Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Kinderdiëtist?

Wij hebben voor ons zoontje van 4 een verwijzing naar een dietist gekregen, dit ivm zijn slechte eetpatroon.
Nu wil ik het liefst naar een kinderdietist, maar ik heb geen idee waar deze gevestigd zijn. Iemand toevallig ervaring met een kinderdietist? En dan het liefst in de regio Rijnmond?


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Sanneke*

Sanneke*

30-01-2009 om 08:12 Topicstarter

Met slecht eetpatroon

Bedoel ik dus dat hij 's avonds geen warm eten eet. Ik hoop via de dietist een beetje inzicht te krijgen of de dingen die hij overdag eet voldoende voor hem zijn. En eventueel te achterhalen waarom hij 's avonds niet eet.

Vraagje...

Hallo Sanneke,

wat bedoel je precies met dat hij s'avonds niet eet ?

Onze zoon heeft nml een voedselangst en hij eet dus al sinds voor zijn eerste verjaardag helemaal niks aan avondeten meer, geen patat en pizza, helemaal niks. Ook wij zijn heel nieuwsgierig wat er achter zit.

Wij zijn via de huisarts doorgestuurd naar bureau jeugdzorg die dan een intake doen en kijken waar je als beste naar doorgestuurd kan worden. Wij hebben de intake volgende maand.
De huisarts heeft bij ons zelf gekeken of hij genoeg eet en hier in de omgeving gaan de artsen ervan uit als je gezond bent en goed groeit dat het wel goed zit.

Verder ben ik zelf ook op zoek gegaan nog naar voedingsmiddelen om hem zoveel mogelijk toch gezonde zaken binnen te laten krijgen totdat het probleem opgelost is. Omdat onze zoon geen vlees en worst eet krijgt hij elke dag 1 boterham met appelstroop en verder drinkt hij iedere dag een pote Vie-kids waar ik limonade van maak en dan zijn er nog knijpfruitjes en pakjes limonade van Zonnatura waar groente en fruit in zitten en dan krijgt hij al snel alles binnen wat hij nodig heeft gelukkig. Dan nog een multivitamine voor kinderen en voila. Heb jij toevallig nog tips ?????? merk dat ik erg alleen sta in ons probleem.

ishtar

ishtar

30-01-2009 om 11:52

Ziekenhuis?

Zit er geen kinderdietist in het ziekenhuis. (hier (Veluwe)wel nl) En/of weet de verwijzende arts er geen?

Gewoon googlen?

in de telefoongids kijken of via google ?

Sanneke*

Sanneke*

30-01-2009 om 14:01 Topicstarter

Even korte reactie @liesje

Zit op mijn werk, vandaar even een korte reactie. Vanavond meer.
Ons zoontje eet als avondeten alleen: pizza (1 soort), frikandel, kroket, bitterbal, kaassoufle, tosti, knakworstjes,pannekoeken en poffertjes .
Dat was het. Van al het andere eten eet hij geen hap. Tijd geprobeerd hem in ieder geval 1 hapje te laten nemen, kokhalzend probeerde hij dat dan door te slikken. Dat was ook de manier niet dus. Maar ja, helemaal niks eten gaat je ook opbreken!
Bieden jullie tijdens het avondeten een vervangende maaltijd aan? Ik denk dan aan bijvoorbeeld brood?

Sanneke,

ik ben geen dietist, en ik weet dat ik (met redelijk etende koters) gemakkelijk praten heb...maar toch.....
Je zegt dat ie 's avonds alleen het volgende eet:

'pizza (1 soort), frikandel, kroket, bitterbal, kaassoufle, tosti, knakworstjes, poffertjes en pannenkoeken'

Dat krijgt ie nu dus ook elke avond??

Ik weet niet hoor, maar op de tosti (bruin brood met ham en kaas??) na zijn dat nou niet echt dingen die uitblinken door hun vitaminegehalte of anderszins uitgebalanceerde voedingswaarde. Ik zou zeggen, als ie echt niks 'blieft' als 'warm eten', voer hem dan voorlopig 's avonds lekker gezond 'koud' eten,...fruit, bruine boterhammen met appelstroop, een paar handjes noten, een ei of een flinke bak yoghurt met muesli of zo. Lijkt me in ieder geval een stuk gezonder. Kun je ondertussen mooi met een dietist overleggen hoe je hem aan een aardappel of stronkje broccoli krijgt...

