Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Blijvende kiezen trekken?

Onze jongste heeft van jongs af aan al de nodige tandproblemen. Zodra ze door kwamen waren er enkel kiesjes met z.g. kaasmaloren (gedeeltelijk zonder glazuur) met alle gevolgen van dien. Ondertussen zijn we jaren verder en heeft ze alleen nog maar (gezonde)melkkiezen en blijvende tanden/kiezen. Van die blijvende is er tot nu toe 1 (voortand) die niet gezond is, waar ook een kaasmaloor op zit. Haar (blijvende) kiezen komen op een nogal rare manier door. In ieder geval niet op volgorde en ook nog 's op de gekste plekken (voor de oude tand, erachter, ergens hoog in tandvlees etc.) w.s. het gevolg van dat melkgebit. Dus de orthodontist is al een hele tijd druk met ons. er zijn al verschillende melkkiezen getrokken door de tandarts op aanwijzing van de ortho zodat de kiezen die doorkomen nog enigzins in de goede richting groeien.
Dochter is ondertussen 11 jaar. En op de overzichtsfoto's is duidelijk te zien, het hele volwassen gebit is klaar om 'door' te breken of is al door. Nu wil de ortho dat er 4 blijvende kiezen worden getrokken, waarvan de eerste nu door is.
Dit omdat de grote tanden die dochter heeft niet in d'r kleine 'bekkie' passen.
De ortho is ervan overtuigd dat dat kleine bekkie komt van alle problemen in het verleden. En ik denk van niet. Wij (ikke, broers, vader, oudste dochter) hebben allemaal grote tanden in een 'klein bekkie' ooit gehád. En daarbij zorgelijke gezichten van de tandartsen en de beloftes dat er zéker een beugel aan zou komen. Wij állemaal zijn er zonder beugel vanaf gekomen mét rechte tanden. Opeens gaat ons kleine bekkie dan groeien en blijken de tanden tóch te passen. Dat duurt even, eerst zien we er als een soort hazen uit....en dan opeens is 't toch prima passend. Bij mijn vader zijn ooit zelfs de tanden en kiezen 'afgezaagd' (voor de helft), dus die heeft z'n leven lang al halve tanden. Ikzelf had al een afspraak voor trekken van kiezen (de achterste) en erna een beugel, maar dat ging op 't laatste moment niet door...
Natuurlijk heb ik dit aan de ortho verteld. Maar hij haalt de foto erbij en wijst aan...en tjsa dan geloof ik 'm wel. Thuis ga ik weer twijfelen.
't is zo rigoreus! Een gezonde kies!
Een second opinion wordt een heel gedoe. Ortho is de enige hier in een verre omgeving (dus zowiezo vér weg)en jongste is óók al onder behandeling voor d'r ogen en begint vreselijk te balen van al die doktersbezoeken (er is áltijd wat mis met mij!), dus ook dat brengt me aan het twijfelen.
iemand advies?
groeten albana

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
69er

69er

14-03-2009 om 10:08

Dit wil je waarschijnlijkniet horen...

maar ik zou toch voor een second opinion gaan.Je moedergevoel geeft een alarmsignaal dit is wel zo belangrijk ! Als je ortho het beste wil zal hij ook open moeten staan voor de ideeën van een collega.
Ik geloof dat de technieken in de afgelopen jaren heel erg veranderd zijn. Bij mij zijn inderdaad ook een aantal dingen getrokken om het passend te krijgen en dat doen ze nu niet meer zo maar........
Het is in een uithoek.......(maar wel een mooie!)http://www.verhagen-waanders.nl/
(De site loopt nu voor geen meter ?)

Vic

Vic

14-03-2009 om 11:07

Second opinion

Ik zou ook voor een second opinion gaan. Ik heb begrepen dat vroeger veel sneller werd overgegaan tot het verwijderen van blijvende kiezen om ruimte te scheppen. Als je dan ouder bent (35+) en je huid slapper wordt, kun je een ingevallen bovenlip krijgen doordat daarachter niet voldoende 'vulling' zit. Tegenwoordig zijn er allerlei beugels om de kaak op te rekken en wordt langer gewacht tot de kaak is uitgegroeid.

Ervaring

telt toch zwaar. Als het in de hele familie al zo gaat, dan is er natuurlijk ook de kans dat het nu ook zo gaat.
Een second opinion zou niet gek zijn. Misschien zijn er nog gegevens van toen je zelf zou gaan beugelen (bij je tandarts?) zo ook die van je broers? en anderen?

