Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Massi Nissa

Massi Nissa

06-04-2010 om 11:04

B12 tekort

Ik heb perniceuze anemie, wat betekent dat antistoffen in mijn maag de opname van vitamine B12 blokkeren. Ik krijg nu wekelijks tweemaal een injectie B12. Ben vandaag naar de ha geweest en wat blijkt, de injecties doen (nog) niets. Huisarts zag geen reden tot paniek, ik ben immers pas een paar maanden bezig. Gewoon lekker doorprikken. Wel zei hij erbij dat het belangrijk is dat B12 uiteindelijk wel weer wordt opgenomen. "En als dat niet gebeurt?" informeerde ik. "Dan ga je dood," zei hij vrolijk, "er is geen andere manier om B12 binnen te krijgen dan via de injecties". Ik lachte maar gezellig mee en luisterde naar zijn verhaal over rode en witte bloedlichaampjes en lymfocyten en leukocyten etc.
Nu zit ik hier en kan er natuurlijk niet erg om lachen. Mijn man vond het ook helemaal niet grappig. Als ik google, kom ik op jankerige patientenfora (niet mijn cup of tea, ik zeur liever hier, haha). Heeft iemand hier ervaring met B12 tekort en nietwerkende injecties? Of kan iemand gewoon even roepen dat het allemaal enorm mee zal vallen en dat die prikken natuurlijk binnenkort wel zullen aanslaan?
Groetjes
Massi


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Elisa Gemani

Elisa Gemani

06-04-2010 om 11:19

B12

Voor zover ik weet kan het echt een tijdje duren voordat je het effect merkt van vit. B12 injecties. Kijk anders eens op deze site: http://www.stichtingb12tekort.nl/behandeling.htm
Het kan zijn dat je ook nog een tekort hebt aan andere vitamines/mineralen waardoor de opname van B12 nog eens tegengewerkt wordt.

Tinus_p

Tinus_p

06-04-2010 om 11:41

Heu

In welk opzicht 'doen de injecties niets'??

Terug

Terug naar de huisarts en uitgelegd krijgen wat Tinus ook al vraagt - hoezo "ze doen niets". Dan is de volgende vraag wanneer de huisarts denkt dat ze wel iets gaan doen.

Jij loopt toch ook bij een reumatoloog? Zorg dat zij ook weten dat het speelt.

Als je huisarts geen duidelijke antwoorden kan geven met een aktieplan erbij zou ik vragen om een doorverwijzing naar internist of haematoloog.

Mariel

Massi Nissa

Massi Nissa

06-04-2010 om 11:58

Reactie

"Ze doen niets" betekent dat de B12-waarde in mijn bloed vlak voor de volgende prik (dat is het beste meetmoment) al zes weken hetzelfde is (rond de 85-90 pmol/l als dat iemand iets zegt), terwijl ik in die zes weken twaalf injecties heb gekregen. De B12 lijkt dus niet (voldoende) te worden opgenomen. Ik had al gegoogled en vroeg de huisarts of ik dan niet misschien andere vitamines erbij moest slikken, zoals B6 en B11 (zoiets had ik gelezen, Elisa noemt het ook al), maar dat hoefde niet, zei hij, want we zitten nog in een opstarttraject. Wel vertelde hij dat ik voor de rest van mijn leven aan B12-injecties vast zit.
Gelukkig ga ik volgende week woensdag naar de reumatoloog. Zij is op de hoogte, want zij is degene die het B12-tekort heeft ontdekt. Zij heeft ook de eerste serie prikken geregeld - heeft mijn moeder (vpk) daar drie keer over opgebeld, dus ze nam het serieus.
Ik zeg trouwens helemaal niet dat mijn ha de boel niet serieus neemt, maar ik weet niet zo goed hoe ik zijn informatie moet inschatten. Als de opname niet lukt, ga ik het hoekje om, maar er is geen reden tot paniek, want we zijn net begonnen. Intussen ben ik er fysiek gewoon niet zo fijn aan toe en was dit gewoon niet wat ik wilde horen als uitslag van het laatste bloedonderzoek.
Naar de huisarts teruggaan is inderdaad ook een optie, maar ik wacht even af wat de reumatoloog zegt (die heeft ook nog een andere specialisatie, internist of neuroloog, een van die twee). Mijn huisarts kan er natuurlijk weinig aan doen dat ik altijd pas onderweg naar huis bedenk wat ik allemaal had moeten vragen.
Groetjes
Massi

Massi Nissa

Massi Nissa

06-04-2010 om 12:01

O ja mariel

Het actieplan van de ha: nog vier weken doorprikken, dan een maand abrupt stoppen en aan het einde van die maand opnieuw bloed prikken. Adhv die uitslagen dan weer een nieuw actieplan.