Ingrid (die altijd een hele simpele benadering heeft gevolgd. Ale er niet genoeg 'gezond' voedsel ingaat dat gaat de toevoer van relatief 'ongezond' voedsel zoals het dagelijkse koekje of snoepje en af en toe eens een 'vette hap' onverbiddelijk op hold.

Slecht eten

Hier eet er ook 1 bijna niet warm. Pizza wel. Soms gaat het er wel in maar meestal heel weinig. Ik heb zo zoiets van als je het geprobeert hebt en echt niet lekker vind dat maak ik een broodje. Hij eet wel goed brood, fruit en allerlei andere lekkere dingen

Daarnaast eet mijn dochter goed warm en krijg ik het brood er amper in. Ik hoor dat wel vaker of ze eten het 1 goed of het ander, maar vaak niet allebei.

EstherH

EstherH

30-01-2009 om 15:30

15 keer proeven

Ik heb eens gelezen (vraag me niet waar) dat je iets 15 keer moet proeven voor je de smaak leert waarderen. Dit principe pas ik op de volgende manier toe (kids van 5 en 2 jaar) Iedereen eet dezelfde maaltijd met regelmatig wat nieuwe uitprobeersels. Iedereen proeft in ieder geval een hap. Proeven betekent hier in je mond nemen en kauwen. Vinden ze het echt afschuwelijk dan hoeven ze het niet door te slikken. Slikken ze het door maar willen niet meer, dan is dat ook goed. Deze manier werkt hier goed, en heeft als resultaat dat de kinderen bijna alles eten, wat ze graag lusten is idd een ander verhaal... dat zit meer in het rijtje waar Sanneke mee starte... Maar ze eten wel van de "gewone gezonde"dingen die ze te eten krijgen. Bord gaat niet altijd leeg, maar dat hoeft hier dan weer niet. Misschien heb je er iets aan.
Succes Esther.

Sanneke*

Sanneke*

30-01-2009 om 15:50 Topicstarter

@ingrid

Nee joh, dat zou wat zijn?!
Hij krijg altijd hetzelfde als wat wij eten, dus als wij toevallig ook pizza eten, ja dan krijgt hij pizza. Maar als wij een "prakkie" boontjes eten, krijgt hij dat op zijn bord, met wat appelmoes erbij. Hij eet er werkelijk geen hap van, maar hij krijgt vooralsnog niks anders!

Jessy69

Jessy69

30-01-2009 om 16:21

Sanneke

ik heb geen idee of er een aparte kinderdietiste is, ik denk dat de meeste dietisten wel ervaring heeft met kinderen.

Ik ga met mijn zoon ook naar een dietiste (overigens hele andere reden) en heb van te voren gebelt of de dietiste hier in het dorp ervaring had met kinderen. Ze bleek regelmatig kinderen te zien. Tot op heden bevalt het ons erg goed.

Sterkte met je zoektocht!

Pfiew,

gelukkig Sanneke.

Sorry dat ik tussen de regels door verkeerde conclusies trok. Succes met je zoektocht naar oplossingen.

Ingrid (Maar alsnog. Wat zou er gebeuren als je hem zonder boos te worden uitlegt dat de pizza's en frakandellen en kassoufles simpelweg van het avondmenu verdwijnen als ie blijft weigeren om eens een rauw worteltje of een hapje rijst te proeven? Zou ie daar vatbaar voor zijn? En dan uitleggen dat het niet 'voor straf' is, maar gewoon, omdat af en toe iets relatief ongezonds alleen maar OK is als er genoeg 'gezonds' tegenover staat? Dat kwam op mijn kinderen altijd vrij logisch over. En dan jullie voorlopig ook maar even knakworstloos, het is niet anders...)

