Home » Forum » De pil 0

De pil

17 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Pooh
De pil

Dochter (17) is sinds 2 weken aan de pil. Nu is het sowieso best een humeurige puberella, maar ik heb het idee dat het nu met de pil alleen maar erger wordt. De pil staat er natuurlijk om bekend dat het nogal wat met je humeur kan doen.

Ook lees ik veel over verminderd libido. Ze is nog niet sexueel actief, maar ik zou het vervelend voor haar vinden als ze daar, door de pil, ook geen zin in gaat krijgen.

Toch wel wat vraagtekens dus. Wat zijn jullie ervaringen?

rutiel
Ervaring hier

Hier werd het humeur van dochter (ook 17) er ook niet beter op toen ze met de pil begon. In overleg met de HA is ze overgestapt op een implantaat. Dat bevalt tot nog toe prima. Ze gebruikt het nu ongeveer drie maanden.

Over de invloed op haar libido kan ik je helaas weinig vertellen. Dit is niet echt een onderwerp dat ze met mij als moeder bespreekt...

Lou
Hier ook ervaring maar....

Dochter hier zou niet meer anders willen dan de pil, maar het was wel wennen in het begin. Ze werd er vooral erg somber van, toen stapte ze over op een lichtere pil en kreeg ze last van tussentijdse bloedingen. Daarna weer naar de eerste (of een derde? ik weet het niet meer) variant, en toen ging het goed. Ik vermoed dat ze geen libido-problemen heeft gehad overigens, hoewel dat met de eerste sombere variant wel ook aan de orde kan zijn geweest.

Maar je hebt niet zo veel aan onze ervaringen hoor. Ieder lichaam is anders. Wat je noemt zijn bekende bijwerkingen, dus ze kan dit het beste even met de huisarts bespreken.

Tineke van Gaal
Hoezo

Ook lees ik veel over verminderd libido. Ze is nog niet sexueel actief, maar ik zou het vervelend voor haar vinden als ze daar, door de pil, ook geen zin in gaat krijgen.

Hoezo maak jij je druk over het libido van je dochter?
Een verminderd libido komt niet zo vaak voor en is maar een van de mogelijke bijwerkingen.
Nog er van afgezien dat zij niet weet hoe het met of zonder pil is.

Dendy Pearson
Hier

Mijn dochter heeft m kort geslikt ivm menstruatiepijnen. Zij werd er somber, huillerig en opgeblazen van. Na het stoppen heeft het zeker een half jaar geduurd voordat ze weer normaal werd.

Nu gebruikt ze goede pijnstilling en wanneer ze aan echte sex gaat denken zal ze moeten gaan kijken naar een alternatief.

mirreke
Hier is dochter gestopt door de pil

Ze werd er depressief van en haar lichaam raakte helemaal ontregeld. Ook zij heeft meerdere pillen gehad om te proberen. Ze had uiteindelijk de lichtste pil.

Ze is er erg blij mee en voelt zich nu veel beter. Zij had wel degelijk het idee dat haar libido verminderde, nu ze kan vergelijken met hoe ze zich nu voelt.

Het lijkt me behoorlijk onprettig dat je als vrouw niet eens je eigen seksualiteit kunt ontdekken, omdat je seksuele gevoelens/beleving worden getemperd of gewijzigd door een pil.

Er wordt wel gezegd dat dit weinig voorkomt, maar toen dochter eens ging navragen in haar vriendinnenkring wees uit dat veel meiden last hadden van de pil.

Knurf
Mirreke

'Het lijkt me behoorlijk onprettig dat je als vrouw niet eens je eigen seksualiteit kunt ontdekken, omdat je seksuele gevoelens/beleving worden getemperd of gewijzigd door een pil.'

Het lijkt me vervelendet als je sexualiteit getemperd wordt door een tienermoederschap.

Phryne Fisher
Nou

Ik ben op mijn 15e aan de pil gegaan, en heb die geslikt tot mijn 30e. Direct na het stoppen leek het wel of de wereld opklaarde, en kreeg ik voor het eerst in mijn leven een libido. Ik heb dus 15 jaar niet geweten hoeveel invloed de pil had op mijn stemming, als puber heb je dat toch minder goed door. Ik raad het mijn kinderen dus niet aan, maar begrijp dat niet-hormonale anticonceptie voor hen minder prettig is. Een condoom is nogal onbetrouwbaar en een koperspiraaltje te heftig.

Pooh
Ze moeten iets inderdaad

Als alternatief alleen een condoom vind ik ook geen handig idee. Ze zouden er maar even niet aan denken of geen zin in hebben om er 1 om te doen. Ik heb haar ook zo'n staafje voorgesteld, of een Mirena, maar van beiden wil ze niks weten. Veel meer smaken krijg ik niet bedacht?

