Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

fladderbeestje

fladderbeestje

20-04-2009 om 08:28

Niks kunnen/mogen eten, toch uit eten?

De vaste lezers weten waarschijnlijk al dat ik veel problemen met mijn gewicht heb. Ik heb al langere tijd het weightwatchers-dieet, maar dat werkt sinds enkele maanden averechts. Ik moet echt steeds strenger diëten en doe dan een maand over een kilo (moet er nog zo'n 55 af...). Eén keer de touwtjes vieren betekent: die kilo er weer aan, soms met bonus.
Ik heb dit gekregen na een aantal flinke prednisonkuren, inmiddels verboden afslanktabletten en antidepressiva gedurende een jaar (dat laatste was goed voor 30 kilo). Ik heb alsoluut geen vreetbuien of zo.
Ik ben ooit al medisch onderzocht (niks gevonden natuurlijk), de dokter vindt het maar een raar verhaal en de diëtisten kunnen er niks mee. Ik heb het gevoel dat ik niet serieus genomen (mede vanwege "elk pondje door het mondje" en mijn extreme vetheid).
Tot zover mijn achtergrond, nu de praktijk. Mijn sociale leventje begint wat meer vorm te krijgen, maar daar horen helaas ook etentjes bij. En hoewel ik altijd vertel dat ik absoluut energiebeperkt moet eten, krijg ik altijd weer salades met pijnboompitjes, olie, kaas en zo (hop, weer een kilo erbij). Een alternatief is gestoofde groente, maar dat vind ik vies (ja, ik weet dat ik niks te willen heb, maar toch...).
Liefst zou ik onder al die "gezellige" etentjes, die me altijd weer veel frustratie en verdriet geven, uitkomen, maar het hoort er blijkbaar bij. Eten is voor mij inmiddels een heel beladen iets geworden waar ik geen plezier meer aan beleef. Met roken en drinken kan je stoppen, maar eten, daar kan je niet alleen, en veel sociale dingen gaan gepaard met eten. Ik heb het hier steeds moeilijker mee.
Ik heb een vraagje aan mensen die om de lijn of om een andere reden zelden mee kunnen eten met etentjes. Hoe gaan jullie er mee om? Hoe doen jullie dat in een restaurant, als een goedbedoelende kok iets serveert dat niet goed is? Lijdt jullie sociale leven (uitjes, etentjes thuis) daaronder? Hoe gaan jullie ermee om?


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Soep

Vaak staat er wel iets van soep op het menu. Dat vind ik vaak een goede oplossing. Nou heb ik vrienden en vriendinnen die niet veel kritiek leveren dus de opmerking "doe gezellig mee" is er eigenlijk nooit.

Ook kun je vaak van te voren het menu van een restaurant online bekijken - dat helpt mij als ik dan van te voren een beslissing kan maken wat ik wil eten.

Een van mijn vriendinnen heeft zo'n heel streng pakjes/zakjes dieet gedaan (dat dieet vind ik niet echt aan te raden!) maar die nam gewoon een zakje pontificaal naar het restaurant mee - werd nooit moeilijk over gedaan.

Ik weet eigenlijk niet of je hier iets aan hebt. Ten eerste vind ik het hardstikke knap dat je doorzet met je dieet. Ten tweede zou je hier in Engeland met jouw gewicht en doorzettingsvermogen in aanmerking komen voor de nieuwe dieetpillen en begeleiding van een dietist. Zou dat in Nederland niet kunnen? Ik weet dat de nieuwe generatie tabletten goede resultaten kan geven als ze oner begeleiding gebruikt worden.

