Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

mijk

mijk

23-06-2019 om 14:15

Hoe herstel ik straks weer?

Ik lig plat met een hernia. Nou niet de hele dag maar wel veel want zitten gaat niet en ik kan maar korte stukjes lopen voor de pijn te veel wordt. Ik heb al lang last maar zit vast in wachttijd voor MRI. Als ik straks aan de beurt ben volgt er nog wachtlijdt voor consult en wachtlijst voor operatie. Ik ben nu al al mijn kracht en conditie kwijt (slik ook best hevige pijnstillers) en ondanks weinig eetlust toch ook al wel wat aangekomen. Ik wil heel graag als dr klachten weg zijn hier aan gaan werken sporten dus ( voor het eerst van mij leven dat ik hier zin in heb. Maar hoe pak ik dat nu verstandig aan. Geen zin om andere blessures op te lopen. Mijn fysiobudget verzekeringstechnisch is wel bijna op. Mijn id nu is met fysio plan maken en dan voor het eerst van mijn leven naar sportschool. Iemand ervaring met opknappen vanuit het niks?

Mijk

V@@s

V@@s

23-06-2019 om 14:33

toch fysio

Kun je de fysio niet zelf blijven betalen? Ik vond dat tijdens mijn hernia echt waardevol. Na de operatie kreeg ik trouwens voor een jaar een indicatie voor een jaar fysio op grond van een chronische indicatie.

Fysio kun je wel aftrekken van de belasting als medische kosten als je over de drempel heen komt.

En verder: wachttijd bemiddeling door je ziektenkostenverzekering, ik kon destijds direct de volgende dag terecht voor een MRI bij een privékliniek.

Probeer in elk geval te blijven bewegen, fietsen voor korte stukjes bleef hier heel redelijk gaan, vooral in beweging komen deed heel veel pijn.

Kaaskopje

Kaaskopje

23-06-2019 om 14:33

Mijk

Als de fysio oordeelt dat je meer sessies nodig hebt en hij kan dat binnen een passende code opvoeren, zou je kunnen overleggen of het onder de noemer chronische fysiotherapie verder kan gaan.

Je zou thuis kunnen oefenen met buikspieroefeningen die je liggend kunt doen. Of dat prettig voor je rug is, is voor mij niet in te schatten.

Ik ben ook vanuit niets en fysio gaan fitnessen en mijn conditie is echt stukken beter, maar ik heb nog wel verbeterpunten 😅. Ik had en heb geen hernia, wel artrose, maar mijn rugklachten zijn enorm afgenomen. Ik heb één situatie die flink verkeerd kan schieten en dat is als ik zittend in mijn stoel moet niezen. Ik moet direct een andere houding aannemen om dat te voorkomen.

Kaaskopje

Kaaskopje

23-06-2019 om 14:37

Haha V@@s

Was sneller

Mijntje

Mijntje

23-06-2019 om 14:59

zwemmen

Gewoon: zwemmen, rustig baantjes trekken. Ik zou echt geen rare dingen doen op een sportschool of met een videootje. Of anders wandelen.

Flavia

Flavia

23-06-2019 om 15:05

verzekering

Bij mijn weten valt deze fysio onder de basisverzekering

https://zorgvergoeding.com/page/86/chronische-lijst-van-aandoeningen/ maximaal 12 maanden.

Turf

Turf

23-06-2019 om 16:06

Operatie

Weet je dat al zeker dat je geopereerd wordt?
80% van de hernia's, geopereerd of niet, staat er na een jaar hetzelfde voor qua herstel en worden niet geopereerd.

Ik zit nu 15 mnd met een hernia en versleten onderrug en heb pech, alleen al omdat er teveel mankeert. Geen operatie, inmiddels waarschijnlijk onderweg naar WIA.
Pijnstillers hielpen hier niet, fysio doe ik nu 10 maanden en helpt ook niets. Bij mij was lopen weer een opluchting; maar verder dan 2x 30 min en 1 x 15 min kom ik ook niet. Huishouden vind ik erg lastig en verdeel ik.

