Home » Forum » Lage rugpijn

Lage rugpijn...

26 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Lumbago
Lage rugpijn...

Opeens had ik zondag pijn laag in mijn rug. Bij de minste of geringste beweging "schoot het erin" zoals het heet. Het viel ook samen met ongesteld worden (ik ben op een leeftijd dat "de boel" onregelmatig is geworden). Ik heb geprobeerd in beweging te blijven, dus gewoon werken, mer de honden wandelen, etc... maar de pijn blijft. De ene dag meer de andere minder. Moet ik naar de fysio/huisarts? Ongerust ben ik niet maar het is wel vervelend, ook omdat ik in november weer begonnen was bij de sportschool na een paar jaar niets doen, en nu dirf ik al een weekje niet te gaan.
Afwachten of iets doen?
Lumbago

Hilde
ja

Ik zou naar een fysiotherapeut of manueel therapeut gaan. Je kunt zelf een afspraak maken en je hoeft niet eerst naar de huisarts.

Anneque
Och

Ik zou het echt nog wel even aankijken. Wandelen kan helpen, eerst loop je zo krom als een hoepel, langzaam verbetert het dan. En als het de goede kant op gaat: doe regelmatig de kat-koe, de cobra en de sprinkhaan (simpele yoga-oefeningen, je googelt ze zo). Versterkt je rug.

https://www.thuisarts.nl/pijn-onderin-rug

Sukke
Waarom

Waarom durf je niet te sporten met (wat?) lage rugpijn ( hoe erg is het?)? Bij de fysio moet je net zo hard aan de bak. Bewegen, rekken, zo min mogelijk zitten.
De huisarts zelf kan op pijnstilling na niet heel veel met een acute rug. Fysio en pijnstilling. Mag/kan zo 12 weken duren.
Bij uitval van het been na die tijd naar een neuroloog. En zelfs dan hoeft er niks te gebeuren aan behandeling. Over 2 maanden loop ik er 2 jaar mee. Dubbele hernia, uitval van mijn been na een val op het werk en een versleten rug is een foute combinatie.
Dus afhankelijk van jou klachten voel je wel asn wat je moet. Fysio zou een eerste stap kunnen zijn.

skik
Diclofenac

Ga lekker een weekje aan de Diclofenac, daar helpt goed tegen de pijn en hakt de belemmeringen om tree bewegen weg. Nagenoeg alle rugpijn gaat vanzelf weer over met een paar dagen of weken.

Skik

Kaaskopje
In november dóór de sportschool :-))

Ik heb in november iets verdraaid bij de sportschool en dat heeft ouderwets lang geduurd voor het over was. Je kunt er zomaar drie weken of langer mee zoet zijn. Bewegen is op zich heel verstandig, maar rust toch ook wel. Dus wissel bewegen en uitrusten af. Het is maar net waar de pijn zit, hoeveel je erdoor wordt belemmerd. Bij mij zat het op de plek waar je (dan opeens) voelt dat je je benen afwisselt. Dus lopen ging heel houterig. Een andere keer zit het ergens dat ik amper kan bewegen, welke houding ik ook aanneem. Maar wat ik ook heb ontdekt is dat ik minder last van mijn rug heb juist door fitness. Zodra je merkt dat het weer een beetje gaat, zou je weer voorzichtig een oefening kunnen proberen. Afhankelijk je op de sportschool doet natuurlijk. Zo heb ik met een zere rug op de crosstrainer gestaan, gewoon omdat het kon, maar op een ander apparaat met geen mogelijkheid. Probeer dus zelf wat er kan.

Fysiotherapie is niet per se 'aan de bak' moeten. Ik ben ook gemasseerd vanwege rugpijn. En die fysiotherapeut heeft mij ook 'gekraakt'. Ik schrok me lam, want hij had niet goed uitgelegd wat hij ging doen, maar het hielp wel. Dus houdt het erg lang aan, dan zou ik eens een afspraak maken. Je hoeft niet eerst naar de huisarts, maar het kan wel handig zijn, omdat een deel van de intake dan al van de huisarts overgenomen kan worden. Ik weet niet hoe het nu is, maar voorheen kon dat ook in de kosten schelen bij het eerste bezoek.

wil40
Een week?

Ik zou het even aanzien, lage rugpijn gaat eigenlijk vanzelf weer over. Blijven bewegen, maar niet zwaar tillen, beetje ontzien. Maar ik kan ook niet voelen wat jij voelt, misschien is de pijn heel erg, dan zou ik na een week of 2/3 naar de huisarts gaan.
Lage rugpijn kan je al krijgen door een flinke hoestbui, nies, of kou op de spieren, verkeerd tillen of verkeerde ademhaling. Paracetamolspiegel opbouwen, de huisarts vraagt waarschijnlijk direct of je die al hebt geslikt. Insmeren met een crème tegen spierpijn kan ook wat verlichting geven.

