Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Rinske

Rinske

07-12-2018 om 13:56

Methylfenidaat

Ik heb denk ik kenmerken van ADHD, misschien zelfs echt ADHD. Heb erg veel moeite focus te houden, ben snel afgeleid (tenzij ik hyperfocus heb en dan juist helemaal opga in iets).

Heb al jaren last ervan en wil nu eindelijk wel eens kijken of medicatie (methylfenidaat) bij mij helpt. Gewoon eens een pilletje slikken of een paar keer op momenten en dan kijken of het iets helpt. Lijkt me heerlijk eens wat meer rust en gestructureerdheid te ervaren

Ben bij de huisarts geweest maar die wil het niet geven zonder diagnose. Moet dan dus een heel traject in. Kost tijd, geld (eigen risico + eigen bijdrage) en ik wil liever geen (officiele) diagnose (vind het vervelend als ik dat bijv. aan verzekeraars moet opgeven). Ik wil gewoon eerst proberen OF het wat uitmaakt en of ik dat prettig vind (af en toe, hoef het echt niet continu). En ik snap dat er risico's aan zitten (heb erover gelezen), maar dat durf ik wel aan.

Ik begrijp dat er best wel huisartsen zijn die het wel voorschrijven zonder diagnose.

Wie heeft daar ervaring mee, methylfenidaat als volwassene via de huisarts?
Of kreeg het ook niet, en wat toen?
Nog suggesties wat ik kan doen?

Heb zelf gedacht: misschien als huisarts met vakantie is naar vervangende huisarts die het WEL voorschrijft zonder diagnose. Ik weet niet of ze dat doen, maar baal wel dat ik bij deze huisarts zit.

@Emma

@Emma

07-12-2018 om 15:33

huisarts

Ben ik even blij dat ik bij een huisarts zit die dat niet zomaar voorschrijft!
Een diagnose is niet voor niks. Een beetje arts experimenteert niet met medicatie zonder te weten waartegen.
Ik zou zeggen: probeer het illegale circuit. De risico's zijn voor jou.

Flavia

Flavia

07-12-2018 om 16:21

ja,

geen diagnose wel medicatie.
MAAAAR dat is wel na een lang traject bij een gespecialiseerde AD(H)D coach. Waarbij de coach heeft aangegeven dat medicatie mogelijk kan helpen.

Pirata

Pirata

07-12-2018 om 16:30

Wees blij

Wees blij met je huisarts, want die is niet van plan met jou te experimenteren.
Informeer naar een goed onderzoek, ADHD behandelen is niet alleen een pilletje slikken en klaar.
Je kunt wel op de alternatieve toer zonder diagnose, gebruik bv. een lichte dosis valeriaan. En mijn kind doet het beter met royale hoeveelheden vit. B en magnesium. Maar dat gaat niet bij iedereen werken.

Alison

Alison

07-12-2018 om 17:13

Dexamfetamine

Hier gebruikten de kinderen Concerta maar alles wat daarvan over was heb ik aan een vriendin gegeven. Haar kind heeft een diagnose en heeft het al eerder geslikt als iemand zich daar zorgen om maakt
Zelf slik ik nu langwerkende dexamfetamine en heb daar veel baat bij.
In principe vind ik dat een diagnose door een psychiater gesteld zou moeten worden en dat die ook de medicatie zou moeten bepalen en monitoren.
Met de dexamfetamine een paar jaar geleden is dat ook zo gegaan maar ik heb het ook anders meegemaakt. Er zijn keren geweest dat de diagnose gesteld is door de psychiatrische verpleegkundige en zij schreef ook de medicatie voor. Het zal in samenspraak zijn geweest met een psychiater maar die heeft dat kind nooit gezien. Die mat trouwens wel de bloeddruk en het gewicht, dat was ook niet standaard. Maar ook een huisarts heeft weleens ritalin voorgeschreven zonder diagnose. Het is maar net wat je treft.
Zelf ben ik op eigen houtje begonnen met de Concerta. De diagnose had ik al jaren maar op dat moment geen medicijnen. Ik heb me goed ingelezen in de bijwerkingen en heb een paar dagen uitgezocht waarin ik verder niks had. De eerste dagen was ik wat licht in mijn hoofd maar ik merkte vooral dat ik depressiever werd. Elke dag een beetje meer totdat ik na een dikke week zover was dat ik voor de trein wilde springen. Ik was me er heel bewust van dat dit een bijwerking was want het stond vermeld in de bijsluiter en het is in de media geweest. Op dat moment ben ik gestopt en na een paar dagen voelde ik me weer normaal.
Dus wat je ook doet, lees je in over de bijwerkingen en hou jezelf heel goed in de gaten. Of je de ritalin nou voorgeschreven krijgt of op eigen houtje neemt.

@Emma

@Emma

07-12-2018 om 17:32

Wachten

We wachten even op de wijze raad van Guppie

Kaaskopje

Kaaskopje

07-12-2018 om 19:06

Eens met voorgangers

Vind je het zelf ook niet een beetje apart dat je serieuze medicatie zomaar van een huisarts voorgeschreven wilt krijgen, terwijl de diagnose door iemand gesteld moet worden die twee keer zo lang gestudeerd moet hebben om die diagnose te mogen stellen? Dus als je het wilt weten, dan heb je dat hele traject ervoor over.

Ik slik alweer een tijd methylfenidaat. Ik merk wel verschil, maar het is niet zo dat mijn leven er opeens totaal door veranderd is. Ik fleur er wel van op, de mist trekt op zeg maar en het lijkt wel of ik er meer door ga kletsen. Wat eerder in mijn hoofd bleef, komt er nu meer uit (nog meer zal mijn man zeggen ). Ik lijk ook minder te blijven hangen in zal ik niet zal ik wel. Ietsje besluitvaardiger.