Tinus_p

Tinus_p

06-04-2010 om 12:02

Antistoffen

Massi:
"wat betekent dat antistoffen in mijn maag de opname van vitamine B12 blokkeren."
Zijn die antistoffen ook aangetoond??

Hoe is het met je Hb? Is er wel eens MMA gemeten? Hoe VOEL je je?

Tinus_p

Tinus_p

06-04-2010 om 12:05

Slecht actieplan

Massi:
"Het actieplan van de ha: nog vier weken doorprikken, dan een maand abrupt stoppen en aan het einde van die maand opnieuw bloed prikken."
NEE!
Stoppen is fout. Heel fout. Er MOET langzaam afgebouwd worden, tenzij er een hele specifieke reden is om te stoppen. Het effect van abrupt stoppen is normaalgesproken namelijk dat de klachten keihard terugkomen en dat de hele behandeling die je daarvoor hebt gehad zinloos is geweest.

Massi Nissa

Massi Nissa

06-04-2010 om 12:10

Tinus

Zijn die antistoffen ook aangetoond??
Ja
Hb: geen idee. Wat is MMA? Ik voel me niet goed. Heel weinig energie, vergeetachtig tot in het absurde, snel emotioneel uit balans, voortdurend koud. Ik zit nu ook thuis, ben door de arbo-arts twee weken naar huis gestuurd omdat ik zelf aan de bel heb getrokken, ik kon mijn werk als docent niet meer goed uitvoeren (teveel chaos en achterstand, te moe).
Zucht. Het lijkt mij ook zo raar, een maand stoppen. Zal de waardes van het laatste bloedonderzoek opvragen en meenemen naar de reumatoloog.
Groetjes
Massi

Elisa Gemani

Elisa Gemani

06-04-2010 om 12:14

Injecties

Ik ben het met Tinus eens dat je niet mag stoppen met die injecties! Het kan best zijn dat het een jaar duurt voordat je vitamine B12 gehalte weer op een aanvaardbaar niveau is maar je moet ook als onderhoudsdosering minimaal eens in de twee maanden een injectie hebben. Kijk eens op deze site over pernicieuze anemie: http://home.kpn.nl/hindrikdejong/
Daar wordt heel duidelijk gemaakt dat de aanvangsdosering heel hoog kan zijn (twee injecties per week) gedurende langere tijd voordat je klachten verminderen.
De behandeling is gestart en dan?
Hoe vaak men een injectie krijgt wordt meestal vastgesteld door een internist. Als de behandeling loopt dan moet je altijd attent blijven op veranderingen. Heb je toch wat blijvende klachten, dan is het soms moeilijk aan te voelen of je extra problemen krijgt, zoals b.v. door een slechte schildklierwerking. Als de dat gevoel hebt, dan moet je de dokter vragen dit na te kijken.
Ook al heb je het gevoel dat de injecties niets helpen, dan nog mag je niet met de injecties stoppen. Deze injecties zijn echt nodig, er mee stoppen zal de klachten zeker doen toenemen. Zelfs al zegt je huisarts dat de B12-waarde nu weer voldoende op peil is, dan nog niet. Die waarde zal na het stoppen weer langzaam dalen en je klachten zullen zeker verergeren. Een B12-opnamestoornis herstelt zich nooit weer.
Laat een keer per jaar je bloed in elk geval controleren op Hb, B12, foliumzuur, B6 en ferritine. Doe dit een dag voordat je de volgende injectie krijgt. Dan is de B12-waarde het laagst en deze moet op dat moment nog hoog zijn: >1000 pmol/l. Is deze waarde lager dan moet je vaker een injectie hebben zodat deze waarde wel hoog genoeg is. De ferritine-meting is om te kijken of je een ijzertekort hebt. Hiervoor is de Hb-meting niet voldoende. Door de B12-injecties wordt een ijzertekort niet altijd gesignaleerd via een te laag Hb. Daarom specifiek het ijzer en de ferritine meten. Verder is het zinvol om de vit. B6 en foliumzuur in de eerste jaren van de behandeling ook jaarlijks te laten checken. Deze twee moeten voldoende beschikbaar zijn om de B12 het werk te kunnen laten doen. Voor de zekerheid kun je een normale B-complex slikken, daar zit ook B6 en foliumzuur in.
Ook kan het tijdens de aanvangsdosering zinvol zijn om de kaliumwaarde te bepalen. Kan tijdelijk verlaagd zijn.
Vitamine D3 (25-OH) testen kan ook van belang zijn (ondergrens 80 nmol/l) omdat een tekort aan deze vitamine soms samengaat met een B12-tekort. Kijk voor info uit het MMC: hier.
Als je de indruk hebt dat de behandeling niet voldoende effect heeft, dan is het te proberen om naast de hydroxocobalamine injecties dagelijks een smelttablet methylcobalamine te gebruiken.
Het is ook nuttig om eens de schildklierfunctie te laten testen. Mensen met een B12-tekort hebben een grotere kans dat hier iets mee is. Ga niet hooggedoseerde multivitaminen slikken, een te hoge B6 in het bloed kan klachten geven. (Ned. Tijdschr. v Geneesk. 12 nov. 2005)