2 mensen uig mijn nasste omgeving hadden ook een hernia. 1 Kennis was na 4 maanden weer aan het werk met wat restverschijnselen en een ander ook 4 maanden maar met operatie.
Het kan dus alle kanten op.

Zwemmen kan ook helpen, maar kies vooral iets uit dat je leuk vindt, zodat je het vol kunt houden.

Tip

Ik had een hernia die door de huisarts niet onderkend werd. Na 1,5 flinke pijn en behoorlijk wat functionele belemmering moest ik op een dag hard niezen en toen ging het licht uit, ik kon helemaal niet meer lopen, mijn benen deden het gewoon niet meer. Zitten ging ook niet, ik heb twee weken op de bank gelegen met morfine en valium. De huisarts zei tegen mij dat ze pas opereren als je je plas niet meer kon ophouden. Op handen en knieën naar de wc kruipen was niet erg genoeg.

Anyhow, die medicijnen hielpen nauwelijks en fysio ook niet. Toen ik niet meer wist waar ik het zoeken moest ben ik op ellebogen en knieën gaan zitten, kont in de lucht. Zo kwam er wat ontspanning en ruimte tussen mijn onderste ruggenwervels en kon de hernia slinken. Na een week was ik weer redelijk op de been. Probeer 'm eens, die pornopose, 3 x een half uurtje per dag, wie weet helpt het jou ook.

skik

Ontzien

Rust is tegenwoordig verdacht maar het kan zeker handiger zijn om je rug te ontzien zodat het in alle rust kan herstellen van wat mogelijk een foute beweging is geweest.

Ik ben op jonge leeftijd door mijn rug gegaan en heb daarvoor niet allen fysiotherapie maar ook ergotherapie gehad om werk en thuis zo in te richten dat mijn rug minimaal belast werd.
Niet stofzuigen of kracht zetten vanuit je rug. Zware borden e.d. op grijphoogte in je kastjes, door de knieen als je iets wil oprapen, tillen dicht bij je lichaam en zware dingen met hulpmiddelen verplaatsen. Geen zware pannen gebruiken of over langere afstanden verplaatsen naar de eetkamer of zo. Ik had al vroeg een boodschappenwagen op twee wielen.
Door een chronische ziekte kan ik weer niet veel maar ik fiets dagelijks en dat is in principe onbelast, tenminste als je er niet de weekboodschappen mee doet, zoals ik ook heel lang heb volgehouden.
Nu brengt AH de boodschappen thuis tot in de keuken.

Guppie

Guppie

23-06-2019 om 16:48

Osteopathie

Misschien dat een osteopaat nog wat kan betekenen.
Bedenk dat een operatie en narcose nogal wat van je lichaam vergen dus zorgen voor goede voeding met voldoende eiwitten en misschien extra voedingsstoffen.
Pijnstillers zorgen, door irritatie van de slijmvliezen voor verminderde opname van voedingsstoffen, waaronder ijzer. Tevens ontregelen ze je hormoonhuishouding.
Je zou nog kunnen denken aan rustige yoga-oefeningen, aangepast aan wat je nog kan.

Sportschool

Er zijn sportscholen die gespecialiseerd zijn in gezondheidsklachten, daar bewegen ook mensen die aan het revalideren zijn. Geen idee of je daar een verwijzing voor nodig hebt, de huisarts weet dat vast wel.

Helly

Helly

23-06-2019 om 18:03

AnneJ zo waar

Rust is idd zo verdacht, ik krijg zo veel vreemde blikken als ik aan geef veel te rusten met mijn pijnlijke rug dat ik het nauwelijks nog noem.
Terwijl het mij echt helpt en ik gewoon voel dat teveel belasten echt niet ok is.
Maar goed, alles is relatief natuurlijk. Ik beweeg normaal misschien wel erg veel, dus als ik 'rust' beweeg ik gemiddeld genomen misschien veel.

mijk

mijk

23-06-2019 om 18:44

Ik wil ook niet totaal los

Maar nu ik echt niks kan (ik lig echt het merendeel van de dag palt op mijn rug) mis ik het gevoel van een sterk op lijf enorm. Ik heb voor het eerst van mijn nleven zin om te sporten. Ik beweeg normaal gesproken heel veel ik heb een hond en fiets veel.

