Home » Forum » Flapoorcorrectie kind

Flapoorcorrectie kind

Kind mee naar een uitvaart, wel of niet?

En wat doe je als je kind gaat lachen of keten? Lees deze tips van een rouwcoach.

 

21 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
MooiBloempje
Flapoorcorrectie kind

Mijn zoon (net 7) heeft flaporen. Ze staan redelijk ver van zijn hoofd af. Er worden wel eens opmerkingen over gemaakt door andere kinderen, maar echt gepest wordt hij er niet mee.

In principe is er dus niks aan de hand :-)... Want hij is mooi zoals hij is!

Toch zit ik zelf wel met een dilemma. Ik heb zelf ook flaporen gehad en mijn ouders hebben mij zelf de keuze gelaten of ik eraan geopereerd wilde worden. Ik heb mij er lang heel erg onzeker over gevoeld. Op mijn 15e heb ik uiteindelijk de keuze gemaakt om ze te laten corrigeren. Er viel een last van mijn schouders, ik was en ben nog altijd blij met die keuze.

Mijn zoontje is zich nog niet echt bewust van zijn oren. Ik hoor hem er in ieder geval niet over. Toch denken wij erover na om zijn oren 'preventief' te laten corrigeren. Nu is hij nog jong en dan hoeft het in zijn leven in ieder geval geen issue te zijn. Ik weet.. kinderen vinden altijd wel een reden om te gaan plagen. Ik weet ook dat iedereen wel iets heeft waar die zich onzeker over kan voelen.

Daarom ook mijn dilemma. Wat zouden jullie in mijn situatie doen?

Phryne Fisher
Niet doen

Ik zou wachten tot hij het zelf op eigen initiatief aankaart. De zoon van mijn vriend heeft het laten doen voor hij naar de brugklas ging. Niet omdat hij gepest werd maar omdat hij het zelf niet mooi vond.
Op andere vlakken heb ik met mijn eigen kinderen soortgelijke afwegingen gehad (scheel zien, beugel). De jongste hebben we wel met zachte dwang aan de beugel gekregen omdat dat echt een dramatisch rommeltje was waar ze later zeker last van zou krijgen.

juf Ank
niet

de boodschap die je ermee geeft is toch dat hij geperfectioneerd moet worden. Wacht er gewoon mee. Hij heeft toch nergens last van?

Pirata
Nu niet

Pas als hij het aangeeft. Bovendien doen ze er echt niks aan als hij zelf niet wil. Mijn zoon werd uitgebreid ondervraagd, die wilde wel uit zichzelf. Hij had er wel last van, smal koppie en grote flappers.

Temet
Niet

Juf Ank heeft natuurlijk helemaal gelijk met die ongewenste boodschap, en los daarvan: het zal ook wel niet pijnloos zijn. Waarom dat joch pesten met een operatie? Als hij zelf een probleem met zijn oren zou krijgen is het vroeg genoeg.

Zelf vind ik trouwens flaporen lang niet altijd misstaan. Het ene stel flaporen is het andere niet.

Groeten,

Temet

Temet
Trouwens

Ik zie geen kans om de link hier te plakken (digibeet) maar zoek eens op YouTube naar Huub van der Lubbe ' zoek je ooit iemand'

Groeten,

Temet

Wendie
Nee joh

Natuurlijk niet!
Ik heb 1 flapoor, en ben er hartstikke blij mee!
Zou best het eea willen verbeteren aan mijn lijf en wezen, maar die flapoor, daar komt niemand aan!!
Over smaak valt niet te twisten, en ik vind juist ‘imperfecties’ vaak mooi bij mensen.
Maar omdat er over smaak nu eenmaal moeilijk te twisten valt zou ik zo’n keuze niet snel voor een kind maken. Tenzij het om iets wel erg afwijkends zou gaan.

