Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Emmawee

Emmawee

01-11-2020 om 15:35

Afvallen en / of gezondere gewoonten in '20 / '21


Pluis

Pluis

16-11-2020 om 15:57

AnneJ

Dubbel fout . Sperciebonen én witte bonen, gruwel! Aldus dochter. Nee, die gaat daar echt geen hap van eten. Ik zie dan ook erg vooruit naar het moment dat ik alleen nog met manlief aan tafel zit. Wat een walhalla wordt dat! Gewoon iedere avond iets op tafel dat door alle disgenoten met smaak wordt verorberd...
En wat zullen we dichtgroeien .

Maar bedankt voor je poging hoor. Wordt echt gewaardeerd.

Inderdaad Pluis

Nou weet ik weer waarom dat lang geleden is dat ik dit gemaakt heb. Mijn kinderen lusten ook geen bonen en linzen e.d..
Komt er niet in.

Nou ja, ik houd de mogelijkheid open dat ze dat later wel gaan doen want nu eten ze bij anderen wel eens wat dat ze bij mij beslist niet zouden doen.

Ik verlang naar de dag dat zoon voor mij linzen uit de oven maakt.

Inbreker

Excuus dat ik hier even inbreek. Maar ik kijk wel steeds even omdat ik zelf ook meer wil bewegen en minder eten. Ik zit nu op de rand van een gezond BMI waarbij ik altijd midden in de 23 zat.

Dus ja, ik had het niet gedacht maar nu ben ik dus zelf ook aan de beurt.

Ik voelde me wel zwaarder worden sinds de lockdown van maart maar op de weegschaal bij de specialist bleek pas hoeveel zwaarder.

En is het moment daar om er toch wat aan te gaan doen.

Ik ben al gestopt met suiker in de koffie.
Elke dag fietsen lukt nog niet erg maar dat is ook een stap. Voorheen zat ik elke dag op de fiets, nu soms wekenlang gewoon niet.

merel

merel

16-11-2020 om 17:05

groente op een andere manier?

Hier vinden ze sperziebonen helemaal niet zo lekker, maar ik maak het tegenwoordig anders en dan heb ik met 4 personen, 2 diepvriespakken van 450 gram nodig. Dat is dus al 225 gram per persoon aan sperziebonen.
Hoe ik het maak: uitje fruiten in een grote wok/hapjes pan. Vervolgens de bevroren sperziebonen erbij. Ik maak ondertussen van een bouilonblokje (groentenbouillon) een halve liter bouillon, dat gaat erbij als het een beetje gebakken is. Vervolgens roeren tot de bouillon bijna verdampt is, en op het laatst gaat er ook nog een scheut sojasaus in.
Dit eten we bij aardappelen en een stukje kip (of soms vega schnitzel) en ze vinden dit heerlijk.

Wat ook goed gewaardeerd wordt is groenten op de bakplaat. Ik snij dan worteltjes in de lengte door de helft, of bij een dikke wortel in 4 lange stukken, dit ook met courgette, ui in partjes, repen paprika, knoflook en evt. nog andere groente erbij naar keuze. Beetje olie erover (en het ligt op ingevet bakpapier) en wat zout en peper, doe er ook een mengseltje over van olie + beetje honing + beetje balsamico azijn, dan karameliseert het, dat zoete smaakje vinden ze hier ook erg lekker.

Wie weet lusten ze dat zo wel, en als je de bakplaat gewoon op tafel zet, kan iemand ook alleen zijn favorieten eruit pikken met een vork.

Doenja

Doenja

16-11-2020 om 21:15

Vergeten

Ik ben weer n paar keer vergeten mn wandeling vast te leggen! Nou ja er zijn ergere dingen.
T is veel je als de ideale portie groente moet eten. Hier houden ze erg van sajoer lodeh of sajoer boontjes. Met zilvervliesrijst en dan of n ei gerecht of rendang of n pittig kipgerecht erbij. Door div. allergieen is koken steeds meer n uitdaging: melkvrij, glutenvrij, en voor mn herstel geen vlinderbloemigen, champignons en noten pfff. Ergens zo maar iets lekkers nemen kan bijna niet. Behalve friet! Ja dat is dan weer niet zo gezond.
En door mn plotselinge suikerdips MOET ik direct iets eten op de meest vreemde momenten. Ook niet handig als je n beetje af wil vallen. En dan heb ik t nog niet eens over mijn herstellende darmen die nu plots wel voedingsstoffen op nemen en dus ook calorieen. Ach als ik me maar beter voel en mn broek nog dicht kan.
Beterschap aan de zieken! Dat je er maar snel vanaf bent en t mild verloopt. Hier ontspringt iedereen nog de dans.

blik

blik

17-11-2020 om 00:28

Groente

AnneJ, leuk dat je meedoet!