Tinus_p

Tinus_p

06-04-2010 om 12:29

Jankerige patientenfora

Massi:
"jankerige patientenfora"
Gebruik die jankerige patientenfora om een goede internist te zoeken en om je _eigen_ kennis te verbreden -want na injecties zouden de B12 waardes in je bloed torenhoog moeten zijn.

Massi Nissa

Massi Nissa

06-04-2010 om 12:53

Tinus

Helemaal gelijk, ik zou waardes van 800 a 1000 moeten hebben volgens de informatie op internet. Misschien iets lager, maar zeker geen 87. Ik snap het ook niet. Huisarts vond het wel interessant, maar straalde geen urgentie uit - hij had nog nooit eerder een echte pernicieuze anemiepatient gehad en vond het wel boeiend geloof ik, hij zei ook dat hij zich had moeten inlezen (misschien wel op hetzelfde forum, haha). Vandaar dat ik pas op de fiets terug bedacht dat het toch allemaal niet op elkaar aansluit.
Anyway, volgende week woensdag hoop ik meer duidelijkheid te krijgen en anders ga ik weer terug naar de ha. Voorlopig moet ik toch nog doorprikken. Ik denk dat ik wel een B-complex ernaast ga slikken voor de zekerheid.
Groetjes
Massi

Mariska

Mariska

06-04-2010 om 14:22

Massi

Ik heb zelf ook B12 tekort en krijg (al jaren) ook injecties. Tegenwoordig maandelijks.

Als de injecties (te) weinig effect hebben, moet er onderzoek gedaan worden naar folium, ferritine en vitamine B6. Indien er een tekort bestaat van één of meerdere van deze vitaminen/mineralen, is de werking van de injecties beperkt. Na suppletie van eventuele tekorten zou je een verbetering moeten verwachten.

Vooral als er een foliumzuurtekort is, werken de injecties niet voldoende. Zie ook http://www.stichtingb12tekort.nl/faq.htm (Waar moet ik op letten naast B12tekort) Laat dus nagaan of je een tekort hebt aan foliumzuur. Laat ook nagaan of er een tekort is aan vitamine B6 en hoe het staat met je ferrine.

Toen ik begon met B12 injecties daalde mijn Hb... erg geestig, aldus mijn huisarts Heb daarnaast dus staaltabletten geslikt.

Ik adviseer je om nu geen tabletjes te gaan slikken. Doe dat altijd alleen in overleg met je arts. Het kan nu ook je waardes gaan vertroebelen.

Laat je elke keer 3 dagen tussen de injecties zitten?