Hoe noodzakelijk is het dat er nu wordt begonnen met trekken van tanden/kiezen? Misschien hoeft er nu nog niet mee begonnen worden?

Voor mij zou mijn eigen ervaring zwaar tellen. Hoe het bij mij ging, bij mijn familie, maar ja, ik ben ook maar een leek.

Kari1

Kari1

14-03-2009 om 13:18

Lastig

deze overweging. Toch idd dan maar ergens een second opinion vragen. Waarom is je ortho niet gevoelig voor jouw argument dat in jullie familie een klein bekkie alsnog een grote bek wordt? ( Daar zou ik dan wel nieuwsgierig naar zijn. Heeft hij aanwijzingen dat de kans daarop bij jouw kind niet zo groot is?
Hier kregen we van de ortho destijds de keus. Of een tijdlang een buitenboordbeugel om ruimte te creeëren, of de bovenste kleinste blijvende kiesjes beiderzijds te trekken om zo die ruimte te maken, en dan zou korte tijd slotjes voldoende zijn.
Mijn eerste reactie was ook: onee, nóóit gezonde kiezen trekken, doodzonde! Maar toen legde de ortho uit dat bij de hele boel naar achter schuiven met een buitenboord het heel best kon wezen dat dat op termijn dan een probleem met de verstandskiezen ging ontstaan (die op de foto duidelijk aangelegd aanwezig waren), dat daar dan de ruimte voor zou ontbreken. En dat die er dan ergens in de twenties uitgehaald zouden moeten worden. Was toevallig ook net gebeurd bij 2 kinderren van kennissen. En da's ook geen pretje, bovendien zijn dat veel grotere kiezen dan die twee kleintjes.
Toen toch maar besloten om die kleine kiezen op te offeren. Mooi bekkie met tanden nu.
Kari

neteret mut

neteret mut

14-03-2009 om 14:35

Bij jou

zou ik ieg een second opinion aanvragen. Bij mijzwlf is er eerst geprobeerd om het zo allemaal recht te trekken, gelukt, om na een jaar weer alles scheef te hebben staan. Er kwam toen een tweede serie beugels aan te pas om het opnieuw recht te krijgen. Daarbij zijn toen wel 2 kiezen opgeofferd. In de loop der jaren is het toch weer enigszins scheef gaan staan, voortanden staan zowel boven als onder net met de hoeken over elkaar. Verstandkiezen boven zijn wel getrokken, beneden niet ook al zijn die heel slecht omdat ze dan nu de boel weer uit verband zouden trekken.

angel3

angel3

14-03-2009 om 14:53

Zoveel mensen zoveel ervaringen

Mijn hoektanden kwamen heel hoog in mijn tandvlees door boven de melkhoektanden langs. Die melktanden zijn toen getrokken met de mededeling, dat wordt op termijn een beugel. Maar nee, alles is netjes vanzelf gezakt.
Dat er geen plek zou zijn voor verstandkiezen eventueel is ook een drogreden. Ik heb 2 verstandkiezen heel duidelijk op de foto in aanleg. Ik ben 37 maar ze komen echt niet door. Zitten daar gewoon te zitten en veranderen geen millimeter van plek......dus ik zou afwachten denk ik.

jacci

jacci

14-03-2009 om 15:05

Ik mis die 4

Ik mis die 4 eerste kiezen. Getrokken toen ze doorkwamen. Ik had grote tanden en kiezen en niet genoeg plek. Op de lege plek kwamen keurig de hoektanden. Geen problemen verder ermee. Jacci

Ook

bij mijn dochter kreeg ik het advies om kiezen te laten trekken. In dit geval om de (overigens minimale) overbeet te verminderen, met een blokbeugel was het niet gelukt omdat er te weinig ruimte zou zijn.

Gelukkig dacht mijn tandarts er heel anders over en weigerde eenvoudigweg de kiezen te trekken. Ik heb een second opinion aangevraagd bij een orthodontist, die me verzekerde dat het trekken van deze kiezen he-le-maal niet nodig was.