Sanneke*

Sanneke*

30-01-2009 om 20:11 Topicstarter

Wat ik me afvraag

zou het een optie zijn om hem nu inderdaad 's avonds brood en fruit te geven ipv warm eten. Op die manier blijven zijn darmen in ieder geval goed op gang, heeft hij waarschijnlijk geen last meer van obstipatie en heeft hij genoeg energie. Het warme eten dan misschien maar even laten voor wat het is en over een poosje met hulp van een dietist het warm eten weer op gaan bouwen?
Hoe zouden jullie hier tegenover staan?

Massi Nissa

Massi Nissa

31-01-2009 om 07:42

Hier ook

Dochter van twee jaar, twee maanden at tot ongeveer anderhalf jaar alles. Echt alles. Nu eet ze 's avonds alleen nog graag pizza margharita, bruine bonen met rijst of patat. En zelfs van die lekkere hapjes eet ze als een vogeltje. Dochter is dan ook van een mollig bolletje veranderd in een slanke den.
Wat ik doe is wat hierboven veel wordt aanbevolen: yoghurt geven, volkoren brood met kruidenkaas, een appel in stukjes. Als ze maar iets eet en als dat iets maar relatief gezond is. Ze krijgt overdag wel lekkere hapjes, fruit, rozijntjes, rijstwafel, soms een paar chipjes of een koekje, maar na drie uur 's middags krijgt ze niets meer. Als ze later op de middag nog iets eet, wil ze nooit avondeten.
Het blijft zoeken. Ik lees mee met jou, want ik heb ook die zorgen: krijgt ze wel genoeg binnen? Ik geef nog geen vitamines of vie-potjes, maar ben het wel aan het overwegen als aanvulling.
Sterkte ermee,
Massi

marieke

marieke

31-01-2009 om 14:20

Slechte eters?

het is moeilijk hoor, kinderen die niet willen eten. Wij zijn er altijd erg streng in geweest: proeven is verplicht en geen vervanging van eten, zoals een boterham. Dan maar niets. Onder het mom van 'ze krijgen vanzelf honger'. Wel houden we rekening met voor- en afkeuren. En we hebben de volgende regel in gevoerd: op je bord liggen lekkere en minder lekkere dingen (dus geen vieze dingen!). Eet nou eerst het minst lekkere op, dan hou je alleen nog maar lekkere dingen over! En de porties van de minder lekkere dingen zijn kleiner dan de lekkere dingen. Eten ze de minder lekkere dingen op, dan als belonging extra appelmoes of een extra superlekker toetje. Daarnaast gaan vanaf een uur of 4 de koek- en snoeptrommel op slot, wordt er geen limonade meer gedronken, wel nog water drinken en een klein stukje fruit maan geen banaan want dat vult. Gevolg: om half 6 heeft iedereen honger en wordt er gewoon gegeten!
Maar: ik realiseer me wel dat wij kinderen hebben die we kunnen dwingen te eten, bij een aantal andere kinderen lukt dit niet. Maar kinderen die honger hebben, eten wel vaak beter als kinderen die vaak overdag snacken, hoe goed bedoeld ook. Wij proberen om maximaal 6-7 eetmomenten per dag aan te houden en dat is inclulsief de pauzes op school. Gevolg is ook dat er bij ons niet naar snoep of koek wort gevraagd; ze krijgen het niet, behalve op vaste tijden. Steng? Ja, absoluut, maar bij ons werkt 't, al is het voor ons ook wel 'ns lastig, maar we houden vol! En patat eten we ook wel, maar niet vaker van eenmaal per twee weken en dan ook nog in het weekend, gewoon zelf bakken en da's ook nog stukken goedkoper!

dietist

dietist

31-01-2009 om 21:30

Zoeken

hoi, ik denk dat iedere dietist dit kan. Je kunt natuurlijk iemand bellen en vragen of zij er ervaring mee heeft. En met alle respect, maar een dietist kan echt beter beoordelen of een kind voldoende binnenkrijgt dan de huisarts..en bovendien kun je praktische tips krijgen. De dietist bestaat niet voor niets! (natuurlijk kan iedereen het lijstje van het voedingscentrum naast zijn eigen voeding leggen, maar berekenen dat wordt alweer wat lastiger..)
Je kunt ook altijd zoeken op www.nvdietist.nl daar staan alle leden, je kunt dan zoeken op de specialisatie 'kinderen'. Goed aangeven wat je wilt en zoekt en als je niet tevreden bent, iemand anders zoeken.
succes.
(dietist)

