Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Groeihormonen....

Daar zijn we weer. Inmiddels al wat maanden verder en nog steeds aan het wachten.

We hebben 2 opnames gehad, 1 met lichte oploop, 1 zonder oploop van groeihormonen. Igf-1 is en blijft te laag.

Ze vragen nu bij de groeistichting om toestemming om te kunnen gaan spuiten. Mogelijk gaat ze er ook schildklier hormoon bij krijgen. Dat is al een paar keer erg krep geweest. Mogelijk is er dan iets met de hypofyse. We staan dus ook in de wacht voor een mri. Geen idee of dat gaat lukken, ze is nog maar 3

Hoe is het met de andere ouders met te kleine kinderen? Zijn jullie nog bezig met wachten of onderzoeken?

Kijk wel uit naar het moment dat we mogen gaan prikken. En vervolgens ontdekken welk effect het op haar gaat hebben. Maar we kunnen dan iets doen. Ik ben ook erg benieuwd of er nog een bepaalde oorzaak uit komt.


Tasja

Spannend weer allemaal. Ik hoop dat jullie kunnen gaan spuiten en dat dat een positief effect heeft! Maken ze zo'n MRI bij zulke kleintjes niet gewoon standaard met een licht roesje?
Hier is vorige week een hele serie rontgenfoto's van onze zoon gemaakt. Ze kijken nu of er sprake is van een groeistoornis die te maken heeft met de botaanmaak. Punt is alleen dat àls dat zo is, er niets aan te doen is. Maar goed, dan weten we wel wat meer wat we kunnen verwachten. De uitslag krijgen we over 2 weken.
Kan mij voorstellen dat je graag de oorzaak wilt weten. Maar een werkende behandeling is nog veel belangrijker. Wanneer horen jullie meer? Sterkte maar weer!

Elisa Gemani

Elisa Gemani

18-09-2013 om 14:22

Groei

Ik hoop dat er bij jullie snel wat meer bekend wordt. Dan weet je idd in ieder geval hoe en wat... Het is hoe dan ook een kwestie van veel en lang wachten...
Hier hadden we in augustus weer een afspraak bij de kinderendocrinoloog. Zoon (wordt 13 in januari) was wel bijna 2 centimeter gegroeid (is nu 144) en had zowaar een maat groter van voeten. Ook is hij beduidend breder geworden dus meer spiermassa. Zijn gewicht zit zelfs op de gemiddelde lijn! Maar hij vertoonde nog geen enkel teken van beginnende lichamelijke puberteit. We moeten hier wel heel goed op letten en contact opnemen als die tekenen ontstaan.
We hebben een nieuwe afspraak staan volgend jaar augustus en dan wordt er weer een nieuwe bepaling botleeftijd gedaan. Afhankelijk van die foto, groei en lichamelijke ontwikkeling wordt bekeken of zijn groei gewoon eens in de zoveel tijd gemonitord wordt of dat er verder onderzoek gedaan wordt aangezien de tijd dan toch begint te dringen.
We wachten af...

Primavera

Primavera

18-09-2013 om 14:40

hallo tasja

Mijn kinderen waren ouder toen ze een mri kregen vanwege groeiproblemen, namelijk 5 en 6 jaar, maar zij kregen ook een roesje. Die machine maakt een hels kabaal en het is echt lastig voor kleine kinderen om daarbij dan stil te blijven liggen.
Het enige wat ze gevonden hebben is een iets kleinere hypofyse dan normaal. Waarschijnlijk is het deel wat groeihormoon moet aanmaken niet goed aangelegd of ontwikkeld.

Tasja123

Tasja123

20-09-2013 om 10:35 Topicstarter

Primavera

Ja ik heb geen idee of ze dat dan nog gaan doen. Lawaai zal zeker een probleem kunnen vormen of het wel of niet lukt. Hoop toch dat het met of zonder roesje lukt dan heb je duidelijkheid of er een bepaalde oorzaak is.

