Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Puberteit Puberteit

Puberteit

Lees ook op
Henk Boeke

Henk Boeke

21-06-2018 om 11:20

TV-programma's voor 12+ vanaf 18 uur?

Op dit moment loopt er een pilot bij de commerciële tv-zenders waarbij films en tv-programma's voor 16+ al uitgezonden worden vanaf 20 uur. Dit wordt begeleid met billboards (schermen met tekst en uitleg).

Mijn vraag: vinden jullie het wenselijk dat de pilot uitgebreid wordt naar 12+ content vanaf 18 uur? En zo ja hoe? (bijvoorbeeld qua communicatie). En onder welke voorwaarden?

We bespreken dit vanmiddag in de Adviescommissie van het Nicam (de instantie die verantwoordelijk is voor Kijkwijzer) en ik zou het leuk vinden om daar wat concrete reacties van jullie te vermelden.

Ben benieuwd!

Henk Boeke
Redactie Ouders Online
en lid van de Nicam/Kijkwijzer-Adviescommissie

P.S. Meer informatie over de (huidige) pilot vind je op https://uitzendtijden.nl/
Wie kende die site overigens al?

Henk Boeke

Henk Boeke

21-06-2018 om 15:00

Aanvullende info

Het loopt bepaald geen storm op dit onderwerp

Betekent dat dat het jullie eigenlijk weinig uitmaakt? Dat is óók belangrijke informatie natuurlijk...

Inmiddels kregen we via een andere route nog wel een reactie van een ouder die het volgende meldde:
1. Experiment ongewenst, omdat 18 uur nou juist een tijdstip is waarop je niet zo snel met je kind gaat meekijken (vanwege koken, etc.)
2. Waarom zou je überhaupt nog leeftijdsgrenzen hanteren, als ze toch niet meer gehandhaafd worden?

Met name dat laatste punt schreeuwt om toelichting. Ik zal die meteen geven.

Ten eerste is die pilot bedoeld om een soort overgangsfase te creëren, met het uiteindelijke doel om de uitzendtijden (voor lineaire tv) helemaal los te laten. Daar zijn allerlei argumenten voor. Het belangrijkste argument is dat lineaire televisie nogal ouderwets aan het worden is. Via internet (waaronder Netflix, etc.) kan iedereen immers kijken wat-ie wil, op elk gewenst moment, zonder leeftijdsgrenzen gekoppeld aan uitzendtijden.

Is er behoefte aan een lijstje met álle argumenten? Laat maar weten. Dan zet ik ze met liefde hier op het forum.

Ten tweede zijn de leeftijdsgrenzen nog steeds belangrijk, maar dan in een nieuw jasje. Namelijk: meer als informatiemiddel dan als dwingend instrument.

Overigens zijn er ook nog steeds wettelijke regels. Die kunnen niet zomaar de prullenbak in. Daar moeten de regering en het parlement over beslissen. Zo is er bijvoorbeeld die rare regel dat kinderen wél naar een 12+ bioscoopfilm mogen als ze begeleid worden door hun ouders, maar niet als ze (onder begeleiding van hun ouders) naar een 16+ film willen. Ook dat gaan we vanmiddag bij de Adviescommissie bespreken. (Wat nog een hele kluif gaat worden. Minister Grapperhaus wil de regels niet veranderen. Wij van de Adviescommissie willen dat wel.)

Inanna

Inanna

21-06-2018 om 15:27

maakt me inderdaad niet veel uit

Ik ben het lang niet altijd eens met de kijkwijzeradviezen, dus wat zij bepalen is wat mij betreft sowieso niet zaligmakend. Zo zal mijn dochter preventief de kamer verlaten als Family Guy opstaat omdat daar regelmatig heel akelige dingen te zien zijn, maar volgens Kijkwijzer zijn de meeste seizoenen 6+. Omgekeerd komt het ook voor dat Kijkwijzer een film een classificatie voor 12 of 16 jaar en ouder geeft en ik dat schromelijk overdreven vind. Zelfs voor mijn kinderen, die veel eerder iets eng vinden dan leeftijdsgenoten.

Afgezien daarvan is zoveel de hele dag door te zien dat het nauwelijks meer de moeite is om je druk te maken over het kleine beetje dat er op TV te zien is.
YouTube, Twitch, Netflix, dat is waar mijn kinderen naar kijken en dan kun je wanneer je wilt kijken wat je wilt.
Ze kijken zelden meer TV en toen ze dat nog wel deden was dat naar themazenders voor kinderen, waar je je nooit zorgen hoeft te maken over 12+ of 16+ omdat het allemaal geschikt is voor jongere kinderen.

