Jongvolwassen Jongvolwassen

Jongvolwassen

Lees ook op

Zoon van 18 zoekt studie (na havo en tegenvallende HBO-opleiding)


Heeft ie zich al uitgeschreven? Vaak heeft zo’n onderwijsinstelling studiekeuzeadviseurs, die dus met hem kunnen meedenken. Zo lang hij ingeschreven staat, kan hij daar sowieso terecht. 
Er zijn ook genoeg opleidingen die volgens het SEAL principe werken. Dan doe je heel veel in projecten, waarbij je dus ook wat gemakkelijker net wat meer uitdaging op kunt zoeken én dus echt met de praktijk bezig bent. Misschien is dat iets om op te letten.

Maarlen

Maarlen

17-02-2023 om 20:27 Topicstarter

@Bloemenzee: ik weet niet of dat echt is wat hij zoekt. Hij vindt interessante colleges van interessante docenten veel leuker dan in groepjes aan projecten werken (en docenten die nergens te bekennen zijn). Zo zag namelijk zijn 2de onderwijsperiode eruit en dat vond ie echt niks. Heb ook de indruk dat ie niet zo goed kon levelen met medestudenten op deze opleiding. Hij had het erover dat er veel mensen uit MBO4 in zijn klas zaten en dat dat niet zo matchte. Niet dat hij zich verheven voelt of zo, hij heeft gewoon andere interesses, ander denkniveau.

ik zeg: de Hotelschool! Leuke hbo opleiding, veel talen, veel reizen, en economie ook belangrijk! Sini

Als ik je zo lees, klinkt het toch alsof hij beter op zijn plek zit op de universiteit... Waarom denk je dat dat te theoretisch voor hem?

Ik heb zowel hbo als uni gedaan (en verkeerd om: eerst universitaire master, toen hbo), en vond hbo saaier, harder werken en daarom ook moeilijker. Gelukkig had ik tegen die tijd wat discipline en wist ik waar ik het voor deed. De opleiding die je doet moet passen bij jouw manier van werken en denken. 

Renmuis schreef op 17-02-2023 om 21:29:

Als ik je zo lees, klinkt het toch alsof hij beter op zijn plek zit op de universiteit... Waarom denk je dat dat te theoretisch voor hem?

Ik heb zowel hbo als uni gedaan (en verkeerd om: eerst universitaire master, toen hbo), en vond hbo saaier, harder werken en daarom ook moeilijker. Gelukkig had ik tegen die tijd wat discipline en wist ik waar ik het voor deed. De opleiding die je doet moet passen bij jouw manier van werken en denken.

Wat maakt dat voor jou het hbo harder werken was?

Mijn ervaring is dat er veel verschil zit binnen de hbo-opleidingen. 
Ik heb bijvoorbeeld eerst HBO-V gedaan. Dat was er echt een met twee vingers in de neus. Daarna lerarenopleiding aardrijkskunde en dat was al meer een uitdaging. De master SEN (special educational needs) was niet heel veel uitdaging. De lerarenopleiding wiskunde dan weer wel. 
Lerarenopleiding economie?
Hier een lijst met duale hbo-opleidingen: 

https://hbo.bachelors.nl/zoeken/?orgUnitId=&programForm=dual&profile=&studyCluster=&programType=&searchWord=

Moet het persé HBO zijn? Je mag met een Havo-diploma ook naar MBO4. 

Wij zagen op de open dagen bij de Hanzehogeschool niet dat onze zoon ergens van "aan" ging. De open dagen van de MBO's leken veel interessanter. 

Zoon zit inmiddels in de derde klas MBO. Hij heeft net stage gelopen bij een bedrijf waar academici en promovendi rondlopen en hem begeleidden. Hij bloeide compleet op, bleef soms hangen voor de dinsdagavondborrel, beetje kletsen, kaarten, whatever.
Hij zat echt 200% op zijn plek.

duizel schreef op 17-02-2023 om 21:55:

[..]

Wat maakt dat voor jou het hbo harder werken was?

Twee dingen. Er moest ten eerste meer en er was minder vrijheid; ik had veel meer het gevoel dat ik door een hoepeltje moest springen. Meer aanwezigheidsplicht. Meer groepswerk. Stage lopen - dat kost gewoon tijd, die uren moet je maken hoe makkelijk je verder ook leert. En verder: ik vind abstract denken ook vooral gewoon veel makkelijker dan praktisch denken. Modellen toepassen moeilijker dan modellen bedenken. Hangt ook samen met hoogbegaafdheid, denk ik.

Renmuis schreef op 18-02-2023 om 00:23:

[..]

Meer aanwezigheidsplicht. 

Onlangs op de informatie avond bij mijn zoon zijn opleiding werd er gevraagd waarom er gewoon aanwezigheidsplicht was. Dit kon niet ivm het feit dat het studenten volwassen zijn en een eigen keuze hebben. Tot zover dus de aanwezigheidsplicht.

Quote i.p.v. aanvulling.

Renmuis schreef op 18-02-2023 om 00:23:

[..] En verder: ik vind abstract denken ook vooral gewoon veel makkelijker dan praktisch denken. Modellen toepassen moeilijker dan modellen bedenken. Hangt ook samen met hoogbegaafdheid, denk ik.

Mijn hb'er vindt het heerlijk om technische dingen te bedenken, erover te sparren met anderen en daarna uit te zoeken wat hij nodig heeft om te kijken of zijn bedenksel gaat werken. 

Hij leerde dit goed te bespreken op zijn laatste stageplek. Kwam hij er daar niet uit (ze gingen niet snel iets voor hem oplossen) dan mopperde hij bij zijn eveneens hb vader, die het aanhoorde, twee vragen stelde en daarna "zag" zoon de oplossing ineens.

Die stages zijn dus echt wel ergens goed voor. Maar het is wel hopen op een goede stageplek, die bij je past. Op productiewerk hoef je hem niet te zetten, dat is niet zijn ding.

Ik hoop dat hij na het behalen van zijn diploma bij dit bedrijf kan komen werken. Met een beetje geluk vier dagen werken en één dag HBO, betaald door de baas.

Kan hij wel leren? Hij zoekt uitdaging, maar op een of andere manier haakt hij af als die uitdaging voor zijn neus staat. Dat kan vele redenen hebben, maar als hij nooit heeft leren leren zal hij daar tegenaan blijven lopen.

Beetje het verhaal van onze zoon. Wist ook niet goed welke studie hij wilde doen. De meeste van zijn vrienden gaan ook naar de uni. Hij is absoluut niet technisch, heel talig en bijzonder sociaal.
Uiteindelijk heeft hij gekozen voor de studie Tourism Management. Hij heeft veel (buitenlandse) projecten en zijn stage heeft hij gedaan in een hostel in Melbourne. De tijd van zn leven.
Hij weet nog niet wat hij wil na zijn afstuderen, maar zo te horen verdwijnt hij snel naar het verre buitenland.

Deze valkuil zie ik heel vaak. Jongeren kijken naar of ze de opleiding leuk vinden, maar te weinig naar wat ze daarmee kunnen worden. Een opleiding is geen einddoel. Die duurt maar een paar jaar. Laat kind uitzoeken wat voor werk hij zou willen doen en de opleiding daarvan afhangen. Dan is het ook makkelijker om door te zetten als de opleiding even tegenvalt, omdat hij een einddoel voor ogen heeft. 

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.