Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

madelief

madelief

05-09-2009 om 23:19

Diabetes vraag

Mijn vader van 81 ligt sinds een week in het ziekenhuis omdat er diabetes is geconstateerd. Het schijnt te komen door de Prednison en die slikt hij weer voor zijn longen. Kortom het gaat allemaal niet zo lekker! mijn vader is best een grote man die altijd veel eet. Zonder eten wordt hij ook echt chaggerijnig. Dit heeft hij al zijn hele leven. Als hij vroeger begon te mopperen en vitten dan riepen wij als kind al: eet eens wat! Nu hij op zijn leeftijd weinig meer kan geniet hij dan ook extra van eten en is het heel belangrijk voor hem.
Nu heeft hij dus een dieetlijst gekregen met hoeveelheden die in zijn holle kies passen. Wij zijn als de dood dat dit geen leven voor hem wordt en niet voor mijn moeder. Hij had nu al stiekem pinda's lopen eten.
Wie weet er iets af van diabetes en heeft er ervaring mee? In hoeverre kun je van een dieet afwijken? Hoeveel meer mag je dan op de lijst en zijn er dietistes die verschillend kijken ( is de een strenger dan de ander?) Kun je met bijvoorbeeld wat extra insuline meer eten of werkt dit niet zo?

Wie kan er wat uitleggen?

groetjes Madelief

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Lynna

Lynna

06-09-2009 om 08:12

Geen tips

Maar ik denk wel dat je op zoek moet naar een goede dietiste en dit verhaal aan haar voorleggen. Als een man van 81 zo geniet van eten, moet je hem dit plezier toch niet ontzeggen.

Ik hoop dat anderen hier je wel kunnen helpen.

Sterkte!

Jacoline29

Jacoline29

06-09-2009 om 08:17

Mijn moeder

Heeft diabetes vanaf haar 30e.
Ze is insuline afhankelijk.Ze mag best bami,nasi patat ofzo eten,maar dan moet er insuline bijgespoten worden,ook een gebakje of een lekkere koek als de waardes normaal zijn(bij mijn moeder tussen de 4 en de 10 mmol)moet er na 2 uur weer gemeten worden en als het te hoog is bijgespoten worden.Het kan wel,maar dan moet je na een bepaalde tijd weer meten.Hoeveel er bij gespoten moet worden is afhankelijk van wat er gegeten is en de waardes.Ik weet ze niet uit mijn hoofd helaas.Dat kan je na vragen bij de internist.
Het mooiste en beste zou zijn dat je vader zich zo goed mogelijk zich aan het dieet kan houden,het is erg moeilijk,maar diabetes en steeds hoge bloedsuikers,maken veel stuk in het lichaam.Ik zal je de details besparen.
Het beste is om met een gespecialiseerde arts het te bespreken en dat je vader regelmatig naar de diabetescarousel gaat(meerdere gespecialiseerde mensen,zoals internist,arts ed)Hun kunnen vaak je het beste instellen.
Bij diabetes gaat het er om om niet teveel koolhydraten naar binnen te krijgen,dan blijven de waardes goed.
Ik hoop dat ik je een beetje op weg heb geholpen(mijn vader weet er meer vanaf dan ik)
jacoline

bertje1

bertje1

06-09-2009 om 08:55

Andere dietiste

ga naar een dietiste die beter luistert naar wat je vader eet (en wil!!) dit klinkt vreselijk.

succes
(ook dietiste)

Tinus_p

Tinus_p

06-09-2009 om 11:46

Behandeldoel

madelief:
"Wie weet er iets af van diabetes en heeft er ervaring mee? In hoeverre kun je van een dieet afwijken? Hoeveel meer mag je dan op de lijst en zijn er dietistes die verschillend kijken ( is de een strenger dan de ander?) Kun je met bijvoorbeeld wat extra insuline meer eten of werkt dit niet zo?"
De vraag is dan vooral wat voor soort diabetes je vader heeft (type 1 of type 2), wat voor andere ziektes hij heeft (hij slikt blijkbaar prednison) en wat de behandeldoelen zijn. Het klinkt nl alsof je vader ook flink overgewicht heeft, en dan zijn die muizenhapjes bedoeld om hem af te laten vallen, iets dat door prednison toch al lastig genoeg is want dat vergroot je eetlust......

madelief

madelief

06-09-2009 om 15:11

Afvallen en zo

Nou als ik naar mijn vader kijk vind ik hem niet veel te dik. Tuurlijk heeft hij een klein buikje maar zeker geen fors overgewicht. De dieetlijst heeft hij zo gekregen in het ziekenuis, volgens mij is het niet een lijst aangepast aan hem. Mijn moeder kan pas maandag een afspraak maken voor een gesprek,eerder was er geen tijd. Ik geloof dat hij diabetes 2 heeft, maar erg veel zeggen doet het me niet. Zijn waardes waren veel te hoog: 40. Met twee keer spuiten varieert het nu tussen de 8 en 15. Nog niet stabiel dus.
Ik denk dat een dieet echt een ramp word, dan wordt hij net een klein kind wat geen snoepje mag.
Ik vind ok hoor, die man is 81 hoelang heeft hij nog? Ik ben bang niet zo lang meer, want hij slikt al die medicijnen niet voor niets. Blijkbaar wil het allemaal samen in zijn lijf niet zo lekker als op papier.
Alvast heel erg bedankt voor het meedenken. We laten ons niet afschepen!