Reactie

Inderdaad is lineaire tv wat ouderwets aan het worden. Toch kijken nog steeds veel mensen gewoon live. Ik vind het eigenlijk geen gewenste vooruitgang dat de leeftijdsgrenzen worden losgelaten. Bepaalde films/series zijn door veel geweld/schelden/seks niet geschikt voor jonge kinderen. Ik zou dus het liefst hebben dat de huidige regels gehandhaafd worden. Na 22h liggen jonge kinderen wel in bed. Dat een 14 jarige een keer een 16+ film kijkt lijkt me niet zo problematisch. Maar om 20h zijn veel 8 jarigen ook nog wakker. En om 18h kijken veel kleuters/peuters ook televisie. Lijkt me niet ideaal als die 12+ films zien. Natuurlijk hebben ouders daarin een verantwoordelijkheid en zullen zelf in de gaten moeten houden waar hun kinderen naar kijken. Maar er zijn vaak ook momenten dat ouders even niet meekijken. Door bepaalde programma's pas na een bepaald tijdstip uit te zenden voorkom je dat ze dingen zien die ongewenst zijn.

Zelf hebben we geen televisie en kijken dus inderdaad alleen (selectief) programma's via het internet. Dus ik snap wel dat het allemaal veel minder noodzakelijk is dan vroeger. Echter ik zie ook nog steeds heel veel mensen met een televisie en die ook nog steeds tv kijken.

Lente

Lente

21-06-2018 om 16:20

Voor degenen die selectief zijn , maakt het niet uit

Maar voor degenen die hier niet bij nadenken, is het toch wel handig om tot 20.00 geen 12plus materiaal uit te zenden. Dit ter bescherming van kinderen die veel onbegeleid tv kijken, inderdaad ook kleuters.

T.a.v. de bioscoop ben ik het met jullie eens. Naar de bioscoop ga je bewust mee als ouder, als kind daardoor de film wel kan zien. Daar is het inderdaad onzin dat je ouder niet mag beslissen voor je kind.

Inanna

Inanna

21-06-2018 om 16:38

maar

er zijn ook op TV nog zo ontzettend veel andere zenders waar je de hele dag door ongeschikt materiaal kunt aantreffen als kind.
Bijvoorbeeld: Op RTL Crime is op dit moment Criminal Minds, 12+ volgens Kijkwijzer. Ieder kind kan op knoppen van de afstandsbediening duwen, dus dan kunnen ze alsnog dingen tegenkomen, ook al is het op een select aantal zenders op dat tijdstip veilig.

Ik denk dat het misschien wel goed zou zijn om een 12+ programma niet direct aan te laten sluiten op een programma dat specifiek bedoeld is voor kinderen, zodat je kinderen niet, omdat ze de TV niet hebben uitgezet na afloop van hun programma, ineens iets zien dat ze beter niet kunnen zien.

Ik meen me trouwens te herinneren dat wij vroeger op onze decoder programma's met een bepaalde leeftijdsgrens achter een pincode hadden zitten. Dat hebben we weer weggehaald omdat dat ook misging als we dingen wilden opnemen, maar dit is zeker 10 jaar geleden, dus er zal nu vast meer mogelijk zijn.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

22-06-2018 om 09:38

Nee

Geen goed idee.

Ik vind het juist wel fijn dat mijn jongste tot een uur of 8 vrij risicoloos tv kan kijken.
Nu kijkt hij sowieso vaak Nickelodeon of Netflix, dus de kans dat wij hier tegenaan lopen is vrij klein.
Maar ik vind dit niet nodig en zit hier niet op te wachten. Juist om wat Kyana en Lente aanhalen. Het is dan spitsuur hier in huis, dus echt tijd om samen te kijken is er niet.

En Innana: RTL crime etc. is hier uit de zaplijst gehaald. Dat zou ik natuurlijk ook kunnen doen met de zenders waar het hier om gaat, maar om nu alleen kinderzenders in die lijst op te nemen gaat mij wat ver.

Dus nee. 16+ na 20.00 uur prima, 12+ na 18.00 uur liever niet.
Bovendien heb ik minder moeite met een 14 jarige die 16+ films kijkt dan een 9 jarige die 12+ films kijkt. Dat verschil in ontwikkeling is minder groot. Uitzonderingen daar gelaten natuurlijk.

mirreke

mirreke

22-06-2018 om 10:04

Kijkwijzer bioscoop

Mosterd na de maaltijd, want dit gesprek is geweest. Ben wel benieuwd hoe het is gegaan.
Wat voor indruk krijg je bv. van de minister. De indruk die ik heb van het hele kabinet is dat er niets wordt gedaan met adviezen, dat men doorvaart op de eigen koers.

