Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Algemeen Ouderschap Algemeen Ouderschap

Algemeen Ouderschap

Lees ook op

Wie kiest wat je gaat eten?


Dat bepaalt mijn man hier in huis
Hij vraagt wel regelmatig wat we willen eten en let erop wat we lekker vonden e.d.

Ik bepaal wat we eten, zoon eet als een bootwerker dus die is allang blij als er eten op tafel staat. 

Geen kinderen.

We overleggen elke dag waar we zin in hebben.
Een heel enkele keer beslis ik nogal dictatoriaal zelf, maar het is eigenlijk niet zo mijn ding om mensen op te leggen waar ze zin in moeten hebben.

80 à 90 % van de tijd kook ik, maar dat wil niet zeggen dat man geen mening mag hebben over wat er op zijn bord komt of geen boodschappenlijstje kan aflezen in de winkel.

Degene die kookt en op basis van wat er nog in huis is. We doen eens per week boodschappen en dat is niet voor specifieke gerechten, wel veel groenten.
Dus als iets op is, eten we dat die week niet meer. 

Ik meestal, als 'voordeel' van de kok. Soms vraag ik wel input aan man of kinderen en ik houd wel rekening met wat ze niet lusten. Met een verjaardag mag de jarige kiezen en als 1 kind naar een kinderfeestje is, mag het andere kind thuis meestal ook wel kiezen wat we eten.  

Vaak heb ik geen inspiratie en vraag ik het de kinderen. Dan komt er vaak iets met een P en dat mag dan niet. Dan bedenk ik het.
Als vriend vrij is laat ik het vaak aan hem over. 

Ik vraag vaak wel of man en kleuter ideeën hebben voordat ik boodschappen ga doen. Kleuter mag dus altijd suggesties doen, maar niet altijd worden ze door mij goedgekeurd. Vaak wel, want ze houd erg van groente. Dus als ze graag andijvie, sperziebonen of broccoli wil eten vind ik dat prima. Verder haal ik meestal voor een dag of 3/4 boodschappen en dan staat de volgorde waarin het gegeten wordt nog niet vast. Dus dan mag kleuter vaak nog kiezen en wat ze niet kiest eten we dan de dag erna.

Op je verjaardag kiezen wat je wil eten is anders, omdat het dan niet perse gezond hoeft te zijn. Man koos dit jaar Chinees en kleuter mini pizza's. Ik heb nog een paar maanden om het te bedenken. 

Ik maak een weekmenu en doe de boodschappen, dus ik bepaal wat we eten. Soms vraag ik wel input, maar die is altijd hetzelfde… Ik houd wel rekening met wat iedereen lust.

Ik vind hetgeen een leuk idee iets meer vaste input te vragen. 

Ik doe altijd de boodschappen. Degene die kookt bepaalt wat er gegeten wordt (tenzij hij niet tijdig dit doorgegeven heeft ) . Iedereen heeft minimaal een eigen kook-dag per week. Vaak wordt er wel overlegd en het moet min of meer gezond zijn (soms zit er een wat minder gezonde dag tussen).
Iets maken dat iedereen lekker vindt is hier onbegonnen werk. Wel wordt daar vaak rekening mee gehouden (door niet alle pasta door de saus te doen als je weet dat er iemand dat niet lekker vindt bijvoorbeeld).
Zaterdag is keuze-dag, dan eet iedereen wat hij wil (vaak afhaal of pizza), zo mogelijk gecombineerd.

Voordat er hier door de kinderen gekookt werd, bepaalde ik het menu. Verzoeken mochten dan uiteraard worden ingediend en werden gewaardeerd.

Toen ik als enige kind vroeger nog thuis woonde hebben we eens alle gerechten die we konden bedenken in een pot gedaan en dan trokken we uit die pot steeds het weekmenu .

Dat ben ik, vriendlief weet nooit iets te verzinnen als ik het vraag. Hij weet alleen op het moment zelf iets te bedenken en ik ben van het vooruit plannen. Ik vind het al lastig genoeg om gevarieerd te eten en kies een lading groenten van het seizoen uit, waarbij ik dan vis en kip en peulvruchten mee wil combineren. Daarna verzin ik de gerechten en gooi nog wat benodigdheden daarvoor in mijn online mandje. Tadaaa, weekmenu. 

Dat bepaal ik. Als ik geen inspiratie heb en het aan mijn man vraag zegt hij standaard: vlees. Heb ik niets aan dus. En de kinderen komen enkel met dingen als pannekoek, patat en spaghetti. Ze zullen het dus met mijn keuzes moeten doen. Verjaardagen is hier ook zelf kiezen, maar dan worden dus ook de keuzes zoals McDonalds oid geaccepteerd.

wij beslissen in het weekend samen het menu voor de hele week. Om aan de hand daarvan inkopen te doen. Uiteindelijk schuiven we ook weleens wat door, of halen wat naar voren als dat 1 van ons beter uitkomt.
Voor we een kind kregen, kwam het regelmatig voor dat we niet hetzelfde aten, zeker toen we nog veel kant en klaar maaltijden hadden.
Nu eten we vaak als gezin hetzelfde, hooguit verschillende groenten. ( ik lust er nogal wat niet.)
Onze dochter mag kiezen wat we voor haar opwarmen, uit diepvries, bij de maaltijden die zij niet lust. (Die eet alleen AVG'tjes, ik zie geen aanleiding haar  minder gezonde dingen op te dringen, ze is een peuter.)

RaSa schreef op 01-04-2024 om 23:55:

Dat bepaal ik. Als ik geen inspiratie heb en het aan mijn man vraag zegt hij standaard: vlees. Heb ik niets aan dus. En de kinderen komen enkel met dingen als pannekoek, patat en spaghetti. Ze zullen het dus met mijn keuzes moeten doen. Verjaardagen is hier ook zelf kiezen, maar dan worden dus ook de keuzes zoals McDonalds oid geaccepteerd.

Herkenbaar, mijn man ziet vlees ook als het hoofdbestanddeel van de maaltijd. Dus wat eten we vandaag, betekent voor hem welk type vlees, met een zeer nadrukkelijk idee welke groente dat tot gevolg heeft.

Jesse_1 schreef op 01-04-2024 om 23:12:

Toen ik als enige kind vroeger nog thuis woonde hebben we eens alle gerechten die we konden bedenken in een pot gedaan en dan trokken we uit die pot steeds het weekmenu .

Mooi idee.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.