Tsja

en toch vraag ik me ook af waarom je naar een dieetist wil. OKé, eerlijk is eerlijk, wij zijn met onze zoon, die sinds zijn geboorte problemen heeft met eten (eerst alleen drinken natuurlijk), bij een dietist geweest. Hij was toen bijna vier.
Wij werden destijds doorverwezen door het cb. Eerlijk gezegd hebben we er helemaal niets aan gehad. We hebben een tijd bij moeten houden wat hij at en dronk en aan de hand van die lijsten bevestigde ze dat hij inderdaad veel te weinig binnen krijgt. Zowel qua hoeveelheid als qua voedingswaarde. Niks nieuws dus.
Ze kwam met de 'algemene' tips die hier eerder in dit draadje ook gegeven zijn. Dingen die je allemaal al geprobeerd hebt en waar je allemaal al aan gedacht hebt als je een kind hebt met een eetprobleem hebt. Verder heeft ze uitgezocht welke vitaminepillen hij het beste kon nemen om 'voldoende' binnen te krijgen.
Ik weet niet of zij een uitzondering was; misschien dat dietist dat kan vertellen, maar ik heb door onze ervaring de indruk gekregen dat bij de dietist inderdaad gaat om te beoordelen of je kind inderdaad te weinig, of genoeg, binnen krijgt. De gedragsmatige of lichamelijke kant is een heel ander verhaal. Echte probleemeters hebben denk ik iets heel anders nodig. Ik weet alleen nog niet zo wat; onze zoon is inmiddels 6,5 jaar en de orthopedagoog van het cb en de kinderarts, een kinderpsycholoog vanuit het ziekenhuis hebben tot nu toe nog niet veel opgeleverd. Binnenkort starten we met thuishulp vanuit het autismeteam van het Riagg (zoon heeft PDD-NOS). Als ik heel eerlijk ben durf ik hier ook niet veel meer van te verwachten.
Ben benieuwd of de dietist voor jullie wel wat kan betekenen en zo ja, wat dan.

groet, heli

Sanneke*

Sanneke*

01-02-2009 om 19:42 Topicstarter

Reactie

Tja, de dietist. Ik weet ook niet zo heel goed of dit nu precies is wat we zoeken, maar ik wil zo graag weten wat er met zoonlief aan de hand is. We beginnen gewoon daar en we zien wel. Ik ga ervan uit dat hij/zij ons in ieder geval kan vertellen of hij nu via ontbijt en lunch enigszins genoeg binnenkrijgt. Misschien nog wat tips en trucs, je weet het niet toch? Als dit helemaal niet helpt, ga ik gewoon weer terug naar de huisarts om eens te kijken of we niet naar de kinderarts kunnen worden doorgestuurd. Of wellicht met een allergietest een allergie bewijzen/uitsluiten. We zien wel, ik ben in ieder geval blij met jullie reacties!

Polly Shearman

Polly Shearman

01-02-2009 om 20:47

Vriendin van mij

gaat met haar dochter die alleen maar fricandellen eet, naar een pedagogisch dietist. Die weet wat kinderen moeten eten, en hoe je ze zover krijgt..

dietist

dietist

01-02-2009 om 21:15

Bertje, hihi sorry voor de verwarring wist niet dat ik zo bekend

ach ja, de dietist kan inderdaad niet altijd verhelpen dat een kind die niet wil eten, wel gaat eten ('k heb er zelf eentje...) dus helaas. Maar goed, met tips en variatie kun je misschien wel wat. Berekenen van een aantal dagen geeft een redelijk inzicht (intake eiwit, ijzer, b-vit, etc). Als er een echt flink probleem is, kun je beter naar een 'eetteam' waar ook logo en psycholoog en kinderarts bij is en dietist. Die overleggen dan. Afhankelijk van de ernst van het probleem dus.