Er gaat geopereerd worden. Ik rust al 2 maanden en het wordt alleen maar gestaag erger. Ik verdraag pijnstillers helemaal niet dus zo als het nu is gaat gewoon njet.

Wachtlijstbemiddeling is geen optie omdat de verwijzing mri van nneuroloog komt en dan start er een traject waarna mri niet meer elders kan. Ik heb al gebeld.

Dus dit is en plannetjes voor straks helpen me er doorheen. Zwemmen vind ik heerlijk dusbdat staart op de planning.

Fysio zou wel fijn zijn, maar ze gaf eerder al aan dat dat na operatie niet eens altijd nodig is. Het gaat dus om conditie en kracht vanuit niets weer opbouwen... zo'n tevalidatiesportding lijkt me ook wel wat.

Ga ik eens zoeken. Sorry voor de fouten lig plat met prismabril te typen.

Mijk

Ad Hombre

Ad Hombre

23-06-2019 om 20:34

Mijk

"Ik rust al 2 maanden en het wordt alleen maar gestaag erger."

Ja, er is een reden dat 'rust' verdacht is...

"Sorry voor de fouten lig plat met prismabril te typen. "

Pretty cool!

Sterkte met je operatie.

Ad Hombre

Ad Hombre

23-06-2019 om 20:43

Helly

"Rust is idd zo verdacht, ik krijg zo veel vreemde blikken als ik aan geef veel te rusten met mijn pijnlijke rug dat ik het nauwelijks nog noem.
Terwijl het mij echt helpt en ik gewoon voel dat teveel belasten echt niet ok is."

Even voor de duidelijkheid. IEDEREEN voelt dat bewegen niet OK is als hij/zij pijn heeft (dat rationaliseren wij dan met: mijn lichaam geeft aan... blabla..) en helaas blijkt dat voor veel rug/schouderklachten funest. Daarom weten steeds meer mensen tegenwoordig dat je dat vooral *niet* moet doen.

Nou is het natuurlijk best mogelijk dat het bij jou niet helpt. Dus misschien ben je juist heel slim en sta je in supergoed contact met je lichaam.

Maar helaas is de kans groter dat je net zo 'dom' bent als de rest van ons, maar dan alleen net een beetje koppiger.

Zoals AnneJ, zeg maar, koppiger dan haar hebben we hier niet.

Ik had destijds zulke erge aanhoudende schouderklachten dat ik dacht op jonge leeftijd in de WAO terecht te komen. Gelukkig gaf een therapeut me een setje oefeningen waardoor het probleem als sneeuw voor de zon verdween. Ik doe ze nog wel eens als ik iets voel opkomen maar ik ga echt niet meer 'rusten'.

Je kunt ook altijd nog bij Guppie aankloppen natuurlijk...

Turf

Turf

23-06-2019 om 20:46

Oke

Dan bof je dat je geholpen wordt met een operatie. Ik heb15 maanden verergerende pijn zonder enige verbetering, alleenstaand met hond en krijg het niet voor elkaar helaas, waardoor ik waarschijnlijk niet meer kan werken.

Laat weten hoe de operatie was!Succes!

Mijn kennis was niet meteen pijnvrij, dat duurde een paar weken
Zij traint nu met een personal trainer.
De neuroloog heeft bij mij wachtlijsten weten te omzeilen door de neurochirurg te mailen of hij de neurolyse wilde doen. Scheelde 11 weken.

mijk

mijk

23-06-2019 om 20:53

Ad hombre

Wat je nu schrijft is eigenlijk gewoon heel kwetsend. Ik ben me suf blijven bewegen. Ik kan alleen niet meer bewegen. Ik heb best wat ervaring met rugpijn doe altijd braaf mijn oefeningen enkom er weer uit. Zenuwpijn is van een totaal andere orde. Ik wil graag bewegen en als het maar even gaat ben ik aan de wandel maar ik lig nu plat omdat dat moet niet omdat ik daar voor gekozen heb.