groetjes madelief

Kari1

Kari1

06-09-2009 om 16:17

Kaas en worst

Pelle, ik ben geen diëtist maar het "no problem" bij het je maag dan maar gaan vullen met kaas en worst omdat daar geen koolhydraten inzitten lijkt me toch iets tekort door de bocht. Bij diabetes moet je niet alleen je koolhydraten verdelen maar ook als geheel zorgen voor een evenwichtige verdeling van voedingsstoffen. Een teveel aan vetten in verhouding met de rest is ook niet goed.
Kari

Dendy Pearson

Dendy Pearson

06-09-2009 om 19:25

Mijn man

heeft al een paar jaar diabetes. Hij eet gewoon alles en spuit bij waar nodig. Met hem gaat het goed.
Wat ik ervan heb begrepen ( ik bemoei me er niet teveel mee, vindt íe niet leuk) is dat als hij een zak chips wil leegkanen dat hij dat dan achter elkaar door moet doen. En dan moet spuiten of juist ervoor. Dat veschilt per maaltijd. Een hele avond doen met een zak chips gaat dus niet. En verder is mijn man ook aangeraden om geen suikervrij gebak ed te eten, want dat is te vet oid.
Mijn man heeft toen hij wist dat hij suiker heeft kontact opgenomen met een goede dietiste (niet van het zh, in de betuwe) en zij heeft hem goed hierin begeleid.
Aangezien je vader al behoorlijk op leeftijd is zou ik me eerlijk gezegd niet meer zo druk maken over schade aan organen op de lange duur. Want dat is wat hypo's of hypers doen vziw. Lijkt me prettig als je vader goed leert eten en spuiten te combineren. En ik vermoed dat ze zo'n begeleiding in het ziekenhuis niet zullen geven.

Dendy

Dendy Pearson

Dendy Pearson

06-09-2009 om 19:27

waardes tussen de 8 en 15 zijn nog heel behoorlijk volgens de internist van mijn man. Die schrok daar helemaal niet van.

Dendy

Kari1

Kari1

06-09-2009 om 22:24

Pelle

Aha, ik dacht dat no problem sloeg op het voorgeschreven hebben gekregen van holl-kies-hoeveelheden, dat je die no problem kon aanvullen met worst en kaas omdat daar geen koolhydraten inzitten. Dat is dus niet zo, een diabeticus moet ook op vet letten.
Verder moet er natuurlijk verder gesproken worden met die diëtist, het dieet moet wel passen bij de patiënt! "In hoeverre kun je van een dieet afwijken? Hoeveel meer mag je dan op de lijst en zijn er dietistes die verschillend kijken (is de een strenger dan de ander?)" Als dat de vragen zijn dan klopt dat duidelijk niet. Dat is vragen om gesjoemel en bijbehorende problemen.
Kari

Kari1

Kari1

07-09-2009 om 19:44

Pelle, andere vraag

"Maar, vind jij echt dat deze man nog op vet moet letten dan?"
Vind jij dat hij nog op koolhydraten moet letten dan? Of het hele diabetesverhaal maar laten voor wat het is en eten waar hij trek in heeft op het moment dat hij er trek in heeft?
Het een gaat niet zonder het ander. Als je de geconstateerde diabetes een beetje wilt behandelen (en dat wil niet meteen zeggen superstrak reguleren) dan is daarvoor nodig dat er gelet wordt op én koolhydraatverdeling én vetverdeling én medicatie, in samenhang. Diabetes gaat niet uitsluitend over koolhydraten.
Kari

Lynna

Lynna

07-09-2009 om 20:09

Ik vind...

dat je moet oppassen met dieetadviezen, tenzij je dietiste of arts bent, of zelf diabetespatient. En zelfs dan nog....

Kari1

Kari1

08-09-2009 om 11:52

O.k. pelle

Mijn "kennis" komt vooral via mijn schoonzusje met diabetes. Ik weet van haar dat ze, om haar suikers goed te regelen, net zo veel dagelijks op een goede koolhydraatverdeling moet letten als op een goede vetverdeling. Doet ze dat niet, dan kan ze de suikers niet goed in de hand houden. Zeker korte termijn effecten dus.
Maar als jij zegt dat dat uitzonderlijk is en dat diabeten qua suikerregulatie i.h.a. gewoon het vet kunnen eten waar ze zin in hebben, en zolang ze de koolhydraten maar verdelen de suikers stabiel blijven, dan neem ik dat direct aan. Weer wat geleerd.
Kari

Tinus_p

Tinus_p

08-09-2009 om 18:01

Madelief

Ik ben zo brutaal ff terug te gaan naar wat madelief schreef.

Madelief:
"Nou als ik naar mijn vader kijk vind ik hem niet veel te dik. Tuurlijk heeft hij een klein buikje maar zeker geen fors overgewicht."
Vindt de internist dat ook? Als de vader type 2 diabetes heeft, is afvallen meestal wel zinvol.

Madelief:
"Ik denk dat een dieet echt een ramp word, dan wordt hij net een klein kind wat geen snoepje mag."
Dat gevoel kan ook komen door de prednison; die geeft je (nogmaals) meer eetlust.

Madelief:
"Ik vind ok hoor, die man is 81 hoelang heeft hij nog? Ik ben bang niet zo lang meer, want hij slikt al die medicijnen niet voor niets."
Het is iig goed om dat onder ogen te zien, en vooral om je af te vragen: Hoeveel moeite wil je vader zelf nog doen. Ik geloof zelf ook niet, dat je koste wat kost moet proberen om 'zo lang mogelijk' te leven. Als je vader er voor kiest om weinig moeite te doen en lekker te eten, zou ik dat accepteren -als hij dat maar bewust doet.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.