Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Puberteit Puberteit

Puberteit

Lees ook op

Sterfgeval in familie tijdens laatste toetsweek (PTA)

Volgens mij zitten er op dit forum meerdere mensen in het onderwijs en ben even benieuwd hoe andere scholen met het volgende omgaan. Ik weet dat ik niets heb aan hoe andere scholen te werk gaan, maar ben er gewoon toch benieuwd naar.

Hier een dochter in Havo 4 op een school die in dit jaar relatief weinig cijfers geeft. Schooljaar bestaat uit 4 periodes en in principe zijn er ook maar maximaal 4 cijfers per vak. Van deze maximaal 4 cijfers, zijn er vaak 2 van opdrachten en die tellen niet zo zwaar mee en 2 voor toetsen die zwaarder meetellen. De toetsen zijn dus best bepalend voor het gemiddelde. Alle cijfers waar ik het over heb, tellen mee voor het PTA.

Vorige week stonden de laatste toetsen gepland en vantevoren kregen we al een bericht waarin stond dat er geen inhaalmoment meer zou zijn. 

De donderdag voor de toetsweek, werd mijn moeder (oma van mijn dochter) ernstig ziek en dat ging heel snel. Dochter had de toetsen eind van die week erop staan en zodra ik door had hoe ernstig de situatie was, heb ik contact opgenomen met school. Op dat moment leefde oma nog en in de eerste instantie was de reactie dat dochter maar gewoon moest leren. Toen de situatie verder verslechterde heb ik contact opgenomen met de examencommissie en zij gaven aan voor dit soort situaties normaal altijd uitstel te geven, maar gezien het moment in het jaar was het nu vrijwel niet mogelijk. De enige uitwijkmogelijkheid was maandag en dinsdag van deze week. Het ging om 5 toetsen en het was sowieso al niet mogelijk om ze alle 5 op die 2 dagen te doen. Bovendien wisten we niet hoe snel het zou gaan, maar een uitvaart op 1 van die 2 dagen was een realistisch idee. We hebben er daarom voor gekozen om 3 toetsen uit te stellen naar deze week, zodat we sowieso een dagdeel voor de uitvaart hadden. De andere 2 toetsen zou ze dan toch gewoon vorige week doen.

Uiteindelijk hebben ze mijn moeder vorige week op dinsdagavond in slaap gebracht en op woensdag is ze overleden. Door de situatie moest dochter die woensdag en ook die donderdag toch 2 schoolexamens maken. Vervolgens was het condoleren deze week op maandag en de crematie op dinsdag. Precies de dagen van de andere toetsen. Gisteren was het zelfs zo dat als dochter de volle tijd van de toets zou benutten, dat we mogelijk niet op tijd in het uitvaartcentrum zouden zijn. Uiteindelijk was ze gelukkig een half uur eerder klaar en ik stond toen al bij school, zodat we toch op tijd waren, maar voor dochter dus een hele lastige week.

Inmiddels zijn alle cijfers bekend en dochter staat nu 0.1 te laag om rechtstreeks over te gaan en zit dus in de bespreekzone. Ik hoop dat de leerkrachten begrip hebben dat ze juist deze week niet alles heeft kunnen geven, terwijl dat wel nodig was, maar ik vraag me af hoe andere scholen normaal met dat soort situaties omgaan. In een ander topic zag ik een van jullie al beschrijven hoe strak de planning voor die laatste weken is. Vanuit het oogpunt van scholen begrijp ik dat helemaal, maar vanuit het oogpunt van dochter was deze week gewoon echt niet te doen. 


sorry maar wat een rare manier van doen van dr school en kan me niet anders voorstellen dan dat dochter overgaat

De planning van school is blijkbaar niet strak genoeg, want er is geen ruimte voor herkansing. Dat is echt niet goed.

Iedereen kan ziek worden of een sterfgeval in de familie hebben. Als een kind 0,1 tekort komt en de omstandigheden waarin de laatste toetsen zijn afgelegd zijn zoals bij jullie zou ik verwachten dat docenten stemmen voor overgaan.

Inhaalmomenten na laatste toetsen zijn inderdaad lastig. Ik weet niet of voorwaardelijk overgaan mogelijk is en dat de PTA's (daar moeten wel cijfers voor komen) dan aan het eind van de vakantie of direct er na gemaakt kunnen worden bij ziekte of sterfgevallen in de familie. 

en gecondoleerd met je moeder trouwens!

Allereerst gecondoleerd met het verlies van je moeder en wat vervelend en flauw dat de school niet enigszins rekening houd met een situatie die al vervelend genoeg is zonder hun gedoe.

Inzake de 0,1 punt: Het lijkt me dat ze daar niet heel erg moeilijk over gaan doen zou je bij voorbaat zeggen. Al zal dat wel liggen aan de omstandigheden: Heeft ze juist nu in deze periode slechter gescoord dan anders en staat ze daarom waar ze nu staat, of is het een kwestie van het hele jaar al zo/zo. Het lijkt me, als haar cijfers verder prima waren de rest van het jaar en dat door deze toetsen gigantisch onderuit gehaald is, je best sterk in je schoenen staat. Mocht dat niet het geval zijn en dat net wel/net niet het hele jaar al het geval zijn, zal dit wellicht iets lastiger liggen. 

Onder welke regio val je? want ik vind het vreemd dat er geen inhaalmoment is. ik werk in regio midden en nu is de toetsweek aan de gang. volgende week zijn de inhaal- en herkansdagen. Ze heeft volgens mij namelijk ook recht om een SE te herkansen. Bij ons is dat 1 per half jaar. Ik zou zeggen zoek het examenreglement van school en zoek het even uit.  Of neem even contact op met de examencoördinator. 

