Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Sofie-Anne

Sofie-Anne

29-01-2020 om 09:01

Ervaring baarmoederverwijdering?

Goedemorgen, binnenkort wordt mijn baarmoeder verwijderd.
Ik zou heel graag ervaringen willen horen. Hij moet eruit ivm blaasverzakking. De eierstokken blijven zitten. Ze doen dus ook soort reconstructie, met lichaamseigen weefsel. Ik ben alleenstaand moeder, kinderen zijn 10-11. Hopelijk ben ik niet te lang uit de running...


in 2012 laten doen

bij mij vanwege zeer zware menstruaties. Donderdagochtend geholpen en op maandag mocht ik al weer ziekenhuis uit. Is gebeurd in Tilburg, Elisabeth ziekenhuis in 2012. Mocht 6 weken niet te zwaar tillen, waar ik echt goed op heb gelet.
Daarna heb ik alleen maar gewenst dat ik dit zeker 5 jaar eerder had moeten laten doen. Suc6 !

Bij mij ook

Vanwege een vleesboom ter grootte van een voetbal, die men eerst door medicatie al had laten slinken. Idee was om alleen vleesboom te verwijderen via kijkoperatie. Maar door drie keizersnedes waren er veel verklevingen en ontstond er een grote bloeding. Toen moest de hele boel open en eruit.
Ik heb echt lang moeten herstellen maar dat kwam vooral ook door het verloop van de operatie. 4 uur op de tafel, heel veel bloedverlies, paar uur op de renoveren omdat ik onderkoeld was en bloeddruk erg laag... Al met al een behoorlijke aanslag op je gestel zoiets.... het heeft ook echt wel 8 tot 10 weken geduurd voor ik weer een beetje de oude was. De eerste weken kon ik vrijwel niks. Er bleek ook nog een bloeding tussen huidlagen instaan te zijn en daar heb ik ook lang heel veel pijn van gehad.
Mijn man heeft destijds 6 weken zorgverlof opgenomen om voor mij en de kinderen (die waren toen 2, 3, 6 en 9) te zorgen.

Ik denk dat als de operatie normaal verloopt je een stuk sneller zult herstellen. Maar blijft een punt dat je echt 6 weken niet moet tillen en bukken enzo. Gelukkig zijn je kinderen al wat ouder en dus in te schakelen voor een. Maar je zult toch wel wat hulp nodig hebben in het begin. Heb je wat mensen om je heen die je daarvoor kunt vragen?

Wies

Wies

02-02-2020 om 09:01

2019

Mijn baarmoeder en eileiders zijn in 2019 laparascopisch verwijderd. Ik werd vroeg in de ochtend geopereerd en mocht laat in de avond weer naar huis. Eigenlijk stond er 2 nachten opname voor, maar ik had een chirurg die me liet kiezen of blijven of wanneer ik iemand in huis had die 24 uur per dag aanwezig zou zijn, mocht ik zelfde dag naar huis. Keuze was voor mij snel gemaakt .
Eerlijkheid gebied me wel te zeggen dat zonder de aanwezigheid van mijn man ik ook niet naar huis had gekund. De eerste dagen kon ik weinig, had hulp nodig bij het veilig naar de wc lopen en bij het douchen en bij trap op en af was het ook wel zo veilig dat er iemand mee liep. Na drie dagen ben ik begonnen met wandelingetjes buiten onder begeleiding. Viel in het begin smerig tegen (300 meter was een enorme uitdaging) maar na 2 weken liep ik weer elke dag in mijn eentje 5 km. Mijn man had 2 weken zorgverlof opgenomen, dat was gezellig maar niet echt noodzakelijk. Na een paar dagen kon ik wel zelf zorgen voor mijn natje en droogje. Je krijgt leefregels mee van het ziekenhuis. Elke week mag je een beetje meer. Na 6 weken mocht ik alles weer. Dat betekent niet dat alles weer kan maar wel dat het mag. 10 weken na de operatie werkte ik weer fulltime time. Jij geeft aan dat je alleenstaande moeder bent. Kunnen de kinderen de eerste week na je operatie naar hun vader of andere familie? Jij zal nog niet de warme maaltijd kunnen bereiden of voor het huishouden zorgen. Je zal ook behoefte hebben aan rust. Zorg er ook voor dat er iemand is die je kan helpen met het huishouden de eerste maand. Daarna kan je in principe alles wel weer zelf. Mits geen complicaties enzo. Ik wil je vast sterkte wensen. Een tip in zijn algemeenheid, zorg dat je conditie op orde is. Hoe sterker je een operatie in gaat hoe sneller je hersteld.