Iemand zei komkommers niet mee te tellen bij groente, dat is onterecht hoor. Ze zijn echt gezond en er zitten zeker veel vitamines, mineralen en vezels in.
Wel koop ik altijd biologische en eet ze dan met schil.

Wat het hier goed doet bij de lastige groente eters is groente vullen met vanalles. Champignon-hatende dochter eet zelfs portobello’s als ze lekker gevuld zijn. Vleestomaten en vooral paprika eten we vaak gevuld. Veel smaakmakers erin, kan vanalles, een lekkere tapenade bijv, en vullen met heel klein gemaakte groente vult de groentelijst weer wat aan. Veel geraspte kaas of bijv feta.
Ook vinden ze het lekker als bij groente uit de oven kaas zit, zelf vind ik geitenkaas wel heel lekker.
Ook in een quiche kun je veel groente stoppen. Voor dochter maak ik vaak bladerdeeghapjes met veel spinazie en een beetje feta. Voor mezelf vind ik dat weer minder, bladerdeeg is niet zo gezond en ik heb momenteel de tijd niet uitgebreid te koken en zelf te experimenteren met zelf maken van gezonder bladerdeeg.

zebra

zebra

17-11-2020 om 10:17

Blik

zouden tortilla's als bodem geen vervanging kunnen vormen voor een quiche of andere hapjes met groenten? Ik heb het zelf nog niet geprobeerd hoor dus misschien slaat mijn advies wel nergens op.

bieb63

bieb63

17-11-2020 om 14:33

Pluis

Al je groenten halen alleen bij het avondeten, is ook best een opgaaf..... Ga maar eens 250/300 gram boontjes eten bij je tartaartje. Dat is echt veel, ook al lust iemand best groente. Dus proberen door de dag heen rauwkost ofzo te eten.

Lou

Lou

17-11-2020 om 15:44

Groenten bij de lunch

250 gram groenten 's avonds lukt hier ook meestal niet. Zo maar tussendoor rauwkost gaan eten vind ik ook niet zo lekker. Daarom is mijn streven: meer groenten bij de lunch. Op brood: radijsjes, tomaat, avocado met peper en zout. Of naast brood: een kop echte zelfgemaakte soep.

Pluis

Pluis

18-11-2020 om 09:17

Zomaar ineens

zit ik op 73 kilo en een bmi van 24. Ik snap er niks van. Maar: vraag niet hoe het kan, maar geniet ervan!
Ik heb gisteravond weer eens gesport, en dan deze cijfers op de weegschaal, goed gevoel hoor.

Bedankt voor alle suggesties voor meer groenten. Ik miep gewoon teveel en doe te weinig moeite. Fruit mee en/of wortel, komkommer, tomaatjes doe ik wel hoor, maar gaat toch best vaak ook weer mee terug naar huis . Maar daar ga ik toch wat strenger in worden voor mezelf.

Zoals ik al zei maak ik me meer zorgen over het thuisfront. Man vergeet zichzelf met dat thuiswerken. Die stapt van het ene naar het andere overleg (momenteel 2 werkgevers, samen goed voor een werkweek van 50 uur en dat loopt wat door elkaar heen, dus vaak geen tijd tussen 2 overleggen). Die drinkt en eet structureel niet of te weinig overdag en dat is natuurlijk zowiezo niet gezond. Maar gelukkig vanaf januari nog maar 1 baan, dus dat wordt beter. Dan kan hij gewoon weer zijn lunch vrij plannen en er ook nog een wandeling tegenaan gooien want hij komt ook nauwelijks nog buiten.
De kinderen idem dito. Die komen ook amper buiten, en zonder toezicht (erg hoor dat dat nog moet op die leeftijd) worden het wraps met kaas opgewarmd in de magnetron, tosti's, wentelteefjes goodnoodles of gewoon de zak chips. Ik probeer door volkorenbroodjes in huis te halen ze te verleiden nog iets van vezels te eten, maar dat is dus maar zeer beperkt. Nou ja, de eerste jaren heb ik echt hard gewerkt om te zorgen voor gezonde inname, nu moeten ze het zelf gaan doen...