Is het bij jullie erfelijk? Hier is ze de enige die klein is.

Tasja123

Tasja123

20-09-2013 om 10:42 Topicstarter

Jippox

Jij komt ook langzamerhand dichter bij de ontknoping zo te horen. Het zou wel vervelend zijn als je er niks aan kunt doen, aan de andere kant heb je misschien duidelijkheid straks....

Eigenlijk was ik daarom ook wel blij dat het een groeihormoon te kort is. We hebben daarvoor gedacht aan een genetische afwijking. Min of meer teleurgesteld dat er niks uit kwam maar ook opgelucht want dan doe je er weinig meer aan he. Lijkt me toch ook wel lastig.....

Knurf

Knurf

03-10-2013 om 07:40

dochter gaat nu het onderzoekstraject in

na bijna twee jaar aandringen bij de jeugdarts zijn we begin september eindelijk doorverwezen. Er is gisteren een botfoto gemaakt, dochter's botleeftijd komt overeen met haar echte leeftijd. Daar valt dus geen extra groei te verwachten. Vervolgens is er bloed afgenomen voor wat onderzoeken, over vijf weken (!) zou de uitslag er moeten zijn. Dan is de vervolgafspraak.

en hier

Gelukkig geen stoornis die met de botaanmaak te maken heeft. We moeten over een half jaar weer terugkomen. De kinderarts gaat in de tussentijd met andere artsen overleggen of er wel of niet verder gezocht moet worden (naar bijvoorbeeld bepaalde stofwisselingsziekten).
Knurf: ja die onderzoeken, het is een oefening in geduld. Altijd dat eindeloze wachten op uitslagen. Sterkte! Hier is tot op heden dus niets gevonden (we hebben 2 kinderen die zo'n beetje op de -2,5 lijn zitten en afbuigen, eentje heeft daarbij een afwijkende verhouding tussen romp en benen). Hoe oud is jouw dochter?
En Tasja: hoe staat het er bij jullie voor?

Knurf

Knurf

03-10-2013 om 14:52

Jippox

mijn dochter is 11, bijna 12. Ze zit al jaren op de -2 lijn, en steeds werden we naar huis gestuurd met de mededeling 'maar ze is toch weer gegroeid?'. Ja duh, een cm per half jaar ...

Inmiddels begint ze lichamelijk zo te ontwikkelen dat we geen jaren meer kunnen wachten. Dat vond de kinderarts van de groeipoli gelukkig ook, want die vond dat de groeispurt van vlak voor de menstruatie al zichtbaar had moeten zijn. Die is niet zichtbaar, en op deze manier gaat ze de 1m55 van de -2 lijn niet eens halen.
En dat terwijl ze op grond van onze lengtes boven de 1m70 had 'moeten' uitkomen.

De verhouding benen-romp was normaal, haar benen zijn net iets langer dan haar bovenlijf.

Kari1

Kari1

04-10-2013 om 09:45

Knurf

Fijn dat er onderzoek wordt gedaan, dan kan maar duidelijk worden of er iets "mis" is of niet.
Ik hoop voor jullie dat er iets gevonden wordt en dat haar lengte opgekrikt kan worden, maar reken je niet te rijk. Het kan best zijn dat je dochter gewoon pech heeft en aan de onderkant van de kansberekening zit. Ze laat al lang een stabiele groei zien en heeft in die zin geen afwijkende groei. Die groei past volgens de kansberekening niet binnen haar genetisch potentieel begrijp ik. Je zegt dat "ze op grond van onze lengtes boven de 1m70 had 'moeten' uitkomen." Bedoel je daarmee dat het rekensommetje op 1.70 uitkomt? Of op 1.80? Want dat sommetje is een kansberekening met een afwijking van 10 cm omhoog en 10 cm omlaag (voor jongens 11 cm) en daarmee val je dan binnen de grootste (95%) groep. Dus 5% valt dáár nog weer buiten zonder dat er iets anders aan de hand hoeft te zijn dan bad luck.
Kari

Knurf

Knurf

05-10-2013 om 10:04

Kari1

sorry, maar ik kan helemaal niks met je reactie. Leuk dat je laat zien dat ook jij weet hoe een groeicurve werkt, ik weet dat al jaren. Je bagateliseert het probleem, net als heel veel mensen. Zelfs de orthodontist waar we afgelopen vrijdag waren, wist (zonder enige kennis van zaken) te vertellen dat het 'heus wel zou bijtrekken, ze gaat vast nog wel groeien'.
Ik vertrouw toch liever op de kinderendocrinoloog waar we bij lopen.