Sofie-Anne

Sofie-Anne

09-02-2020 om 16:37

Reaktie

Dankjewel voor de reakties. Ben maandag geopereerd en donderdag thuisgekomen. Helaas kon ik niet plassen. Echt een grote tegenvaller. Zit nu thuis met tijdelijke katheter. Donderdag gaat hij er weer uit en gaan we kijken of ik het zelf kan doen. Ff duimen. Ik moet er niet aan denken dat dit blijvend is. Paniek sloeg al toe als werkende moeder... ik kan maar een paar minuten op mijn benen staan dus kan eigenlijk niet veel. Vrijdag zijn Kinderenweer thuis gekomen. Vriendin heeft Vrijdag een maaltijd gemaakt. Gisteren heeft oudste dochter erwtensoep opgewarmd en heb ik baopao op. Erwtensoep leek me niet zo‚Äô n goed idee voor mijn darmen ūü§£. Vandaag heeft mijn broer gekookt en hebben we gewoon smiddags warm gegeten. Straks brood ūüėČ. Ik heb nu Nog 4x 1000 mg paracetamol per dag. Morgen heb ik 4 uur thuishulp , dat kost 8,- per uur ( ik woon in belgie). Die investering vind ik het wel waardūü§£. Ik ben best een bikkel maar wat niet gaat dat gaat niet. Maar positief blijven maar he.

Ik ben rugpatient met uitstralingspijn maart mijn benen.  Afgelopen half jaar iedere dag wel bloedveerlies en nu ook 3 wk geleden met grote stolsels ook vandaag weer meebegonnen. Vrijdag naar gynacoloog geweest. In het kort moet ik nu gaan kiezen wat ik wil. Mijn voorkeur gaat ook uit naar alles te verwijderen daar ik er dan helemaal van af ben. Echter schrik ik wel van hoe beroerd je daarna bent. Mijn conditie is naar mijn mening niet goed.  Ben aan de ene kant doos wel bang hoe ik eruit ga komen.  Zijn er ook vrouwen met soortgelijke klachten die het hebben ondergaan?

Bedankt alvast Yvonne

Halo Yvon71,

ik heb hetzelfde als jou.ik moet ook beslissen.maar denk wel dat ik het ga doen.

grtj

Op16/06/21 heb ik mijn baarmoeder laten verwijderen.  Ik hou hiervan een dagboek bij om vrouwen te informeren.  Ik had het volledig onderschat moet ik zeggen.  Je kan gerust mijn dagboek nalezen op deze link. https://evendelen.be/index.php/2021/06/18/mijn-hysterectomie-verwijdering-baarmoeder-operatie-en-herstel/

Contacteer me gerust als je vragen hebt.

Mijn baarmoeder en 1 eierstok zijn in 2007 verwijderd. Ik lag 5 dagen in het ziekenhuis en ik herstelde heel snel van de operatie. Het enige wat ik er nu af en toe nog van merk, zijn de verklevingen van littekenweefsel in mijn onderbuik. Geen grote klachten, maar soms ongemakkelijk. 

De operatie was noodzakelijk want ik had baarmoederhalskanker.

@Fély, heb je het dan over inwendige littekens?  Of deze zichtbaar op je buik.  Bij mij hebben ze 3 gaten gemaakt.  Deze zijn nu aan het herstellen dus de pijn is minder.  Maar ik blijf pijn hebben in mijn buik en mijn rug op dezelfde plaats.  Men zegt me dat het nog steeds de darmen zijn.  

Yvon71 schreef op 24-04-2021 om 11:53:

Ik ben rugpatient met uitstralingspijn maart mijn benen. Afgelopen half jaar iedere dag wel bloedveerlies en nu ook 3 wk geleden met grote stolsels ook vandaag weer meebegonnen. Vrijdag naar gynacoloog geweest. In het kort moet ik nu gaan kiezen wat ik wil. Mijn voorkeur gaat ook uit naar alles te verwijderen daar ik er dan helemaal van af ben. Echter schrik ik wel van hoe beroerd je daarna bent. Mijn conditie is naar mijn mening niet goed. Ben aan de ene kant doos wel bang hoe ik eruit ga komen. Zijn er ook vrouwen met soortgelijke klachten die het hebben ondergaan?