Suk6! Groetjes, Mariska

Mariska

Mariska

06-04-2010 om 14:28

Mij advies is dus...

asap bloedonderzoek op die waardes! Je kan ze ook volgende keer zelf aanvinken op het formulier als je weer je B12 laat checken voor de volgende injectie Wat een crimineel advies hahahaha

Ik had ook een waarde - gastrine (in de maag) volgens mij - die heel laag was en waar de huisarts niet wijzer van werd. Hij heeft toen gebeld met een internist in het ziekenhuis en die adviseerde nog vaker te injecteren. Vanwege langdurig B12 tekort was die waarde gedaald. De internist vermeldde wel dat ik dan in ieder geval geen tumor kon hebben, want dan was die waarde hoog geweest. Ik ben vaker gaan injecteren en verdomd... die warade steeg dus ook...

Ik blijf het allemaal "miracleus" (is dat goed nederlands?) vinden... Soort van zoeken naar de juiste ingredienten om er soep van te kunnen maken?

Ik hoor graag hoe het verder gaat!

Mariska

Mariska

06-04-2010 om 14:32

Ohja

dat je huisarts nog nooit eerder een echte pernicieuze anemiepatient heeft gehad spreekt boekdelen voor mij... Alsof jij de enige zou zijn!!!!

Yta Chalne

Yta Chalne

06-04-2010 om 14:59

Als het niet omhoog gaat..

Nou, dat herken ik in elk geval. Vooral de arts die weet te melden dat je er dood aan gaat als er niets verandert. Maar, de geruststellende kant van de zaak is: ik leef nog en er verandert vrijwel niets. Nu heb ik aplastische anemie (ook gecombineerd met andere auto-immuunziektes), dus net weer wat anders, maar ik vermoed dat de resultaten ongeveer te vergelijken zijn.
Ongeveer eens per jaar gaat het heel slecht (meestal aan het eind van de winter)(nu zeg maar), en bij mij begint de behandelend arts dan steevast over beenmergtransplantatie, en drie maanden later is het geheel aan idioot lage bloedwaardes iets omhoog en ben ik er weer aan ontsnapt. Ik zal er geen vijfenzestig mee worden, maar voorlopig ga ik gewoon zo door.
Nadeel: veel werken gaat niet als alles laag blijft. Ik ben zelfs helemaal afgekeurd, maar ik werk gemiddeld zo'n 20u pwk. Technisch gezien niet mogelijk volgens de artsen, maar het gaat toch wel, schijnbaar wen je aan alles, zelfs hieraan Het heeft bij ons wel heel wat aanpassingen gekost, vooral van mijn echtgenoot, want ik kan ook wel veel niet.

Wat te doen naar mijn ervaring: nu al op zoek naar betere specialisten. Huisarts heb je hier niet bij nodig. Zorg dat het klikt met je arts, je gaat 'r vaak tegenkomen. Kijk ook in een ander ziekenhuis dan het dichtstbijzijnde. Zoek in Pubmed, kijk wie erover publiceert, lees alles, zoek de arts erbij. Artsen die handenwrijvend alles reuze interessant vinden zijn aandoenlijk maar duidelijk de verkeerde keus. En raak niet in paniek, want dat is te vermoeiend. Dat kun je je simpelweg niet permitteren. Dus lekker genieten van het zonnetje, stukje wandelen met je dochter, boek lezen op de bank. Want het leven gaat mooi wel door, ziek of niet.
En natuurlijk is het dan heel waasrchijnlijk dat je aan het eind van de zomer dan toch een stijging ziet van je B12, en dat je je heel wat beter voelt. Dat lijkt me het handigst

Tinus_p

Tinus_p

06-04-2010 om 15:25

Mariska

Mariska:
"Als de injecties (te) weinig effect hebben, moet er onderzoek gedaan worden naar folium, ferritine en vitamine B6. Indien er een tekort bestaat van één of meerdere van deze vitaminen/mineralen, is de werking van de injecties beperkt. Na suppletie van eventuele tekorten zou je een verbetering moeten verwachten."
Misschien. Maar wat je noemt, is vooral van belang als de vitamine b12 in je bloed al hoog is, maar de klachten niet overgaan (hb blijft laag etc). Het probleem van Massi is, dat het vitamine b12 niet stijgt.

Mariska

Mariska

06-04-2010 om 15:50

Tinus

Dat klopt... Haar vitamine B12 stijgt niet, ookal krijgt ze injecties... en dat kan komen door een te tekort aan foliumzuur.

De dingen die ik noemde zijn juist niet van belang als de vit B12 in je bloed al hoog is.

