Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Bonna

Bonna

11-05-2009 om 09:20

Gele handen

Een vriendin van mij heeft sinds een half jaar ziekte van Lyme. Ze heeft antibiotica gehad, maar sinds die tijd is ze steeds ziek. Steeds weer andere dingen. Zo heeft ze nu voorhoofdsholteontsteking, en heeft ze gele handpalmen. Ik hoor het Tinus al zeggen, naar de huisarts! Maar daar zit nu juist het probleem, de huisarts gelooft haar niet. Lyme is onderkend, maar alle klachten die ze sindsdien heeft, wimpelt hij af.
Mijn vraag is, kun je een huisarts omzeilen? Kun je zonder hulp van de huisarts ergens terecht voor onderzoek? Een andere huisarts zoeken is geen optie. Ze heeft eigenlijk alleen maar slechte ervaringen met huisartsen. Haar hele dossier is zoekgeraakt, en er zijn nog veel meer dingen gebeurd. Ze is het vertrouwen in huisartsen kwijt.

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Rafelkap

Rafelkap

11-05-2009 om 10:39

Huisartsenpraktijk

Kan ze toch geen andere huisarts nemen als ze deze niet vertrouwd? Bvk in een huisartsenpraktijk, dan kan je ook makkelijk een andere consulteren.
Ik zou toch terug gaan naar deze huisarts, als er niks aan de hand is, is ze kennelijk niet gerust gesteld en dat is ook een taak van de huisarts. Is het een idee om met haar mee te gaan?

Bonna

Bonna

11-05-2009 om 11:08

Reactie

Het vervelende is, dat die vriendin het vertrouwen in huisartsen kwijtgeraakt is. Ze heeft al zoveel vervelende ervaringen gehad! Alles wat fout kan gaan, gaat fout bij haar en de huisarts. Ik heb haar al voorgesteld om mee te gaan, maar ik denk zelf dat de drempel om een huisarts te bezoeken te hoog geworden is. Daarom ook mijn vraag of er een mogelijkheid is om de huisart te omzeilen.
Dat er iets aan de hand is, is haar hele vriendenkring wel duidelijk. Een uiterst gezonde jonge vrouw is nu al maandenlang ziek. De raarste klachten. Maar haar huisarts beoordeelt elke klacht op zich. Ik maak me ernstig zorgen.

Tirza G.

Tirza G.

11-05-2009 om 11:53

Ze heeft

de ziekte van Lyme of ze heeft hem gehád? Krijgt ze er nog medicatie voor?

Tirza

Bonna

Bonna

11-05-2009 om 12:03

Tirza,

Dat is precies waar het om draait. Ze heeft antibiotica gehad, zoals voorgeschreven door de NHG. Maar de Lymevereniging zegt dat in Nederland er te kort antibiotica wordt gegeven. De bacterie die Lyme veroorzaakt is heel hardnekkig. De huisarts zegt dus dat mijn vriendin genezen is van Lyme, terwijl wij denken dat ze nog steeds Lyme heeft. Ik heb twee kennissen die zwaar invalide zijn geraakt door Lyme.

Tinus_p

Tinus_p

11-05-2009 om 13:03

Niet discussie aangaan

Bonna:
"Dat is precies waar het om draait. Ze heeft antibiotica gehad, zoals voorgeschreven door de NHG. Maar de Lymevereniging zegt dat in Nederland er te kort antibiotica wordt gegeven. De bacterie die Lyme veroorzaakt is heel hardnekkig. De huisarts zegt dus dat mijn vriendin genezen is van Lyme, terwijl wij denken dat ze nog steeds Lyme heeft."
Hoe stom ook, het helpt in de praktijk om NIET de discussie aan te gaan over 'Is dit Lyme of niet', maar om zuiver en alleen de symptomen te presenteren. Praat dus over 'gele handen'.

