Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Algemene tegemoetkoming wtcg 2010

Vandaag kreeg ik een brief met de mededeling dat ik voor mijn dochter 306 euro overgemaakt krijg van CAK.
Het gaat om de beschikking, zie titel. Er staan een aantal redenen in de brief waarom ze dat zou krijgen.
Ze heeft inderdaad een half jaa mensendieck therapie gehad voor haar houding, volgens mij volledig vergoed.
En we zijn in het ziekenhuis geweest voor een controle voor haar gehoor.
Er staat ook nergens dat ik dat moet controleren of zo, dus volgens mij kan ik er gewoon van uit gaan dat ik dat geld niet meer hoef terug te betalen mocht het toch onterecht zijn toch? Ik kan wel een informatieverzoek doen,dus dat doe ik dan maar even. Dan mogen ze opvragen bij de zorgverzekeraar waarom mijn dochter hiervoor in aanmerking komt. Misschien bel ik zelf dan wel even met de zorgverzekeraar.
Maar...zijn er meer mensen die zomaar deze post gekregen hebben?


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Guinevere

Guinevere

01-11-2011 om 16:18

Ja, die heb ik ook gekregen. Omdat ik een bepaalde hoeveelheid van een medicijn gebruik dat bij een chronische ziekte hoort. Dus val ik in de doelgroep. Gebruikt je dochter mogelijk ook een medicijn van de lijst? Kijk hier voor een indicatieve test: http://www.testwtcg.nl/2010/

Fiorucci

Fiorucci

01-11-2011 om 17:37

Voor mijn dochter krijg ik ook 306 euro, omdat haar 'aandoening',waarvoor ze kinderfysio krijgt, op de lijst van het CAK staat.

Guinevere

Guinevere

01-11-2011 om 18:00

? p

P, hoe kom jij aan die 56 euro? Het bedrag is 306 euro of 510 euro, volgens de brochure. En als ik alleen medicijnen invul bij het testje krijg ik óók 306 euro.

Guinevere

Guinevere

01-11-2011 om 20:51

Is dat dan ook wtcg?

Is die 56 euro dan ook van het CAK, Wtcg?

Heel bijzonder

Vorig jaar werden wij voor het eerst met de teruggave geconfronteerd. Mijn man had in 2009 mime therapie gehad na een hersenoperatie en kreeg €310 terug ondanks dat deze therapie 100% vergoed werd en hij geen medicijnen heeft gebruikt . Ik zag toen op de lijst met medicijnen metformine staan wat ik zelf al jaren gebruik vanwege diabetus.Ik bezwaarschriften ingediend maar alles afgewezen.
Een maand geleden kreeg ik een brief van het CAK dat ik €56,00 terug krijg en een week later man en zoon beide €310,00 terwijl man in 2010 geen therapie heeft gehad en ook geen medicijnen heeft gebruikt en mijn zoon gebruikt al sinds zijn 12e ( is nu 24) sustanon injecties en heeft eerder ook niets gekregen. Kortom, ik snap er geen hout van. Waarom de 1 dus €310,00 en de ander €56,00 ?

Guinevere

Guinevere

02-11-2011 om 09:03

Willekeur

Ja, ik vind het ook volslagen willekeurig die uitkering. Ik snap ook niet waarom ik 'm moet krijgen, ik heb helemaal geen extra kosten. Voor zoon maken we wel veel extra kosten en die krijgt niks. Dus ik beschouw het dan maar als tegemoetkoming voor hem.
P: aha, er zijn meerdere soorten uitkeringen dus, dat verklaart wat. Eens kijken of zoon wel die medicijnvergoeding kan krijgen (maar dat zal dan wel niet).

koentje

koentje

02-11-2011 om 11:01

Mijn man

kreeg ook zo'n brief. Het zal wel komen omdat onze zoon die bij hem in de verzekering zit zijn concerta op die manier vergoed krijgt?

ayla

ayla

02-11-2011 om 11:12

Wij ook

voor dochter 306 euro ivm chronische ziekte. Ik ben er maar vanuit gegaan dat het met de coeliakie heeft te maken.

kastanjet

kastanjet

02-11-2011 om 11:21

Twee bedragen

Ikzelf krijg 56 euro en zoon 306. Beiden hebben we diabetes. Ik gebruik insuline en hij medicijnen. Was er wel door verrast, moet ik zeggen.

