Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Dippies vrouw

Dippies vrouw

13-04-2009 om 17:25

Homeopaat bij depressie

Mijn man zit momenteel met zichzelf in de knoop. Hij heeft daar medicijnen voor. Persoonlijk heb ik het gevoel dat die medicijnen niet afdoende helpen. Vorig jaar heeft hij die pillen ook geslikt en was eigenlijk redelijk vlot weer boven Jan. Nu gebeurt dat niet. Hij heeft uitzichzelf contact gezocht met een homeopathische arts en het eerste gesprek is achter de rug. Mijn vraag is of er mensen zijn die dat ook hebben gedaan en er duidelijk baat bij gehad hebben.


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Tirza G.

Tirza G.

13-04-2009 om 18:26

Ja en nee

Bij de gesprekken zal hij ongetwijfeld baat hebben. Bij homeopatische middelen echter niet, die doen namelijk niks.

Tirza

Anneja

Anneja

14-04-2009 om 12:34

Placebo

....het effect van placebo kan anders zowat even groot zijn als dat van antidepressiva, dus als ie er zelf in gelooft en als jullie het kunnen betalen zou ik hem zijn gang laten gaan; wel *naast* echte therapie (en echte medicatie).

Hoewel, je ook zou kunnen proberen hem te vertellen dat veel tomaten eten echt helpt (vanwege de melatonine), dan ben je goedkoper uit . Dat ook naast echte medicatie, uiteraard.

anne

Toch wel positief...

ik heb n burnout gehad (overspannen og hoe je dat ook wilt noemen) en ik heb bij een orthomoleculair therapeut bv. pillen/drankje gehad tegen de labiele buien, voor het kunnen doorslapen. Dat hielp goed!! Daarnaast heb ik gewone therapie gevolgd, maatschappelijk werk en POFA (ademhaling en ontspanningsoefeningen/gesprekken).
Al met al ben ik heel tevreden over deze combinatie geweest en ik ben nu al weer 6 jaar klachtenvrij.Ik zou het in alle openheid overleggen en me niet alleen fixeren op de alternatieve kant. Maar mij heeft het zeker geholpen, en dat terwijl ik veroleegkundige ben en heel sceptisch was, maar als je je ziek voelt wil je zoiets toch maar proberen. Zo zei ik dat ook tegen de therapeut.Het is het proberen waard toch?? Sterkte...

Tirza G.

Tirza G.

14-04-2009 om 22:23

Rugby

Twee opmerkingen: ortomoleculair is zo ongeveer het tegenovergestelde van homeopathie. En ik dénk dat je het meeste baat gehad hebt bij de therapie, MW en POFA.....

Tirza

Hardlopen

Veel mensen hebben baat bij running-therapie.Misschien iets voor hem?

Damajo

Tirza

"Bij de gesprekken zal hij ongetwijfeld baat hebben. Bij homeopatische middelen echter niet, die doen namelijk niks."
Heb je het over homeopatische middelen in het algemeen? Als dat zo is geef ik je ongelijk.
Ik had nl. al een aantal jaren last van tandvleesontsteking. Sinds ik twee weken geleden Salvia tinctuur ben gebruiken is het bijna over.
Het kan in ieder geval geen kwaad om het te proberen.

Gr. Poezie.

Pluk53

Pluk53

15-04-2009 om 22:15

(ot) tinctuur is fytotherapie

fytotherapie = kruidengeneeskunde, zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Fytotherapie. Een tinctuur is een alcoholische oplossing waarin ( al of niet werkzame) bestandelen van bijvoorbeeld planten zijn opgelost ( en mogelijk geconcentreerd).
Dit heeft helemaal niets met klassieke homeopathie te maken. Waarom Vogel dit een homeopatisch product noemt is puur uit marketing-redenenen.
Van een tinctuur kan wel weer een homeopatisch preparaat gemaakt worden. Maar dan wordt er net zolang geschud en verdunt in diverse stappen tot er geen werkzame stof meer in de oplossing over is. Maar volgens de homeopatisch leer is de "kracht", de potentie dan overgedragen aan het verdunningsmiddel, ook meestal alkohol. Het is een heel ingewikkelde manier om een placebo te maken. Het kenmerkende van een écht homeopatisch product is, dat het verdunde, gepotentieerde product bij gezonde mensen een reaktie zou moeten oproepen welke gelijk is aan datgene wat het geacht wordt te bestrijden.

Tirza

o dat zou kunnen, dat orthom. iets heel anders is, ik ben daar niet genoeg voor thuis in die materie, voor mij is het allebei een alternatief voor de reguliere geneeskunde. Weer wat geleerd.
Verder wil ik voorzichtig zijn om conclusies (over wat meer gewogen heeft in mijn genezing) te bespreken, aangezien het hier niet over mij gaat en wij elkaar helemaal niet kennen...