We houden het maar even goed in de gaten. Misschien nu nog te kort in gebruik om al een definitief oordeel te kunnen geven, maar alle negatieve verhalen beloven niet veel goeds.

Guppie
Smaken

Smaakje pessarium? Vergt wel even wat handigheid maar je hoeft hem niet, zoals een condoom, op moment suprême tevoorschijn halen.Wel altijd met zaaddodend middel en een bepaald aantal uren in laten blijven.
Koperspiraal is ook niet goed voor je gezondheid maar heeft minder nadelen dan hormonale anticonceptie.
Alle hormonale anticonceptie werkt ontregelend. Zo verhogen ze het cortisolniveau, zorgen ze voor verlies aan vitaminen en mineralen. Pil bevordert oestrogeendominantie. Humeur is eigenlijk nog een milde klacht, als je je bedenkt dat het je gezondheid op de langere termijn ondermijnt.
Kan wel zijn dat ze, omdat ze nog niet bezig is met seks, er niet teveel aan wil denken.

AnneJ
Geen probleem

Zelf ben ik op mijn 17e begonnen met de pil. Grotendeels ook doorgeslikt. Een tweede generatie pil. De eerste pil werd ik inderdaad ook direct nogal somber van, maar dat kon meteen veranderd in een andere pil en dat bleek prima.
Toen ik stopte had ik alleen het idee dat ik wat minder vocht vasthield, verder voelde ik geen verschil.
Na het stoppen had ik ook, zelfs op latere leeftijd, prima zwangerschappen.
Ik was me wel altijd bewust van het tromboserisico. Dat is me gelukkig niet overkomen.
Maar dat leek me een klein risico vergeleken met het risico op zwangerschap, zeker op een ongelegen moment.
Overigens was bij mij ook de eerste aanleiding dat ik altijd zwaar ongesteld was en dat was met de pil direct over.
Helaas had ik de pil niet eerder gehad van mijn huisarts of misschien mijn ouders, dus eenmaal de deur uit heb ik het zelf met de nieuwe huisarts geregeld.

Dochter heeft hier dezelfde tweede generatiepil. Al een aantal jaren geleden gestart vanwege zware ongesteldheid waarbij ze elke maand een groter ijzertekort kreeg waar niet tegenop te eten was.
Ze is ook heel nauwkeurig er mee gelukkig. Maar hier ook niet het idee dat het verder nou zo'n groot verschil maakt in wat voor beleving dan ook.

Flanagan
Voor- en nadelen

Hier voordeel dat de huid rustiger is geworden en regelmaat is bereikt. Nadeel is een kleine gewichtstoename. Daar kan iemand idd humeurig van worden.
Maar hier wegen de voordelen op tegen het nadeel.

Dymo
hier ook positief

Dochter (21) merkte bij haar eerste pil wel extra 'jankerigheid' in de stopweek. Nu, met een andere pil, is dat een stuk minder. Haar huid is rustiger en ze kan haar ongesteldheid plannen (ze was nogal onregelmatig). Wel inderdaad iets voller geworden, maar dat vindt haar vriend alleen maar heel erg mooi (die kijkt naar haar alsof ze net uit de hemel komt aanwandelen). Ze is zorgvuldig met innemen gelukkig.

Nans
vraag

Mijn dochter slikt de pil sinds een maand of 4, maar in de stopweek wordt ze bijna niet ongesteld. Maar 2 dagen en dan nog heel weinig. Ervoor was ze ook niet erg ongesteld, hoor, maar wel gewoon 4/5 dagen. Is dit wel normaal? Is de pil te sterk dan voor haar?

Ginny Twijfelvuur
Maar Flanagan

Wat zeg je nu toch weer???
Die humeurigheid heeft niks met gewichtstoename te maken.

Flanagan
Ervaringen

TS vroeg om ervaringen om zo uit te vinden waarom het humeur verergerde.
Ik gaf aan dat pilgebruik hier leidde tot gewichtstoename; iets waar menig puber en volwassene humeurig van wordt. Nu is het aan TS om na te gaan of dit bij haar dochter ook speelt. Als dat niet het geval is, kan ze dat afvinken.

MK
eigen ervaring

Mijn ervaring na 28 jaar pilgebruik (en nu een jaar gestopt). Geen verschil in libido, geen verschil in humeur en helaas ook geen verschil in gewicht.

Naast het feit dat het een anticonceptiemiddel is, is het ook gewoon heel handig om je menstruatie mee te reguleren. Die werd heel mild door de pil en dat is nu weer anders. Zo handig met vakanties om het zelf te kunnen reguleren. Geen geklooi met tampons bij het zwembad. Ik had er geen omkijken naar, terwijl vriendinnen zich na het zwemmen direct naar het toilet spoedden.

Leerachterstand wegwerken, hoe doe je dat?!

Lees hier of je kind een achterstand heeft en wat je kunt doen.