Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

DVF

DVF

07-09-2009 om 21:04

Ervaring met oogarts/optometrist bij jonge kinderen?

Hallo,
Afgelopen week heb ik te horen gekregen dat het gezichtsvermogen van mijn zoon weer achteruit is gegaan. Hij is nu 4,5 jaar en draagt sinds zijn 3e een bril. Hij heeft re +8 met cilinder -4 en een staarplekje. Links is +3.75. Het grote verschil tussen zijn ogen is een groot probleem. Dit is erg moeilijk te corrigeren in een bril, en contactlenzen is nog geen optie.
Zijn er ouders die hier ervaring mee hebben? Weet iemand bij welke specialist ik moet zijn? Ik maak me toch wel enorme zorgen...

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
peper

peper

07-09-2009 om 21:30

ben zelf als kind meermaals geopereerd aan mijn ogen. Heel begrijpelijk dat je zo bezorgd bent, maar vooral heel verstandig om er nu werk van te maken omdat er zoveel nog goed corrigeerbaar is bij jonge kinderen. Een specifieke specialist ken ik niet (misschien een ander OO'er), maar ik zou te rade gaan bij het Oogziekenhuis Rotterdam. Je kunt ze bellen maar ook online advies vragen, zie www.oogziekenhuis.nl/advies.asp?gID=5421
Sterkte!

Kari1

Kari1

07-09-2009 om 21:41

Ik neem aan

dat je zoon onder behandeling is bij een oogarts. Als je geen vertrouwen hebt in deze oogarts dan is het beter om op zoek te gaan naar een andere. Welke arts of welk ziekenhuis dat zou moeten zijn, tja. Niet te ver uit de buurt lijkt me wel handig. Als je in Groningen woont is Rotterdam wel een eindje weg...
Je zegt "heb ik te horen gekregen dat het gezichtsvermogen van mijn zoon weer achteruit is gegaan.", en dan vertel je welke sterkte zijn bril heeft. Brilsterkte en gezichtsvermogen zijn verschillende dingen. Gezichtsvermogen is hoeveel je kunt zien mét de juiste bril. Of die bril dan sterk is of niet doet er niet toe. Een sterkere bril nodig hebben is dus niet een slechter gezichtsvermogen gekregen hebben. Of doel je op het staarplekje?
Kari

DVF

DVF

08-09-2009 om 10:35

Gezichtsvermogen

Klopt, gezichtsvermogen en brilsterkte is verschillend. Het feit is dat mijn zoon in mei 90% zag met zijn bril en nu 85% (En brilsterkte is tussen december 2007 en december 2008 al fors toegenomen: +7 naar +8 en +2,50 naar +3.75, terwijl de verwachting was dat het zou verbeteren). Wat nu de brilsterkte zou moeten zijn is nog niet opgemeten, omdat hij pas in december 'weer aan de beurt is' voor nieuwe glazen.

Ik meer positieve geluiden gehoord over Rotterdam. Ik denk dat ik daar maar eens ga informeren.

In ieder geval mijn hartelijke dank voor info tot nu toe. Als er nog meer is houd ik mij graag aanbevolen!

Kari1

Kari1

08-09-2009 om 11:46

Maar dvf

als niet zeker is of de bril die hij nu op heeft nog de goede glazen heeft, dan kun je niet zoveel zeggen over het gezichtsvermogen. De vermindering van 90 naar 85% komt misschien wel omdat de glazen moeten worden aangepast. Als die weer optimaal zit hij misschien weer terug op 90%.
Kari

Polly Shearman

Polly Shearman

08-09-2009 om 14:09

Ik moet met zoonlief

in oktober voor de zoveelste keer weer naar de oogarts, en ook naar een optometrist geloof ik.
Hij heeft omdat hij reuma heeft, oogontstekingen gehad, die zijn nu rustig maar ze willen kijken in hoeverre het zijn zicht heeft aangetast.
Maar hij is net 3 en als hij er geen zin in heeft zegt hij niks! dus verteld hij niet wat er op de plaatjes staat. of aan welke kant het bolletje open is.
Ze blijven maar proberen en blijft maar koppig NIET mee werken.
Het is volgens de oogarts de enige manier om te weten wat hij ziet. hij moet het zelf zeggen.
Iemand tips voor mij?? hoe ik hem zover kan krijgen? thuis oefenen??

groet, polly

Tineke

Tineke

08-09-2009 om 14:45

Polly

Ik kan me herinneren dat ik er vroeger met mijn kinderen er een spelletje van maakte. De optometrist wees bijv. een auto aan en dan zei ik heel blij, "ik zie wel wat dat is, dat is een beer", waarop dwarse peuter meteen reageerde: "Niet, dat is een auto".
Hopelijk werkt het voor jullie ook. En neem je een tas vol snoep, limonade en speelgoed mee voor in de wachtkamer?

Kari1

Kari1

08-09-2009 om 14:50

Oei, lastig hè, als je afhankelijk moet zijn van de medewerking van een dwarse peuter! Als het er om gaat dat hij zijn mond niet open wil doen dan kan het misschien met zelf ook aanwijzen. Geef hem een papiertje in z'n handen waarop al die plaatjes of rondjes staan, en dan mag hij op zíjn papiertje (waar staat deze bij jou?) aanwijzen. Dat kan in totale stilte van zijn kant. Sterkte ermee...
Kari

amk

amk

08-09-2009 om 16:22

Wijzen

hier nog zo'n dwarse tante.
Gister bij het cb de test mogen doen met de cirkeltjes. Ze mogen het wijzen. Dus naar boven, beneden etc.

Zegt dame hier: maar mama, dat is toch gewoon lihinks! 't is ook nooit goed.
Daarna wilde ze het andere oog niet meer. zucht.

Massi Nissa

Massi Nissa

08-09-2009 om 22:17

Hier ook

Scheel peutertje van bijna drie. We gaan al twee jaar naar de optometrist. Was nooit een probleem, de laatste keer dus wel. Eerst gedoe in de wachtkamer (krijsbui) en misschien daarom in de spreekkamer geen enkele medewerking. Tot mijn man vroeg of hij misschien in plaats van dochter mocht. Ja hoor, dat mocht. Papa in de grote stoel, hij mocht het beestje uitkiezen voor op de lichtpen, hij mocht met zijn kin op zo'n schoteltje naar een geheim plaatje kijken van een paard. Dochter was binnen anderhalve minuut stikjaloers en wilde dat ook allemaal. Probleem opgelost.
O ja, geen idee waar je woont, dvf, maar het Ooglijders Gasthuis in Utrecht, is dat niet iets?
Groetjes
Massi

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.