Belle Époque

Belle Époque

02-11-2011 om 12:39

Een hele waslijst!

Fysiotherapie, hulpmiddelen, huish.hulp (eentje voor PGB, eentje voor "in natura", klopt, ik ben overgegaan van het één naar het ander), medicatie, specialistische hulp...

Ik schrok van de waslijst, is best confronterend. En eerlijk gezegd ook van het bedrag. Ik maak namelijk meer kosten voor mijn jongens dan voor mijzelf, en de jongens krijgen niets. En een gehandicapte kennis die veel hogere kosten maakt komt er met een fooitje van af.

Ik ga me echter niet schuldig voelen. De komende jaren gaan we het financieel big time voor de kiezen krijgen door de bezuinigingen en ik gebruik het bedrag voor een gezinsuitje met luxe quality-time met de jongens!

Merel van Bosschensteijn

Merel van Bosschensteijn

02-11-2011 om 15:00

2 verschillende dingen

WtCg krijg je als je een chronische aandoening hebt (en ja veel te willekeurig) en dus extra zorgkosten (daar gaat het vaak mis) dit bedrag is of 3nog wat euro of 510. Deze wet is gekomen omdat er in het belastingstelsel zo veel veranderde dat chronisch zieken en gehandicapten er teveel op achteruit zouden gaan.

De compensatie eigen risico van je ziektekostenverzekeraar is een heel andere. Die is OOK bedoeld voor mensen die onredelijk veel kosten maken voor medische middelen maar dat is slechts iets van 56 euro. Overigens zit deze wet helemaal krom in elkaar en krijgen mensen die het wel zouden moeten krijgen het juist niet omdat hun medicijn niet op een lijstje staat.

Het zijn dus twee verschillende dingen

Merel

mix

mix

02-11-2011 om 15:33

Ja merel

precies, ik krijg die 56 euro omdat mijn medicijn op een lijstje staat. Laat ik dat medicijn nu helemaal niet slikken waar het voor bedoeld is; ik maak gebruik van een bijwerking van dat middel voor een heel andere klacht. (voorbeeld: een antidepressivum voor chronische pijn krijgen waarbij het antidepressivum op de lijst staat, maar gewone/andere pijnstilling niet). De vervangende middelen van mij staan niet op de lijst. Heel apart.

Ciska22

Ciska22

02-11-2011 om 21:56 Topicstarter

Bedankt allemaal

Blijkt dus dat het vrij willekeurig is wie het wel en wie het niet krijgt. Ik heb gebeld met zorgverzekeraar en zij gaf aan dat dochter dat krijgt omdat ze veel zorg nodig heeft (?). ik gaf dus aan dat ze helemaal geen zorg nodig heeft, toen gaf ze aan dat ze waarschijnlijk astma zou hebben en dus veel medicijnen gebruikt. Ik gaf aan dat dat ook niet zo was. Zij was ook verbaasd maar gaf ook aan dat CAK alles goed bekijkt voordat tot teruggave wordt besloten en dat het nooit terug wordt gedraaid.
Dus we gaan er maar vanuit dat het een leuke extra is in december. (man vond het niet te geloven dat ik erover gebeld had, met het gevaar dat we het misschien niet zouden krijgen..)

Volle mep hier

Oudste zoon krijgt € 510. Hoewel het geld uiteraard welkom is en hij een behoorlijke ziekenhuis/therapie geschiedenis heeft, heb ik helemaal geen extra kosten aan hem. Alles wordt vergoed door de zorgverzekeraar, behalve dan alle kilometers die wij voor hem rijden. En
dat is best veel.

Zelf heb ik astma en gebruik hiervoor medicijnen, maar ik heb nog nooit iets van het CAK teruggehad.

Dit zijn voor mij echt dingen waarop bezuinigd kan worden cq inkomensafhankelijk gemaakt kan worden. Wij gaan er een weekendje van weg, maar daar is het toch helemaal niet voor bedoeld...

