Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

MRI

MRI

04-07-2009 om 14:04

Kind paniekaanval. wat te doen?

Hallo,

Van de week had mijn kind een paniekaanval: duizelig, dikke tong, niet of onsamenhangend en heel zacht praten, dubbel zien, niet kunnen lopen, doodsbang voor de meeuwen (we waren bij een veldje naast een meer, wegdraaien met haar ogen (omhoog). Ze heeft een uur tegen me aangehangen op schoot (wat ze anders nooit doet). Na ruim vijf kwartier heb ik haar achter op mijn fiets gezet en ben ik langzaam naar huis gegaan. (haar fiets laten staan) Thuis was het nog nauwelijks over. Ze ging slapen maar een paar uur later werd ze volkomen in paniek wakker en moest de hele tijd tegen me aan liggen (heeft ze anders ook nooit). Eigenlijk was het pas de volgende ochtend echt over.
Ik moet erbij vertellen dat ze precies een week daarvoor naar het ziekenhuis is vervoerd wegens een niet-te-couperen hyperventilatie-aanval. Toen waren er wel mensen bij (leraar van school met EHBO) die mij bij konden staan en die erop aandrongen dat ik 112 bel. De ambulancemensen kozen voor het ziekenhuis omdat ze twijfeleden of er ook niet iets meer dan hyperventilatie bijzat. In het ziekenhuis wilde de dokter dat we een kinderarts zouden gaan zien. Dat wil ik ook wel graag. Na afgelopen woensdag wil ik die afspraak, die pas 1 september is, naar voren zetten maar dan moet ik eerst weer naar de huisarts en die moet bepalen of het wel spoed is.
Maar mijn vraag hier is: heeft een van jullie kinderen dit ook wel eens gehad en wat doen jullie dan concreet? Al met al gaat het me niet in mijn koude kleren zitten, met een kind dat zo ´wegvalt´ alleen in een verlaten natuurgebied zitten.

graag advies

MR

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
MRI

MRI

04-07-2009 om 15:04 Topicstarter

Oh ja, kind is acht

dus

ijsvogeltje

ijsvogeltje

04-07-2009 om 15:26

Mariarosa

Wat een akelig verhaal! Als dit mijn kind zou overkomen, zou ik direct op de stoep bij de HA of de HA-post zitten (en dat terwijl ik daar echt heel zelden kom). Je noemt het een paniekaanval, maar ik vraag mij af of het dat wel is. Zoals jij het beschrijft, klinkt het alsof er juist fysieks iets aan de hand is, en dat ze daarvan in paniek raakt. Maar goed, dat kan natuurlijk alleen een arts bepalen. Ik zou dus zeer zeker niet tot 1 september wachten!

MRI

MRI

04-07-2009 om 15:30 Topicstarter

Ijsvogeltje

Ja weet je, ik had de week daarvoor al heel lang met haar in het ziekenhuis gezeten. Ik heb wel direct de volgende dag de huisarts gebeld en die noemde het paniekaanval, vandaar dat ik het hier ook zo noem. Dinsdag moet ik naar haar toe om uit te leggen waarom ik vind dat het eerder moet (pff, ze weet toch alles al, denk ik dan, ik kan haar IRL niet meer zeggen dan over de telefoon).
Maar ja, als ze weigert met spoed door te verwijzen (en daar hebben ze nogal een handje van daar)dan kan ik dus niets anders doen dan wachten?

MR

Rembrand

Rembrand

04-07-2009 om 16:08

Dikke tong?

Hoi Maria Rosa,
Had ze echt een dikke tong of praatte ze alsof ze een dikke tong had ?
Een dikke tong lijkt me eerder iets van een allergische reactie ergens op dan dat dit bij een paniekaanval hoort.
M.

MRI

MRI

04-07-2009 om 16:17 Topicstarter

Nee rembrand

ze praatte met een dikke tong, zoals iemand die heel dronken is. Zo bedoel ik het. Of ze daadwerkelijk een dikke tong had? Het is me niet opgevallen

MR

ijsvogeltje

ijsvogeltje

04-07-2009 om 16:36

Second opinion

"Maar ja, als ze weigert met spoed door te verwijzen (en daar hebben ze nogal een handje van daar)dan kan ik dus niets anders doen dan wachten?"