Plat en rust was overigens tot voor kort de aanbevolen handelswijze voor een hernia. Ik ben heel blij dat ik naar mogelijkheid mag bewegen maar ik lig hier (ondanks bizar veel pijnstillers) nog regelmatig te jodelen als ik ook maar de kleinste beweging maak.

Mijk

mijk

mijk

23-06-2019 om 20:56

En dan wel dank voor de sterkte

De prismabril is heel nerdachtige gadget maar wel heel erg handig. Echt plat helt het veste dus mijn neus wijs naar het plafond maar mijn ogen zien boek of tv.

Mijk

mijk

mijk

23-06-2019 om 21:00

Skik

Ja daar ben ik ook ongeveer. Nachten op mijn knieeen op de grond gezeten.. gelukkig verwees mijn dokter meteen door naar neuroloog..

Mijk

Zeetakje

Zeetakje

23-06-2019 om 22:33

Mijk

Heb je overwogen om bijv. een afspraak te maken bij Bergman Clinics o.i.d. De zorgverzekering raadde dit aan voor ons kind en we konden binnen een week terecht. Weliswaar niet voor een hernia, maar wel voor behoorlijke pijnklachten.

In het ziekenhuis moesten we ruim 10 weken wachten. Het kind wist zo langzamerhand niet meer waar ze het zoeken moest van de pijn en vandaar hebben we contact gezocht met de zorgverzekering.

Als jij nu nog moet wachten op een mri, dan op een consult en dan op de behandeling is dit misschien een idee.

Beeldmateriaal werd meteen gemaakt, fysio zat er vanaf de eerste afspraak met de specialist altijd bij en wat in het streekziekenhuis op de foto's niet gezien was, ontdekten ze daar wel. Behandelplan gemaakt. 4 weken zo weinig mogelijk belasten, daarna heel voorzichtig aan de slag met compleet andere fysio dan voorheen en dat bleek de juiste aanpak.

In ieder geval heel veel sterkte.

mijk

mijk

23-06-2019 om 22:42

Verzekering wil niks meer elders vergoeden

Ik heb al overlegd. Maar 3 juli ben ik aan de beurt gelukkig.

Mijk

Zeetakje

Zeetakje

23-06-2019 om 22:53

Mijk

Dat schiet gelukkig op, hoewel 1,5 week als je veel pijn hebt nog best lang is. Hou je taai!

Het herstel.

Ik ben niet geopereerd maar mijn hernia ging na bijna een jaar over. Advies om de natuur zijn gang te laten gaan kwam na de mri scan. Minste kans op blijvende rugklachten volgens mijn neuroloog, het was een "kleine" hernia. Het herstel qua kracht en spieropbouw ging heel snel. Wandelen vond ik het fijnste.
De pijn van toen ebt langzaamaan weg uit mijn geheugen maar als ik je verhaal lees word ik er weer wat nerveus van. Sterkte, hopen dat je snel pijnvrij bent en je kunt gaan werken aan je herstel.

mijk

mijk

24-06-2019 om 04:29

Dat was mijn plan eigenlijk ook

En zoals het april mei ging was het te doen geweest maar een jaar aan de morfine/zenuwpijnstillers lijkt mij en mijn huisarts gewoon niet zo goed idee....het is echt afschuwelijk nu .

Mijk.

Het is ook niet te vergelijken Mijk, pijn is er in zoveel gradaties en iedere hernia is anders. Eerst maar eens die Mri, het kan wel blijken dat je meerdere hernia's hebt. En nee, een jaar aan de zware pijnstillers is zeker geen goed idee. Ik had één kleine uitstulping, op de meest voorkomende locatie, blijkbaar geen bijzonder geval. Ik hoor genoeg andere gevallen, waar opereren de enige oplossing nog is. Die operatie's worden niet voor de lol uitgevoerd denk ik dan.
Sterkte hoor, de pijn beheerst je hele leven, dat weet ik nog wel. Zenuwpijn is vreselijk.