Sanneke*

Sanneke*

01-02-2009 om 21:40 Topicstarter

Polly!

Pedagogisch dietist, dat klinkt als "precies wat we zoeken". Heb je voor mij een naam/plaats ofzo? Oh... er gloort hoop aan de horizon!!

Sanneke

Hihih in vergelijking met onze zoon eet jouw zoon dus gewoon goed Die van ons eet dus echt niets. Wij bieden hem wel een vervanging aan na alles dus al uitgeprobeerd te hebben maar wel anders dan de broodmaaltijden. Wij bieden hem appelmoes aan, twee soorten knijpfruit waar dan ook groentes doorheen zit en dan mag hij kiezen. Daarnaast krijgt hij een beker Vie met water 1 op 1 en als hij wil daarna nog een volkoren cracotte. Als hij een appelmoes of een knijpfruitje op heeft dan mag hij als toetje een snoepje want toetjes eet hij dus ook niet. Verder tussendoor krijgt hij nog een pakje van zonnatura waar ook fruit en groentes in zitten zodat hij in iedergeval alles binnenkrijgt. We hopen dat de therapeut die Bureau Jeugdzorg gaat zoeken uitkomst kan bieden.

Eetteam

Dietist; bij een eetteam onder behandeling komen is nog zo makkelijk niet; dan 'moet' er over het algemeen op mondmotorisch vlak iets aan de hand zijn. Tenminste dat is in deze regio zo.
Zodra het probleem gedragsmatig is, wordt het een stuk lastiger om hulp te krijgen.

Groet, heli

Eetteam

Klopt bij een eetteam kom je ook niet zo maar en moet idd de mondmotorischeproblemen op de voorgrond staan. Bij ons is het al duidelijk dat het emotioneel/gedragsmatig isen het blijft een moeilijk onderwerp.

Sanneke een allergie zal het echt niet zijn en ook niet iets medisch zoals de keelammandelen zoals ik het lees. Ik volg je zoektocht als je het goed vind. Wij vullen nu d elijsten in van bureau Jeugdzorg en hebben 11 februari onze intake.

zon

zon

02-02-2009 om 11:47

Sanneke

Even over het warm eten. Onze dochter eet ook geen warm eten. Zelfs van dingen die ze wel aardig vindt zoals pannenkoeken eet ze maar maximaal 3 hapjes. Verder eet ze alleen kale pasta met geraspte kaas en dat is het.
Je vroeg je af of je gewoon iets anders moet geven. Wij doen dat wel. Geen brood want dat eet ze 's morgens en tussen de middag al. Wel eten we altijd met z'n allen een toetje en fruit na. Mijn man, ik en mijn middelste dochter een kleine hoeveelheid echt als toetje, voor mijn oudste dochter is dit wat ze als avondeten eet. Geen grote hoeveelheid want ze eet sowieso heel weinig, maar ze eet dus wel ipv warm eten wat yoghurt, aardbeien of vanillevla en meestal iets van fruit.
Ik realiseer me dat dit misschien maakt dat ze helemaal geen noodzaak ziet warm te gaan eten. Maar in de praktijk is gebleken dat ze anders gewoon zonder problemen helemaal niks eet. Ik ben dus blij dat ze op deze manier tenminste iets gezonds binnen krijgt.

Pelle

De eerste vraag die je altijd moet stellen voordat de bekende opvoedtips om de hoek komen is.....is het een opvoedprobleem of niet Niet bij ieder kind is het een opvoedprobleem en dan ben je dus dankbaar dat ze P' eten, ik zou er dankbaar voor zijn. Onze wens voor 2009 dat onze zoon patat leert eten...zucht.

Sanneke

Kinderen komen niet zo snel wat te kort en als jij er voor zou kunnen zorgen dat ze elke dag een Vie drinkt of een pakje zonnatura dan heeft ze al het groente en fruit ook binnen en dan een kindermultivit en dan is alles echt gedekt. Ik vond dat zelf een erg fijne geruststelling. Maar als jij het na wilt laten kijken door een dietiste , dan lekker doen hoor en ...ik blijf meelezen.