Wij hebben jaren geleden ook een probleem gehad met een weigerende huisarts. Het was wel wat anders hoor dan bij jullie: onze huisarts willen uberhaupt niet doorverwijzen. Wij zijn toen naar een andere huisarts gegaan voor een second opinion. Die huisarts vond een doorverwijzing wel degelijk noodzakelijk. Uiteindelijk (maar dat heeft veel extra tijd gekost) zijn we dus toch bij de specialist terechtgekomen (die zich afvraag waarom we in vredesnaam zo lang hadden gewacht met de gang naar het ziekenhuis - ja, bedankt).
Maar wacht eerst de reactie van je huisarts maar af joh, misschien heb je die spoedverwijzing zo binnen.
Sterkte!

MRI

MRI

04-07-2009 om 16:55 Topicstarter

Ijsvogeltje

Nou mijn huisarts wil ook amper doorverwijzen hoor, de verwijzing naar de kinderarts hebben we van de eerste-hulp-arts.
Ik heb dus ook al eens een second opinion willen doen bij een andere huisarts maar mijn verzekeringsmaatschappij (DSW)vergoedt dat niet en zegt dat SO's alleen voor specialisten zijn. Hoe ging dat bij jullie?

Je hebt gelijk hoor, mss wil ze wel doorverwijzen. Maar door alle ervaringen met haar zit ik nu al in de piepzak. (zo wilde ze van de winter kind niet op Pfeiffer laten onderzoeken op mijn aandringen, mbv aanwijzingen hier toch doorgezet, bleek het kind wel degelijk met een acute Pfeiffer besmet te zijn)

MR

Bastet

Bastet

04-07-2009 om 18:02

Toch doen

Ik denk toch dat er meer achter zit.Je ogen draaien niet weg bij zo'n paniekaanval.Mijn zoon,nu twaalf,kreeg een paar jaar geleden een paniekaanval,maar echt,dit herken ik volstrekt niet.Hij kon lopen,gewoon praten,was alleen hevig in paniek,was wat aan het hyperventileren en wilde weg.Ik zou toch het zh eens bellen,misschien mag je toch komen.

MRI

MRI

04-07-2009 om 19:04 Topicstarter

Bastet

Als je met zh ziekenhuis bedoelt: heb ik al gedaan. Secretaresse zei dat ze zich kon voorstellen dat ik eerder wilde maar dat het via de huisarts moest.
MR

Terug naar de huisarts

MariaRosa,

Wat vervelend dat je dit helemaal in je eentje moest meemaken en toen ook nog terug moest.

Als het nog een keer gebeurt moet je gewoon naar de HAP of eventueel naar de SEH per ambulance als het niet anders kan.

Het zou inderdaad een paniekaanval kunnen zijn geweest maar ik denk dat het belangrijk is om een kinderarts te zien om andere dingen uit te sluiten.

Succes met het verkrijgen van een spoeddoorverwijzing.

Mariel

Doodeng

Ik vind het doodeng klinken, en paniekaanval is nou niet bepaald het eerste dat bij me opkomt.

Ik zou echt aandringen op een SNEL bezoek aan de kinderarts, niet pas over 6 weken. Zeker omdat je kind ook al net met Pfeiffer zat.

Ander ziekenhuis

Bel zelf andere ziekenhuizen in je omgeving. Wie weet kun je daar wel eerder terecht, of laat inderdaad je zorgverzekering bemiddelen. Ga sowieso naar de huisarts en als je dochter weer zo'n aanval krijgt zou ik 112 bellen.

Sterkte er mee! Lijkt me afschuwelijk om mee te maken.

MRI

MRI

05-07-2009 om 12:31 Topicstarter

Okay...

Ik heb veel aan jullie tips als ziekenfonds laten bemiddelen en andere zorgverzekeraar zoeken.
Ik ga ook een andere huisarts zoeken. Ook al verwijst ze dinsdag door vind ik het eigenlijk te wous voor woorden dat ik hem moeten knijpen of mijn ha wel doorverwijst voor zoiets. Ik krijgen dus iig geen gevoel van steun van haar kant. Ik hoor ook andere patienten erover dus het is niet alleen een evaring van mij.
Goed, ik wacht nu tot dinsdag (ochtend vroeg) en neem dan nadere stappen.
Ik laat het jullie horen.

MR

ijsvogeltje

ijsvogeltje

05-07-2009 om 13:24

Mariarosa

Ja, wij kregen het bezoek aan de tweede huisarts wel vergoed. En ook al zou ik het niet krijgen: het gaat maar om een klein bedrag hoor, een huisarts-consult (maar ik kan natuurlijk niet in jouw portemonnee kijken).
Wij zijn trouwens uiteindelijk ook bij onze huisarts weggegaan. We kwamen er al bijna nooit, maar als we er wel waren, gaf ze ons het gevoel dat we voor dit soort dingen haar toch niet lastig moesten vallen.

