Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Burn out mama

Burn out mama

28-05-2019 om 17:09

Haptonomie werkt dat

Door veel stress zit ik tegen een burn out aan.
Veel dingen te veel, moe, niet uitgeslapen wakker, nek/rugpijn, etc. Alles met kids soms te veel. Pffffff

Nu raadde iemand haptonomie aan maar wat is dat, kan dat helpen en waar moet ik op letten?
Best duur qua kosten ook nog.

Ava

Ava

28-05-2019 om 18:29

Haptotherapie

Ja, ik heb er heel veel aan gehad toen ik ooit een burn-out had. Ik had eventueel ook naar een psycholoog kunnen gaan maar dat blijft bij praten en de haptotherapie is juist heel praktisch. Tijdens de haptotherapie besprak ik gebeurtenissen en dan niet alleen verhalend wat er gebeurde maar dmv positie (en (lichamelijk) reactie daarop). En dat maakte meteen zoveel duidelijk dat het meteen tot de kern gaat.

Een voorbeeld. Op mijn werk had ik strubbelingen met mijn collega gekregen. De samenwerking verliep steeds stroever. Ik begreep niet waarom en ook niet wat ik er aan kon doen. Nadat ik een voorbeeld oa met naspelen van posities en reactie had uitgelegd, legde de therapeut een stok op de grond en vroeg mij te doen als of hij mijn collega was. De stok stond symbool onze samenwerking, onze gezamenlijke taak. Die taak moest ik verdelen. Ik pakte de stok aan het uiteinde en legde die voorzichting in zijn hand terwijl ik het gewicht bleef dragen. Toen vroeg de therapeut waarom ik het gewicht niet los kon laten, de helft aan hem overliet waarbij we samen de stok losjes konden bewegen terwijl we met elkaar in gesprek bleven. Waarom vertrouwde ik mijn collega niet? En dat was dus ontzettend raak. En de oplossing was ook meteen duidelijk (losser laten en ontspannen bewegen van de stok, wat een praktisch gevoel geeft en je meteen vertelt hoe het (symbolisch) wel kan). Niet dat ik meteen de oplossing in praktijk kon brengen maar het was mij meteen duidelijk geworden. En dat kon ik daar verder uitwerken, oefenen etc..
En dus niet de standaard oplossing zoals het zou moeten, maar wat bij mij past, wat voor mij prettig was en waarom. En vooral dat laatste was voor mij waardevol. De haptotherapeut let daarbij op mijn lichaamstaal en kon zien wat mij wel lag en wat niet.

Ik raad het iedereen aan om te proberen. Mijn zoon werd gepest op school en tijdens de zomervakantie voor de schoolwissel, heeft hij ook haptotherapie gehad. Dan stuiterde de therapeut (nadat hij eerst wat over het pesten had verteld en wat hij moeilijk vond en dat hij beter wilde opkomen voor zichzelf (maar hoe doe je dat?)) stuiterde ze met een zachte bal tegen hem aan. Als de bal komt, wat kan je doen? Welke houding wil je aannemen, probeer dat eens, dan reageerde zij weer op hem, werkt dit? Ben jij je aan het overschreeuwen, komt het geloofwaardig over? Is het fijn om die uit de weg te gaan? Nee, zei zoon dan.. en dan oefende hij wat hij wel kon doen en de reactie van de therapeut daarop. En als ze dan samen een goed antwoord, dwz kloppend met het geheel, coherent dus, hadden gevonden, werd er nog geoefend om het eigen te maken, in allerlei verschillende situaties.

Heb je al gevraagd of de ziektekostenverz eea betaalt? En anders, wil een haptotherapeut ook wel eens behandelen onder de noemer van fysiotherapie. De meesten zijn nl ook fysiotherapeut.

Probeer het anders een paar keer om te zien wat het jou brengt.

Hier ook goed

Zelf heb ik in een stressvolle periode een aantal keren Haptotherapie gehad. Daardoor ontspande ik beter met mijn hele lichaam dat verkrampte van een chronische ziekte en van stress. Helaas was dat kort omdat de haptotherapeute met zorgverlof ging en ik wist geen andere in de buurt.

Ik had het aanvankelijk geregeld voor zoon die veel stress had op school en moeite om met emoties om te gaan.
Ze was geen kinderen gewend maar wilde het wel proberen. Zoon heeft het een jaar lang gedaan en zei later dat hij er meer aan had gehad dan aan zijn psychiater/psycholoog.