Jeltje

Jeltje

05-10-2013 om 21:31

Nou knurf

Dat lijkt me nou niet terecht tov Kari. Ze bagatelliseert helemaal niets en zegt juist dat ze hoop dat er wat gevonden wordt! Plus: je moet de mensen de kost geven die niet weten hoe een groeicurve werkt. Zoals ik, terwijl mijn zoon al jaren groeihormoon spuit. En haar vraag over die 1.70 of 1.80 lijkt me dus heel terecht.

Overigens alle begrip voor je frustratie en ongerustheid. Hopelijk nu eindelijk wat duidelijkheid!

Kari1

Kari1

05-10-2013 om 22:32

Jammer knurf

dat je mijn posting zo opvat. Waar bagatelliseer ik volgens jou het probleem?
Wat Jeltje zegt, het lijkt me heel goed en zinnig dat er nu onderzoek wordt gedaan, en ik geef alleen maar aan dat er óók in veel gevallen waarin onderzoek wordt gedaan helaas geen oorzaak of remedie wordt gevonden.
Als jij zegt dat je prima weet hoe groeicurven werken dan neem ik dat meteen aan. Ik was even op het verkeerde been gezet door je uitspraak "En dat terwijl ze op grond van onze lengtes boven de 1m70 had 'moeten' uitkomen.". Maar ik begrijp dat je bedoelt dat haar rekensommetje met ouderlengtes op 1.80 uitkomt en dat ze daarom volgens haar genen 95% kans zou hebben om tussen 1.70 en 1.90 uit te komen (en 5% kans om daar buiten te vallen). Daar ligt 1.55 dan wel behoorlijk onder.
Kari

Knurf

Knurf

06-10-2013 om 09:39

sterker nog

'Daar ligt 1.55 dan wel behoorlijk onder.'

Doordat de groeispurt uit blijft, is de kans groot dat ze zelfs die 1.55 bij lange na niet haalt. Ze zit nu op 1.41 of zoiets.

Enne, ik snap best dat er mensen zijn die niet weten hoe groeicurven werken (al wordt dat op het consultatiebureau al uitgelegd!). Maar als ik schrijf dat ik al bij de endocrinoloog loop met mijn dochter, snap je toch zelf ook wel dat ik alle uitleg die daar bij hoort al lang achter de rug heb?

Kari1

Kari1

06-10-2013 om 12:45

Zoals ik al zei

werd ik en beetje op het verkeerde been gezet door je uitspraak: "En dat terwijl ze op grond van onze lengtes boven de 1m70 had 'moeten' uitkomen." Zo'n uitspraak past niet helemaal bij het rekensommetje w.b.t. het genetisch potentieel, daarbij gaat het over kansen en niet over 'moeten'. Maar nogmaals ik begrijp nu dat je bedoelt dat ze op grond van de ouderlengte een kans van 95% zou hebben om tussen de 1.70 en 1.90 te worden en een kans van 5% dat ze daarbuiten valt.
Met een lengte van 1.41 bij bijna 12 jaar zit ze nog steeds op die -2 lijn waar ze al jaren op zit. Waaruit concludeert de endocrinoloog dan dat ze de groeispurt niet maakt? Die zit immers in de curven verwerkt en ze zakt niet onder waar ze al jaren zit. Dit is een serieuze belangstellende vraag, ik geloof je beslist!
Kari

curve (kari)