Bedankt alvast Yvonne

Ik ben nu herstellende en heb best last van mijn onderrug.  Door de pijn loop je ook regelmatig gebukt.  De pijn is volgens experts de darmen die overal wat tegen duwen om terug hun plaats te vinden.  De pijn die ik overal had op dag 3, nadat ik plots geen infuus meer had met pijnstillers was erg. Maar ik was zo hoopvol toen ik verbetering voelde de volgende dagen.  Je merkt dat alles wel goed komt.  Oké het was en is nog steeds wat pijnlijk.  Maar ik ben blij dat ik dat voor gezondheidsredenen heb laten doen.  Want deze pijn gaat weer over.

Bij mij zijn vanwege een groot myoom, mijn baarmoeder, baarmoedermond en eileiders laparoscopisch verwijderd. Op 26 april in de middag ben ik geopereerd en op 27 april in de middag mocht ik weer naar huis. Plassen is na de operatie erg vreemd omdat het gevoel tijdelijk weg is. Ik voelde niet wanneer mijn blaas vol zat en voelde ook niets van het plassen zelf. Gewoon van tijd tot tijd naar het toilet en doen wat je altijd doet tijdens het plassen. Dan komt het vanzelf goed. Het herstel is me enorm meegevallen. Ik vond het vooral erg moeilijk om rustig aan te doen. De herstel periode en rust is echt heel erg belangrijk. Na 5 weken was de vaginatop nog niet gesloten. Na 8 weken was ik volledig hersteld. Ook de seks is weer helemaal top! Had ik dit maar veel eerder laten doen.

keuze wel of niet baarmoeder verwijderen

Hallo , aangezien er weinig forums op internet te vinden is erover .wend ik mij tot deze forum

Eve voorstellen ,
Ik ben Lenie 60 jaar nu 
Sinds 2015 elk jaar verwijdering van poliepen in baarmoeder .
Nu heb de arts voorgesteld om alles te verwijderen 
Vind het wel een lastige keuze

Hij zei ook dat er ,15% Kans is op baarmoeder kanker 

Wat zouden jullie mij aanraden 

Bij voorbaat dank

Hallo Leen, mijn tip is: neem contact op met die arts en vraag of hij voor jou wil beslissen. Hij weet wat de beste keuze is. Aan beide keuzes zitten voordelen en nadelen. 
Ik vermoed dat hij aanraadt om het wel te doen. Maar vraag het!

Leen schreef op 06-11-2021 om 20:04:

keuze wel of niet baarmoeder verwijderen

Hallo , aangezien er weinig forums op internet te vinden is erover .wend ik mij tot deze forum

Eve voorstellen ,
Ik ben Lenie 60 jaar nu
Sinds 2015 elk jaar verwijdering van poliepen in baarmoeder .
Nu heb de arts voorgesteld om alles te verwijderen
Vind het wel een lastige keuze

Hij zei ook dat er ,15% Kans is op baarmoeder kanker

Wat zouden jullie mij aanraden

Bij voorbaat dank

Vraag 't inderdaad aan de specialist. In 2011 heb ik dit traject ook gedaan en gynaecoloog raadde me aan om baarmoederverwijdering te doen. Begin 2012 laten doen, en ik was met 5 dagen weer uit ziekenhuis. Nog tijd rustig aan doen, niet te zwaar tillen en ik ben nog steeds van mening dat ik dit 10 jaar eerder had moeten doen!

Ik hoefde nooit meer uitstrijkjes te laten doen. 

Hallo
Ik ben een vrouw van 47 en heb sinds een paar jaar last van zeer lange menstruaties. De pil is geen optie omwille van tromboserisico, Implanon maakte het alleen maar erger, Mirena heeft een tijdje goed gewerkt maar ook dat verhaal stopte en nu zit ik een jaar aan de minipil. Deze laatste lost haar verwachtingen ook niet in. Ik had het moeten zien aankomen bij mijn laatste afspraak bij de gynaecologe, maar had niet verwacht dat ze op tafel legde dat een baarmoederverwijdering voor mij wel eens de oplossing zou zijn. Ik was een beetje overweldigd door het idee, en dat kwam niet door haar, ze heeft het heel goed aangebracht, en heb niet genoeg/de juiste vragen gesteld.
Eens uit de consultatiekamer kwamen de vragen wel en ik ga er ook nog mee naar de huisdokter, maar wil graag eens polsen naar ervaringen van vrouwen die het hebben laten doen.
Wat ze voorstelt is om laporoscopisch de baarmoeder te verwijderen en de eileiders, zodat het risico op eierstokkanker kleiner wordt. Waar ze echter niet over gesproken heeft is de eventuele mogelijkheid om de baarmoederhals te bewaren. Mijn uitstrijkjes zijn altijd in orde geweest en ergens wil ik zoveel mogelijk 'intact' blijven. Dit idee spreekt me dus wel aan, ik vertrouw mijn gyneacologe, maar het zou fijn zijn om wat van gedachten uit te wisselen. Dank jullie wel!