molletje
niet gedaan, kind nu spijt

Mijn dochter heeft ook flaporen. Toen ze klein was hebben we er niks aan gedaan omdat ze al in de medische molen zat en dat gaf al ellende genoeg.
Dochter heeft altijd fanatiek aan ballet gedaan, waarbij haar haren strak naar achteren moesten. Als ze later foto's zag, vond ze haar oren niet mooi, maar ze zat er ook weer niet zo mee.
Toen ze in de puberteit wel eens zat te klagen over haar oren, zei ik dat ze tot haar 18e verzekerd was voor flapoorcorrectie, maar dat ze het zelf moest weten. In die tijd was ze altijd druk, met school, ballet, vriendinnen... geen tijd voor een correctie. Bovendien heeft ze een dikke bos haar die over de oren hing als ze niet aan het dansen was. Prima, van mij hoeft het niet.
Nu loopt dochter coschappen bij chirurgie en loopt ze een flink deel van de dag met zo'n mutsje over haar haren, dat haar oren vrijlaat. En nu heeft ze spijt dat ze het toen niet heeft gedaan. Als ze het nu laat doen is ze bijna 2000 euro kwijt.
Dus tegen de tijd dat je zoon wat ouder is, moet je even serieus in gesprek.

Bo
dubbel

Ik sta er een beetje dubbel in: aan de ene kant is het zijn lichaam en moet het zijn keuze zijn. Aan de andere kant nemen ouders die beslissing wel als het bijv om een beugel gaat. Dan zou je ook kunnen zeggen: het kan later ook altijd als kind er zelf aan toe is. In hoeverre is dat anders?

Ik vind het voor een jongen wel anders als voor een meisje, omdat oren door het kortere haar beter zichtbaar zijn. Maar misschien heeft hij wel kleine oortjes, oftewel hoe opvallend zijn ze?

IngridT
Andere insteek...

Mijn dochter is toen ze 4 was geopereerd aan een lui oog. Ze loenste heel behoorlijk. De operatie was puur cosmetisch, want haar dieptezicht zou ze er wsch niet mee terug krijgen.

We hebben best even getwijfeld hoor. T is niet niks om een gezonde kleuter onder het mes te laten gaan. Maar ik ben zelf als kind behoorlijk gepest met mijn luie oog, en dat, in combinatie met het verhaal van de oogarts dat de operatie voor een jong kind eenvoudiger en minder belastend was heeft ons over de streep getrokken. We hebben voor dochter besloten het te laten corrigeren op een moment dat ze daar zelf nog niet over mee kon beslissen.

Nooit spijt van gehad. Zij ( inmiddels 19) ook niet. Overigens lukt zo’n operatie eigenlijk nooit helemaal perfect en houdt bijna iedereen er toch iets van een mini-loens aan over, vooral zichtbaar als je moe bent. Heel sexy schijnt t.....en dus lekker toch niet helemaal perfect..,,

Ingrid

Mams
Tja

Hier een dochter die ook enorme flaporen had. Ze leek er zelf niet veel last van te hebben. Tot we (toen was ze 7 of 8) toevallig eens met haar in gesprek gingen over haar uiterlijk. En rechtstreeks vroegen of ze haar oren mooi vond. Toen bleek dat ze er wél veel last van had, alleen nooit had gezegd. We zijn toen iom haar naar de huisarts gegaan om te praten over wat er mogelijk aan te doen was. Huisarts heeft haar bevraagd en verwijzing gemaakt voor plastisch chirurg. Ook daarheen in eerste instantie alleen om te praten. Maar gaandeweg dit proces ontstond bij dochter meer en meer de wens om haar oren te laten corrigeren. Uiteindelijk is dat een jaar na het eerste gesprekje dat we over haar uiterlijk voerden ook gebeurd. En ze was (en is) er zò blij mee!

MooiBloempje
reactie

Bedankt voor jullie reacties. Fijn om te lezen!
@ Bo: zijn oren staan behoorlijk van zijn hoofd af. Door zijn korte haar kan hij ze ook niet verbergen. Ze worden ook vaak rood bij inspanning of als hij moe is. We hebben zijn haar ook wel eens wat langer laten groeien, maar dat vind hij zelf niet fijn.

We hebben een hele tijd terug ook eens geïnformeerd bij de huisarts en hebben met hem van gedachten gewisseld. De huisarts kon onze vraag goed begrijpen en wilde ons doorverwijzen. We hebben er toen niks mee gedaan verder.

Als ik aan mijn eigen situatie denk, dan had ik het wel fijn gevonden als mijn ouders deze keuze op jonge leeftijd voor mij gemaakt hadden. Ik heb me er altijd erg onzeker over gevoeld. Als ik naar mijn zoon kijk.. denk ik dat hij vroeg of laat hier zelf mee komt. Alhoewel, het is een echte binnenvetter en hij vertelt niet snel wat er in hem omgaat of waar hij mee zit.