zebra

zebra

18-11-2020 om 12:22

Pluis

veel kans dat je kinderen op oudere leeftijd vaker zelf gaan kiezen voor gezondere varianten zoals volkoren. Wel fijn dat je man na dit jaar nog maar 1 baan heeft, dat zal zeker meer rust geven en tijd om fatsoenlijk te eten.

blik

blik

18-11-2020 om 12:25

Pluis

Zelf ben ik nog steeds van plan een redelijke blender aan te schaffen (maar moet nog eerst plek gaan maken in keuken) en dan toch een vacuumblender denk ik, kan de smoothie langer bewaard.
Misschien vinden je kinderen dat wel leuk? (Je kunt veel leuke dingen maken erin)
En zelf heb ik ook vaak geen tijd om te eten of neem me de tijd niet ervoor en een smoothie is dan erg makkelijk.

Ik heb ze een poos veel gemaakt.(nu even niet meer, mijn blender werkt niet fijn)
Dochter maakt ‘m erg zoet met veel fruit, maar als ik ‘m voor haar maak doe ik er yoghurt en avocado bij en soms een beetje groente, poeders en zaadjes.
Voor mezelf maakte ik ook vaak een erg groene smoothie, bijna alleen maar groente.

Zebra, kan ik eens proberen!

Slobbertje

Slobbertje

18-11-2020 om 12:38

Gehaktballen

Mijn gehaktballen met 30 tot 50% gemalen groente doen het ook altijd goed hier!

blik

blik

18-11-2020 om 12:59

Gehakt

Ja Slobbertje, met gehakt kun je natuurlijk ook veel.
Vind het soms wel jammer dat dochter geen vlees eet (maar ook weer niet hoor en ben echt trots op haar) want met vlees kun je ook veel opleuken, simpel lekker maken of smaken sterk beïnvloeden.

Ik blijf vegetarisch koken lastig vinden, zeker nu we zelf toch weer meer vlees eten. Zoveel simpeler, wat spekjes ergens door en het is al verrukkelijk. Er
(En nee, ik vind de vegetarische spekjes echt niet te eten)
Ik doe me nu minder moeite recepten uit te zoeken en het zit nog steeds veel te weinig in mijn systeem.
Ook veel te weinig tijd weer en dochter vindt alle vegetarische nepvlees steeds minder lekker.
Ik ben vooral moe van al die combinaties hier, zelf wil ik nog liefst zo suikerarm mogelijk koken bijv .

Had ik al gezegd dat courgette ookerg makkelijk en lekker te vullen is?

blik

blik

18-11-2020 om 13:01

Maar als ik weer eens tijd heb

ga ik wel weer zelf groenteballetjes oid proberen te maken.

Koud

Koud

18-11-2020 om 17:17

Blik

Spekjes zijn redelijk oed te vervangen door gehakte gezouten noten en extra scheutje (zonnebloem) olie door het eten. Stampot of bomenmaaltijd is hiermee echt lekker. Die namaak dingen vind ik echt niet te eten.

Slobbertje

Slobbertje

18-11-2020 om 17:25

Koud

Om nou bomen te gaan zitten eten?

blik

blik

19-11-2020 om 02:19

Hahaha

Bomen, of bonen, nee niet aan ons besteed!
Stamppot ook al niet.. jaja moeilijke eters.
En noten blieft dochter ook al niet door haar eten, zucht. Hier en daar verstop ik weleens een nootje, erg kleingemaakt. Of een enkel zaadje, maar dat schiet allemaal natuurlijk niet zo op.
Gelukkig lust ze pijnboompitten, geserveerd NAAST haar eten wel te verstaan. Maar een echt gerecht is het dan niet meer natuurlijk. Ach ja.

Slobbertje

Slobbertje

19-11-2020 om 08:32

En falafel?

Is falafel geen optie, toch aanzienlijk lekkerder dan vegaburgers etc.?