die curve is een gemiddelde van alle kinderen. Het is zeer onwaarschijnlijk dat een kind altijd precies 1 lijn (die van het gemiddelde) volgt. Dus, om op het eindpunt van die gemiddelde lijn uit te komen, zal een kind daar soms even onder en soms ook boven zitten. Als een meisje al pubertijdskenmerken vertoont en nog altijd op die gemiddelde lijn zit, dan is de kans reeel dat ze uiteindelijk onder de lijn uit zal komen. Ze zal dan namelijk minder lang nog door blijven groeien. Om toch op het gemiddelde van de lijn uit te komen, zou ze nu er al boven moeten zitten (=groeispurt moeten hebben).

toevoeging

Ze zit nu namelijk op een gemiddelde dat mede bepaald wordt door kinderen die (veel) later in de pubertijd komen, en dus langer door blijven groeien.

Kari1

Kari1

06-10-2013 om 16:48

Ja Jippox

Wat je schrijft snap ik, als de puberteit vroeger intreedt dan zal de groei eerder stoppen. Mijn vraag was net een andere.
Als de dochter van Knurf al jaren op de -2 lijn zit en nu nog steeds, dan volgt ze dus een lijn waarin een groeispurt al verwerkt zit. Kijk maar naar de curven, dan zie je vanaf een jaar of 9, 10 tot een jaar of 12, 13 een lichte hellingstijging en daarna vlakt de curve weer af. Bij iemand die stabiel volgens een curve groeit (-3, -1, + 1,5, maakt niet uit), zit die groeispurt dus al in de groei. Daarom ben ik nieuwsgierig waarop de endocrinoloog baseert dat ze de groeispurt (heeft ge-) mist.
Als ik google vind ik "De botleeftijd geeft informatie over de groei. Op de foto is te zien hoe ver de groei is, hoe ver het lichaam is gerijpt. De botleeftijd kan voorlopen op de 'echte' leeftijd (kalenderleeftijd). De puberteit kan daardoor ook vroeger of later komen." "De botleeftijd is dus een maat voor de rijping van het lichaam. Daarom kan op grond van de botleeftijd iets worden gezegd over de lengtegroei die nog mag worden verwacht." en zo had ik het ook altijd begrepen.
Knurf geeft aan dat al gevonden is dat de botleefijd bij de kalenderleeftijd past, waaruit komt dan de verwachting dat ze vroeger dan gemiddeld in de puberteit zal komen en eerder zal stoppen met groeien dan haar jarenlange -2 lijn aangeeft?
En nogmaals, ik zeg niet dat hij ongelijk heeft!! Het zal ongetwijfeld zo zijn want hij is de deskundige, dit is gewoon ordinaire nieuwsgierigheid uit interesse en hoop om weer wat wijzer te worden.
Kari

krin

Als de botleeftijd past bij de kalenderleeftijd betekend dat, dat een kind niet langer dan gemiddeld door zal groeien (met andere woorden, het is geen 'late rijper'). Knurf geeft verder aan dat haar dochter zich lichamelijk begint te ontwikkelen (dus dat het er naar uit ziet dat ze binnenkort in de pubertijd zal komen).
Dat de groeispurt in de curve is verwerkt is maar ten dele waar. Nogmaals: die lijn is een gemiddelde van alle kinderen van die leeftijd. Daar zitten dus de snelle en langzame rijpers bij. Met andere woorden: als je 12 bent en op de -2 lijn zit, en je bent een late(re) rijper, dan zul je langer doorgroeien (ook nog als je leeftijdgenoten al gestopt zijn met groeien: de curve blijft nog een tijd stijgen: het is weer het gemiddelde van alle kinderen op die leeftijd. Oók dus van degenen die dan al niet meer groeien!
Maar als je juist een vroege rijper bent, zul je eerder stoppen met groeien: de curve stijgt nog wel, maar jij groeit niet meer. En dus haal je die 'eindlengte' van jouw curve niet.
Ik vind het lastig om het 'op papier' uit te leggen, in mijn hoofd is het veel duidelijker

oh sorry, kari bedoel ik

niet krin.