Guinevere

Guinevere

03-11-2011 om 16:21

Aha, autokosten

Ah, dat is mooi, het is ook ter compensatie van de autokosten bedoeld. Fijn, dan hoef ik me niet schuldig te voelen als ik voor die 2 km naar de fysio de auto pak bij motregen.... :-S

anna van noniemen

anna van noniemen

03-11-2011 om 20:54

Krijg nou t.....

zoon kreeg vandaag ook een brief van het CAK...Krijgt ook ruim 300 euro WTCG! Rare bedoening...

Nee het is niet eerlijk

Mijn zoon krijgt alle therapieen vergoed omdat het op doktersvoorschift is: fysio, ergo, spalk, orthopedische schoenen en allerlei doktersbezoekjes die daar nog bij komen. Ik rijd wel 3xpwk 25 km heen en weer voor hem voor een nieuw soort therapie, maar dat is ook onze keuze. Wij hebben helemaal geen dure ziektekostenverzekering, dat is voor kinderen ook helemaal niet nodig.

De Wctg is gekomen ipv de lagere drempel die er was om WERKELIJK gemaakte ziektekosten af te kunnen trekken van de belasting. Hier vielen ook kms onder. Nu is de drempel om ziektekosten af te kunnen trekken van de belasting enorm hoog en worden mensen die werkelijk veel ziektekosten maken zoet gehouden met dit fooitje. Erger nog, veel ernstig gehandicapten krijgen deze tegemoetkoming helemaal niet en gezonde mensen die een een tenniselleboog o.i.d. hebben en hiervoor 10x fysio hebben krijgen het wel. Omgekeerde wereld.

De situatie zoals het hiervoor was: dus bijzondere werkelijk gemaakte ziektekosten kunnen aftrekken van de belasting was veel eerlijker.

Maar nogmaals, ik mag eigenlijk niet klagen..

Fiorucci

Fiorucci

04-11-2011 om 07:07

Gonnie

Klopt niet helemaal hoor, 10 x fysio vergoed krijgen. Je moet gedurende lange tijd structureel fysio krijgen voor een aandoening die op de lijst staat.

anna van noniemen

anna van noniemen

04-11-2011 om 13:25

Ik vind het ook gek

het heeft duidelijk te maken met de AWBZ-indicatie die zoon heeft, vanwege zijn stoornis. En ik neem het in dankbaarheid aan hoor, maar ik kan me zo voorstellen dat er echt mensen zijn die het harder nodig hebben dan wij...

Mama_Lynn

Mama_Lynn

04-11-2011 om 20:35

Hier ook

voor dochter met astmatische klachten en chronisch gebruik van qvar en ventolin. In 2010 dan, want inmiddels is ze sinds de zomer volledig medicatievrij en het gaat nog steeds goed. Het voelt dus heel gek om 300 euro te krijgen, terwijl alles vergoed wordt. Het voelt alsof je er geen recht op hebt, er zijn anderen die het veel harder nodig hebben. Maar we kunnen het geld wel heel goed gebruiken, dus we zijn er wel heel blij mee.

Lynn

Dendy Pearson

Dendy Pearson

04-11-2011 om 21:04

Mijn man

krijgt 56 euro ergens deze maand en in december 306 euro. Hij heeft diabetes, maar heus niet zo erg. Hij hoeft er ook niet speciaal voor naar verre ziekenhuizen oid.
Voor ons voelt het ook raar aan, het lijkt een kadootje zo aan het eind van het jaar. Maar het komt wel op hoor.

Dendy

Lynn

Mijn zoon gebruikt dezelfde medicatie als jouw dochter, maar ik heb niets gehoord. Ook als ik de online test invul, krijg ik melding dat hij niet in aanmerking komt. Kan jouw dochter niet op grond van iets anders de toeslag toewezen hebben gekregen?

hkh

hkh

05-11-2011 om 11:09

Goed doel

Ook ik krijg EUR 300 op mijn rekening gestort voor diverse operaties en behandelingen aan mijn elleboog en schouder. Man van een vriendin is vorig jaar aan zijn knie geopereerd + fysio en krijgt hetzelfde bedrag. Bij ons beiden lijkt het een chronische blessure te zijn maar het voelt onterecht en onverwacht. Zoon van andere vriendin krijgt ook ivm astma en dagelijks gebruik van puffers. En ik kan nog een paar mensen die het krijgen en eigenlijk niet weten waarom.

