Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

spatje

spatje

16-08-2009 om 18:17

Ervaring met spataderen verwijderen?

Ik heb op mijn been van lies tot scheenbeen een enorme spatader die vooral in mijn lies en op mijn knie erg dik is. Af en toe heb ik last van pijn/vermoeid gevoel bij lang staan.
Verder nog wat kleinere 'knobbels' waar ik geen last van heb (behalve dat het niet echt mooi is).

Ik vraag me af wat de mogelijkheden zijn wb weg laten halen. Googlen levert me eigenlijk teveel verschillende info. Heeft iemand ervaring?

Bedankt, Spatje

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Petra-

Petra-

16-08-2009 om 20:05

Spatje

Bij mij hebben ze een been behandeld met het zogenaamde wegspuiten, dan plakken ze er kleine drukverbandjes op en daarover kreeg ik een steunkous. N adrie dagen mocht ik de drukverbandjes eraf halen en de kous heb ik een maand 24 uur gedragen en nog 4 weken alleen overdag.

Bij het andere been hebben ze een spatader weggehaald, een sneetje, onder plaatselijke verdoving, en de ader gestript. Wondje gehecht en ook hier een steunkous, maar dan voor 6 weken en 4 weken alleen overdag er achter aan.

Al met al vond ik het erg mee vallen. Maar ik zou als ik jou was eens een afspraak maken om de mogelijkheden te bespreken. Bij mij bleek na onder zoek nl pas dat het been waaraan je niets zag er het slechtste aan toe was.
Ik ben bij De Blaak geweest, een polikliniek met meerdere vestigingen over Nederland verspreidt.

spatje

spatje

19-08-2009 om 20:09

Verder niemand?

Hoi Petra, dankjewel voor je duidelijke uitleg. De Blaak klinkt als een particuliere kliniek, klopt dat? Betekent dat ook zelf betalen? Ben je wel eerst naar de huisarts geweest?
Verder is het blijkbaar niet iets wat mensen laten doen, gezien de weinige reacties!

ijsvogeltje

ijsvogeltje

19-08-2009 om 20:53

Spatje

Zelf (nog...) geen ervaring, mijn ouders wel. Bij beiden zijn verschillende spataderen verwijderd en dichtgespoten.
Gewoon naar de huisarts gaan en verwijzing vragen voor specialist in het ziekenhuis. Waarom wil je zelf precies uitzoeken wat de behandelmogelijkheden zijn? Daar heb je dokters voor... Particuliere kliniek kan, maar is natuurlijk helemaal niet nodig. Het is een reguliere medische ingreep.

Petra-

Petra-

19-08-2009 om 21:55

Nee niet particulier

het is eigenlijk een dependance van De Blaak in Rotterdam, ik had een verwijzing van de huisarts en alles is betaald, zelf de lelijke spinnepootjes die gelijk maar even weggespoten zijn!

Zet mij weer aan het denken dat ik een controle afspraak moet maken!

Sterkte!

Kaaskopje

Kaaskopje

20-08-2009 om 03:22

Ik lees je vraag nu pas

Ik ben een spataderklant en zal daar nooit meer afkomen.
Ik ben een flinke tijd geleden gestript aan mijn linkerbeen en beide benen werden toen ingespoten. Bij het linkerbeen is er in mijn lies een sneetje gemaakt en net onder mijn knie, net tussen de kuit en het scheenbeen in ook. De periode erna vond ik een beetje vervelend, maar het was wel te overzien. Omdat allebei mijn benen ingetapet waren voelde ik me net een marsmannetje, zo raar liep dat. Daarna moest ik nog een keer ingespoten worden en een aantal jaar daarna ben ik weer onder het mes geweest, weer aan mijn linkerbeen. Toen ben ik niet gestript, maar hebben ze een ader min of meer dichtgeknoopt op dezelfde plaats in mijn lies als bij de eerste keer. Daar waren ze niet zo blij mee omdat ze langs het oude litteken moesten wat de ingreep iets ingewikkelder maakte. Daardoor moest ik een nachtje blijven.
Het is beslist niet mijn hobby, maar het helpt en daar gaat het om. Ik draag overdag trouwens altijd steunkousen. Ik kan helaas niet meer zonder.
Ik zit trouwens ook bij een particuliere kliniek, maar dat wordt net zo vergoed als een specialist die een kamer in het ziekenhuis heeft.

margje van dijk

margje van dijk

20-08-2009 om 10:08

Ik ga maandag

Ik heb ook spataderen, maar niet zo heel erg. Vooral heb ik van die blauwe verkleuringen door de huid heen, niet van die bobbels (wel een paar).

Ga gewoon naar de huisarts, die je naar het ziekenhuis doorverwijst, en dan gaan ze het allemaal fijn onderzoeken.