Knurf

Knurf

06-10-2013 om 20:22

niet te geloven Kari

'waaruit komt dan de verwachting dat ze vroeger dan gemiddeld in de puberteit zal komen en eerder zal stoppen met groeien dan haar jarenlange -2 lijn aangeeft?'

Jezus, hoe gedetailleerd wil je de privezaken van mijn dochter op een forum hebben, alleen maar om jouw nieuwsgierigheid te bevredigen! De voortekenen van de menstruele fase zijn er, maar zonder de voorafgaande groeispurt. En daar zul je het mee moeten doen wat mij betreft.

'Als ik google vind ik'
Dat is precies mijn probleem met jouw postings. Je hebt er geen verstand van, alleen (blijkbaar) een mening over. Doe me een lol, en ga mij dan niet vertellen wat jij op internet hebt gevonden. Geloof me, alles wat jij vindt, heb ik al tien keer doorgelezen. En meer!
De groeiachterstand is door drie artsen onafhankelijk van elkaar vastgesteld, waar onder door een arts die gespecialiseerd is in ... groeiachterstanden! Dat is niet langer de vraag. Nu is alleen de vraag nog of we kunnen achterhalen wat de oorzaak is, en zo ja, of we nog wat aan die oorzaak kunnen doen.

Google eens op puberteit, http://nl.wikipedia.org/wiki/Puberteit, dan zie je alle details met tekeningetjes erbij!

Oh, en voor het geval je ergens op een of andere internetpagina vindt dat borstontwikkeling ook 'alleen' vetweefsel kan zijn: klopt, weten we allang, is naar gekeken, maar echt, dat stadium is ze al voorbij.

Kari1

Kari1

06-10-2013 om 22:31

Jippox

"Als de botleeftijd past bij de kalenderleeftijd betekend dat, dat een kind niet langer dan gemiddeld door zal groeien (met andere woorden, het is geen 'late rijper')." Klopt, en het is dan ook geen vroege rijper die eerder dan gemiddeld zal stoppen.
"Knurf geeft verder aan dat haar dochter zich lichamelijk begint te ontwikkelen (dus dat het er naar uit ziet dat ze binnenkort in de pubertijd zal komen)." Ja, en ook dat past heel gemiddeld bij een meisje van bijna 12. De borstontwikkeling is op die leeftijd b.v. zo goed als klaar.
"Maar als je juist een vroege rijper bent, zul je eerder stoppen met groeien: de curve stijgt nog wel, maar jij groeit niet meer. En dus haal je die 'eindlengte' van jouw curve niet." Ja, dat is helemaal waar. Maar waarom is de dochter van Knurf een vroege rijper? Waarop baseert de endocrinoloog dat? Dat wil Knurf niet vertellen en dat is uiteraard helemaal haar goed recht.
Kari

Kari1

Kari1

06-10-2013 om 22:38

niet te geloven Knurf

dat je zo reageert op nieuwsgierige belangstelling. Je hoeft van mij echt geen verdere details te geven maar zeg dan gewoon. JIJ begint hier met posten over je dochter, met getallen van groeilijnen, met uitslagen van handfotos's, met uitslagen van been-romp-verhoudingen. Daar heb IK niet om gevraagd, die staan hier zomaar. Als ik dan uit interesse daarop doorga word ik afgefakkeld.
Je doet nog steeds of ik niet geloof dat er een groeiachterstand is, tja aan jouw leesvermogen kan ik verder ook niets veranderen.
Kari

Wat is vroege puberteit eigenlijk?

Ik kom er niet uit via google.
Dochter, bijna 11, krijgt al kleine puistjes in het gezicht en heeft afscheiding.
Is ook nog heel klein, iets van 1.30.
Is ze vroeg?