Wellicht dat dochter ivm absences ook in 2011 in aanmerking komt terwijl alles vergoed wordt qua medicatie.

Als je dan wel eens ziet dat kinderen met veel ernstiger handicaps of aandoeningen niet of veel te weinig thuishulp krijgen, voelt het schrijnend.

Vandaar dat wij hebben besloten een deel aan een goed doel te geven, een kleine stichting voor kinderen met een ernstige beperking. Ieder geeft wat hij/zij kan missen. Bij de een is dat het hele bedrag en bij de ander een paar tientjes.

HKH

Nee maar ik neem aan dat jouw zoon onder de 18 is en dus alles vergoed heeft gekregen. Toen ik het had over tennisarmen (oid) bedoelde ik wel volwassenen. Maar belangrijker is, wat ik eigenlijk wil zeggen, is dat er ouders zijn van EMG kinderen die veel geld kwijt zijn aan kosten voor onvergoede medicijnen ( echt niet alles wordt vergoed ), slabbers, grote maten rompers, grote maten slaapzakken, aangepast speelgoed, etc.

Het voelt raar zoveel geld te krijgen terwijl voor ons alles vergoed wordt. Lijkt mij dat je hierop dus makkelijk kunt bezuinigen. Helemaal als je alle reacties hier leest.

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Fiorucci

Fiorucci

06-11-2011 om 06:57

Nee gonnie

Ik had het ook over volwassenen. Een volwassene met tennisarm die 10 x fysio krijgt, krijgt echt geen bedrag volgens deze wet. Nogmaals, je moet structureel langere tijd fysio krijgen voor een chronische aandoening die op de lijst staat.

Fiorucci

Fiorucci

06-11-2011 om 10:02

Klopt p

Mijn dochter krijgt inderdaad de vergoeding op basis van langdurige fysio voor een chronische aandoening die op de lijst staat.

Belasting

Klopt van die belasting, had ik in mijn eerdere posting al gemeld. Nu is die drempel echter zo hoog dat veel mensen dat niet halen.

2 voorbeelden uit mijn omgeving: gezond jongetje heeft fysio gehad voor op zijn tenen lopen en krijgt vergoeding (terwijl fysio volledig werd vergoed. Ander gezin met meisje met Rett syndroom (dus ernstig gehandicapt) krijgt niets. Vind ik toch heel vreemd...

Goed meningen verschillen en dat mag uiteraard, maar het lijkt alsof er niet goed over is nagedacht wat de implicaties zijn. Want dat gezin met het Rett meisje kon hiervoor wel een flink bedrag aan bijzondere ziektekosten van de belasting aftrekken en voor het gezin met het jongetje is het gewoon een bonus (net als voor ons overigens, al konden wij ook best wat aftrekken).

Hoera

Valt hier vorige week een brief door de bus, krijg ik, over 2010 toch de maximale vergoeding!! Pff... na 2 keer een afwijzing en bezwaarschriften, toch nog voor 2010 een vergoeding..

Het systeem zit raar in elkaar, kostensparend door een vaste lijst te maken welk medicijn(hulpmiddelen)gebruik een indicatie is of iemand chronisch ziek is..

Veel mensen met stevige aandoeningen gebruiken nou net middelen die niet op de lijst staan, soms simpelweg omdat ze een aandoening hebben die niet te behandelen is..

Schrijnend..

(PS de WTCG is een tegemoetkoming om de vervallen belastingaftrek te compenseren, wat mij betreft komt de belastingaftrek weer terug)

Fiorucci

Fiorucci

07-11-2011 om 11:57

Mien

Men kijkt toch niet alleen naar medicatiegebruik? Mijn dochter krijgt geen medicatie, wel fysio namelijk.

Ja ook fysio

je hebt gelijk Fio, er wordt gekeken naar

geneesmiddelengebruik in 2010
ziekenhuisbehandelingen in 2009
AWBZ-indicaties van het CIZ of een Bureau Jeugdzorg (geldig in 2010)
Wmo-indicaties van de gemeente voor gebruik van een rolstoel (geldig in 2010)
gebruik van hulp bij het huishouden via de gemeente (zorggebruik in natura of een Wmo-indicatie voor een persoonsgebonden budget geldig in 2010)

Je kunt zo kijken op de website http://www.testwtcg.nl/2010/

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.