Mariel

vlaamse gaai

vlaamse gaai

20-04-2009 om 09:13

Wat dingen

Om met Tinus te spreken. Er vallen mij een aantal zaken op in je bericht. Ik heb ervaring met te dik zijn en afvallen maar beslist niet in de verhoudingen waarover jij bericht, maar over die verhoudingen straks meer.
a. Prednison en antidepressiva zijn natuurlijk berucht. Slik je ze nog? Zo ja, dan is overleg met een specialist nodig, lijkt me. Over hoe je het beste met deze bijwerking om kan gaan.
b. Jij spreekt over 55 kilo die eraf zouden moeten. Als dat geen typefout is, zijn er twee mogelijkheden. Mogelijkheid 1: je overdrijft en wilt te veel afvallen. Mogelijkheid 2: Je moet echt 55 kilo kwijt en dat is in mijn ogen zelfstandig heel erg moeilijk.
c. Als het echt over zoveel overgewicht gaat, dan ben je volgens mij een kandidaat voor de obesitaskliniek of andere specialistische hulp. Zit die kliniek niet in Hilversum? En wat die weight watchers betreft: dat is een uitstekend dieet waar je veel mee kunt afvallen en de methode is gericht op slanker blijven op de lange termijn. Het dieet is bovendien zeer gevarieerd en biedt heel veel ruimte tot schuiven, aanpassen enzovoort. Maar jij rept van gestoofde groenten als enige alternatief en daar klopt wat mij betreft dus iets niet. Ik ken dat niet van weight watchers, zoveel starheid. Dus: ga je naar de bijeenkomsten of doe je de cd of de online methode? Als je geen specialistische hulp kunt krijgen moet je misschien gaan voor het volledige programma dus met bijeenkomsten.
d. Zoals jij praat over uit eten gaan, zo kan je daar helemaal niet mee omgaan. Nooit. Zelf hou ik op verzoek rekening met lijners als die komen eten. Maar daar kan je een gastvrouw of gastheer nooit toe verplichten. Dus je eet wat de pot schaft, dat is één. Wil je geen pijnboompitten en/of kaas in je salade schuif er dan wat van naar de rand van je bord en eet de rest wel op. Beperk de portie aardappels en/of pasta die ze serveren tot b.v. twee opscheplepels. Idem de andere gerechten. Neem in plaats van het toetje een kop koffie. Dat soort trucs. Zelf de baas blijven, je niet afhankelijk maken van wat iemand anders serveert, maar gewoon de boel op je bord alsnog aanpassen. Maar ik meen een ander misverstand te ontwaren:
e. Ik ben op dit moment een ruime 8 kilo kwijt want aan het lijnen. Af en toe moet ik uit eten voor mijn werk bijvoorbeeld. Ik breng het haast niet op om dan niet een glaasje wijn te nemen en niet enigszins mee te eten van al het lekkers. Bovendien verveel ik me vaak bij zulke gelegenheden, dus tel uit je winst. Natuurlijk val ik minder af in een week met zulke etentjes, maar vaak toch nog wel een beetje, want de rest van de week lijn ik gewoon wel. Maar daar gaat het nu niet om. Na zo'n etentje weeg ik de volgende ochtend minstens 1 kilo meer en meestal twee. Dat komt door de voorraad, ik meen glycogeen en vocht. En als je te zwaar bent, hou je nog sneller en beter vocht vast. Dus wat gebeurt er? Jij eet je salade met pijnboom en olie en wat al niet. En je DENKT zie je wel, ik kan dat niet eten kost me een kilo. Mis poes, die kilo is er na een dag of twee verder lijnen weer vanaf. 't Was vocht en voorraad, zo snel gaat die vetopslag nou ook weer niet. Voel je?
Niet boos worden fladder, die preek moest even. De moraal: je kunt best wat nemen, ook als je lijnt. Relax. Het lijkt mij echter wel heel interessant om nog eens structureel na te denken over hoe je van al die kilo's af gaat komen. Ik wens je veel succes, ik weet dat het bijzonder lastig is.

ayla

ayla

20-04-2009 om 09:29

Bouillon

Ik ben ooit in een ver geleden in 10 maanden 20 kilo afgevallen. Ik moet toegeven dat ik erg ver ging in mijn wens tot afvallen. Als lunch een appel, als ontbijt 1 beschuitje met magere jam. Als we een etentje hadden wat ik zoveel mogelijk probeerde te vermijden, nam ik meestal vooraf bouillon, Dat is vaak erg mager. Als hoofdgerecht een salade met dressing apart. Zeg dat je een noten allergie heb want geen kok wil een schadevergoeding over zijn salade aan zijn broek. (beetje gemeen ik weet het). Verder heel veel water tussendoor drinken want dat stilt de honger.

Zorg voor goede begeleiding, is een obesiaskliniek idd niet iets, misschien komen ze daar ook achter de reden voor je overwicht

Jolijt

Jolijt

20-04-2009 om 11:57

Fladder

Ik heb misschien nog wel een aantal tips en een eigen verhaal waar je wellicht wat aan hebt (maar dat gooi ik liever niet hier neer..)
Dus als je wilt kan je me mailen:
[email protected]

Enne Mariel... over die soep... iedere soep/soepje (zelfs cup-a-soup is bij mij goed voor een kilo (toegeven het is geen vet maar water, maar het staat wel op de weegschaal en is en blijft ontmoedigend, zeker als je 'restaurant' soep nuttigt en je niet zeker weet of eht niet bol staat van vet en room..)