Elisa Gemani

Elisa Gemani

08-10-2013 om 09:31

Vroege puberteit

Gemiddeld begint een meisje te puberen als ze 11,7 jaar oud is. Bij ongeveer drie procent van de meisjes begint de puberteit echter al voor hun achtste. De puberteit zet veel eerder in dan je als ouder denkt. Voordat borstjes echt zichtbaar zijn, is er al een jaar iets gaande. Eerst kun je een soort erwtje voelen onder de tepel. Dat is het begin, en veel ouders merken dat niet op. Bij jongens zakt het balzakje wat uit, en dat is ook niet opvallend.

Wat gebeurt er concreet in de puberteit? Bij meisjes beginnen eerst de borsten te groeien, en ze krijgen hun groeispurt vrij vroeg in de puberteit. Tegelijkertijd komt het schaamhaar en iets later het okselhaar. De schaamlippen worden groter, en de vaginawand wordt dikker. Ongeveer twee jaar na de eerste borstontwikkeling komt de menstruatie.

Voor bezorgde ouders is hier een kleine kanttekening op zijn plaats: onder invloed van zwakke mannelijke hormonen uit de bijnier kan een vroege groei van schaamhaar ontstaan. Dit hoeft echter helemaal nog niet te betekenen dat de puberteit meteen in aantocht is.

Bij jongens groeien eerst de testikels (ballen) en daarna de penis. De tepels zetten wat op, en er begint schaamhaar te groeien. Het tijdstip van de eerste nachtelijke zaadlozing (natte droom) varieert sterk in de loop van de puberteitsontwikkeling. Ongeveer twee jaar na het begin van de puberteit gaat bij jongens de stem dalen, de baardgroei komt daarna. Bij jongens komt de groeispurt later dan bij meisjes, wat verklaart waarom groep 8 veelal bevolkt wordt door lange meiden en kleine jochies.

Ook bij jongens komt de puberteit steeds iets vroeger. Bij jongens is het een minder groot probleem om vroeg in de puberteit te komen. Het enige is dat een te vroeg ingezette puberteit ervoor zorgt dat je klein blijft. We stellen als norm dat we gaan denken over medisch ingrijpen als de puberteit begint voor het negende jaar.

Daarnaast komt een te vroege puberteit bij jongens veel minder vaak voor dan bij meisjes. In de hersenen is een systeem dat ervoor zorgt dat er een rem op het begin van de puberteit zit. Deze rem werkt bij meisjes relatief vaak minder krachtig, bij jongens juist te goed.

Bij een vroege puberteit beginnen puberteitskenmerken bij meisjes tussen de acht en tien jaar; bij een té vroege puberteit al voor het achtste jaar.

Hoewel ieder kind uniek is en zich op zijn eigen manier ontwikkelt, zijn er grofweg twee typen jongens en meisjes die elk op een andere wijze volgroeien. Meisje A krijgt borstvorming rond haar tiende en gaat menstrueren als ze 12 is. Meisje B begint op haar dertiende te groeien en wordt op haar vijftiende ongesteld. Toch zijn ze beiden op zeventienjarige leeftijd volgroeid, al is meisje B iets langer en zijn haar borsten wat groter.

Jongen A begint rond zijn veertiende te groeien. Twee jaar later is zijn stem gedaald, zijn penis volgroeid, heeft hij schaam- en borsthaar en brede schouders. Jongen B blijft lang kind. Pas op zijn zestiende daalt zijn stem en als hij 17 is krijgt hij eindelijk een groeispurt. Jongen B zal uiteindelijk minder lang worden dan jongen A.

Knurf

Knurf

07-11-2013 om 11:24

wel groeiachterstand, geen behandeling

gisteren waren we weer bij de groeipoli voor onze dochter. De uitslag was helder: ja, er is sprake van een groeiachterstand. En nee, er valt niets aan te doen.
Er waren uit het bloedonderzoek geen afwijkingen in de groeihormoon-huishouding aangetroffen, wat ook wel weer fijn was omdat ze daar ook op latere leeftijd nog last van zou kunnen houden. Maar verder gaf het bloedonderzoek ook geen afwijkingen te zien die wezen op bepaalde syndromen (Turner?) of op schildklier-/lever-/nierproblemen. Alle waarden lagen binnen de range.