Pluk53

Pluk53

16-04-2009 om 09:56

Tirza en rugby

Een draadje kan alle kanten op ontwikkelen, daar zijn geen regels voor . Jullie houding naar "alternatief" is kenmerkend voor de gemiddelde gebruiker: je weet er het fijne niet van en je verdiept je er ook niet in. Waarschijnlijk ben je er aan begonnen door mond-tot-mond reclame, plus het "baat het niet, het schaadt ook niet". Dit is exact de basis waarop de grootste groep van de alterneuten overleefd. Er is geen systematisch onderzoek naar resultaten, er zijn geen onafhankelijke publicaties, men vermijd indien mogelijk te veel publiciteit. En 60-70% van alle klachten en ongemakken gaat voor een groot deel weer vanzelf over, of heeft een cyclisch karakter. Daarom kan elke behandelaar altijd pronken met de valse veren van "succes"; en zo komt hij weer aan zijn nieuwe lading clienten.
Ach, als mensen zich er goed bij voelen moeten ze het beslist niet laten. Als hen maar niet te veel geld uit de zak geklopt wordt, en als ze voor écht serieuze zaken maar op tijd naar de reguliere zorg gaan.

Pluk53

Pluk53

16-04-2009 om 10:17

Oeps

ik bedoelde Poezie en Rugby. ( sorry Tirza, jij verwoorde precies wat ik ook wilde schrijven )

Tirza G.

Tirza G.

16-04-2009 om 13:18

Dank je pluk53

Ik sta niet graag bekend als iemand die niet snapt hoe het zit met homeopathie.

Tirza

Tirza G.

Tirza G.

16-04-2009 om 13:24

Wat helpt bij depressie

Toevallig heb ik nog niet zo lang geleden een héél interessante en ingewikkelde workshop gevolgd over het ontstaan en behandelen van depressie. Gegeven door een grootheid op dit gebied: Kathleen Kendall.
Er zijn een aantal dingen die worden ingezet bij de behandeling van depressie: medicatie (antidepressiva), gesprekken (van cognitieve therapie tot aan therapeutisch schilderen), lichaamsbeweging, lichttherapie, dieetaanpassingen (volkoren, vit.B12 etc). En het mooie is: het helpt allemaal. Vaak is de patient het beste af met een combinatie van 2 of 3 dingen, maar zelfs één van de dingen kan al voldoende zijn om een depressie adequaat te behandelen. Dus, Rugby, zo wonderlijk is het niet dat ik die conclusie trok. Wat níet hielp was homeopathie. En over kruiden en orthomoleculaire therapie is te weinig bekend om iets zinnigs over te zeggen - op St.Janskruid na dan, wat onder de medicatie geschaard kan worden.

Tirza

Als t maar helpt

Kan me niets schelen hoe het heet en of het al-dan-niet getest (op dieren!)is, als het mij helpt heb ik daar graag E 4,95 voor over. als ik naar de specialist had gemoeten had me dat een paar duizend euro gekost!

Gr. Poezie.

Correctie:

Het kan me dus wel schelen of 't getest is op dieren, liever dat niet dus.

Gr. Poezie.

Tirza G.

Tirza G.

16-04-2009 om 19:22

Echt waar poezie?

Bij mij betaalt de ziektekostenverzekering medische behandelingen.

Tirza

Tirza en altair

Tandheelkundige hulp wordt niet altijd volledig vergoed, tenzij je een vermogen betaald aan je zorgverzekeraar. (Kijk maar eens in de voorwaarden)
En natuurlijk ga je eerst naar de reguliere geneeskunde: ik ben ook eerst naar de tandarts geweest, die mij doorverwees naar de parodontist, die dus weer een wachtlijst heeft van minimaal een half jaar, maar voorlopig weigerde om mij op die lijst te zetten. (Ik werd wel ingeschreven)
Ik wil natuurlijk niet dat mijn tanden uit mijn mond gaan vallen, en ben dus op zoek gegaan naar iets wat mij tot die tijd dan kan helpen. Het mooie is dus dat ik er nu bijna vanaf ben, de laatste keer dat ik zo weinig last had van mij tandvlees is dus al een paar jaar geleden.
Trouwens, ik heb nog nooit gehoord van een homeopatisch middel dat een knobbel in je borst zou weghalen. Hoe heet dat spul dan? Daar ben ik dan wel benieuwd naar!

Gr. Poezie.

Tirza G.

Tirza G.

16-04-2009 om 22:57

Poezie

Hoe dat homeopatische middel heet, weten de behandelaars van Sylvia Millecam.

Tirza

Onno

Onno

16-04-2009 om 23:36

Even dit.