Ik reageer op je opmerking dat kinderen niet onder begeleiding naar een 16plus film mogen in de bioscoop. Dit speelde bij ons met name bij de film Mazerunner 3. Jongste (14) is fan van de boeken en fan van de serie. We hebben de eerste twee films samen gezien en zaten vol spanning te wachten op deel drie. Groot was de teleurstelling dat hij 16plus bleek te zijn, ook voor onze 17-jarige die er wel in mocht. Want we zijn niet gegaan.

We zullen hem ongetwijfeld ooit op netflix zien.

Ik begrijp overigens niet wat de reden was dat hij 16plus was.

Wat ik me nog zou kunnen voorstellen is bv. een korte beschrijving. Wat komt erin voor: sex, geweld, zombies?

Ik ben naar de film The Shape of Water geweest, 16+ vanweg, tja vanwege wat eigenlijk? Omdat ze in de beginscene (heel ingetogen opgenomen) masturbeert? Want voor de rest kan ik me er niets bij voorstellen, bij die 16+
Dus wat mij betreft, ja graag: 16+ ook toegankelijk voor jonger onder begeleiding van een volwassene...

Henk Boeke

Henk Boeke

22-06-2018 om 10:06

Dank!

Heel hartelijk dank voor de reacties. Ik heb ze meegenomen in mijn bijdrage aan de vergadering van gister.

Henk Boeke

Henk Boeke

22-06-2018 om 10:58

Mirreke en bioscoop

Wat ik er nog niet bij had verteld, is dat er behalve over die vaste uitzendtijden ook wordt nagedacht over het aanpassen van de leeftijdsgrenzen (die onder andere van invloed zijn op het toelatingsbeleid in de bioscoop).

Tot 12 jaar werken die leeftijdsgrenzen (6-9-12) prima, maar daarna (12-16) niet meer. Er zit een te groot gat tussen 12 en 16. Dat gaat gedicht worden, is althans het plan, door de grens van 16 te verlagen naar 15 (bijvoorbeeld om 15-jarigen ook naar de 'New Kids'-films te kunnen laten kijken), en dan nog een extra grens bij 18 toe te voegen (voor extreem geweld en harde porno). Dan krijg je dus: 12-15-18.

Aangezien Grapperhaus voorlopig de huidige wet (Wetboek van Strafrecht, artikel 240a) wil handhaven, waarin alleen de grens van 16 jaar wordt genoemd, krijgen wij van de Kijkwijzer dus wel wat uit te leggen. Wat knap lastig gaat worden... Het zou immers betekenen dat een 17-jarige dan dus wél naar een 18+ film zou mogen. Omdat er geen wettelijk basis is om zo iemand de toegang te weigeren. (Ik heb daar ter vergadering ernstig voor gewaarschuwd.)

Maar in jóuw geval zou het er dus op neerkomen dat de films die je noemde (Maze Runner 3 en the Shape of Water), die nu geclassificeerd zijn voor 16 jaar, waarschijnlijk naar 15 jaar zouden gaan (omdat er geen extreem geweld of keiharde porno in voorkomt), waardoor ze niet meer onder het wettelijke regime zouden vallen en je er met je 14-jarige gewoon naartoe zou kunnen. (Mits we daar ook nog afspraken over zouden maken met de bioscoopbranche.)

Dan nog even wat die classificaties zelf betreft: die zijn wetenschappelijk onderbouwd (op verzoek wil ik hier nog wel eens iets vertellen over de vragenlijsten die de codeurs hanteren). MAAR. Voor die leeftijdsgrens van 16 bestaat eigenlijk geen wetenschappelijke basis. Wel voor 15 jaar (qua ontwikkelingsniveau en wat ze dan aankunnen). Al zijn er natuurlijk altijd individuele verschillen per kind; het ene kind van 15 is niet het andere kind van 15. Maar je moet érgens een grens trekken. En die is bij 15 beter dan bij 16.

Die openings-scène van The Shape of Water, waarin de hoofdpersoon masturbeert in bad, speelde overigens geen rol bij de classificatie voor 16 jaar. Daarentegen wel: de aspecten 'geweld' en 'grof taalgebruik' (die beide op 16 uitkwamen, en de hoogste score is altijd bepalend voor de classificatie als geheel.) Qua 'seks' kwam deze film uit op 12 jaar.

mirreke

mirreke

22-06-2018 om 11:15

grof taalgebruik

echt, sorry, ik lach me kapot. En geweld...
Er zou moeten worden gekeken naar wat daar tegenover staat.