Op de botfoto was een normale skeletontwikkeling te zien, behorend bij haar biologische leeftijd. Dus ook hier geen hoop op bijvoorbeeld nog twee jaar groei. En puberteitstremmers willen ze niet geven omdat ze haar daarvoor al te oud vinden (?).

Er valt verder niets te behandelen, ze heeft gewoon pech.

knurf

Hm, dubbel he zo'n uitslag. Je bent aan de ene kant opgelucht dat er geen afwijkingen zijn gevonden, maar aan de andere kant heb je nu niets om mee aan de slag te kunnen. Het blijft afwachten verder.
Hier precies zo bij 2 van onze zonen: niets te vinden in het bloed, geen afwijkende skeletleeftijd, ze zijn 'gewoon' klein... Daar heb je het dan maar mee te doen.

Knurf

Knurf

07-11-2013 om 12:25

klopt Jippox

het voelt inderdaad wat dubbel, ook voor mijn dochter zelf. Die is blij dat ze niet elke avond hoeft te prikken (ze had zich al veel te veel ingelezen op het onderwerp groeihormonen), maar ook teleurgesteld dat dit het dus is.

Ik heb nog aangeboden om haar elke avond aan de deur te hangen en dan uit te rekken, maar dat vond ze ook niks

Katniss

Katniss

07-11-2013 om 12:35

Deskundigen hier

Mag ik ook iets vragen. Inmiddels is dochter 1 wel ongeveer uitgegroeid. We hopen nog steeds dat ze de 1.60 m. gaat halen, maar dan zou er nog 3 cm. bij moeten (ze is 14,5 en al ruim drie jaar ongesteld).
Dochter 2, bijna 9 jaar, zat de laatste jaren precies op de P0, die eindigt bij 1.70 m. Het afgelopen jaar is haar groei wat afgevlakt, waardoor ze nu richting de -1 gaat. Haar verwachte eindlengte op basis van de lengte van haar ouders is 1.65 (+ of - 10). Op zich geen vreemde ontwikkeling dus, maar is het in het algemeen een probleem als je van je groeicurve af zakt? Bij haar geboorte en in het eerste half jaar zat ze op de P+2, dus het blijft maar zakken.

Knurf

Knurf

07-11-2013 om 13:23

volgens mij

volgens mij is er pas een probleem als je ineens een sterke afwijking laat zien. Dus niet als je langzaam van 0 naar -1 gaat,of andersom. Het zijn immers maar gemiddelden en misschien verloopt de rijping van jouw dochter gewoon sneller dan bij andere andere kinderen. In die gemiddelde groeicurves zijn ook de de individuele groeispurtjes niet opgenomen, die voor elk kind op een ander moment plaatsvinden en dus in het gemiddelde wegvallen. Wisselen tussen P-lijnen lijkt me dus best normaal.

Als ik kijk naar de leeftijd van je 2e dochter, dan kan het ook de stilstand vlak voor de groeispurt zijn. Dat klinkt misschien wat tegenstrijdig, maar veel meisjes (niet allemaal) hebben een groeispurt vlak voor ze gaan menstueren, en vlak voor die groeispurt is vaak juist een groeivertraging te zien. Een soort stilte voor de storm.

Jeltje

Jeltje

13-11-2013 om 22:41

Katniss

Ik ben geen deskundige, behalve dat mijn zoon een groeihormoondefect heeft. Wij kwamen dat op het spoor doordat zijn curve afboog van p0 naar p-1. Opgemerkt door de schoolarts. Na half jaar een extra controle, en toen naar de kinderendocrinoloog. Hij zei mij dat het afbuigen van de curve na het derde jaar reden voor zorg en onderzoek is. Of dat op de leeftijd van je dochter ook zo is weet ik niet, maar ik zou er wel achteraan gaan.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.