Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Niek

Niek

16-12-2019 om 22:40

Medicijn proberen zonder recept

Wij hebben 1 kind met adhd dat een paar jaar medicijnen heeft geslikt op schooldagen en bij het leren. Ons andere kind (jonger) heeft geen diagnose. Wij hebben echter sterk het vermoeden dat hij ook ad(h)d heeft. Ik merk het vooral bij thuis leren en overhoren. Hij is zo vaak echt weg met zijn gedachten. Hij hoort de vraag vaak niet eens. In de les lijkt hij ook weinig op te pikken.
Man opperde het idee om hem een keertje bij het leren medicijnen van zijn broer te geven (we hebben nog wat liggen van de lichtste dosering). Puur om te kijken of het hem helpt en of we het goed zien. Ik heb daar gemengde gevoelens over.

Wat vinden jullie daarvan?

Annemarie

Annemarie

16-12-2019 om 23:05

Nee

Nooit zomaar medicatie die aan een ander is voorgeschreven aan een ander persoon geven, al helemaal niet bij kinderen, je weet niet wat het voor effect kan hebben.

Is dat dromen erg? Mischien is het wel een dromerig kind, wellicht spelen er hele creatieve verhalen in zijn hoofd, om maar meteen daar, zonder gedegen onderzoek, te zeggen dat hij ad(h) d heeft vind ik erg gevaarlijk

Tessa

Tessa

16-12-2019 om 23:08

Concerta

Mijn kinderen hebben de diagnose ADHD. Om die reden had ik nog een voorraad Concerta liggen. Zelf heb ik die diagnose ook maar ik deed het al lang zonder medicatie. Een jaar of 2 geleden ging het niet goed met me. Ik stond op de wachtlijst voor hulp maar dat zou nog wel even duren. Ik heb de bijsluiter van de Concerta doorgespit en ben begonnen met de pillen te nemen. Met de dag kreeg ik meer gedachten over suïcide en na een week was ik in staat om naar het spoor te lopen. Omdat ik in de bijsluiter had gelezen dat dit een bijwerking kon zijn wist ik dat het door de medicatie kwam en ben ik ook gestopt. Binnen een paar dagen was ik weer mezelf.
Ik durfde dit experiment aan omdat ik mezelf wijs genoeg achte om het risico in te schatten, ik de bijwerkingen kende en al vaker psychofarmaca had gehad dus wel wist hoeveel invloed dat kan hebben. Toch was ik verbaasd over de heftigheid van de zelfmoordgedachten.
Mijn conclusie is dat ik dit soort medicijnen niet op eigen houtje aan een kind zou geven. Deze medicijnen voorschrijven is specialisten werk en ook zeker niet iets wat ik aan een huisarts zou toevertrouwen.

Niet doen

Je bent neem ik aan geen psychiater, niet eens arts. Als je twijfelt of er sprake is van ADD, en als HIJ er last van heeft, kun je met hem naar de huisarts. Ik ben absoluut niet tegen het gebruik van medicatie bij ADD, maar dan moet er wel sprake zijn van echte problemen bij het kind, en er moet een diagnose zijn door professionals.

Addmoeder

Addmoeder

17-12-2019 om 06:55

Psychiater

Mijn dochter, add, heeft een tijdje Medikinet gehad. Eerst is dat opgebouwd en zorgvuldig dmv kleine doseringen Methylfenidaat van 5 mg. Dat was onder begeleiding van een psychater met regelmatige contrôle van hartslag, bloeddruk en gewicht. Later is het overgedragen aan de huisarts, die de dosering nog een paar keer gewijzigd heeft. Tegelijkertijd heeft ze begeleiding gehad met schoolwerk door een rt'er. Als je je beter kunt concentreren betekent dat natuurlijk niet dat je automatisch ook beter kunt rekenen lezen en studeren. Ze is erg afgevallen door de Medikinet. Ik vond de huisarts maar matig vergeleken met de zorg door de psychiater. Ieder z'n vak, denk ik dan. Nu is mijn dochter 18 en helemaal gestopt met Medikinet.
Ik zou het niet in mijn hoofd halen die dat zomaar aan een broer of zus te geven die ook wat dromerig overkomt.
Ik ken een psychiater die wel eens benaderd wordt door ouders met de vraag of ze niet wat Ritalin heeft voor een kind dat het even niet zo goed doet op school. Nee dus, en ze legt ook uit waarom, anders krijg je ook nog het verwijt dat het alleen maar je eigen verdienmodel is.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.