Plien

Plien

11-05-2009 om 13:05

Andere huisarts nemen

En anders wachten tot de eigen huisarts op vakantie gaat en in díe week een afspraak maken bij de vervanger.

Bonna

Bonna

11-05-2009 om 13:44

Zonder huisarts hulp krijgen

Blijft het feit dat die vriendin het vertrouwen in huisartsen kwijt is geraakt. Een greep: één huisarts heeft haar dossier verwijderd. Ze belde de vervanger van haar huidige huisarts omdat ze zo misselijk was. Met de vraag of het misschien van de antibiotica kon komen. Deze huisarts had geen gegevens van haar, begon te lachen en vroeg of mevrouwtje misschien zwanger was. En zo zijn er nog veel meer dingen. Hoe het komt weet ik niet, maar ze treft het allemaal. Daarom de vraag of ze ook hulp kan krijgen voor haar klachten zonder een huisarts in te schakelen.

Tirza G.

Tirza G.

11-05-2009 om 14:00

Dat kan

Maar dan wordt het niet betaald door de ziektekostenverzekering.

Tirza

Bonna

Bonna

11-05-2009 om 14:22

Tirza,

Kun je me daar wat meer over vertellen? Kan een mens dan zo het ziekenhuis opbellen met het verzoek om een onderzoek?

Tango

Tango

11-05-2009 om 14:28

Lyme

Het klopt dat er vaak te kort antibiotica wordt gegeven bij Lyme. Hoe lang heeft ze het gekregen? Ik heb een zwager die overleden is aan Lyme en die is ook jaren aan het lijntje gehouden door huisartsen. Er wordt niet gauw aan Lyme gedacht, eerst dachten ze dat hij allerlei andere spierziekten had.
Zou je niet bij de patientenvereniging van Lyme advies kunnen vragen. Ik weet dat mijn zwager bij een arts in Amsterdam liep (Hofman geloof ik) die gespecialiseerd was in Lyme. Ik weet niet of dat via de huisarts is gegaan of dat hij zelf daarheen is gegaan.

Polly Shearman

Polly Shearman

11-05-2009 om 17:52

Maar lyme is toch

simpel te zien in een bloedtest?? zoonlief is getest op lyme ( bloed) en had het dus niet.
hoe kan daar dan twijfel over bestaan??

Tirza G.

Tirza G.

11-05-2009 om 19:44

Second opinion

Van dezelfde "klasse". Huisarts - andere huisarts. Dát is een second opinion. Huisarts - specialist niet. Dat is een doorverwijzing.
Bonna, je vriendin benadert de arts van haar keuze, maakt een afspraak en meldt dat ze geen verwijzing heeft maar het zelf wil betalen.

Tirza

Puck2

Puck2

11-05-2009 om 21:57

Polly, was het maar zo simpel

De testen im Lyme aan te tonen zijn bepaald niet waterdicht en geven toch redelijk vaak een verkeerde uitslag. Verder is het zo dat je na een antibioticabehandeling , ook als die goed is aangeslagen en alle lymespyrocheten dood zijn je toch nog een hele tijd een positieve test kunt houden terwijl je dan toch echt geen Lyme meer hebt. Dat is wat de internist mijn psych vertelde toen ik bij hem kwam met klachten en vertelde dat ik een Lymebesmetting in het voorjaar had opgelopen.

Bonna

Bonna

12-05-2009 om 08:59

Resultaten tot nu toe

Ik heb alle informatie doorgegeven aan mijn vriendin. Ze gaat vandaag contact opnemen met haar homeopaat opnemen (haar keus, zou niet de mijne zijn). Ze heeft een overzichtje gemaakt van alle huisartsenpraktijken in de buurt, en gaat toch op zoek naar een andere. En verder gaat ze nadenken over contact opnemen met Hofman in Amsterdam, en haar dieet aanpassen. Dat laatste had ik ook liever in overleg met een deskundige gezien, maar goed. Ik ben blij met alle acties die ze onderneemt.
Dankjwel voor alle reacties.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.