Echtscheiding en erna Echtscheiding en erna

Echtscheiding en erna

Kinderalimentatie als ex tijdens relatie niet werkte en nu goede baan

Ik zit met een kwestie en vroeg me af of anderen hier kennis over hebben. Tijdens onze relatie heeft mijn ex niet gewerkt (hij had wel vermogen dus leefde daarvan). Nu zijn we uit elkaar (mede omdat hij vertikte een baan te zoeken hadden we discussies) en werkt hij wel direct en veel ook. Hij heeft daardoor geen tijd voor ons kind te zorgen, behalve 1 dag in het weekend (en zelfs dat zegt hij soms af ivm te druk). 

Ik zou graag kinderalimentatie ontvangen, gezien ik nu een inkomen rond bijstandsniveau heb en niet meer dan 3 dagen kan werken want er is niet meer beschikbaar op de creche. Maar gezien er bij de berekening wordt gekeken naar het inkomen van voor de breuk, lijk ik er behoorlijk slecht af te komen. 

Terwijl mijn inkomen is gedaald en het van hem flink gestegen. Ik vermoed dat hij nu rond de 3500 verdient per maand ipv de 0 van eerst. 

Is dit echt zo? Of moet er dan op een andere manier worden gekeken om het te berekenen? Ik weet dat ik er een professional voor kan inhuren, maar ik heb het niet erg breed nu dus zou graag proberen om zonder kosten een op redelijke factoren gebaseerde berekening te maken en mailen naar mijn ex. 

Het makkelijkste is om het gezamenlijk door het LBIO te laten bereken. Dat kun je voor een relatief klein bedrag laten doen. Op die manier wordt het berekend zoals een rechtbank dat ook zou laten doen.

Klopt. En als ex niet wil meewerken kan je natuurlijk ook een berekening vragen op basis van een fictief bedrag.
Inkomensstijgingen na de scheiding worden vziw wel degelijk meegenomen in kinderalimentatie, omdat het kind niet de dupe moet worden van de scheiding.
Als je inderdaad zo'n laag inkomen hebt  kom je waarschijnlijk in aanmerking voor gefinancierde rechtsbijstand. Zie www.rechtsbijstand.nl

Fruitijsje schreef op 04-03-2022 om 15:59:

Het makkelijkste is om het gezamenlijk door het LBIO te laten bereken. Dat kun je voor een relatief klein bedrag laten doen. Op die manier wordt het berekend zoals een rechtbank dat ook zou laten doen.

Dan wordt er toch gekeken naar het inkomen tijdens samenleven? En dat was dus 0. Maar het gezin leefde dus (deels) van zijn vermogen. 

Flinder, het lijkt mij zinvol juridisch advies in te winnen. Dit is geen standaard-situatie natuurlijk. Kijk eens of een advocatenkantoor in de buurt een gratis spreekuur heeft. Of een juridisch loket. Dan kun je de kwestie voorleggen en bespreken of het kans van slagen heeft om hier werk van te maken en of je dan in aanmerking komt voor rechtsbijstand.

Halen jullie een samenlevingscontract, geregistreerd partnerschap of huwelijk voordat jullie uit elkaar gingen?

Het lijkt me dat dit wel aangepast kan worden. Als een ouder na de scheiding minder gaat verdienen, werkloos wordt of arbeidsongeschikt kan de alimentatie ook omlaag, dus het lijkt me dat het nu ook omhoog kan.

nou volgens mij gaat het om de situatie die tijdens het huwelijk was dat het uitgangspunt is. Maar goed ik neem ook aan dat als ex niet werkte de zorg hoofdzakelijk bij ex lag 

Flinder

Flinder

05-03-2022 om 14:23 Topicstarter

MelaS schreef op 05-03-2022 om 08:53:

Halen jullie een samenlevingscontract, geregistreerd partnerschap of huwelijk voordat jullie uit elkaar gingen?

Nee, geen van allen

Flinder

Flinder

05-03-2022 om 14:24 Topicstarter

Decembermamma schreef op 05-03-2022 om 13:13:

nou volgens mij gaat het om de situatie die tijdens het huwelijk was dat het uitgangspunt is. Maar goed ik neem ook aan dat als ex niet werkte de zorg hoofdzakelijk bij ex lag

Nee, dat zou logisch zijn maar was niet het geval. Hij had veel vrije tijd maar ging veel op stap met z’n vrienden. 

Bij alimentatie gaat het aan de ene kant om de behoefte vd alimentatiegerechtigde, anderzijds om de draagkracht vd alimentatieplichtige. Voor partneralimentatie geldt dat de welstand tijdens het huwelijk leidend is voor de behoefte, maar voor kinderalimentatie niet: als totaal vd inkomsten van de ouders na het huwelijk stijgt, kan dat leiden tot het aannemen van een grotere behoefte. Dit met het idee dat kinderen niet financieel slechter af moeten zijn  omdat hun ouders toevallig gescheiden zijn. 

Flinder

Flinder

09-03-2022 om 10:31 Topicstarter

Temet schreef op 05-03-2022 om 23:48:

Bij alimentatie gaat het aan de ene kant om de behoefte vd alimentatiegerechtigde, anderzijds om de draagkracht vd alimentatieplichtige. Voor partneralimentatie geldt dat de welstand tijdens het huwelijk leidend is voor de behoefte, maar voor kinderalimentatie niet: als totaal vd inkomsten van de ouders na het huwelijk stijgt, kan dat leiden tot het aannemen van een grotere behoefte. Dit met het idee dat kinderen niet financieel slechter af moeten zijn omdat hun ouders toevallig gescheiden zijn.

