Home » Forum » Bijwerkingen vaccinatie onderzoek naar en voorlichting over

Bijwerkingen vaccinatie: onderzoek naar en voorlichting over

1 bericht / 0 nieuw
AnneJ
Bijwerkingen vaccinatie: onderzoek naar en voorlichting over

https://www.groene.nl/artikel/krijg-je-echt-geen-koeienoren-van-een-prik

Deze aflevering van De Groene een artikel over het verschuiven van de aandacht naar het belang van onderzoek naar en voorlichting over de -zeldzame- bijwerkingen.

Terwijl tot op heden de tactiek vooral is: wat niet weet dat niet deert, ziet men inmiddels het belang in van juiste informatie, maar ook van beter onderzoek naar de incidentele maar soms wel ernstige bijwerkingen.
Er zou sprake zijn van gepersonificeerde vaccinatie. Bij vrouwen bijvoorbeeld werken vaccins sterker en daardoor met meer bijwerkingen, dus zou je een verschil naar sexe kunnen overwegen.
Maar ook een onderscheid naar bepaalde genetische verschillen.

Een hangijzer is ook de voorlichting. Er worden te weinig bijsluiters geleverd en bovendien zou de informatie ook al snel verouderd zijn. Zonde van het papier, het raakt toch vaak kwijt of wordt niet gelezen, enzovoort. Bijsluiters op een website hebben minder bezwaren en zijn actueler. Echter, daar zal men dan elke persoon ook naar moeten verwijzen.

"Wettelijk gezien moet de bijsluiter altijd bij een afgeleverd medicijn of vaccin zitten, zegt Jens van Wijngaarden, secretaris van het CBG. ‘Dat is onderdeel van de handelsvergunning. In principe moet het verstrekt worden. Als dat niet gebeurt dan is het de taak van de inspectie om daarop te handhaven.’"

Opvallend.
"Tegelijkertijd is de acceptatie van ernstige bijwerkingen nagenoeg nihil: we accepteren niet dat een gezond persoon als gevolg van een vaccin schade ondervindt of komt te overlijden. Vandaar bijvoorbeeld dat het eerste vaccin tegen het rotavirus, dat bij baby’s ernstige diarree kan veroorzaken, eind jaren negentig van de markt werd gehaald. Het veroorzaakte in één op de tienduizend gevallen bij baby’s een blokkade van de darm, met één dode op de miljoen gevaccineerden als gevolg.

Als dat vaccin niet was teruggetrokken van de Amerikaanse markt, had het vele duizenden ziektegevallen voorkomen en levens gered, betoogde de Amerikaanse kinderarts Paul Offit op het vakcongres in Washington D.C. Vele ontwikkelingslanden volgden namelijk het Amerikaanse voorbeeld, en volgens sommige schattingen overleden er destijds wereldwijd vijfhonderdduizend kinderen aan door het virus veroorzaakte uitdroging. Alleen al in de VS zou het aantal ziekenhuisopnames als het vaccin in gebruik was gebleven per miljoen kinderen geen zestienduizend maar honderd geweest zijn en het aantal doden geen tien maar één, zegt Offit. Het adagium ‘allereerst geen schade berokkenen’, onderdeel van de eed die artsen afleggen, staat volgens Offit een pragmatische oplossing in de weg."

Verder wil men de voorkomende of gemeldde bijwerkingen beter en langer volgen en onderzoeken. Het Lareb ziet daarin wel een taak voor zichzelf.

Schade vergoedingen is ook al sprake van geweest het afgelopen jaar. Hoewel ik daar zelf minder over te spreken ben. Beter is het om mensen te helpen zonder extra kosten zo goed mogelijk de gezondheid te herstellen of te verbeteren. Met uiteraard zonder gedoe een passende uitkering als daardoor de mogelijkheden tot fulltime arbeid onmogelijk zijn geworden.