook op laptop en tablet. Streamen als we samen iets willen kijken, anders gaat het grote scherm niet aan.

Ik ben geen voorstander van een tv op de slaapkamer. Nooit begrepen waar dat goed voor is. TV kijken kan beneden, ook op de ipad met oortjes eventueel.
In bed nog tv kijken/op de ipad/op de telefoon geeft alleen maar onrust en komt de slaap niet ten goede. 

Ben het wel met jou eens dat ouders ook het goede voorbeeld kunnen geven. Dus als na het eten de tijd is voor quality time met het gezin, dan zou het netjes zijn als de ouders dan ook de schermen weg doen.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.