Emmawee
Nog maar één ding toe te voegen

Vermijd even asymmetrische en plotselinge bewegingen.
Denk aan: iets oppakken en omdraaien, of 'even' iets uit het handschoenenkastje in de auto pakken, uit bed stappen, was oppakken om op te hangen, etc. Als je al die bewegingen wel blijft doen, maar rustig en bewust, dan helpt dat echt. In de sportschool zou je kunnen kiezen voor symmetrische beweging, zoals roeien, leg press, lat pull. Niet te zwaar natuurlijk. En na elke oefening goed alle spieren ontspannen.
Succes!

Aagje Helderder
Wat mij wel helpt bij lage rugpijn

(en daar heb ik regelmatig wat last van) is schoenen dragen die niet te plat zijn. Klein tot middelmatig hakje dragen omdat je je bekken dan in een andere positie houdt. Tip van de fysiotherapeut.

Aagje Helderder
Lekker een weekje aan de diclofenac????

Serieus Skik? Wat een bijzonder advies.
Diclofenac is geen snoepje hè maar een pijnstiller die door de huisarts moet worden voorgeschreven. Een goede pijnstiller, die idd goed kan werken in zo’n situatie maar ook één met neveneffecten. Moet je wel van weten of er geen contra-indicaties zijn om die te slikken.

V@@s
nee hoor

De lagere doseringen zijn gewoon vrij verkrijgbaar, zelfs bij de drogist.

rode krullenbol
Hmm ...

Dat iets vrij te verkrijgen is, betekent helaas niet dat het ook veilig is om zo maar te gebruiken. Terwijl dat natuurlijk eigenlijk wel zo moeten zijn.

Rode krullenbol

Aagje Helderder
Echt?

Diclofenac vrij verkrijgbaar? Sorry wist ik niet.

Maar dan nog is het bij zo’n medicijn (want dat blijft het) verstandig om te weten of het mag in jouw situatie. Mijn man en dochter mogen bv allebei om een verschillende reden geen ibuprofen, ander medicijn dat wel maar ook vrij verkrijgbaar. De vragen die de drogist zal stellen, filteren dat er niet uit. Daar heb je hun medische dossier en medicijnstatus bij nodig. Bij een medicijn als diclofenac zou ik (maar dat ben ik hè) ook in lage dosering dat niet gebruiken als ik niet van een arts gehoord had dat ik het mag gebruiken.

skik
Diclofenac

Is inderdaad vrij bij de drogist verkrijgbaar, van het huismerk of van Voltaren. Toen mijn hernia accuut was moest ik er 3 per dag nemen naast 3 Tramadol en 6 paracetamol. En mocht ik die diclofenac nog een hele tijd doorslikken. De huisarts heeft wel voor de Tramadol, maar niet voor de diclofenac gewaarschuwd.

skik

Aagje Helderder
Skik

Mijn huisarts wilde me juist zo snel als een beetje mogelijk was van de diclofenac af hebben toen ik heftige pijn had. Ik meen dat ze zei het nogal belastend is voor de nieren.

Maar nogmaals, ik wist niet eens dat het bij de drogist ligt. Ik neem aan dat mijn dosering ook wel hoger was dan wat je bij daar koopt.

Max
Ach

Huisartsen schrijven massaal dit soort middelen voor.
En tenzij er een duidelijke contra indicatie is wordt het snel voorgeschreven en in dit soort gevallen eigenlijk altijd.
Maar 'voorgeschreven door een arts' betekent zeker niet onschadelijk, veilig of onschuldig!
Deze middelen schijnen trouwens ook nauwelijks te helpen bij lage rugpijn.

Ik heb nu al lang last van deze klachten.
Wat helpt: strekoefeningen (makkelijk te vinden online) warme kruik, tijgerbalsem.
Veel bewegen maar ook rusten.
Ik heb inmiddels al een heel leger aan therapeuten gezien, of het helpt, geen idee eigenlijk.

Ik zou iig zeker niet na een week met deze klachten naar ha gaan. Dan zouden ze het ook wel erg druk krijgen. Bijna iedereen heeft deze klachten wel eens. Vaak gaan ze gewoon over.

Kaaskopje
Diclofenac

Is toch familie van ibrupofen? Bij langdurig gebruik van diclofenac is een maagbeschermer meen ik verstandig en je mag het niet altijd icm andere medicijnen slikken. Bloedverdunners bijvoorbeeld.