Voor de goede orde moet er wel even vermeld worden dat Sylvia absoluut niet bij een homeopatisch arts of bij een klassiek homeopaat is geweest. Verder maakt het mij niet uit wat men hier verder leuterd. Homeopathie is voor de leek toch niet te doorgronden.

Minet

Minet

17-04-2009 om 08:55

Onno, de leek?

Wie zijn hier de leken, en wie de professionals die homeopathie wel kunnen doorgronden?
Zo moeilijk zit het echt niet in elkaar hoor.
En de mogelijke werking is ook niet zo moeilijk te begrijpen, vandaar dat veel mensen terecht niet kiezen voor homeopathie.

Silvia niet, maar willeke wel

Onno:"Voor de goede orde moet er wel even vermeld worden dat Sylvia absoluut niet bij een homeopatisch arts of bij een klassiek homeopaat is geweest."
Silvia niet, die deed alleen de door jouw aangeprijsde multidisciplinaire alternatieve aanpak. Willeke is echter wel bij een bekende homeopaat onder behandeling geweest voor borstkanker. Volledig overtuigd dat de reguliere geneeskunde toch alleen maar symptoombestrijding is zocht zij haar heil bij allerlei alternatieve geneeswijzen, waaronder homeopathie. De homeopaat zegt dat het goed gaat, maar gelooft er kennelijk zelf weinig van aangezien hij zich wel even veilig wil stellen voor vervolging.
http://kanker.diamental.nl/weblog/augustus/18.htm

Pluk53

Pluk53

17-04-2009 om 11:42

Poezie

Poezie, ee beetje late reaktie: jouw posting: "Kan me niets schelen hoe het heet.....als het mij helpt heb ik daar graag E 4,95 voor over."
Je hebt helemaal gelijk, het belangrijkste is dat dit product je baat hebt bij dit product. Alleen, dit product heeft helemaal niets met homeopathie te maken. Je bijdrage is dus interessant, maar nutteloos in dit draadje. En je onderstreept daarbij precies mijn punt: mensen weten (bijna) niets van homeopathie, noemen dingen "homeopatisch" die het helemaal niet zijn. En de producenten (Vogel etc.) doen daar graag aan mee.

Definitie

Wat is jouw definitie van homeopathie dan?
Daar ben ik dan wel nieuwsgierig naar. En vertel er eens wat meer over, misschien gaan wij dan wel "om" naar jouw standpunt.

Gr. Poezie.

Poezie

De klassieke homeopathie heeft twee uitgangspunten. De eerste is 'het gelijke met het gelijke bestrijden'. Dat is wat het woord homeopathie ook letterlijk betekent. De theorie is dat je een ziekte moet bestrijden met een geneesmiddel dat in een gezond mens juist de symptomen van de ziekte opwekt.

En het tweede uitgangspunt is dat een medicijn sterker wordt als je het met water verdunt. Hoe verder verdund, hoe beter. Het wordt zelfs net zo lang verdund tot er helemaal niets meer van de oorspronkelijke stof in zit. Hier worden dan druppeltjes of korreltjes van gemaakt, die in feite pure alcohol en lactose zijn.

Dus een (fictief) voorbeeld: als je lijdt aan slapeloosheid, dan zou je een medicijn moeten nemen dat bij gezonde mensen er juist voor zorgt dat ze niet kunnen slapen. Koffie bijvoorbeeld. En dat ga je dan zo lang met water verdunnen tot er niets meer van over is. Een paar druppeltjes daarvan en je slaapt als een roos.

Klinkt ongeloofwaardig? Dat is het ook. Er is al vaak onderzoek naar gedaan en er komt altijd uit dat homeopatische medicijnen totaal niet helpen. Waarom gaan er dan toch zo veel mensen naar een homeopaat? 2 redenen. Als eerste: een homeopaat trekt veel meer tijd voor je uit dan een reguliere arts en vraagt daarbij flink door. Homeopaten beweren ook dat ze naar het hele lichaam kijken en niet alleen een symptoom bestrijden. Dat klinkt heel positief en puur die aandacht doet veel mensen goed. En als tweede: veel ziekten gaan vanzelf weer over. Zonder de korreltjes was het ook over gegaan. Van de mensen die bijv. het eerste jaar niet zwanger raken, wordt de helft het jaar erop alsnog zwanger. Als zij naar een homeopaat zijn geweest, zullen ze misschien denken dat het door de korreltjes komt, maar het was anders ook wel gebeurd.

Er zijn ook heel veel middelen die gewoon van planten zijn gemaakt. Die werken wel, planten kunnen van alles genezen verlichten. Door veel mensen wordt dat ook homeopatisch genoemd, maar dat is het niet.