Deels

eens met Pelle en Liesje. Alleen heeft Sanneke wel een verwijzing gekregen voor een dietist. Blijkbaar is die verwijzer ook wel benieuwd naar wat Sannekes zoon binnenkrijgt.

Onze zoon krijgt dus ook niet genoeg binnen met zijn "gewone" eten (cracottes, liga, rijstwafels, sommige snoepjes, yoghurt en sommige vla, kaas, knakworstjes, pannenkoeken en kip- en rundvlees). Door hem een vitaminepil te geven is dat 'opgelost'. Maar dan heb je het niet over vezels ed. die simpelweg ook nodig zijn om goed te kunnen poepen bijvoorbeeld. Of dan heb je het niet over genoeg eten om voldoende spieren op te bouwen zodat je zonder al te veel moeite naar school kunt fietsen, of twee keer een trap op en neer lopen zonder spierverzuring.

Pelle, ik vind het, gezien de weinige info die Sanneke geeft, wel heel kort door de bocht om zulke antwoorden te geven. Jij hebt blijkbaar geen kind met een serieus eetprobleem en daarmee snap ik je berichten ook wel, maar toch... voordat je met zulke harde uitspraken komt; vraag ajb eerst even door.
Of ze bij de dietist op de juiste plek zitten; ik denk het niet, maar toch, je moet ergens je bevestiging/geruststelling halen en dan hoop ik voor Sanneke dat ze het laatste krijgt.

groet, heli

Sanneke*

Sanneke*

02-02-2009 om 14:34 Topicstarter

@pelle

Ik vind je een beetje kort door de bocht gaan, door direkt te concluderen dat dit een opvoedprobleem betreft. Denk je niet dat wij alles al hebben geprobeerd om hem te laten eten? Maar als je kind bij een hapje in paniek raakt omdat hij iets in zijn mond heeft wat hij denkt niet te lusten, zou jij doorzetten? Ik heb wel doorgezet door hem te dwingen 3 hapjes te eten en ik kon het vervolgens van het tafelkleed schrapen.... uitgekotst dus. Pure paniek omdat hij iets in zijn mond heeft wat hij niet lust.
En over de 3 P's... wij eten 1 keer per week een P, dus of pizza of pannekoeken of patat (wat hij niet lust). Dus nee, ik vind dit niet fijn. Ik voel me door jou in de hoek van "slechte moeders" gezet omdat je het probleem van ons zoontje afdoet als een opvoedprobleem waarbij ouders niet hard genoeg doorpakken. Dat is gewoon niet het geval.

Sanneke*

Sanneke*

02-02-2009 om 14:36 Topicstarter

@liesje

Lees gerust mee, ik ben zelf ook gewoon erg benieuwd wat eruit gaat komen. En tja of een dietist echt wat voor ons kan doen weet ik niet, maar het is niet een opvoedprobleem. Wat het wel is? Ik weet het niet, maar ik begin er zo moedeloos van te worden, bah.
Vie kan ik wel proberen trouwens, zitten daar stukjes in? Want als die erin zitten, drinkt hij het zowiezo niet. En hij krijgt iedere ochtend en avond een davitamonnetje, dus de vitamines krijgt hij wel binnen.

Sanneke*

Sanneke*

02-02-2009 om 14:39 Topicstarter

Voorbeeldje dagmenu

Voorbeeldje van wat Sannekezoon per dag (ongeveer) eet:
ontbijt -> 1 soms 2 beschuitjes of volkoren cracottes
lunch -> 1 soms 2 bruine boterhammen
diner -> vla of yoghurt (toetje dus)
Tussendoor krijgt hij op school een plopkoekje en uit school 's middags een snoepje. Ik probeer ook elke middag fruit te geven, maar dat lust hij niet graag. Ben dan al blij als hij een kwart appel eet (zonder schil).
Verder krijgt hij multivitamine en drinkt hij wel goed melk.
Het lijkt mij vrij karig, maar dat wil ik dus graag van een dietist horen.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.