Helaas ik heb het lbio gebeld en kreeg toch echt te horen dat het inkomen van voor de breuk bindend is als leidraad voor de behoefte. Want wat erin komt kan eruit. Dat er ook uitgegeven kan worden als er tijdelijk niks binnenkomt, maar er wel een ton aan vermogen is dat valt niet binnen de reguliere situaties en dus helaas pindakaas. Tenzij ik er een (dure) zaak van maak bij de rechter zonder enige garantie heb ik (en dus eigenlijk ons kind) dikke pech. 

Ik heb toch maar even gekeken, en het ligt niet zo eenvoudig, zo te zien. Hieronder staat een stukje dat ik heb geknipt uit de richtlijnen voor alimentatie (de "Tremanormen" van 2022). De richtlijnen zijn te vinden op de site van de rechtspraak : 

Alimentatienormen | Rechtspraak

Op p. 8 staat: 
Het gebruik van de tabel eigen aandeel ouders in de kosten van de kinderen
a. Het inkomen
Met ‘inkomen’ in de tabel is bedoeld het netto besteedbare gezinsinkomen tijdens het huwelijk (de relatie), dus van beide ouders opgeteld, dan wel na de (echt)scheiding het netto inkomen van de ouder(s) afzonderlijk, dus niet bij elkaar opgeteld, ingeval dit inkomen van één van de ouders het voormalige gezinsinkomen te boven gaat. Dit netto besteedbare inkomen (NBI) wordt in de regel gevormd door de middelen die de ouder(s) gebruikelijk voorafgaand aan het verbreken van de samenleving of – in geval van stijging van het inkomen na het verbreken van de samenleving – nadien ter beschikking staan, dat wil zeggen de daadwerkelijke inkomsten (uit arbeid, uitkering en/of vermogen), verminderd met de op dit inkomen drukkende belastingen en netto uitgaven inkomens- voorzieningen, zoals de premie arbeidsongeschiktheidsverzekering

Dus inderdaad is (volgens mij itt vroeger) het gezinsinkomen ttv het huwelijk het uitgangspunt voor het berekenen van de behoefte, maar als een van de twee ouders nadien meer gaat verdienen dan het gezinsinkomen was (en daar lijkt het bij jou op) dan ligt dat anders. 

Overigens: die normen zijn richtlijnen, geen wet. Er kan in bijzondere gevallen van worden afgeweken. 

Ik zou als ik jou was eens praten met het juridisch loket en kijken of je doorverwezen kan worden naar een gespecialiseerde advocaat in de regio (zoek er echt eentje die regelmatig alimentatiezaken doet) voor een adviesgesprek. Je kan ook zelf op zoek naar een advocatenkantoor dat thuis is in de materie en dat een gratis inloopspreekuur heeft. 
Een advies na doorverwijzing door het Juridisch Loket leidt waarschijnlijk tot een zgn "Lichte Advies Toevoeging"", waarbij tot 3 uur aan rechtsbijstand wordt verleend, en waarbij een eigen bijdrage geldt van minimaal 84 euro (de bedragen etc zijn te vinden op de site van de Raad voor Rechtsbijstand).

Ik denk dat er een reële kans is dat je recht hebt op kinderalimentatie en het lijkt me de moeite waard om dat eens goed uit te zoeken. Maar ga wel voor advies naar een advocaat die regelmatig alimentatiezaken doet, want jouw zaak is niet standaard. 

De minimale bijdrage is 25 euro, los van het inkomen. Daar zou je eens mee kunnen beginnen te vragen. En ik zou het toch ook even voorleggen bij bijv juridisch loket. Die weten het soms toch net even beter dan het LBIO. Die gaan meer over het uiteindelijke innen nadat je afspraken hebt. Ex moet ook willen meewerken aan verstrekken van zijn gegevens inkomen als je een berekening wilt laten maken. Als die wil er niet is kun je echt beter het juridisch laten toetsen bij een advocaat. 

je kan altijd een gratis advies gesprek krijgen bij een advocaat. (Inloop spreekuur). Deze kan jou vertellen of het zin heeft ja of nee

" je kan altijd een gratis advies gesprek krijgen bij een advocaat. (Inloop spreekuur)"

Niet alle advocaten(kantoren) hebben een gratis inloopspreekuur. Maar inderdaad: veel wel, dus dat is het uitzoeken zeker waard. Maar ik herhaal: zoek wel een advocaat die echt verstand heeft van alimentatiezaken. Daar zijn er veel van, maar niet iedere advocaat heeft er kaas van gegeten, zelfs niet als hij/zij wel andere familiezaken doet. 

Voor de partneralimentatie wordt er gekeken naar het inkomen voor de breuk. Het idee daar achter is dat je (tijdelijk) het welvaartsniveau van ten tijde van het huwelijk deels kunt behouden.

Voor kinderalimentatie wordt er gewoon gekeken naar het huidige inkomen. Anders zou iemand die opeens minder gaat verdienen, een bedrag moeten betalen wat hij/zij helemaal niet kan betalen.

Of omgekeerd: zou iemand die bakken met geld verdient, er met een fooi vanaf komen. 

Verder natuurlijk slecht geregeld: geen huwelijk, geen samenlevingscontract, geen geregistreerd partnerschap. Helemaal niks. En dan werkte hij ook nog eens niet, maar teerde hij vooral in op z'n vermogen. 

Kinderen zijn wel erkend en hij heeft wel gezag? 

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.