Pluk53

Pluk53

17-04-2009 om 13:48

Poezie

Ik heb geen definitie van homeopathie verzonnen, dat zijn bestaande "afspraken".
zie: http://www.skepsis.nl/eoshomeo.html en http://nl.wikipedia.org/wiki/Homeopathie . Veel leesplezier. En laat eens weten wat je ervan vindt.

Elissa en puck

Elissa, bedankt. Ik ben er daadwerkelijk nieuwsgierig naar omdat ik er niets vanaf weet. (Anders dan dat een middel waarop "homeopatisch" staat mij geholpen heeft.)
Puck, waarom reageer je zo fel? Of vind je dat jij alle wijsheid in pacht hebt en het daarom geoorloofd vindt om iemand die wel in homeopathie geloofd als dom te bestempelen? Het zal niet de eerst keer zijn dat wetenschappelijk niet of wel bewezen zaken later anders blijken te zijn.

Gr. Poezie.

Puck= pluk

Sorry!

Gr. Poezie.

Tirza G.

Tirza G.

17-04-2009 om 15:43

Fel?

Pluk is helemaal niet fel. Pluk is feitelijk. Ik ben fel. Wij verdelen de taken. De werking van homeopathie, zoals zo kundig door Elissa uiteengezet, berust op een principe waarvan iedereen met een beetje verstand snapt dat het niet kan werken. Het verdun-principe. Je neemt een eenheid (een druppel, een stengel, een wortel) van iets met een bepaalde werking - zeg koffiepoeder. Die eenheid (zeg een gram) verdun je met 100 gram water. Dan schud je op een speciale manier en door dat schudden worden (volgens de homeopathie) de werkzame stoffen van het koffiepoeder afgegeven aan het water. Mmmm, nou, vooruit, het wordt bruin water dus het zal wel. Vervolgens neem je van die oplossing die je dan hebt gekregen weer 1 gram af en die verdun je weer met 100 gram water. Schud schud schud. De kleur zal nu aanmerkelijk lichter zijn, misschien zelfs wel helder. Maar: dat is juist goed, volgens de homeopathie. De werkzaamheid van de stof die je nú hebt is door het scheiden, mengen en schudden met 100 toegenomen! (gepotentieerd heet dat). Dan doe je het nog een keer: 1 gram afnemen, 100 gram water erbij en schudden maar. Het product wat je dán hebt verkregen is wéér 100 maal sterker! Krachtiger! Potenter! Wauwiedepauwie! Dat is natuurlijk wel heel fantastisch opgeschreven, maar ga nog eens even terug naar het begin? Hoeveel gemalen koffiepoeder denk je dat er aantoonbaar is in dat laatste mengsel? Ik denk niet zo bár veel. En hoe kunnen stoffen krachten afgeven aan water enkel door te schudden? Wat betekent dat voor ons? Wat spoelen wij door de WC, waar douchen wij mee? Wie wéét wat voor krachten we achteloos door het putje laten lopen?! En: waarom werkt dit thuis niet? Waarom wordt een sopje van één dopje schoonmaakspul minder krachtig soppig dan een sopje van vijf dopjes schoonmaakspul, ongeacht hoe hard ik schud? Waarom kunnen de Vogelfabrieken wél hun mengsel van koffiepoeder sterker en krachtiger krijgen door het te verdúnnen en lukt dat mij in mijn koffiezetapparaat niet, zelfs niet als ik er mee schud?

Geloven in homeopathie is helemaal niet erg. Als je je maar blijft realiseren dat het dat is: geloof.

Tirza

Tirza G.

Tirza G.

17-04-2009 om 15:47

Jessicah

Ik krijg er de tranen van in mijn ogen. Ik zit bijna tegen mijn computerschem te schreeuwen, maar ja, dat helpt niet he. Wat een afschuwelijk verhaal.

Tirza

Onno

Onno

17-04-2009 om 21:36

Als je echt wil huilen.....

Als je echt wil huilen, kijk dan eens naar de uitzendingen van Medische Missers van de AVRO. Vooral die uitzending waarin moeder en kind zijn overleden aan het HELLP-syndroom zijn een echte tranentrekker. Zelfs Cees Renckens zou het er nog beter vanaf brengen en dat is toch een gynaecoloog die ik nog niet eens in mijn mond zou laten kijken. Laat staan........ Maar ja, sommige dames denken nergens over na.

Dippies vrouw

Dippies vrouw

17-04-2009 om 21:52

Ik ben er wel hoor

Ik lees de bijdragen geìnteresseerd. Mijn man moet er nog mee beginnen dus ik kan nog niets zeggen over zijn bevindingen. Opvallend dat dit onderwerp altijd weer heftige reacties oproept.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.