Tihama

Tihama

20-04-2009 om 12:14

Rekenmachine en weegschaal

Hoi Fladder,

Ik denk dat jij niet echt 55 kg kwijt moet, maar dat dat de kloof is dis gaapt tussen een BMI van 25 en een van 40.

Als jij het terug kunt brengen tot een BMI van 33 heb je al heel veel gewonnen. Dat betekent dat je geen 55 kg maar ‘slechts’ 20 kg hoeft af te vallen.

Verder denk ik dat vlaamse gaai een hoop nuttige dingen zegt. Ik heb ook levenslang. Ik weet inmiddels dat als ik aan het lijnen ben en ik ga 1 dag gewoon eten, dan zitten er de volgende dag minstens 2 kg aan. Dat is inderdaad vocht. Lijn ik weer een paar dagen braaf, dan zijn die kg’s weer weg. Je kunt het heel simpel beredeneren zelfs: jij krijgt niet op 1 etentje zoveel kg’s naar binnen

Wat voorbeelden van mijn eigen ervaringen (ik ben 5 jaar geleden meer dan 20 kg afgevallen en die zijn er nog steeds af).
Ik heb een zuivere weegschaal aangeschaft en een kcalboekje. Alles, maar dan ook letterlijk alles heb ik eerst gewogen en berekend en opgeschreven vóór het mijn mond in ging.

Ik heb het letterlijk als wiskunde aangepakt. Als mijn lichaamsmetabolisme 1400 kcal per dag verbruikt en ik zelf bijna geen klap fysiek uitvoer, dan zal ik nog steeds 1700-1800 kcal per dag verbruiken. Dat is een feit. Als ik er nu voor zorg dat ik beslist niet meer dan 1200 kcal per dag eet, dan móet het verschil opleveren.

Dat wegen, berekenen en opschrijven leverde heel verrassende effecten. Als WW zegt 1 appel, dan moet je eens zien hoeveel verschil in gewicht er is. Als WW zegt: onbeperkt groente, dan moet je het verschil tussen spinazie en boontjes of erwtjes eens zien. Ik heb ontdekt dat als ik dacht braaf gegeten te hebben, dat het soms gewoon betekende dat ik 2000 kcal ophad. Om écht onder die 1200 te blijven, moest ik elke hap calculeren.

Ik probeerde de etentjes te compenseren door de dag voor en de dag na het etentje op 900 te gaan zitten. En tijdens het etentje heldere soep te bestellen, het vlees in de soep te laten liggen. De hoofdmaaltijd vis bestellen en daarvan maar de helft op te eten. Alleen gekookte aardappelen, en van te voren vragen om boontjes of worteltjes als groente. Dat is de enige groentesoort die ze in restaurants meestal zonder roomachtige sauzen afleveren. En voor het dessert fruit.

Ik zou zeker eens gaan bellen met de obesitaskliniek. Ook al moet je het zelf doen: ze kunnen je heel erg helpen.

En dan kom je maar eens een keer bij mij eten: ik verzeker je dat je dan per hap een uitgerekende tabel erbij krijgt

Tihama

Jacobien

Jacobien

20-04-2009 om 12:26

Ik weet het niet hoor fladder

Ik ben volgens mij een beetje hetzelfde als jij: jij had/ ik heb zo maat 54, veel overgewicht dus. Ja ik slik AD maar prozac waar je juist wat van af zou moeten vallen en toen ik een jaar stopte, raakte ik echt niets kwijt.
Moet je horen wat ik eet: vier bruine boterhammen (wel van die grote zuurdesem volkoren boterhammen) met karig kaas of vegetarische smeeworst. 's Avonds een bijvoorbeeld een maaltijdsalade van tonijn gekookt eitje éen theelepel olijfolie, wat citroen, sla en tomaat. Of iets vergelijkbaars heel matig. In het weekend twee wijntjes op een avond.
Maar denk je dat ik afval? Nee dus ik ben op dit dieet alleen maar dikker geworden. Nou heb ik wel een leven van jojo-effect achter de rug en mijn metabolisme is volgens mij totaal verpest. Gewend aan hongeren. Ja als ik maar een boterham per dag zou eten zou ik mss afvallen tot maat 44. Maar wil ik dat? Ja ik wil wel dunner zijn ja het zit me waanzinnig in de weg. Maar ik weet gewoon dat ik geen eetbuien heb, nooit suiker, chips, ijs of patat eet, nog geen koekje nog geen dropje en moet het dan nog minder?
Dat lees ik in jouw verhaal ook. Maar Tihama: levenslang lijnen, is dat nou goed? Ja, als ik er enigzins normaal uit zou willen zien moet ik volgens mij altijd op de achthonderd kcal gaan zitten. Maar elk hapje wegen, dat vind ik toch ook wel extreem hoor.

