Home » Forum » Lui oog afplakken

Lui oog afplakken

11 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Karina
Lui oog afplakken

Hoi,

Mijn zoontje van 5 heeft van de arts te horen gekregen dat zijn oogje moet worden afgeplakt om zijn luie oog te verhelpen. Vandaag de eerste dag begonnen met afplakken, maar twijfel of ik het juiste oog heb afgeplakt. De arts zei dat zijn goede oog, dus zijn rechter moet worden afgeplakt. Dit staat ook op de beschrijving bij de stickers die ik van de apotheek heb ontvangen.
Misschien een domme vraag, maar bedoelen ze met rechts mijn rechts (als ik hem aan kijk) of zijn rechts (als ik achter hem sta). Ik ben een twijfelaar en zie niet goed wat zijn minder goede oog is, terwijl dit wel vaker is benoemd tijdens de afspraken. Maar wil t gewoon even weten ter bevestiging.. Als ik kon bellen naar de arts had ik dat nu gedaan.

V@@s
zijn rechter oog

is het oog dat voor hem rechts zit. Je kunt de arts niet bellen maar wel de poli als je toch nog twijfelt.

Lilian1
de beschrijving gaat altijd over de patient

dus je plakt de pleister op zijn rechteroog zodat hij met zijn linkeroog moet focussen

Aagje Helderder
Inderdaad zijn rechts

Bij kinderen kun je van de buitenkant vaak helemaal niet zien welk oog beter of slechter functioneert. Ze accomoderen nog zo fantastisch dat ze daar op momenten heel goed mee kunnen compenseren. Dus als gezegd is dat zijn linkeroog zijn luie oog is dan moet dat oog gestimuleerd worden. Zoals de orthoptist tegen mijn kind zei: je oog werkt te hard en daardoor kan je andere oog niet genoeg zien. Het te hard werkende (goede) oog werd dus afgeplakt zodat het andere oog moest gaan werken.

Triva
huh

Dus als iemand zijn linkerbeen gebroken heeft denk jij werkelijk dat het dan om het been gaat wat voor JOU links zit?

Karina
Thanks

Oke duidelijk! Thanks voor de fijne reacties, vooral het stukje “de beschrijving gaat altijd over de patiënt” heel erg helpend :)

Alkes
Goh Triva (en ja dit is meta en dat mag niet)

Wat een nare reactie geef je. Ik denk weleens dat dit forum alle kleuren kan aanpassen en de layout, maar dat nieuwe aanwas vooral komt en blijft als we gewoon normaal reageren.

Flavia
Triva

Dat is helemaal geen vreemde gedachte.
Waarom denk je dat de patiënt in veel ziekenhuizen zelf een kruis moet zetten op het te opereren lichaamsdeel?

Om te voorkomen dat het misgaat door de spraakverwarring over links of rechts.

Ken net en ken net zijn ook 180° verschillend.
Zit maar 32 km Afsluitdijk tussen.

Triva
soms

is het ook gewoon een manier van dat het kwartje valt.... ohhnee natuurlijk denk ik dat niet, nu snap ik het.

Overigens heeft mijn man hetzelfde probleem maar dan niet met mensen maar met dingen. Als ik de winterbanden merk met LV LA RV en RA heeft hij er nog altijd moeite mee als hij voor de auto gaat staan.

Flavia wat heeft dat met het kruis te maken, het linkerbeen is altijd het linkerbeen van de patiënt. Overigens ging dat mij alsnog bijna mis. Ik had keurig een kruis gezet want dat moet je inderdaad zelf doen en in de tijd voor de operatie had ik met mijn enkels over elkaar op bed gezeten. De stift had afgegeven en zo stond er opeens ook een kruis op het andere been. Had ik helemaal niet opgemerkt. Dat hadden ze nog nooit meegemaakt en ik begreep niet waarom ze het over twee kruizen hadden, maar ze hadden dus ook aan het verkeerde been kunnen beginnen als ze dat kruis eerst hadden ontdekt en het andere niet hadden gezien, gelukkig is het kruis niet de enige check en is er minstens nog een tweede en derde.

mirreke
Ik heb zelf moeite met links en rechts benoemen

Ik noem rechts links en andersom. Ik weet precies wat ik bedoel, maar zeg het verkeerd.

Jasmijn
Ik ook!

Ik ook Mirreke, ik kan zelfs vol overtuiging zeggen; we moeten naar rechts en dan naar links wijzen.( en dan bedoel ik dus links uiteindelijk)
Bij mijn autorijles ging de instructeur ook maar over op wijzen, want het ging te vaak mis :-) terwijl ik het echt wel weet, maar me in de snelheid vergis. ( moet er meestal even een paar seconden over nadenken)