The Shape of Water is een prachtige (ook letterlijk om te zien, sublieme) en ook heel poëtische en kunstzinnige film. Ook compleet anders dan de reguliere films. Juist dit soort films zou toegankelijk moeten zijn voor jongeren die verder alleen maar StarWars en Disneykrakers over helden en supermannen kunnen zien.

Zo'n film zet juist eerder aan het denken over geweld en machtsmisbruik en martelingen. Het bijna karikaturale geweld van heldenfilms, waar geen bloed te zien is, geen pijn gevoeld wordt, iedereen maar wat door de lucht vliegt, en wat expres zo wordt gedaan om maar ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk publiek de film mag kijken, lijkt mij veel schadelijker, omdat geweld volkomen losgekoppeld wordt van de realiteit.
Maar denk eens aan sprookjes, die behoorlijk gruwelijk zijn, en daarom ook zo fascinerend. het zet aan het denken.

Ik denk dat we met al die kijkregels mee aan het helicopteren zijn. We maken een plastic kunstwereld voor kinderen, die volkomen losgekoppeld is van de realiteit...

Henk Boeke

Henk Boeke

22-06-2018 om 11:38

Onrealistisch geweld

Bij Kijkwijzer gaat het altijd om 'mogelijke schadelijkheid'. Daarvoor geldt de - wetenschappelijk onderbouwde - regel: hoe realistischer het geweld, hoe groter het risico op mogelijke schadelijkheid (en hoe hoger de leeftijdsclassificatie). Cartoon-geweld (Tom & Jerry) en SF-geweld (waarbij bijvoorbeeld geen rood bloed maar groen bloed vloeit) leiden daarom tot een lagere leeftijdsclassificatie dan fel realistisch geweld met echte mensen.

Kennelijk is het zo - maar dat zou ik moeten navragen bij mijn collega's van de Wetenschapscommissie - dat het karikaturale heldenfilm-geweld waar Mirreke het over had, dermate onrealistisch is dat kinderen (mits van een bepaalde leeftijd, bijvoorbeeld 12+) dat los zien van 'echt geweld', en dus niet in de verleiding komen om te denken dat je met geweld alle problemen kunt oplossen. (Omdat het 'maar een film is', etc.) Oftewel: kinderen zijn ook niet gek

En verder: erover blijven praten met je kinderen helpt ook...

P.S. The Shape of Water was een van de mooiste sprookjes die ik de laatste tijd gezien heb Dat gun je inderdaad alle kinderen. Maar die arme codeurs moeten ook maar roeien met de riemen die ze hebben. Namelijk die vragenlijsten (die bedoeld zijn om een soort objectiviteit te realiseren.)

mirreke

mirreke

22-06-2018 om 11:56

Ik vraag me dat serieus af

Ik denk dat geweld in een realistische setting leidt tot gesprekken en bewustwording.
Ik denk dat karikaturaal geweld leidt tot leedvermaak, omdat je 'leert' dat het om te lachen is...

Maar ik denk vooral dat 'heldenfilms' waar vaak serieus in geknokt wordt maar geen bloed vloeit en mensen onrealistisch snel (lees meteen) weer op de been zijn, minder gevoelig maakt voor geweld.
Tuurlijk zijn kinderen niet gek, maar daar gaat het juist over. Juist omdat ze niet gek zijn, mogen ze m.i. ook best geconfronteerd worden met realistischer geweld. Dat leidt juist ook tot diepzinniger gesprekken...

Idd, begeleiding door ouders lijkt me wel belangrijk, essentieel zelfs.

Echt: wij pamperen ze teveel. Op alle fronten...

Henk Boeke

Henk Boeke

22-06-2018 om 13:45

Uitkomst van de vergadering (pilot 12+)

Oh, wat ik nog vergeten was te melden: de uitkomst van de vergadering, wat er nou gaat gebeuren met de uitbreiding van de huidige pilot van 16+ (20 uur) naar 12+ (18 uur).

De Adviescommissie, alle argumenten voor en tegen gehoord hebbende: adviseert om de uitbreiding van de pilot te laten doorgaan, maar wel onder strikte voorwaarden.

lieverdje

lieverdje

22-06-2018 om 13:53

helemaal eens met Mirreke

Ik zit er aan te denken om mijn oudste van 12, die momenteel helemaal opgaat in Nerfgeweren, vuurwapens ontzettend leuk en stoer en interessant vindt, te confronteren met wat serieuzer beeldmateriaal..... In de hoop dat hij geneest van het idee dat vuurwapens coole dingetjes zijn.