Jacobien

Jolijt

Jolijt

20-04-2009 om 12:40

Tihama

Heb jij ervaring met de obesitas kliniek? Ik heb ze zelf ik denk een jaar of tien terug gebeld en heb bijna gillend opgehangen. In de eerste plaats was ik niet zwaar genoeg (98 kilo... woog ik het nu maar!!). En in de tweede plaats werd me telefonische meegedeeld dat als ik dacht dat ik ooit weer 'slank' zou kunnen zijn ze me dan ook niet zouden aannemen als ik wel boven de 100 zat, want dan had ik geen reeel zelfbeeld.
Het was voor mij echt een gesprek dat een fikse vreetbui opleverde, maar ik kan het natuurlijk slecht getroffen hebben (al dacht ik daar toen heel anders over)

Tihama

Tihama

20-04-2009 om 12:45

Gezond

“Maar Tihama: levenslang lijnen, is dat nou goed? Ja, als ik er enigzins normaal uit zou willen zien moet ik volgens mij altijd op de achthonderd kcal gaan zitten. Maar elk hapje wegen, dat vind ik toch ook wel extreem hoor.”

Ik sta dagelijks op de weegschaal en zodra die een kg teveel aangeeft, ga ik lijnen. Tot die kg er weer af is. Ik heb uitsluitend nog maat 42 in de kast hangen en ik ‘mag’ van mezelf geen nieuwe kleren kopen in een grotere maat. Als nu bepaalde kleren strak zitten, dan is dat een signaal om die dag te gaan balansen.
Ik weet niet of het gezond is zoals ik er mee om ga. Maar maat 50 was ook niet gezond. Mijn moeder had diabetes als gevolg van overgewicht. Dat is ook niet gezond.
Weet je: het zou fijn zijn als ik wist: ik eet ongeremd door en dan eindig ik bij maat 48 (of zo). Maar als ik ongeremd dooreet, dan eindig ik bij Shockdoc bedlegerig met een ondefinieerbare maat. Ongeremd dooreten kent dus geen grens.
Dus als ik dan tóch moet remmen: dan liever bij een gezond en enigszins aantrekkelijk gewicht

Mijn moeder had altijd commentaar op vrouwen die leefden zoals ik nu leef: die direct bij elke kg teveel aan het lijnen sloegen. Belachelijk vond ze dat. Dus ze jojode haar hele leven lang. 20 kg erbij, 10 eraf, 15 erbij, 10 eraf. Ik jojo in feite ook, maar dan met een hele krappe bandbreedte. Het is namelijk veel makkelijker om er 1 kg af te halen, dan 20 kg.

Ik hoef nu trouwens geen hapjes meer te wegen: ik weet nu welke porties en welke producten wat bevatten. En ja, ik calculeer nog steeds. Ook als ik zoals dit weekend een halve zak chips leegeet. Ik weet dat ik dan 515 kcal opgegeten heb. Ik weet dat ik 100 kcal aan roomboter op mijn croissantje smeer. Of wanneer ik de stokbroodjes volsmeer met verrukkelijke kaas. Dat is wat ik allemaal bedoel met levenslang. Ik zal nooit gewoon kunnen eten waar ik zin in heb, want ik heb van nature gewoon meer zin dan goed voor me is.

Tihama

Tihama

Tihama

20-04-2009 om 12:49

Vreemd

Nee, Jolijt. Ik heb er geen ervaring mee. Ik ken alleen wat verhalen en die zijn positief. Ik vind het vreemd dat jou in een telefoontje gemeld werd dat ze je niet zouden aannemen. Per slot van rekening zou het helpen naar een realistisch zelfbeeld ook een van hun taken zijn.
Ik heb begrepen dat ze in de eerste periode juist niet gefixeerd zijn op afvallen, maar op leren hoe je 'normaal' met voedsel moet omgaan, zwakke momenten te analyseren en op te lossen en eventueel psychische oorzaken voor vreetbuien aan te pakken.