Wat hoesten betreft... ik heb dat met niezen en dan ter hoogte van mijn schouderblad. Echt vreselijk! Als ik een nies voel aankomen moet ik snel naar voren met mijn rug en dan naar hopen dat het goed gaat.

Anneque
Kaaskopje (niezen)

Als ik een nies wil terugdringen, helpt het bij mij om even stevig in mijn neus te knijpen. De plek waar je knijpt maakt wel uit, zomaar dichtknijpen (alsof iets stinkt) helpt niet. Het is ff zoeken, maar als je het halverwege doet, zo waar je neus ook aan de zijkanten benig wordt (ik ken de anatomie van jouw neus natuurlijk niet ;-), dan verdwijnt de niesprikkel. Het is dus iets anders dan de nies "inslikken", daarover heb ik een klokje horen luiden dat dat niet goed zou zijn.

Hangkous
Had maandag maandag ook ineens

Ging mijn jas aan de kapstok, felle steek in de rug en in de loop van de dag ging het helemaal vast zitten. Ik kon echt niks meer.
Gisteren de huisarts gebeld en ik kreeg diclofenac voorgeschreven.
Wondermiddel! Binnen een paar uur werd de pijn draaglijk.
Niet langer slikken dan nodig zei de huisarts. Zoals het nu voelt doe ik vandaag nog de 3 voorgeschreven tabletten en dan daarna terug naar 2 of helemaal niet meer.
Voor kortdurend gebruik kan het volgens mij niet zoveel kwaad. Het is een goedgekeurd geneesmiddel en als je dat met verstand gebruikt hoef je niet bang te zijn voor onherstelbare schade.

@Emma
Hangkous

Je slikt dat dan denk ik om je zonder pijn normaal te kunnen bewegen zodat door die beweging je rug of spieren weer in een normale "stand" komen en de pijn afneemt. Als die verwachting er niet is kun je toch beter mobilisatie- en krachtoefeningen doen onder begeleiding (van een fysio- of manueel therapeut) zodat de beweeglijkheid terugkomt zonder pijn. Soms is het een tijdelijke combinatie van pijnstillers, behandeling en oefeningen. Pijnstillers zijn dan inderdaad alleen maar een tijdelijke oplossing.

Hangkous
Inderdaad

Nu ik weer redelijk normaal kan bewegen kan ik ook oefeningen doen voor herstel. Ik kon letterlijk niks meer, alles zat zo vast.
Als alles wat je doet ondragelijk zet doet dan kan je ook niet oefenen.

Flavia
Bijsluiter

En daar is dan ook de bijsluiter voor om te bepalen of je een medicijn wel of niet met jouw al in gebruik zijnde medicatie kunt gebruiken.

En bij twijfel vragen bij de apotheek.
Diclofenac werd mij telefonisch door de assistente aangeraden en dan te kopen bij de drogist want goedkoper dan via een uitgeschreven recept.

skik
Bijsluiter Diclofenac

Daarin wordt een maagbeschermer aangeraden als je 70 plus bent of iets aan je lever mankeert, voor anderen is het niet nodig.

Ook staat er in dat je het 5 dagen mag gebruiken en daarna even contact moet opnemen met je arts of je het langer mag gebruiken. Met rugklachten waarbij het erin geschoten is ben je met 5 dagen al weer een heel stuk opgeschoten en kan je het waarschijnlijk verder met paracetamol af.

skik

Hangkous
Hoef ik mij geen zorgen om te maken

===Diclofenac werd mij telefonisch door de assistente aangeraden en dan te kopen bij de drogist want goedkoper dan via een uitgeschreven recept.===

Ik zit standaard al aan zoveel medicatie dat mijn eigen risico in januari al "op" is. Jaarlijkse controle bij de neuroloog, recept mee voor een jaar pillen, langs de apotheek en weg is mijn eigen risico.
Dan haal ik ze liever bij de apotheek, dan wordt de check of het kan gelijk gedaan.

Ik heb nu 15 tabletten gekregen en daarvan ga ik er denk ik nog geen 10 opmaken, zo goed gaat het al.
Ik heb maar 1 bijwerking, een hele vieze smaak in mijn mond. En al het eten smaakt niet lekker. Zelfs de chocolade smaakt niet, en dat is voor een choclatjunkie als ik toch wel heel naar.

Pluis
Ach, elk nadeel heb se voordeel, toch?

Als het eten niet smaakt, zelfs chocola niet, kun je nu meters maken met afvallen :-)

Hangkous
Metertje

Er hoefde na de kerst maar 300 g aan kerstkilo weggewerkt te worden dus dat is zo gepiept.