Bespreekbaar maken hebben we nog niet gedaan. We willen hem niet het gevoel geven dat hij niet goed is zoals hij is.

Kortom... we zijn er nog niet uit waar we goed aan doen. Meer tips of ervaringen zijn heel erg welkom!

Temet
Jongen vs meisje

Bo oppert dat flaporen bij meisjes minder opvallen door hun langere haar. Dat valt tegen. Mijn dochter heeft geen flaporen, maar ze staan wel een tikje af, en als haar (volkomen stijle, en niet zo dikke) haar los hangt, piepen haar oren er door. Gelukkig draagt ze haar haar gewoonlijk in een staart.

Groeten,

Temet

Phryne Fisher
Ik vind het juist wel leuk

Mij storen flaporen helemaal niet. Ik heb zelf een oor dat wat verder af staat. Op een bad hairday piept ook net dat ene oor er tussendoor. Mijn kinderen zijn ook allebei scheel, maar daar zitten ze eigenlijk helemaal niet mee. Staat ook schattig. Het is ook wel echt scheel, niet dat er een naar links en de ander naar rechts kijkt :)

wil40
Foto's van jezelf?

Wat vindt hij van jouw foto's "before en after"? En dat je door een gesprek zou aangeven dat je kind niet "goed is zoals hij is" ben ik het niet mee eens. Je huisarts blijkbaar ook niet, je kan eenvoudig een doorverwijzing krijgen. Ik vind het juist meedenkend en liefdevol om een correctie te overwegen.
Je kind willen perfectioneren vind ik iets anders dan scheel kijken laten corrigeren, moedervlek in het gezicht weg laten halen of flaporen wat platter tegen het hoofd laten zetten. Vrij eenvoudige operaties die een groot verschil maken.
Is de operatie niet eenvoudiger bij een jong kind? Ik zou je keuze om wel of niet te wachten met opereren toch nog eens met de huisarts overleggen.

wil40
Phryne Fisher.

Kijken je kinderen scheel zonder oogklachten? Ze hebben een goed zicht?

Phryne Fisher
Wil

Ze hebben beide wel een sterke bril. Met de bril op kijken ze zo goed als recht. Alleen als ze moe zijn trekt er een oog naar binnen. Zonder bril allebei de ogen.

wil40
Phryne Fisher.

Niet flauw bedoeld, maar ik heb zelf slechte ogen en ik vind scheel kijken dus helemaal niet schattig.
Scheel kijken kan veel klachten geven en ik was erg alert toen mijn zoon baby was. Ze beginnen tegenwoordig al jong met een poging tot corrigeren, bij mij was dat te laat.
Als puber vond ik een bril dragen met sterke glazen ook niet meer zo leuk, ook onhandig met sporten.

Een bril dragen is niet erg, ben blij dat ze bestaan, maar als het te voorkomen was geweest zou dat nog mooier zijn.

Phryne Fisher
Tja

Natuurlijk vond ik het ook niet leuk toen mijn kuikentjes op driejarige leeftijd een bril moesten, maar dat was echt niet te voorkomen. Oudste heeft ook een lui oog gehad, maar dat is verholpen met 1,5 jaar afplakken. De scheelheid operatief corrigeren vond ik echter echt niet nodig. Het levert geen beter zicht op en je krijgt ook geen garantie dat de ogen recht blijven staan.

Pirata
Scheel

Ik keek scheel en zag ook dubbel. Dat is dus geopereerd. Het is nooit perfect recht gekomen hoor. Ik heb nu 2 ogen die niet samenwerken.

Over die oren: ik denk dat de ouder zelf vaak wel kan inschatten of dit echt nodig is. Zeg het kind gewoon dat het kán en mág, dus dat je het dan wel hoort. Maar dat het niet hóeft als hij/zij niet wil.
De verzekering moet het ook goedkeuren, daarvoor worden foto's gemaakt. Voor een licht afstaand oortje komt denk ik geen toestemming.

MooiBloempje
Reactie

Bedankt voor jullie reacties. Ik zou heel graag nog meer reacties willen lezen van ouders die hun kind deze operatie hebben laten ondergaan. Waarom hebben jullie/je kind de keuze gemaakt om er iets aan te laten doen?

Hoe was de impact op je kind?
Hoe is het resultaat?
Zou je het opnieuw doen?

Wat leert je kind in groep 1?

En dit is wat je kind al moet kunnen voor hij naar groep 1 gaat: lees het hier.