Maar ik ben er nooit geweest. Ik ben wel ooit naar een dietiste gegaan, maar dat was een eenmalige actie. Ik moest opschrijven wat ik at, en ik vond dat zelf destijds best redelijk tot ze me voorrekende hoeveel energie ik naar binnenstouwde. Oeps. Vandaar dat ik daarna mijn eigen systeem ontwikkeld heb.

Tihama

Jolijt

Jolijt

20-04-2009 om 12:50

Tihama

Knap om het zo te doen! Ik hoop dat als ik ooit weer naar die maat kom, ik het ook zo kan....

Jolijt

Jolijt

20-04-2009 om 12:55

Tihama, tegelijk

misschien heb ik gewoon een maandagmorgenmevrouw getroffen...
De dietiste was hier ook een eenmalige actie... ik wist meer dan zij. WW (achtig) werkt hier prima... het is alleen nog zolang en ik zou zo graag eens een jaar willen waar geen kerst/pasen/vakantie/verjaardagen in zaten
Die dagen geven me keer op keer een schepje om mijn eigen kuil te graven....

Jojoën

In de Intermediair heb ik wel eens gelezen dat jojoën juist heel slecht is. Iedere keer als je er weer een aantal kilo's aflijnt tot streefgewicht, is de spier/vet-verhouding verschoven naar meer vet, minder spier ten opzichte van de keer dat je daarvoor op streefgewicht zat. In dat opzicht denk ik dat Tihama slim bezig is.

Wendyplan

Je doet de ww. Ken je het wendyplan van de WW? Dat werkt goed om met etentjes en een plateau om te gaan. Stuur anders een mailtje naar [email protected]

Polly Shearman

Polly Shearman

20-04-2009 om 13:01

Fladder

Jij hebt mij gezien op de meeting, ik ben nog zwaarder dan jij. Ik eet gezond, maar gewoon te veel. Ik ben geen snoeper wel een bourgondier.
Ik heb 1 week obesimed geprobeert ( gewoon omdat ik alles wil proberen) na 1 dag was me al duidelijk!! dit werkt bij mij.
Ik kon ineens gewoon normaal ontbuiten met 1 craker en wat fruit, en zat dan vol ... ( ipv 4 stevige boterhammen) ook met de lunch had ik genoeg aan 2 boterhammen, ipv 4! avond eten, keurig bescheiden bordje en ik zal vol.. en had de rest van de avond echt geen honger... en nee zelfs geen trek ( in lekkers)
Maar obesimed stond me wel tegen omdat het een chemisch commercieel product is.
Ik heb me dus verdiept in vezels, waar obesimed op gebaseerd is. En heb bij een reform winkel vezels gevonden. Die neem ik nu voor de maaltijd met wat water in, ( ja het zijn echte vezels, kleine graantjes en haver) en het werkt het zelfde of zelfs nog beter als dat obesimed, mijn ongelooflijke honger ( die ik gewoon altijd heb, zeker omdat ik gewoon veel sport) kan ik nu calorieloos stillen...
Groet, polly

Polly Shearman

Polly Shearman

20-04-2009 om 13:04

Wat ik nu vergeet

Is ...
dat je dus uit eten kan gaan, en gewone gerechten kan eten ( maar daar dan maar een beetje van eten)
Of je vraagt de kok om een halve portie...
Ik eet gewoon wat ik normaal eet maar absoluut veeeel minder en heb nog geen moment honger of trek gehad.

sterkte fladder!

Jolijt

Jolijt

20-04-2009 om 13:08

Polly

Heb je meer info over die vezels? Ik ben heel erg tegen medicijnen en dus ook tegen dingen als obesimed, maar heb inderdaad altijd honger.
Heb tijdens 1 zwangerschap een maand of drie lang geen honger gehad... wat zou ik dat gevoel graag terug hebben!

