Home » Forum » Doorlekken bij opstaan

doorlekken bij opstaan

WINNEN! 

We geven 3x het boek Eerste Hulp Bij Kinderen weg: zo doe je mee!

21 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Noa
doorlekken bij opstaan

Altijd als ik 's ochtends opsta tijdens mijn menstruatie, stroomt het bloed er zeg maar echt uit. Het is zo veel dat een normale tampon, als ik die vlak voor het opstaan inbreng, en nachtmaandverband het niet tegenhouden. Herkent iemand dit en weet iemand wat je hier aan kan doen?

Jackie
vlak voor het opstaan?

Bedoel je dat je de tampon vlak voor het slapen inbrengt? Zo niet wat bedoel je met vlak voor het opstaan, doe je in bed nog liggend een tampon in?

En heb je wel eens super plus tampons gebruikt? Dat zou echt moeten schelen met normale tampons hoor.

Mijntje
huisarts

Als je meer bloed verliest dan anders is het misschien goed om de huisarts hiernaar te laten kijken..

Tine Winkel
zo extreem

als jij het beschrijft had ik het niet. Maar ik merkte idd ook altijd dat de zwaartekracht een grote invloed had. Hele nacht gelegen, dan bleef het bloed 'binnen', maar zodra je overeind komt, komt er een golfje bloed. Voor mij volstond een sprintje naar de WC.

Hoe oud ben je? Ik kreeg hier pas last van, in wat later de overgang bleek te zijn.

Noa
Bedankt voor de reacties!

Ik doe echt vlak voordat ik opsta een tampon in, dus nog liggend in bed, omdat ik 's nachts geen tampon in durf en het zo in ieder geval ietsje wordt tegengehouden. Een grotere tampon zou ik inderdaad kunnen proberen! Ik ben nu 16, dus ik denk niet dat het de overgang is:-).

Triva
wat?

's Nachts geen tampon? Toch niet nog steeds van die tamponziekte he? Kom op.... dat mag gewoon hoor. Inderdaad een groter formaat en dan moet je met maandverband toch echt wel bij de wc kunnen komen of is dat 100 meter lopen? En is dat elke dag van de menstruatie?

wil40
Kraamverband.

Ik ging naar bed met kraamverband op die leeftijd, 2 slips en een groot badlaken. Een tampon op bed inbrengen na een nacht slapen zou mij niets lijken, ik zou er dan helemaal een zooitje van hebben gemaakt in bed:-) Maar goed, als dat werkt bij jou, so be it. Dat er 's morgens extra veel bloed komt lijkt mij verder niets ernstigs, eigenlijk heel logisch.

Pennestreek
Noa

Het kan echt geen kwaad, 's nachts een tampon. Ik zou als ik jou was toch eens proberen of het werkt als je een super-maatje gebruikt voor de nacht. Mijn dochter van ook 16 doet dat ook, en ikzelf vind een tampon voor de nacht ook fijner dan maandverband.

Wat ik denk dat er nu gebeurt, is dat je net als Tine Winkel schrijft, door het liggen een 'plasje' binnen hebt. Als je een tampon vers hebt ingebracht, is die nog niet uitgezet, en sluit dus niet goed af. Dus een andere optie zou misschien zijn dat je wat langer blijft liggen na het inbrengen.

Het klinkt alsof je toch wel flink wat bloed verliest, heb je daar verder geen last van? Geen last van duizeligheid en vermoeidheid (door bloedarmoede)? Als dat wel het geval is, ga eens langs de huisarts. Er zijn wel methodes om dat bloedverlies een beetje te beperken. Dat zijn wel hormonen, de (prik)pil bijvoorbeeld, maar zoveel bloed verliezen elke maand is ook niet fijn.

Noa
Bedankt!

Voor de wc moet ik de trap af en dat redt ik niet. Meestal is het 1 of 2 keer per menstruatie dat dit gebeurt. Ik ben hierna wel vaak en beetje duizelig en heel wit, kan dit door bloedarmoede komen? Ik zal in ieder geval grotere (nacht) tampons proberen! Heel erg bedankt voor de reacties.

Pennestreek
Trouwens

Heb je het hier niet over met je moeder en/of vriendinnen? Ik vind het prima dat je het hier vraagt hoor, ik snap ook wel anoniem zo'n vraag stellen heel prettig kan zijn. Maar mijn dochter vraagt dat soort dingen gewoon aan mij. En dan zoeken we samen naar een oplossing.

Dat je duizelig en wit bent kan heel goed komen door flink bloedverlies. Is wel iets om rekening mee te houden, te snel overeind komen of flinke warmte kan dan zorgen voor flauwvallen.

wil40
Duizelig en wit.