Alles hangt met elkaar samen - speelt op elkaar in. Bij tekort aan B12 vaak (maar niet altijd) ook laag Hb... en foliumproblemen en B6 problemen.

Maar als je B12 niet stijgt na injecties kan dat heel goed wijzen op een folium tekort. Belangrijk dus om uit te zoeken.

Groetjes, Mariska

Tinus_p

Tinus_p

06-04-2010 om 16:09

Onafhankelijk vziw

mariska:
"Dat klopt... Haar vitamine B12 stijgt niet, ookal krijgt ze injecties... en dat kan komen door een te tekort aan foliumzuur."
Klopt vziw niet. De hoeveelheid B12 in je bloed hangt niet af van de hoeveelheid foliumzuur. Of heb je een link??

Yta (enigzins o.t.)

ik heb ook verschillende auto immuunziekten en slik nu vit. D (naast andere medicatie) vooral omdat er steeds meer studies verschijnen over de rol van vit.D

Misschien is het goed om ook eens de vit.D spiegel te laten prikken? Voor mensen met MS wordt een min. waarde van 100 geadviseerd itt het advies van de nederlandse gezondheidsraad(ik meen min 60 nmol/l)

Zie bijv. http://www.msweb.nl/forum/showthread.php?t=24263&page=4

of http://www.vitamindandms.org/

Beide wel erg op MS gericht, maar er zijn meer studies over vit. D en andere auto-immuunziektes

Mariska

Mariska

06-04-2010 om 16:52

Tinus

Als er sprake is van een tekort aan B12 en een tekort aan foliumzuur, maar de laatste wordt niet onderkend en behandeld, dan heeft dat een effect op de opname van B12 uit de injecties.

Hier een link naar een interessante literatuurstudie over B12
http://home.hccnet.nl/michel.post/B12/download.html

Guinevere

Guinevere

06-04-2010 om 20:10

Foliumzuur

Euh...als ik het goed heb gebruikt Massi Nissa ook MTX. En daarbij moet je fors extra foliumzuur gebruiken, omdat het met die MTX-medicatie niet goed wordt opgenomen. Mogelijk is er dus een verband tussen de reuma-medicatie en het B12-tekort?

bertje1

bertje1

06-04-2010 om 22:09

Volgens mij:

Zit het zo: B12 injecties zijn nodig omdat je het niet goed opneemt, dit komt niet door een antistof, maar doordat een stofje die normaal in je maag gemaakt wordt, niet aanwezig is, dit kan div. oorzaken hebben. Dit stofje heet 'intrinsic factor'.
Het kan even duren voor het aanslaat en inderdaad, oa foliumzuur (B11) is hier ook zeer belangrijk bij. Je moet het gewoon regelmatig spuiten. Ik denk zelf dat abrupt stoppen geen probleem hoeft te zijn, immers, de hoeveelheid die je krijgt ingespoten is best veel en B12 slaat zich goed op in ons lichaam (daarom krijg je vaak pas na jaaaaren een tekort). Maargoed, van dat stoppen weet ik niet exact. Ik denk dat het goed komt, maar houd het in de gaten en laat je dan naar een goede internist doorsturen.
succes. (bertje, dietist.)

Massi Nissa

Massi Nissa

07-04-2010 om 08:10

Sorry voor de late reactie

Ons internet lag eruit gisteren na een uur of zeven. Yta, wat een akelig verhaal. Volgens mij ben jij er veel erger aan toe dan ik, maar je relaas klinkt bekend. Verschillende immuunsysteemaandoeningen en dan de arts die het woord 'dood' gebruikt voor een vitaminetekort. Ja, hij heeft gelijk, maar sjonge zeg. Heel erg bedankt voor de tips! Ik ga erachteraan.
Guinevere, ik slik alweer een tijdje geen MTX omdat ik eigenlijk nog zo graag een tweede kind wilde, wat steeds meer een vage droom wordt op deze manier. Maar de gevolgen van MTX blijven natuurlijk nog een poosje nasudderen.
Allemaal heel erg bedankt voor het meedenken. Ik was gisteren echt ontdaan door dat gesprek met de ha (en mijn man ook), nu zie ik weer wat aanknopingspunten voor mijn gesprek volgende week met de reumatoloog.
Heerlijk toch om dit soort dingen even kwijt te kunnen. Als ik dit aan mijn moeder vertel, slaapt ze meteen een week niet meer, dus o ik ben zo blij met dit forum!
Groetjes
Massi

Plan

Ik heb eigenlijk niet heel veel toe te voegen aan het ontzettende goede advies van iedereen. Lees vooral dat van Yta Chalne, Elisa en Tinus door voor je terug gaat naar de reumatoloog.