Verder: ik word steeds fanatieker met lopen. Ik voel me niet eens goed als ik een dag niet gelopen heb. Gisteren meer dan 8 kilometer, het was zulk mooi weer! Mijn gewicht heeft dus een nieuw dieptepunt bereikt, 68,0 kilo. Terwijl ik me stevig heb bezondigd aan suikervrije koekjes en nootjes.

vleesvervanger

Voor het 'vleesgevoel' zweer ik bij gebakken linzen in de oven met een beetje geraspte kaas.

Een bruin bolletje met gebakken aardappelen (kan ook uit de oven ). Wel een beetje margarine op het bolletje. En misschien wat knapperige komkommerplakjes erin.

Het obsessieve sluipt er in. Een heel pak koekjes achter elkaar leeggegeten terwijl ik nog zo van plan was om er een 'Italiaans' ontbijt van te maken met koffie en koekjes.

Nu dan lukt het gelukkig wel, al weer een paar dagen, om te ontbijten met koffie en druiven en volkorencrackers met kaas.

En de bijdragen van zoon te minimaliseren. Op woensdag krijgen ze altijd wat lekkers uit de bestelling en soms haalt hij wat.

Gisteren dus fuet en stukjes 'slaafvrije' chocolade. Klein stukje dan maar ik vind het toch wel charmant dat hij zo trouw wil delen en echt ongezond is het nou ook weer niet.

Zo gaat dat dus.

Zoveel jaar geleden ben ik in een jaar 5 kilo afgevallen door ondermeer gewoon het vlees weg te laten. Niet speciaal te vervangen maar je maaltijd kan ook gewoon zonder. Wel een beetje vet erbij, desnoods jus of puntje boter.

Misschien af en toe toch ook maar weer eens een keer doen.

Doenja

Doenja

19-11-2020 om 09:34

Eindelijk

Ik heb eindelijk de app weer eens aangezet bij t wandelen. Was flink naar onderen gezakt!
Vlees en vega gerechten tegelijk op tafe krijgen met alle allergieen in gedachte dat is n hele puzzel. Gisteren een salade met vis en tuinbonen uit de vriezer gegeten want vega kind was er niet. Was heerlijk! Hier makkelijke eters hoor. En anders koken ze zelf maar. Dan is t snel over haha. T is dat koken mn hobby is en van elke groente kun je iets lekkers maken. Koken en klatsch op je bord daar wordt zelden iemand gelukkig van. Ik ook niet en ik lust echt alles behalve bier. Dat mag ik ook niet meer dus dat scheelt.
Ik voel me weer super dankzij genoeg medicijnen. Voor mij geldt niet dat ik me goed voel door t lopen. Ik kan weer flink lopen omdat ik me goed voel. Wat las ik ergens anders hier op t forum? Van 95 naar 25? Nou dat geldt ook voor mij. Alhoewel ik een 90 jarige ken die zich lang beter heeft gevoeld dan ik al die tijd. Ik kan nu eindelijk s avonds na 19 uur iets doen, zoals gisterenavond een kastje ophalen wat ik ga schilderen en in het kantoor komt wat ik op ga knappen.

Hangkous

Hangkous

19-11-2020 om 09:37

Max masterclass van gisteravond

https://www.npostart.nl/POW_04765789.

Ging over eten en waarom de en dikker wordt dagen de ander. Erg interessant om even terug te kijken.

Slobbertje

Slobbertje

19-11-2020 om 17:23

Dit recept blik

Dit lijkt me een ideaal vega recept Blik!
https://www.ad.nl/koken-en-eten/wat-eten-we-vandaag-pakora-balletjes-met-glasnoedels~a372f516/

En itt een broodje met gebakken aardappelen, lijkt het me dat dit gerecht wel voldoende eiwitten bevat. Genoeg eiwitten eten, dan ben je sneller verzadigd.

Gevoel Slobbertje

Het gaat om het vleesgevoel Slobbertje. Of je genoeg van dit of dat naar binnen krijgt is wat anders. En verzadiging lijkt mij inderdaad eerder bereikt met een bak eiwitten maar dat kun je elders in je menu ook plannen.

Bijvoorbeeld met een bakje Griekse yoghurt.

Je doet dan ook geen broodje gebakken aardappel als vleesvervanger bij een AVG, maar als ontbijt of lunch, of zelfs een snel diner, als je weg moet of zo, is het wel heerlijk.