In het begin moet je even wennen en moet je uitzoeken welke dosis het beste werkt.

Er zijn mensen die zweren bij CBD-olie en geen methylfenidaat meer slikken.

Flavia

Flavia

07-12-2018 om 22:09

Protocol huisartsen

Toen ik vorig jaar het recept van de huisarts kreeg gaf hij aan dat ze net een protocol hadden gekregen waarbij ook huisartsen het voor mogen schrijven.
Dat is niet meer alleen voorbehouden aan psychiaters.
Maar zomaar binnenlopen en dit voorgeschreven krijgen zit er ook bij de huisarts niet in en de mogelijkheden zijn beperkt. Werkt het niet of niet goed kom je toch bij die psychiater uit.

Angela67

Angela67

07-12-2018 om 22:31

via buitenland?

Misschien kun je via internet officieel spul te pakken krijgen, betrouwbaar genoeg? Ken je mensen in een buitenland waar het makkelijker is? Ooit was Belgiƫ zo'n land waar veel vrij verkrijgbaar was bij de apotheken, maar ik heb geen idee of dat voor methylfenidaat ook geldt.
ik snap overigens dat je het wel aan zou durven, als je verder gezond bent is de kans ontzettend klein dat je van 2 of 3 dagen slikken iets engs krijgt.

Nog een idee: zoek iemand die het slikt en vraag om een paar pillen. Als je denkt dat je er wat aan kunt hebben zou je qua dosis kunnen uitproberen: 10 mg per 3 a 4 uur >> dus als je van iemand 8 pilletjes van 10 mg kan krijgen (een strip is 10 pillen) kun je twee dagen proberen.

Overigens heeft iemand in mijn zeer nabije omgeving regulier verkijgbare cbd olie geprobeerd en was daar erg tevreden over. hij beschreef het effect dat ik van methylfenidaat krijg .

gr Angela

Kaaskopje

Kaaskopje

07-12-2018 om 22:35

De huisarts neemt het over

Uiteindelijk schrijft de huisarts het inderdaad voor, maar pas als een psychiater het voorwerk heeft gedaan

Flavia

Flavia

07-12-2018 om 22:39

Nee kaaskopje

Je hoeft niet eerst langs de psychiater, die heb ik nog nooit bezocht.
Huisartsen mogen het sinds 2017 ook zelf voorschrijven.

Kaaskopje

Kaaskopje

07-12-2018 om 23:00

Flavia

Is dat zo? Loop ik achter? Ik vind dat dan best kwalijk. Dat de huisarts dat mag dus. Zo wordt het wel erg willekeurig wie wel of niet een recept hiervoor krijgt. Dan hangt het af van het "geloof" van de arts. Gelooft hij het niet, dan heb je pech. Onze huisarts wilde mijn dochter niet doorverwijzen omdat mensen die haar schoolniveau aankonden nooit ADHD konden hebben. Ze is toch doorverwezen en kreeg de diagnose ADD. Ze heeft na een korte periode proberen de methylfenidaat aan de wilgen gehangen, omdat ze het effect onplezierig vond.

Flavia

Flavia

08-12-2018 om 06:38

Kaaskopje

dat 'geloof' probleem heb je altijd.
Daar heb je de second opinion voor.

Medicatierichtlijnen veranderen regelmatig, met voortschreidend inzicht en nieuw onderzoek.

Een ervaring als jouw dochter heb ik met een docent van de basisschool. Ik kon geen VWO doen want mijn zus was ernstig gehandicapt. Vervolgens kreeg ik psychische klachten omdat LHNO/LTS ver onder mijn niveau lag.

Guppie

Guppie

08-12-2018 om 11:19

Biochemie

Hier dan wat wijze raad dat de biochemie van je lichaam belangrijk is; voedingspatroon, tekorten aan voedingsstoffen: vitaminen, mineralen, vetzuren en aminozuren enz. Een overmaat aan exorfinen en een tekort aan DPP-IV kan ontregelend werken op je neurotransmitters. Zo helpt theanine de aanmaak van dopamine. Sommige mensen hebben baat bij gaba.
Medicijnen zorgen voor een verminderde opname dan wel verhoogde uitscheiding van vitaminen en mineralen en doen niets aan de oorzaken. En als je medicatie wil, beter eerst laten onderzoeken wat het probleem is.

Guppie

Guppie

08-12-2018 om 11:23

Flavia

Flavia

08-12-2018 om 12:02

Guppie

Kun je uitleggen wat de kennis en bevoegdheid is van een ict-er in het vakgebied medicijnen?
Kijk je ooit naar de bron van al de websites die je noemt?

Angela67

Angela67

08-12-2018 om 15:41

Wijze raad voor guppies

Hier dan wat wijze raad dat . . . .

guppies goed moeten werken aan hun verslavingsgevoeligheid. Alles wat guppies op het internet vinden dat niet door de reguliere wetenschap evidence based is bewezen heeft op guppies een enorme aantrekkingskracht. Het zorgt er ook voor dat ze steeds minder goed kunnen lezen, nadenken en zich ontwikkelen. De bedoeling is toch dat guppies opgroeien toch verstandige vissen die zich realiseren dat specialisten niet uit de schutting worden gezaagd maar door studie en onderzoek hun kennis verwerven en hier ook kritisch mee om kunnen gaan.

gr Angela

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.