Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

rocky

rocky

14-06-2017 om 11:38

menstruatieklachten

Al een paar jaar heb ik (47 jr) problemen met mijn menstruatie: onregelmatig en de laatste twee, drie jaar heel heftig. Hiermee ben ik anderhalf jaar geleden bij de gynaecoloog geweest en die gaf mij een aantal opties: aan de pil gaan, een hormoonhoudend spiraaltje plaatsen, de ballonbehandeling of verwijdering van de baarmoeder. Gezien mijn medische achtergrond zijn de behandelingen met hormonen niet wenselijk, dus de eerste twee opties vallen af. Eigenlijk raadde ze me aan om voor de 4e optie te gaan: de baarmoeder te verwijderen. Maar dat vind ik nogal een ingreep en daarom heb ik er niet voor gekozen. Dus ik ben eigenlijk door blijven sukkelen.
Nu ben ik al 8 weken ongesteld. De ene dag meer dan de andere, maar wel zodanig onberekenbaar dat ik alle dagen dubbele bescherming moet gebruiken. De huisarts heeft me nu de keuze gegeven om een Primolut kuur te volgen of weer naar de gynaecoloog te gaan. Tweede optie heeft mijn voorkeur, maar ik denk dat ik dan weer voor dezelfde keuze kom te staan.
Mijn vraag is eigenlijk: wat kan ik verwachten van een Primolut kuur? Heeft iemand hier goede ervaringen mee? Is het een tijdelijke oplossing en zit ik over drie maanden weer met dezelfde klachten?

Phryne Fisher

Phryne Fisher

14-06-2017 om 11:49

Eruit

Ik heb er zelf (gelukkig) geen ervaring mee maar in mijn kennissenkring wel veel vrouwen die hun baarmoeder hebben laten verwijderen. Zonder uitzondering noemen ze het het beste wat hen is overkomen. Het lijkt wel een soort blije sekte Je moet echt wel zes weken rust houden, maar daarna ben je van alle ellende af.

Aagje Helderder

Aagje Helderder

14-06-2017 om 12:11

Primolutkuur

Deed bij mij ook niets. Wel is het probleem destijds vanzelf over gegaan.

Aagje

Doenja

Doenja

14-06-2017 om 12:53

Gisteren nog in t ziekenhuis

Ik ben gisteren ivm menstruatieklachten nog via de huisarts naar de gyneacoloog door verwezen. Niet alleen om de week menstruatie maar ook heel veel pijn bij t gebruik van tampons. Ik schreeuwde t uit bij het verwisselen. En dat in combi met wisselende uistrijkjes en spontaan bloedverlies bij huilbuien (zit al lang in een hele moeilijke situatie, zie andere situatie). Toch konden ze niks vinden. Loop nu met een pamper tussen mn benen want tampons zijn zo pijnlijk. Kan dan niet eens lopen. Nog nooit gehad en ik gebruik al 30 jaar tampons.
En nu terug naar je vraag of je de baarmoeder moet laten verwijderen. Als je gyneacoloog dat voorstelt, dan denk ik dat hij ook weinig anders te bieden heeft. Laat je goed informeren en doe het. Pillenkuren hebben bij mij vreselijke gevolgen. Ik word dan gewoon n monster.

Bellefleur

Bellefleur

14-06-2017 om 12:59

Maar

Primolut is toch ook een hormoon? Heeft de huisarts het met je gehad over Nova sure? Het wegbranden van slijmvlies?

Doenja

Doenja

14-06-2017 om 13:38

Wat ik nog vergat

Als ik t me nog goed herinner is t baarmoederslijmvlies weg laten branden iets wat niet in de basisverzekering zit. Sterilisatie ook niet. Iets om rekening mee te houden.

specht

specht

14-06-2017 om 14:04

Gynaecoloog

Wat de oorzaak van heftige menstruatie is kan alleen een gynaecoloog zien, dus ik zou zo wie zo naar de gynaecoloog gaan. Je kunt daarna altijd nog voor de primulut kiezen.
Ik had een paar jaar geleden ongeveer dezelfde klachten als jij.
De gynaecoloog twijfelde toen tussen eileider plus baarmoeder verwijderen of eerst alleen een eileider; omdat daar een grote cyste opzat. Uiteindelijk is er alleen een cyste met ongeveer 700 cc oud bloed plus eileider
verwijderd. Daarna bleef ik elke maand wel behoorlijk menstrueren, maar het extreme was weg.
Deze optie helpt natuurlijk alleen als jij zo heftig menstrueert door een cyste.

Novasure

Het verwijderen van de baarmoeder lijkt me heftig, het is een grote buikoperatie. Ik heb zelf een Novasure behandeling ondergaan met vergelijkbare klachten (zeer heftig menstrueren, buikpijn zo erg dat ik een week per maand niet kon functioneren. Bij Novasure branden ze de oppervlakkige laag van de baarmoederslijmvlies weg. Ik was een beetje bang maar serieus, fluitje van een cent. Ik kreeg een ruggenprik en een rosjes, voelde niets, ging naar huis dezelfde avond, had de volgende dag even wat last van krampjes en sindsdien menstrueer ik bijna niet meer.
Overigens: ik heb nog steeds last van PMS, en op een onregelmatige manier omdat ik nu 51 ben en mijn "menstruatie" (paar mini tampons per maand) niet weg is.
Sterkte
Sini

Alison

Alison

15-06-2017 om 02:19

Novasure

Ik heb het zelf niet mee te maken maar van andere vrouwen weet ik dat de baarmoeder verwijderen geen eerste keus is. Daarom vind ik de opties van de huisarts ook een beetje vreemd en zou ik zeker een doorverwijzing vragen naar de gynaecoloog.
Omdat ik nieuwsgierig ben heb ik even gegoogeld:

NovaSure is een behandeling die valt onder de noemer medisch specialistische zorg. Dit is zorg die vergoed wordt uit de basisverzekering. Het eigen risico is wel van toepassing. Een verwijzing is in deze situatie ook nodig.

Bij een NovaSure behandeling kunnen er verschillende soorten verdoving worden gebruikt.. Eén daarvan is een narcose. De verdoving is onderdeel van de behandeling en wordt daarom ook vergoed. Overleg met je arts welke verdovingen er in je situatie beschikbaar zijn en welke verdoving jij zou willen gebruiken.

Het wordt dus gewoon vergoed maar het kost je wel je eigen risico

rocky

rocky

15-06-2017 om 08:55

gynaecoloog

Ik heb besloten om sowieso naar de gynaecoloog te gaan en met hem/haar verder te bespreken wat ik het beste kan doen. Bedankt voor jullie reacties!

Guppie

Guppie

31-12-2017 om 20:22

Oest

Beste is om te kijken naar oorzaken. zo kan oestrogeendominantie een rol spelen. dan is het oestrogeen relatief te hoog ten opzichte van het progesteron. Ook kunnen er tekorten aan diverse voedingsstoffen spelen. Bij een zware menstruatie zou ik in elk geval zorgen voor voldoende ijzer en stofjes die de ijzeropname vergroten. Over oestrogeendominantie, ook wat je er aan kan doen, kan je het nodige vinden op internet. Gebruik zelf natuurlijke progesteroncrème voor m'n hormonen.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.