Ik heb wel een algemeen advies voor dit soort situaties, half door mijn werkervaring, half door ervaring in het afgelopen jaar aan de andere kant van de spreekkamer met mijn moeder. Ga zitten met een vel papier en een vriend/vriendin/partner en brainstorm alle vragen en commentaar die je hebt bij elkaar. Ik hou van spider diagrams, als juf zal je je eigen manier wel hebben. Schrijf dan een lange lijst met punten en verdeel ze onder in onderwerpen. Bijvoorbeeld hoe jij je nu voelt, vragen over prognose, actieplan etc. En werk de vragenlijst af bij de arts. Niet opstaan voordat de laatste vraag gesteld is. Neem iemand mee die zorgt dat je niet weggaat. Desnoods je moeder.

Als je niet tevreden bent met de antwoorden ga je nog een keer terug, je e-mailt de arts of je laat je doorverwijzen.Er zijn geen stomme vragen, zeker niet als het over je gezondheid gaat! (Wel artsen die het zelf ook niet goed weten, gehaast zijn, of niet bedacht hadden dat je die vraag kon hebben.)

Mariel

Kari1

Kari1

07-04-2010 om 08:23

Massi

Leuk dat je HA enthousiast is over jou als interessante patiënt, maar misschien ben je beter af bij een internist/hematoloog. Die weten meer van de hoed en vooral van de rand (als het niet verloopt zoals gehoopt).
"Als men vitamine B12-deficiëntie definieert als een bloedwaarde van het vitamine < 150 pmol/l,dan bedraagt de prevalentie 5-10% in Nederland. Patiënten met een vitamine B12-spiegel < 100pmol/l, of met een spiegel van 100-200pmol/l in combinatie met een MMA-spiegel van >260 nmol/l, dienen behandeld te worden."
Je hele leven injecties, misschien valt dat nog mee. Hier delen uit een artikel van oktober j.l.
"In Nederland bestaat de therapie van eerste keuze bij een vitamine B12-deficiëntie uit parenterale suppletie van dit vitamine. In sommige andere landen, zoals Zweden en Canada, wordt het echter als orale toediening voorgeschreven. 70-80% van de vitamine B12-suppletietherapieën vindt daar per os plaats. Hoewel orale suppletie gemakkelijker toepasbaar lijkt dan periodieke injecties bij de huisarts, vindt dit weinig navolging in Nederland. Mogelijke redenen hiervoor zijn het niet bekend zijn met deze toedieningswijze of twijfels aan de orale absorptie van vitamine B12. De effectiviteit van orale suppletie van vitamine B12 bij pernicieuze anemie bleek echter al in een onderzoek uit 1968. Sommige auteurs beweren dan ook dat de effectiviteit van orale toediening van dit vitamine een van de best bewaarde geheimen in de geneeskunde is."
"Uit de verschillende onderzoeken blijkt dat orale therapie ook effectief is bij patiënten met klinische symptomen, al dan niet veroorzaakt door het ontbreken van intrinsic factor. Waarschijnlijk is de onfysiologisch hoge dosering die toegepast wordt, voldoende om voor adequate opname te zorgen. De contra-indicaties voor orale therapie lijken onvoldoende therapietrouw, problemen met orale toediening van medicatie door slikproblemen, misselijkheid of diarree te zijn. Mogelijk is orale vitamine B12-suppletie niet toereikend bij patiënten met ernstige neurologische manifestaties. Bij deze patiënten wordt aanbevolen met parenterale therapie te starten. Daarnaast heeft ervaring uitgewezen dat sommige patiënten onvoldoende effect ondervinden van de orale therapie. Indien de vitamine B12-spiegel ondanks een adequate orale dosering niet herstelt, zal in deze gevallen parenterale therapie aangewezen zijn."
Kari

