Alles Digitaal Alles Digitaal

Alles Digitaal

Pelle

Pelle

14-03-2009 om 11:27

Jongen dreigt op site met bloedbad breda

Jongen dreigt op site met bloedbad Breda

Van onze verslaggever Peter de Graaf
gepubliceerd op 13 maart 2009 20:59, bijgewerkt op 13 maart 2009 21:09

BREDA - De politie heeft vrijdagmorgen om half vier een 18-jarige jongen in Rijsbergen van zijn bed gelicht en aangehouden, die donderdag op een Amerikaanse website had gedreigd ‘mensen te gaan doodschieten’ op een school in Breda. De voormalige hbo-student in de ict heeft bekend. Het was een geintje, zei hij. Bij een huiszoeking zijn geen wapens gevonden.

De autoriteiten waren getipt door EénVandaag. Het tv-programma had, een dag na de schietpartij op een school in het Duitse Winnenden, het dreigement op de website www.4chan.org gelezen: ‘When I’m going to school tomorrow I’m going to shoot some people dead. Look in the news for a school shooting in the city Breda in The Netherlands. And remember me, because I will beat Chu’s Highscore.’ De Zuid-Koreaan Cho Seung-Hui doodde in april 2007 32 mensen op de Virginia Tech-universiteit in de Verenigde Staten.

Volgens de politie hebben een gedragskundige en psycholoog het bericht gewogen. Zij vonden het ‘een typisch bericht dat aan een school shoot vooraf gaat’. Ook concludeerden zij dat het van een Nederlander afkomstig was, gezien het taalgebruik. De bedreiging werd serieus genomen en justitie riep een crisisteam in het leven. Dat schakelde onder meer de FBI in om van de anonieme boodschapper het zogeheten ip-adres te achterhalen, het identificatienummer waaraan een computer kan worden herkend.

Bij een eerste inval bleken de bewoners niets met de zaak te maken hebben. Daarna werden twee buurpanden bezocht. In een daarvan werd de 18-jarige jongen aangehouden. Hij bleek via het onbeveiligde draadloze netwerk van de buurtgenoten zijn boodschap op de website te hebben gezet.

Het crisisteam had plannen klaar voor een grootscheepse actie, mocht de verdachte niet worden gevonden . Alle scholen in Breda zouden vrijdag gesloten blijven. Met het leger was contact gelegd over de inzet van helikopters voor observaties.

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.