Even een update 

Ik ben woensdag aan de beurten voor de complete verwijdering van baar moeder eierstokken en baarmoedermond

Doodeng maar ja zo gaat het ook niet langer 
Blij als ik het gehad heb 

Groetjes lenie

Leen schreef op 18-02-2022 om 20:58:

Even een update

Ik ben woensdag aan de beurten voor de complete verwijdering van baar moeder eierstokken en baarmoedermond

Doodeng maar ja zo gaat het ook niet langer
Blij als ik het gehad heb

Groetjes lenie

Och lieverd, ik wens je veel sterkte, en écht probeer te ontspannen en als je eenmaal die kippenren kwijt bent dan zul je zó blij zijn!

hai ,nou ik ben woensdag geopereerd 
Al met al reuze meegevallen 

Ben de dag erop alweer thuis gekomen
Bijna geen pijn 
Moeite om rustig aan te doen 
Stiekem al een vaatje gedaan en Senseo ontkalk
Plassen gaat goed alleen ontlasting nog niet 

Ze vonden in het het ziekenhuis bizar hoe vlug ik de zelfde dag van de operatie al op de been was en catheter was verwijderde 

Duz tot zover mijn updatje 

Fijn weekend 
Groetjes lenie

Wat fijn dat 't achter de rug is en al met al meegevallen! Maar echt, neem je rust, ga geen dingen doen waarvan artsen hebben gezegd dat je dat nog even niet moet doen. Daar heb je straks gewoon een beter genezen wond! 

Hallo,
ik ben 53,en heb 2x per maand flink de menstuatie.
ben al aan de pil geweest,de prikpil,heb de novasure behandeling al laten doen,heeft even geholpen,maar het is nu veel heviger met migraine en veel buikpijn.En dan weer een maand niks.Dan weer 2 x per maand.
nu is er voorgesteld om een baarmoederverwijdering incl de eileiders.
Sta nu op de wachtlijst,dus ben benieuwd hoe en wat.
Zou 1 nacht moeten verblijven in het ziekenhuis.
Ben best zenuwachtig.

@Jootje69: snap ik dat je zenuwachtig bent. Zijn de meeste mensen vóór een operatie. Maar geloof me, de dag erna én de jaren erna zul je denken 'had ik het maar eerder gedaan', had je al die andere niet-oplossingen gescheeld. Sterkte!

ik ben een alleenstaande moeder van 37 met 2 kinderen (9 en 7) 25 maart zal mijn baarmoeder verwijderd worden ivm zeer hevige menstruaties. De kinderen kunnen iig 2 weken terecht bij hun vader en ik ga na de operatie naar mijn ouders. (Mijn moeder heeft as woensdag de zelfde operatie).
Ik kijk niet op tegen de operatie. Wel de periode daarna. Maar ik laat het wel over me heen komen.

Michelle85 schreef op 06-03-2022 om 22:59:

ik ben een alleenstaande moeder van 37 met 2 kinderen (9 en 7) 25 maart zal mijn baarmoeder verwijderd worden ivm zeer hevige menstruaties. De kinderen kunnen iig 2 weken terecht bij hun vader en ik ga na de operatie naar mijn ouders. (Mijn moeder heeft as woensdag de zelfde operatie).
Ik kijk niet op tegen de operatie. Wel de periode daarna. Maar ik laat het wel over me heen komen.

wil je laten weten hoe de operatie is verlopen.

de wachtlijst is nog 4-5 maanden voor mij.

veel succes,en sterkte!

Michelle85 schreef op 06-03-2022 om 22:59:

ik ben een alleenstaande moeder van 37 met 2 kinderen (9 en 7) 25 maart zal mijn baarmoeder verwijderd worden ivm zeer hevige menstruaties. De kinderen kunnen iig 2 weken terecht bij hun vader en ik ga na de operatie naar mijn ouders. (Mijn moeder heeft as woensdag de zelfde operatie).
Ik kijk niet op tegen de operatie. Wel de periode daarna. Maar ik laat het wel over me heen komen.