Massi Nissa

Massi Nissa

07-04-2010 om 08:27

Mariel

Dat ga ik woord voor woord uitvoeren! Geweldig plan. Het probleem is namelijk ook, dat mijn geheugen en concentratie zo achteruit zijn gegaan. Zoveel dingen blijven gewoon niet hangen, ook niet als ze heel belangrijk zijn. Mijn hersenpan lijkt een grote gatenkaas. Dan is zo'n brief met vragen een superidee, dank je wel. En inderdaad, ik zal de adviezen hierboven zeker meenemen.
Allen nogmaals bedankt!
Massi

Tinus_p

Tinus_p

07-04-2010 om 10:11

Vraagje kari

Kari citeert:
'"Als men vitamine B12-deficiëntie definieert als een bloedwaarde van het vitamine < 150 pmol/l,dan bedraagt de prevalentie 5-10% in Nederland. Patiënten met een vitamine B12-spiegel < 100pmol/l, of met een spiegel van 100-200pmol/l in combinatie met een MMA-spiegel van >260 nmol/l, dienen behandeld te worden."
Heb je ene linkje of referentie??

Tinus_p

Tinus_p

07-04-2010 om 10:20

Bertje

Bertje:
'Zit het zo: B12 injecties zijn nodig omdat je het niet goed opneemt, dit komt niet door een antistof, maar doordat een stofje die normaal in je maag gemaakt wordt, niet aanwezig is, dit kan div. oorzaken hebben. Dit stofje heet 'intrinsic factor'."
Klok en klepel. B12 opnamestoornissen komen vaak door antistoffen. Die antistoffen kunnen gericht zijn tegen intrinsic factor (dat zijn de bekendste, vooral omdat de meeste laboratoria ze kunnen meten) of tegen iets anders.

Bertje:
"Ik denk zelf dat abrupt stoppen geen probleem hoeft te zijn, immers, de hoeveelheid die je krijgt ingespoten is best veel en B12 slaat zich goed op in ons lichaam (daarom krijg je vaak pas na jaaaaren een tekort)."
Abrupt stoppen is een probleem, het valt watr mij betreft in de categorie medische missers die klachtwaardig zijn. Vooral omdat het probleme juist is, dat de voorraden op zijn, dat die injecties dus langdurig moeten doorgaan om de voorraden aan te vullen, en dus ook langzaam afgebouwd moeten worden.

bertje:
"Het kan even duren voor het aanslaat en inderdaad, oa foliumzuur (B11) is hier ook zeer belangrijk bij."
Waarom is het belangrijk?
Vooral het omgekeerde is een probleem; foliumzuur maskeert een vitamine B12 tekort. B12 is namelijk nodig voor twee soorten biochemische reacties; in eentje ervan kan B12 vervangen worden door B11. De reactie die B11 kan vervangen, leidt (bij tekort) tot bloedarmoede, daarom kregen vroeger de meeste mensen bloedarmoede van B12 tekort. Nu iedereen voldoende verse groente eet en dus voldoende B11 binnekrijgt (itt wat kwakzalvers beweren eten we volwaardiger dan vroeger) komt bloedarmoede minder voor, maar B12 tekort verroorzaakt sluipend zenuwschade. Vaak onomkeerbaar, ook nog eens.

(wat mij, als biochemicus, hogelijk verbaast, is dat deze kennis al een jaar of 30 bestaat, en in elk studieboek terug te lezen valt. Standaard-tentamenstof voor biochemici. Ook het engelse wikipedia artikel noemt het allemaal netjes. Desondanks is deze informatie maar marginaal doorgedruppeld naar behandelende artsen).

Kari1

Kari1

07-04-2010 om 10:53

Tinus

Dat is een citaat uit dit artikel http://www.ntvg.nl/publicatie/Vitamine-Bsub12sub-suppletie-liever-oraalsubsubdan-parenteraal/volledig
Je kunt er gevoeglijk van uit gaan dat dit geen Wet is maar dat er veel verschillende meningen bestaan over wie, wanneer en waarmee te behandelen...
Kari

Tinus enigzins ot

De vraag over foliumzuur en vit B12 was zelfs een vraag op mijn surgical membership exam vorig jaar - en dan heb je het over chirurgen die zich meestal ver van vitamines etc houden! (Ik heb het examen gehaald, of ik de vraag goed had weet ik niet

Mariel

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.