Is haar mentor op de hoogte? Bij bespreken is dat de persoon (bij ons) die het vertelt waarom een leerling wel of niet over kan/moet. 

De regels worden vaak strak gepresenteerd om misbruik tegen te gaan. Met misbruik is je nep-ziekmelden om je toetsen meer te kunnen spreiden en om met klasgenoten over de toets te praten na afloop.

Mijn ervaring dat er maatwerk mogelijk is en wordt aangeboden in gevallen zoals die van jullie.

Neem contact op met de mentor om tot een oplossing te komen.

Heb je contact met de mentor en/of de examensecretaris gehad? Bij mij op school wordt voor zulke gevallen vrijwel altijd maatwerk toegepast. Dus ik zou zo snel mogelijk contact opnemen met de school en de situatie voorleggen. Dat ze een bespreekgeval is, zou ik niet zo zwaar opnemen. Dat betekent vaak alleen maar dat ze inderdaad even besproken wordt in de vergadering, bijvoorbeeld over deze bijzondere omstandigheden, om vervolgens te kijken wat de beste oplossing is in haar situatie. De overgang van 4 havo naar 5 havo is wel een belangrijke, omdat de school daarmee in feite zegt dat ze een reële kans heeft om te slagen. Daarom wordt er meestal bij die overgangsvergadering extra goed gekeken. 

Ik had mijn dochter gewoon de toetsen laten maken. Dan maar niet naar de uitvaart. Ik had tentamens op de universiteit toen het slecht ging met mijn opa (vader van mijn moeder). Mijn moeder zij toen zelf "Je gaat maar gewoon die tentamens maken."  Uiteindelijk is mijn opa nog een tijdje blijven leven. 

Wat naar dat de school zo doet. Mijn dochter had geen enkel vak van 4 havo gedaan toen ze van 4vwo naar 5 havo ging. De school heeft voor haar (en andere leerlingen) een programma op maat gemaakt zodat ze alle ontbrekende tentamens en werkstukken die ze wel nodig had om examen te kunnen doen kon inhalen. Vervelend dat jullie school nu zo moeilijk doet. Natuurlijk kunnen ze iets regelen om vakken in te halen maar dat moeten ze dan wel willen doen. 

Vreselijk dat gedoe terwijl je echt wat anders aan je hoofd hebt. Gecondoleerd met je moeder.
Geen ervaring met een sterfgeval in de familie, einde schooljaar. Wel met een midden in het schooljaar en toetsweek. Ik heb niet alles gelezen dus misschien is dit al voorgesteld.

Was het spannend geweest of dochter overgaat, zonder sterfgeval? Als dat zo is, maakt dat een gesprek lastiger.

Maar als de cijfers tot nu laten zien dat ze daar best mee over kan gaan, kan ik mij voorstellen dat je een gesprek hebt met de directeur van school en de mentor waarbij je voorstelt welke toetsen zij wel doet, voor welke zij een taak kan krijgen (in de vakantie, die meteen na de vakantie afgevinkt wordt, als die gedaan is) en welke toets of herkansing zij eventueel in de eerste week van komend schooljaar mag doen. En als de cijfers van de toetsen die zij wel maakt, goed genoeg zijn, kunnen zij haar voorlopig over laten gaan tot de herkansingen, toetsen en/of binnenkomen en daar een definitief besluit of genomen wordt? 

Hier is gewoon een inhaalmoment hoor. Je moet je wel van te voren ziekmelden/afmelden met geldige reden. En anders is er voor pta’s ook nog 1 herkansing. 
Ze kletsen dochter vast over (laat de mentor dan echt van te voren goed weten onder welke omstandigheden de toetsweek is gegaan), maar pta-cijfers neem je wel mee naar volgend jaar als onderdeel van je schoolexamencijfer. 

Andere scholen kunnen wel wat meer rigide zijn trouwens. 

En gecondoleerd natuurlijk.

Anoniemst

Anoniemst

21-06-2023 om 13:36 Topicstarter

Bedankt voor de reacties. Voorgeschiedenis is ook weer een lang verhaal, daar begin ik dus maar niet eens aan. Moet er immers toch met school uitkomen, maar aangezien dit de eerste keer met een dergelijke situatie was dat wij met deze school te maken hadden, had ik geen idee van wat normaal is en mijn hoofd loopt deze dagen gewoon een beetje over.

Zelf ben ik wel blij dat we wel afscheid hebben kunnen nemen van mijn moeder en ook dat zij er bij heeft kunnen zijn. Dat stukje zou ik dus sowieso niet anders hebben gedaan.

Wij vallen in de regio Midden, dus wel de eerste vakantieregio volgens mij. Ik heb contact gehad met zowel de mentor als met de examencommissie. Volgens de examencommissie was er normaal inderdaad sowieso een inhaalmogelijkheid geweest, maar magister zou vanaf vandaag op slot gaan, dus na gisteren kon het gewoon niet meer. Zelf vond ik dat eerst een apart verhaal en bovendien dacht ik dat je dan altijd op een later moment die cijfers nog digitaal kon verwerken, al zou dat dan volgend schooljaar zijn. Een gemiddelde kun je ook handmatig uitrekenen, maar morgen zijn ook al de overgangsvergaderingen.

Ik hoop dat ze rekening houden met deze situatie en anders probeer ik nog wel een revisie verzoek ofzo in te dienen. Bij negatief nieuws morgen, ga ik in ieder geval (uiteraard in overleg met dochter) nog niet meteen schakelen naar een plan B. 
Nogmaals dank voor de reacties.

Magister kan echt nog wel open. Waar een wil is een weg. Laat je niet afschepen.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.