Het is maar net hoe veel dagen per maand je heftig bloed verliest en hoe bijvoorbeeld je eetpatroon is en of je verder gezond bent.
Ik verloor dus ook veel bloed maar na een gezond ontbijt was ik weer stevig op de benen. Ook duurde dit heftige bloedverlies maar 2 of 3 dagen en daarna werd het redelijk normaal. Als jij je duizelig en vermoeid voelt zou je zeker via je huisarts je bloed kunnen laten testen. Het is natuurlijk niet de bedoeling om van je menstruatie, misschien onnodig, veel last te hebben.

Mijntje
ja

Je kan bv ook een ijzertekort kunnen hebben. Ik zou het wel even aankaarten bij je huisarts.

@Emma
huisarts

Ik zou naar de huisarts gaan. Zoveel bloedverlies en dan duizelig lijkt me niet goed en misschien ook niet nodig.

Noa
Toch maar naar de huisarts dan

Ik zal dan maar een afspraak maken bij de huisarts om het na te laten kijken. Bedankt voor jullie reacties!

Phryne Fisher
Op zich niet gek

Normaal gesproken kan ik prima toe met een normal of mini tampon, maar op sommige dagen moet ik dan ‘s morgens wel heel hard een sprintje trekken naar de wc. Als ik lig is er niets aan de hand, ik lek nooit door. Ik vermoed dus dat er ergens inwendig wel een opvangbakje zit en het er heel hard uit loopt als je dan weer opstaat.

Guppie
Ouwe sok

Om het tegen te houden een oude sok of iets anders op je maandverband leggen.
Zware bloeding - als dat het geval is -, kan te maken hebben met tekorten aan voedingsstoffen maar ook met bijnieruitputting en oestrogeendominantie.
Bij veel bloedverlies kan je een tekort aan ijzer krijgen. Misschien dat je extra ijzer nodig hebt maar denk ook aan factoren die de opname van ijzer bevorderen dan wel belemmeren. Voor de opname van ijzer zijn ook stoffen als magnesium, vitamine B en C, lysine en molybdeen belangrijk. Fytinezuur, cafeïne en calcium verminderen de opname van ijzer. Beter dus geen zuivel bij de warme maaltijd.

Flavia
Guppie

Ben je arts?
Nee.
Onderbouw je medische adviezen dan met onderbouwde bronnen.
Maar dat zal wel niet gebeuren zoals gebruikelijk.

Jackie
Uhh

Ik snap even die oude sok niet?

Guppie
B12-tekort

Zware menstruatie kan soms te maken hebben met B12-tekort.
Artsen weten vaak meer over symptomen dan over je algehele gezondheid. Veel dames hebben te maken met oestrogeendominantie, door voedingsgewoontes, xeno-oestrogenen en tekorten aan voedingsstoffen. Je hormoonhuishouding onderdrukken met anticonceptie is misschien wetenschappelijker maar niet zo gezond voor je lichaam.
Sok leg je op je maandverband, wat je schaamlippen meer raakt, waardoor bloed niet alle kanten opgaat.
https://stichtingb12tekort.nl/vitamine-b12/zou-ik-een-b12-tekort-kunnen-...

Mijntje
verstandig

Een oude sok lijkt me niet echt hygienisch. Ja je kan ook een krantenprop in je vagina stoppen tegen het lekken. Deze kwaal kan meerdere oorzaken hebben.

Maar gelukkig is Noa zo verstandig om naar de huisarts te gaan. Die kan kijken of ze ergens een tekort aan heeft en haar adviseren.

Jasmijn
tampon

Ik denk dat het is wat al eerder geschreven is. Je doet die tampon in, liggend, en staat vervolgens op om naar de wc te gaan. Die tampon kan al het bloed gewoon niet aan als je opstaat, er komt dan teveel tegelijk naar beneden door de zwaartekracht. (en die tampon is gewoon niet zo snel volledig uitgezet)
En als ik zo zou opstaan als jij vermoedelijk nu doet, dus heel snel, want je wil zo snel mogelijk bij de wc zijn, ja, dan zou ik ook duizelig zijn. Normaal sta je toch echt iets langzamer op, zit een paar seconden op de rand van je bed en gaat dan lopen.

Ik stond net op uit hurkzit, had onkruid uit de tegels getrokken, dan sta ik ook even een paar tellen te duizelen, volgens mij heel normaal iets.

Dus ik zou eerst maar eens proberen om te gaan slapen met een tampon in en een maandverband voor de zekerheid erbij en dan eens kijken hoe het in de ochtend is. Doe dit al jaren zo (zonder het maandverband) en gaat 99% van de keren prima, heel, heel soms niet, dan was het toch ineens te veel.

Dit moet je weten over mondkapjes!

Belangrijke informatie over mondkapjes: Lees het hier.