Slobbertje

Slobbertje

19-11-2020 om 18:18

Hmm

Het is misschien lekker, maar qua gezondheid heeft het niet mijn voorkeur zal ik maar zeggen.
Maar ik, als patateter (ja met mayo) kan maar beter zwijgen..

Heerlijk toch patat

Hier een oud verslaafde aan patat!

Het is toch ook heerlijk. En het zijn aardappelen, daar zitten ook nuttige stofjes in. In mijn afvaltijd, bijna veertig jaar geleden, schafte ik alleen de mayo af, maar de patat bleef er wel in.

Daarmee ben ik in een jaar tijd 5 kilo afgevallen. Aardappel is een groente weet je wel? Alleen zou ik nu beter op het vet letten waar je het in bakt of ik zou het in de oven doen.

Ik maak nog regelmatig zelf patat. De kinderen vinden het ook heerlijk met zelfgemaakte appelmoes of met satehsaus (die heb ik nog nooit zelfgemaakt, schijnt ook te kunnen). Mayo en ketchup is ook lekker.
Maar zonder, alleen een beetje zout is ook goed.

Ik was een tijd zeer allergisch, weer een dieet. Maar ik mocht 1x per week, op vrijdagavond, aardappelen of patat zodat ik alleen op zaterdag stikbenauwd was en niet door de week als ik de tram moest halen.

Koud

Koud

21-11-2020 om 21:31

Nou ja

Ik heb de meeste ommetjes maar sta niet eens op de eerste plaats tsss.
Wel bijzonder eigenlijk. Bewegen is goed voor je hersenen maar de mensen met 'de beste' hersenen zitten het meeste stil en andersom. Al die hoog opgeleide kantoorzitters zouden eigenlijk slechtere hersenen moeten hebben dan de mannen die het vuil ophalen.

Emmawee

Emmawee

21-11-2020 om 21:51

Koud

Nee dat is niet eerlijk inderdaad! Hahaha! Het komt vast door de extra punten voor het lopen van een reeks en het lopen vóór 9 uur 's ochtends. En misschien zijn er ook mensen die elke dag hun ommetje op Facebook zetten, daar krijg je ook punten voor. (Ik doe dat niet, die punten hoef ik niet).

Hier ook iets raars. Ik heb nog geen dag overgeslagen en toch heb ik nu één reeks van 14 en één van 6. Niet eerlijk!!

Pluis

Pluis

23-11-2020 om 16:30

Hoe is het hier?

Iedereen al aan de speculaas en banketstaaf, of ben ik de enige?
Ik had afgelopen weekend zo'n zin in speculaas! Ik heb brokken gekocht, leek me toch net nog iets minder onverantwoord dan gevulde speculaas. Ik heb er intens van genoten, met een kopje heerlijke thee erbij.
Vrijdag lekker zuurkoolstamppot gegeten. Daar hoort wat mij betreft naast de rookworst toch ook een stuk zuurkoolspek bij. En gisteren zaten man en ik ineens alleen aan de dis, de erwtensoep heb ik voor de helft ingevroren, maar de rookworst is er toch helemaal in gegaan. En dat liet de weegschaal natuurlijk vanochtend direct zien: 73,5. Nou ja, vanavond kan ik lekker buiten sporten, zaterdagochtend ben ik ook geweest dus dat compenseert hopelijk weer een klein beetje.
Heb vandaag wel netjes mijn van huis meegenomen fruit op, maar ook het stukje chocola wat mijn collega presenteerde...Ik ben gewoon niet in de wieg gelegd voor een matig leven kwa eten...

blik

blik

23-11-2020 om 16:43

Lekker Slobbertje

lijkt me dat recept, ik kende ze niet. Ga ze zeker eens proberen.
Soms op de wip of ik niet toch weer een friteuse aan zal schaffen, voor sommige dingen toch makkelijker.

Pluis, ja, ik ken het, zucht.
Hier is aandacht ook weer verslapt en ik val weer van de ene uitzondering in de andere, en langzaam wordt het weer normaal om af te wijken van mijn eigen regels.
Ik kan het ook slecht ‘half’, denk ik.
Dan maar weer even streng aan de bak, zoveel makkelijker voor mij.
Niet al te streng trouwens want ben om diverse redenen moe moe moe dus even rustig aan.
Maar in ieder geval even geen drop chips etc meer misschien ben ik ook daarom wel zo moe?
Dus dank voor de reminder hier weer!

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.