Het ging hier vooral om ontspanning en balans en omgaan met emoties.

Lente

Lente

28-05-2019 om 19:07

Hier ook goede ervaring

Inderdaad voor omgaan met stress, in het leven maar juist ook met het gevolg in je lichaam.
Ik hoor ook goede ervaringen met fysiotherapeuten, die ook specialisaties hebben in sacrale therapie of viscerale therapie. Niet dat je vooraf moet kiezen voor dit soort therapieën maar dit zijn wel de fysiotherapeuten die goed zijn in het aanvoelen van je lichaam.

Pirata

Pirata

28-05-2019 om 19:12

Ook

Ik heb het ook gedaan, lang geleden dus de details weet ik niet meer. Maar het kwam wel aan bij mij, ik leerde mezelf "voelen". Wat ik daarvoor nooit deed, ik daverde altijd door.
Later heb ik ook Mindfulness gedaan, daar kwamen deels vergelijkbare zaken aan de orde.

Burn out mama

Burn out mama

28-05-2019 om 20:02

Kwetsbaarheid

Bedankt voor de vele reactie’s al.
Ik ben nog nooit bij zo iemand geweest vandaar de vragen.
Ik hoor weleens dat ik teveel de controle wil houden, vandaar die burn out verschijnselen dus, en moet me leren kwetsbaarder op te stellen.

Ook denk ik vaak in mijn relatie maar ook werk dat ik het niet goed genoeg doe.
Nu zei iemand die ik amper ken dat ik een soort van muurtje om me heen heb. Ik ben heel sociaal en open en klik met veel mensen makkelijk dus hoezo dan een muurtje?
En kan haptonomie mij leren kwetsbaarder te worden zodat mensen mij makkelijker benaderen, terwijl ik zelf dat gevoel heb dat dat wel gaat, en ook makkelijk contact maak.

Ava

Ava

28-05-2019 om 20:17

Vergelijkbaar

Zoiets had ik ook. Het doel was niet om kwetsbaarder te worden maar om mij zekerder te voelen en daardoor mensen binnen te laten. Lijkt hetzelfde maar is toch anders. Ik denk dat je het gewoon eens moet proberen. Succes.

Lente

Lente

28-05-2019 om 22:08

Zoals Ava zegt

Je doet haptonomie of dergelijke therapie niet voor de mensen om je heen maar voor jezelf.
Hoe houd jij voldoende controle maar laat je toch de spanning in je lijf en geest los

Klare

Klare

28-05-2019 om 23:37

Zwangerschap/bevalling

Ik was panisch voor de bevalling en deze vrouw had mij eigenlijk meteen door en zo goed begeleid in maar 2 bezoeken, dat ik de hele bevalling de regie en het overzicht hield. Het visualiseren heeft het meest geholpen. Haptotherapie zou ik zo aanbevelen of zelf gaan doen als het nodig was.

Guppie

Guppie

29-05-2019 om 19:53

Contact met jezelf

Dat muurtje kan zijn dat je niet goed contact hebt met jezelf. Een haptonoom kan je helpen beter contact me je lichaam te maken, zodat je de signalen ervan beter leert voelen. Nu zijn er nog meer dingen die je zou kunnen doen, zoals een (stoel-)massage, yoga, wandelen; die dingen waarmee je beter contact krijgt met je lichaam. Ook zorgen dat je de dingen die je doet meer bewust doet en niet alle kanten opgetrokken wordt. En let eens op je ademhaling. Bij inspanning gaat die vaak omhoog. Als je dingen doet die niet bij je passen kan die ook omhoog gaan.
Ondersteunend misschien wat voedingssupplementen. Bij stress verbruikt je lichaam meer stoffen. Rescue remedie kan helpen om toch meer ontspannen te blijven.
Wel kunnen er diepere dingen onder liggen, zoals bijvoorbeeld problemen rond de zwangerschap van je moeder; soms een verloren tweelinghelft.
En kijken of je de dingen met je kinderen wat anders kan regelen. Iets grotere kinderen kunnen ook dingen zelf. En als je zelf met spanningen zit, kan dat van invloed zijn op je kinderen, die dan bijvoorbeeld drukker worden.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.