Noelia

Noelia

05-07-2009 om 16:05

Ga voor je kind

Heel eng verhaal. Het lijkt er op dat ze misschien wel een paniekaanval kreeg maar dat die zo ernstig was dat ze tijdelijk van de wereld raakte. Ik ben geen huisarts natuurlijk maar heb ook wel eens een paniekaanval gehad maar geen draaiende ogen of hyperventilatie. Hyperventilatie is op zich onschuldig maar als je als kind zijnde niet weet wat het allemaal inhoud kan ik me voorstellen dat je door de angst helemaal verkeerd gaat ademen en nog minder lucht binnen krijg. Doe er zo snel mogelijk wat aan hoor. Ik denk dat er best een oplossing voor is en dat je je niet al te veel zorgen moet maken maar hoe eerder je het oplost hoe beter voor het kind natuurlijk. Succes.

MRI

MRI

05-07-2009 om 18:51 Topicstarter

Ijsvogeltje

Ja ik heb idd ook al lopen denken: desnoods betaal ik het zelf (hoewel ik echt weinig geld heb). Maar wat ik me afvraag: hoe breng je dat dan naar die nieuwe arts? Zeg je "ik wil een second opinion want ik ben het niet eens met mijn huisarts"? Ik heb het idee (maar wellicht is dat te wantrouwig) dat huisartsen in dezelfde plaats elkaar toch de hand boven het hoofd houden).

MR

ijsvogeltje

ijsvogeltje

05-07-2009 om 20:22

Mariarosa

Dat je een second opinion wil, geeft al aan dat je twijfels hebt over de 'first opinion'. Wij hebben in onze omgeving rondgevraagd of iemand ons zijn/haar huisarts zou aanraden, en kwamen op die manier dus bij een tweede huisarts uit. Gewoon gebeld en gevraagd of we terecht konden voor een second opinion. En dat kon. Vraag wel van te voren aan of deze tweede arts wel voor de spoed-doorverwijzing kan zorgen.
Maar hopelijk is het helemaal niet nodig, zet 'm op bij je afspraak deze week!

Asa Torell

Asa Torell

06-07-2009 om 19:45

En het kan echt zoveel beter

want mijn huisartsen verwijzen bij twijfel gewoon hup door. Ook voor helemaal niet urgente dingen als voortdurende verstopping, geirriteerde ogen, enzovoort. De hoogste tijd voor een andere huisarts lijkt me, Mariarosa! Sterkte morgen!

MRI

MRI

07-07-2009 om 20:32 Topicstarter

Update

Nou huisarts zal toch gaan bellen met kinderarts om er spoed (of, in haar woorden, dat het 'wat eerder kan')achter te zetten. Daarover zou ik teruggebeld worden. Dat is vandaag nog niet gebeurd (had consult om tien over half negen). Morgen is het een week geleden sinds de laatste toch wel alarmerende aanval. Dus spoed kan eigenlijk al niet meer. pff.
Maar omdat ze toch wat gaat doen, valt de reden voor een second opinion eigenlijk weg. Nou als ze donderdag nog niet gebeld hebben, bel ik hun.

MariaRosa

Talia

Talia

08-07-2009 om 21:19

Mariarosa

Allereerst succes gewenst met dat hele gedoe bij jouw huisarts enzo, het lijkt me niet makkelijk om telkens zo te moeten vechten om iets gedaan te krijgen van ze.
Verder wilde ik dit toch even kwijt: ik heb jaren geleden een leerlinge gehad met vergelijkbare symptomen (met name dikke tong en wegdraaiende ogen vallen me op). Ook bij haar werd door collega's gedacht aan hyperventilatie, maar ook aan faken of hysterisch gedrag, zeker omdat er na allerlei onderzoeken in het ziekenhuis niets gevonden kon worden. Enige jaren later las ik in een medische column iets over een patient met narcolepsie die exact die symptomen had en waarbij het jaren had geduurd voor ze erachter waren wat het was.
Ik hoop oprecht dat bij jouw dochter dit niet speelt en leg het alsjeblieft terzijde als je weet dat het niet overeenkomt. Maar ik heb toen begrepen dat het een hele moeizame weg was voor die patient om erachter te komen wat eraan scheelde en het zal allicht de moeite waard zijn (als je het medische circuit echt in moet) om ook die optie eens te noemen. Ik duim voor veel goede artsen voor jullie de komende tijd.

Succes, Talia

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.