En ik vond The shape of Water niet heel erg 16+ inderdaad.

Tine Winkel

Tine Winkel

22-06-2018 om 16:50

kijkwijzer geldt niet voor alle programma's

ik weet nog dat mijn dochter van 4 of zo lekker TV zat te kijken terwijl ik aan het koken was. Plotseling begon ze te gillen en te huilen. Uitzending van de Politieke Partijen direct aansluitend op Sesamstraat of Klokhuis, met Partij voor de Dieren, met beelden van misstanden in een slachthuis...?!

Henk Boeke

Henk Boeke

23-06-2018 om 17:48

@Lieverdje

Ik weet niet hoe je dat 'confronteren met wat serieuzer beeldmateriaal' wilt aanpakken (via Netflix misschien?) maar in de huiselijke kring kun je natuurlijk altijd doen wat je zelf wilt, en wat je zelf nuttig vindt.

Dat is nou precies wat Kijkwijzer beoogt. Dat het vooral een húlpmiddel (voor ouders) moet zijn, en geen betuttelmiddel. Waarbij de nadruk vooral op 'voorlichting' en 'gedegen informatievoorziening' zou moeten liggen. MAAR.

Ten eerste moeten we er toch voor zorgen dat (kleine) kinderen niet zomaar geconfronteerd worden met enge of onsmakelijke beelden, als de ouders er even niet op letten. Of als ze er structureel geen aandacht aan besteden. (Niet iedereen is zo aandachtig bezig met zijn kinderen als de bezoekers van Ouders Online.)

En ten tweede moeten we altijd rekening houden met mensen 'aan de andere kant van het spectrum', zeg maar, die het liefste alles zouden willen verbieden wat hen niet bevalt. Bijvoorbeeld op grond van religieuze overwegingen. Het blijft dus altijd schipperen. (Tussen 'geen censuur' enerzijds, en goed rekening houden met gevoeligheden anderzijds.)

vlinder72

vlinder72

23-06-2018 om 21:02

16+

Ik ben het eens met mirreke. Het beleid in Nederland mbt 16+ films te veel te betuttelend.

Mijn dochter van 12 jaar was ook zo teleurgesteld dat ze niet naar the mazerunner 3 mocht. Ze keek er zo naar uit.

En zo mocht zoon van 15 jaar ook noet naar babydriver met zijn vrienden.

De kijkwijzer moet een advies zijn. Ik zie niet waarom ik mijn 9 jarige wel mee mag nemen naar the avengers en jurassic world maar ik mijn dochter van 12 niet mee mag nemen naar de Mazerunner. Ik kan prima inschatten wat ze wel en niet aan kunnen.

En anders bekijken ze het toch wel op netflix en ziggo go. Ze hadden ook geen moeite met the game of thrones, Vikings, Last Kingdom en the walking dead.

mirreke

mirreke

24-06-2018 om 17:06

én...

ik heb de laatste tijd de indruk dat de mensen sneller turven, zeg maar. De laatste tijd blijken er films als 16+ te worden ingeschaald, waar ik mij echt met geen mogelijkheid iets bij kan voorstellen.

Hoe gaat dat met die turflijsten? Krijgen mensen een scholing? Kan het niet anders, met andere lijsten of op een andere manier? Een film die bv. constant erg kort door de bocht is, waar alleen maar wordt geknokt en gescholden op een harde manier, is niet hetzelfde als een film als de shape of water, met een diepere betekenislaag en gewoon pure visuele en poëtische pracht die juist bij jongere pubers vormend zal werken.

Ik vraag me af of daar rekening mee wordt gehouden.
Nogmaals; het is blijkbaar belangrijker dat kinderen nergens van wakker liggen, geen beschouwingen houden over de diepere betekenis van films, maar dat ze klaargestoomd worden voor kritiekloos en plat betekenisloos vermaak... De netflixgeneratie in wording... Poehee, je zou eens aan het denken worden gezet door een film...!

En dan: als er aan die aspecten van de filmkeuring niets gedaan kan worden, zorg ee dan idd voor dat je kind onder begeleiding wel mee mag. Precies wat vlinder zegt, ik kan zelf prima inschatten waar mijn kind wel of niet gevoelig voor is.

Vooralsnog: laat een filmpje, een fragment over dierenmishandeling en zielige dieren zien, en zowel mijn stoere 14-jarige als mijn 17-jarige, en zelfs mijn 19-jarige zijn een week van slag (en ik ook...).

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.