Ik heb eerst een onderzoek gehad waarbij ze met een echo-apparaat mijn beide benen langs gingen om te zoeken waar de 'lekken' zitten. Dat is dus een hele nauwkeurige methode om te bepalen welke bloedvat-kleppen nog wel sluiten en welke niet. Op basis van dat plaatje bepalen ze wat ze met welke aderen gaan doen. Bij mij wordt een lekke hoofdader 'ingespoten', en worden allerlei andere aders die daarvan aftakken 'gelaserd'.

Ze hebben prachtige folders waarin ze het hele verhaal uitleggen. Het is werkelijk een betreden pad, want zo veel vrouwen zijn je al voorgegaan

Ze meten je benen op en dan moet je van die steunkousen gaan halen bij de apotheek. Ik heb ze al in huis. Je hoeft ze niet eens zo heel lang aan, en de ingreep stelt ook niks voor.

Aanstaande maandag heb ik mijn intakegesprek met de dokter die mijn Grote Lekke Ader gaat aanpakken, en dan kan het feest beginnen.

Margje

Ook spataders

Ik heb ook spataders weg laten halen en ik kan het je aanbevelen. Het is heerlijk om niet iedere nacht weer van kramp wakker te worden en om continue vermoeide benen te hebben. Verder zien mijn benen er zonder spataderen gewoon mooier uit.
Ik ben gewoon doorverwezen door mijn huisarts naar de specialist. En in het ziekenhuis zijn mijn spataderen er onder verdoving uitgehaald. Routinekwestie aldaar. Paar weken steunkousen en je kunt er weer tegen. Kleinere spataderen kun je laten wegspuiten.
Overigens wordt de oorzaak van je spataderen niet weggehaald. Ze kunnen dus weer terugkomen.
n@nny

mirreke

mirreke

20-08-2009 om 19:10

Maar die steunkousen dan...?

(ik haak even aan bij de vraag van spatje) Daar kan ik dus niet tegen... Vroeger al niet met die vreselijke maillots, en ik zal ook nooit panties dragen, het zweet breekt me meteen uit.
Ik heb ooit steunkousen aangemeten gekregen tijdens een zwangerschap, en die heb ik tien minuten gedragen, en toen móést'ie uit, ik krijg er bijna een paniekaanval van (en die heb ik verder nooit).
Ik heb wel blauwe voeten en bij één been een blauwige enkel, die hele dunne haarvaatjes zie je bij mij erg blauw zitten. Ik heb wat van die spinnetjes, en vooral redelijk wat blauwe vlekken, net alsof ik me continu flink overal tegenaan stoot.
Ik heb trouwens alleen erg zware, moeë benen als ik nét ongesteld ben, één dag lang, daarna is het weg. Op zo'n dag voel ik ahw mijn aderen zitten, en ik kan dan niet lang staan.
Die steunkousen houden me tegen, anders was ik al lang eens naar een arts gegaan.

Kaaskopje

Kaaskopje

21-08-2009 om 00:52

Niet iedereen moet blijvend aan de steunkousen

In eerste instantie hoefde ik geen steunkousen te dragen, maar toen ik opnieuw last van mijn benen kreeg en bij de arts kwam waar ik verder bij in behandeling bleef, schrok die zich een hoedje. Mijn benen waren flink verkleurd op de schenen en hij vroeg of ik niet door had dat de huid heel erg gespannen was. Omdat ik eraan gewend was had ik niet door dat mijn huid glom van de spanning. Ik hield vocht vast en de doorbloeding was nogal slecht. Ik moest daarna blijvend steunkousen dragen en ben daar elke dag weer blij mee. Het voelt als een opluchting als ik de kousen naar boven heb getrokken, haaaa, ze nemen het werk weer van mijn huid over!
Ik ken andere mensen die geen steunkousen hebben gekregen en geen last meer hadden van hun benen. Het is dus heel wisselend.

Toevallig gisteren

Toevallig heb ik gisteren mijn rechterbeen laten behandelen met de Muller-ingreep; strippen dus.
Je krijgt plaatselijke verdoving en dan maken ze sneetjes boven de ader waardoor ze de ader af kunnen klemmen. Als dat gebeurd is, beginnen ze de ader er stukje voor stukje uit te trekken.
Ze begonnen gisteren net even na tienen en om half twaalf was ik klaar en kon ik verbonden worden. Het duurde zo lang omdat ik aan mijn boven- en onderbeen behandeld ben (flinke spataderen). De volgende week doen ze het andere been.
Ik moet zeggen, dat het me reuze meegevallen is. Je ligt er wel met zweethanden omdat je elk moment pijn verwacht te krijgen. Het is niet helemaal pijnloos, je voelt het getrek en het zetten van de spuitjes.
Nu heb ik twee steunkousen aan. Een witte die de eerste week dag en nacht aan moet blijven (niet douchen dus!)en een bruine die 's nachts uit moet. Deze moet ik drie weken blijven dragen. Het lopen is wat pijnlijk, maar ik heb al een glimp opgevangen over hoe het er straks uit gaat zien en het zag er ondanks de 16 sneetjes heel mooi uit.
Succes met je beslissing!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.