Hoe was de operatie verlopen??

Jootje69 schreef op 07-03-2022 om 22:52:

[..]

wil je laten weten hoe de operatie is verlopen.

de wachtlijst is nog 4-5 maanden voor mij.

veel succes,en sterkte!

Ik heb ook lang moeten wachten. Was van september al sprake van, maar uiteindelijk 16 maart geoppereerd. Baarmoeder en eileiders verwijderd, versteviging van buikwand, en dit alles laprascopisch. Dus enkel gaatje in navel, en 2 in de liesstreek. 1 nachtje gebleven, en mocht toen al naar huis. Ik merkte direct verschil van de druk die weg was op mijn rug.  De eerste nachten vooral last gehad om te ademen. Overblijvend gas duwde op mijn ribben. Kersepitkussen hielp daar wel aardig bij.  Ik dacht dat alles goed ging, was ook goed mobiel, maar blijkt na controle gisteren dat ik met een zware infectie zit in de buikholte. Door vaginale verwijdering hadden ze mij antibiotica moeten voorschrijven,en dit was niet gebeurd.  Dus nu 1 maand zware medicatie nemen. En rustig houden... Terwijl ik dacht dat ik nu al wat meer ging mogen doen. Maar goed, ik heb geen pijn, enkel drukkend gevoel, en dat neem ik er maar even bij

oh dat is minder, maar je hebt het achter de rug. 
Ik heb geluk, ze hebben bloed geprikt en ik zit in de overgang, stond op de wachtlijst,voor baarmoederverwijdering en eileiders weghalen, maar heb nu 3 maanden geen menstruatie meer, dus voor mij geen operatie...

uiteindelijk ben ik pas afgelopen maandag geholpen. Eerdere afspraak is afgezegd omdat ze te weinig bedden hadden. Het is mij heel erg meegevallen. Direct na de operatie was ik heel misselijk van de narcose en had ik veel pijn. De volgende dag ging het al een heel stuk beter en mocht ik al naar huis.
Bij mij is de baarmoeder en baarmoederhals vaginaal verwijderd, heb dus ook geen uitwendige wondjes. Nadat de katheter er uit was gehaald kon ik al snel weer naar de wc en ik kon ook zelf douchen. 
Nu zit ik bij m'n ouders en ik voel me goed, weinig pijn. Maar ik merk dat ik te snel wil dus moet me zelf wel afremmen.

goeiemiddag
Ik ben vorige week vrijdag geopereerd ze hebben mijn baarmoeder ook weggenomen omdat ik zoveel last had van mijn menstruatie en ook niet regelmatig.
Ben zaterdag middag naar huis gemogen is goe meegevallen geen pijn gehad enkel ook een raar gevoel de eerste dagen bij het plassen maar dat is nu terug normaal.
Lachen is moeilijk altijd die buik tegen houden of bij hoesten ook.
Maar ben blij dat ze eruit is .

Ik worstel al heel veel jaren met PMDD en een vriendin van mijn moeder deelde haar verhaal. Ze heeft (nu inmiddels) 30 jaar geleden haar baarmoeder laten verwijderen / dus niet haar eileiders of stokken en haar hormonale / emotionele klachten maandelijks (2weken) zijn erna verdwenen. De wetenschap zegt dat dit onwaarschijnlijk is en wilde jullie ervaringen eens horen. Ik overweeg een operatie aangezien er geen alternatieven zijn (alles al geprobeerd van acupunctuur tot de pil tot anti depressiva) maar ook alleen de baarmoeder. Is er iemand die hier een verandering in heeft ervaren? 

Lieve dames,

Graag wil ik jullie ervaringen horen. Ik heb een medische geschiedenis van buikoperaties: 2012 maagtumor, grote operatie van 6,5 uur (lag er 6 weken) en in 2018, galblaasinfectie dus weer een algehele buikoperatie met complicaties en ik lag er 3 weken. Nu menstrueer ik al jaren veel en onregelmatig door de myomen. Volgens de gynaecoloog wordt het weer een algehele buikoperatie als ik kies voor baarmoederverwijdering. Wie heeft ervaringen of kent iemand die een algehele buikoperatie heeft gehad? Wat is de herstelperiode? Gevolgen? Dank jullie wel voor jullie reacties...

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.