Bellefleur

Bellefleur

24-06-2019 om 13:14

Mijk

Wat vervelend voor je. Heel veel sterkte.
Missschien kun je na afloop trainen bij een sportschool aangesloten bij fysiotherapie. 1x instructie, en daarna zelf aan de slag? Ik denk aan zoiets als Medisupport aan de Turfsingel, met ook vestigingen in Ulgersmaborg en Eelderwolde.

MRI-centrum

Hie ook eentje met hernia; dubbel hernia hoger in rug.
Huisarts gaf aan 42 dagen wachttijd dus naar Bergman. Daar alsnog 20 dagen wachttijd, maar het is niet anders. Wel versnelt een MRI bij een MRI-centrum laten maken om zo consult bij Bergman niet te laten vertragen door nog te maken MRI. Want ook bij Bergman kon dat vanwege drukte niet op dezelfde dag. MRI- centrum zit op verschillende plaatsen in Nederland en maakt mri’s met verwijsbrief van huisarts of specialist. Zo kan je tijd winnen.

Consult werd opstart zenuwpijnkuur om zo de zenuw rust te geven. Volgende stap is een polipijnbestrijding met vloeistof. Als dat niet helpt, dan operatie.

De fysio heeft in begin weinig oefeningen meegegeven; eerst rust. Nu is ze meer aan het masseren, ook om te voorkomen dat de rest klachten gaat geven. Patiënt loopt veel en moet erg op de houding letten. En doet nu lichte ‘wokkel’ oefeningen of met stroompads spiersamentrekkingen.Er zit schot in, alhoewel het frustrerend langzaam gaat.

Sterkte

mijk

mijk

20-08-2019 om 23:09

Geopereerd

Uiteindelijk toch bij Nedspine/Bergman. Toen ik 3 juli eindelijk mri had bleek operatie een wachttijd van 17 weken te hebben. Naar ander ziekenhuis kon niet naar Ede wel. Operatie viel me erg mee en had meteen veel minder pijn. Schriif morgen nog even wat over revalidatie. Ben nu een week verder en het is idd net zo pittig als ik dacht
Mijk

Mijk

Ik las elders over je vakantieplannen. Kan je het vliegen op zo’n korte termijn dan wel aan? Het schijnt dat je na een operatie pas na 6 weken mag autorijden.
Mijn man had dubbele hernia in de nek en kreeg een cortisoneninjectie. Herstel duurde veel langer dan gehoopt. We zijn nu 7 weken verder maar autorijden gaat nog steeds niet top. Regelmatig tintelende vingers en druk in de nek. Hij heeft wel gevlogen, maar dan in een luxe ligstoel. Het rondrijden was ook alleen maar mogelijk omdat hij in een captain seat zat en gereden werd.

Ik vind het best riskant, een wandelvakantie over de Veluwe lijkt mij een stuk rustgevender.

mijk

mijk

21-08-2019 om 22:00

Als het hier vakantie is

Ben ik 10 weken post operatie. Maandag over 2 weken mag ik, als zitten goed gaat beginnen met auto rijden en eerder boek ik zeker niets. Ik heb gewoon zin om plannen te maken. Ik ben bank en bed zo zat. Andere kant op dit moment ben ik van 3 wandelingen van kwartier per dag volstrekt kapot. Zo zo zo moe. Dus nu zie ik wandelen op de veluwe ook niet zo zitten ☺

Snap ik

Alleen wil je naar een gebied dat erg mooi is, maar ook om een goede gezondheid vraagt om er optimaal van te kunnen genieten. Dan is vliegen naar IJsland een dure grap. Misschien iets voor volgend jaar.
Sterkte met je herstel.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.