Hoewel het motto van veel orthodontisten is: Wij streven naar perfectie, nemen wij de overbeet van mijn dochter voor lief en wordt er geen kies verwijderd!

albana

albana

15-03-2009 om 09:41 Topicstarter

Aan allen

nou iets ingewikkelder dan een 'simpele overbeet'is de mond van dochter wel. Als je haar tanden ziet denk ik dat het alleen maar bewonderingswaardig is als een orthodontist dan nog naar 'perfectie' wil streven....Maar perfect zal het zowiezo al nooit worden, dat is wel zeker. Zo d'r leven lang doorlopen gaat ook echt niet werken, ze kan d'r tong b.v. tussen de tanden door naar buiten steken en geen 1 kies die nu op de ondergelegen past....
Het is dus wel enigzins complex die mond van haar.Met de tandarts heb ik allang overlegd. Maar die geeft aan dat de situatie van dochter veel te ingewikkeld is om er enigzins wat van te zeggen....hij is geen orthodontist tenslotte.
De orthodontist van dochter is ook niet zomaar een orthodontist. Door haar complexe tandproblemen zijn we bij hem terecht gekomen, na doorverwijzing van het team van een acedemisch ziekenhuis. (Daar hebben ze speciale teams z.g. chisisteams die dochter ook een keer bekeken/besproken hebben juist omdat ze zo'n ingewikkelde mond heeft...ze heeft géén chisis hoor, maar haar tandproblemen zijn vergelijkbaar.)Deze orthodontist is de orthodontist van dit team.
Dat is ook iets wat meespeelt. Kán ik wel een second-opinion aanvragen? Zijn er wel meer zulke gespecialiseerde orthodontisten?
Maar meer maak ik me zorgen om het effect dat deze second opinion op dochter zou hebben. Ze is vreselijk aan het 'klungelen' de laatste tijd (nadat het een tijdje redelijk 'rustig' was). Niet alleen met haar mond, maar ook met haar ogen. Die ogen is ook al zo'n gedoe. Ze schijnt het laatste half jaar qua zicht enorm achteruit te zijn gegaan....oorzaak onbekend. En dat moet uitgezocht worden. Dus bezoeken we oogarts, na oogarts en nu moeten we dan ook al daarvoor naar gespecialiseerde oogarts in academisch ziekenhuis.(1,5 uur rijden) Dochter baalt hier vreselijk van....ze wil 'gewoon' zijn en niet naar zulke rare verweg-dokters.Niemand in haar klas hoeft dat toch? Dus waarom zij wel? En waarom mag zij niet naar de gewone ortho zoals d'r zus? of naar het ziekenhuis hier ter plaatse? Maar altijd maar naar van die dokters ver weg en waar nog niemand van gehoord heeft?
Dat leggen we natuurlijk wel uit aan haar.En ze weet het ook wel en snapt ook wel waarom, maar blijft er vreselijk van balen. Als het aan haar ligt loopt ze gewoon door met d'r slechte zicht én gekke mond en zouden we nooit meer een dokter bezoeken. Dat gebeurd natuurlijk niet, maar maakt wel dat ik dus maar blijf twijfelen over die second opinion. Want dat betekent óók ver weg naar weer een 'rare dokter'. En dat terwijl even een kies trekken bij onze eigen tandarts voor haar doornormaal zou zijn.
Ik zal eens zoeken naar chisisteams hier in het land en heb me al voorgenomen morgen maar eens de verzekering te bellen voor overleg. Die hebben me al eerder goed geadviseerd met iets, misschien weten die dan ook meteen iemand voor een second opninion.
groeten albana

Kari1

Kari1

15-03-2009 om 14:01

Zoeken

Nou, dat klinkt echt ingewikkeld! Maar er zijn beslist meer orthodontisten gespecialeerd in deze problemen. Als je zoekt op schisis (en niet chisis) dan zul je ze wel vinden, vaak in kinderziekenhuizen. succes!
Kari

albana

albana

16-03-2009 om 13:29 Topicstarter

Gedaan

Heb de verzekering gebeld en overlegd. En hun wisten een andere orthodontist, op overbrugbare afstand. Deze orthodontist wil dochter wel bekijken. Over een paar weken hebben we een afspraak. Maar...ze willen dochter niet aannemen mochten ze tot andere bevindingen komen...dat hebben ze er al bij gezegd. Nou eerst er maar eens heen en dan zien we wel verder.(Daar schijnen orthodontisten+tandarsten afspraken over te hebben? Mag dat wel????)
Heb het dochter ook verteld, eerst was ze boos...maar het vooruitzicht voorlopig niet te hoeven trekken stond haar ook wel enigzins aan (hahaha), dus hebben we de andere orthodontist z'n site bekeken en het leken haar wel 'aardige tandartsen' dus oke, voor deze keer wilde dan wel mee....
voor zover bedankt!
groeten albana

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.