vlaamse gaai

vlaamse gaai

20-04-2009 om 13:45

En dan nog wat

Tihama, je hebt gelijk. Meten = weten. Ook de blijf-op-gewichtmethode die je hanteert staat me aan. Steeds wegen, bovenop dat gewicht zitten, een maximum met jezelf afpspreken en als het mis gaat even lijnen. Zo doe ik het ook, maar hier gaat dat fout als er grote wijzigingen in het leven zijn. Zo moet ik nu dus voor een kilo of 10 aan de bak vanwege verhuizen. Maar zonder catastrofale gebeurtenissen lukt het mij ook om jaren op gewicht te blijven. Troost is wel dat mijn trucages steeds geraffineerder worden zodat ik toch ook qua eten een steeds leuker leven heb met mijn levenslang.
Fladder, welkom bij de "lifers" zou ik zeggen. Levenslang betekent dat je uit eten moet kunnen gaan, ook als je nog aan het lijnen bent en ook als je straks op gewicht moet blijven. Restaurants zullen hun menu niet gaan aanpassen aan ons. Echt niet. Dus wij zullen moeten veranderen, want zij doen het nu eenmaal niet. Daar kun je van balen, maar dat maakt het niet anders. Dus je neemt gewoon soep met pesto en dan heb je de keus: de helft laten staan of helemaal opeten, ervan genieten en de volgende dag gewoon verder met je dieet in de wetenschap dat die 1 a 2 kilo er over 2 a 3 dagen weer af zijn. En dat je die totale week minder gewicht zult verliezen.
En moet je nou echt wel 55 kilo kwijt?
Gaai heeft trouwens net geluncht. 1 bak rauwkost, 1 broodje met ham en 30pluskaas, 2 glazen bronwater, 1 kop koffie, 1 bakje magere kwark met een klein handje kellog's k. Jummie. Moeten we niet speciaal voor jou een lijntje tips en trucs starten? En hoeveel gewicht ben je al kwijt?

Jolijt

Jolijt

20-04-2009 om 13:46

Chinees

is voor mij ook goed voor een verbijsterende uitslag op de weegschaal... hoewel ook grotendeels vocht, duurt het vaak toch een week en soms langer om weer op het laagste punt terug te zijn. (en ik haat het om diezelfde kilo zeven keer te moeten doen...)

Wat je mág!

Fladder hier ook iemand die van weinig eten toch kan groeien..

Nu de overgang zich aandient, kreeg ik zomaar 3 kilo kado

Ik heb de pest aan lijnen, ik wil dat liever niet en noem het liever ook geen lijnen.

Bedacht me laatst dat ik moet leren kijken naar wat ik MAG eten (dat moet nog) Ik wil op gaan schrijven wat ik op een dag mag hebben (is vast veel!) en zo weinig mogelijk (liefst niet) aan wat ik niet mag eten.

Op zich doe ik dat met veel andere dingen in het leven ook, maar het eten, och ik vind het zo oneerlijk, ik kan ook zo van eten genieten (ook al is het niet veel!)

Bij mij zit het hem vooral ook in het gebrek aan lichaamsbeweging en dat wordt, bij mij, ook een beetje moeilijk vanwege andere mankementjes

Ik denk dat ik binnenkort eens ga zitten en (misschien à la S.B.???) opschrijf wat allemaal MAG, uit ervaring weet ik dat het positief bekijken veel beter werkt dan te denken aan wat niet mag/kan...

Intussen ben ik ook benieuwd naar welke vezels polly ontdekt heeft!

Sterkte allemaal!

vlaamse gaai

vlaamse gaai

20-04-2009 om 13:55

En dan nog wat deel 2

"maar 3 kilo na een bakje Chinees is natuurlijk ook niet normaal." Liefjes, er heeft net in de krant gestaan dat mensen met overgewicht ook veel gemakkelijker en veel meer vocht vasthouden. En dat gaat ver. Licht overgewicht is al voldoende voor meer vochtvasthoudend vermogen dan de magere medemens. Vermoedelijk is 3 kilo na een bakje chinees voor jou dus inderdaad wel normaal. En vocht is vocht en geen vet. Te weinig calorieën eten = vet verliezen. Stel je doet een 1000 Kcaldieet. Je eet een dag je dieet en die bak chinees die misschien ook 1000 Kcal is. Val je die dag niet af, natuurlijk. De rest van die week eet je wel 1000 Kcal. Stel je hebt er 1600 per dag nodig. Kom je 600 tekort die week maal 7 is 4200 Kcal is toch vlot een pond gewichtsverlies. Maar je had die bak chinees op. Trek eraf en je houdt 3200 Kcal over dat is een krappe pond (1 kilo gewichtsverlies = ongeveer 7000 Kcal. te weinig eten). En 3 kilo vocht erbij voor een paar dagen. Het effect laat zich raden. Aan het eind van die week ben je volgens de weegschaal niks afgevallen misschien omdat je dat vocht nog kwijt moet. Maar in het echt heb je sluipenderwijs toch een paar ons vet weggewerkt. Het is nu eenmaal allemaal lange termijn werk. Het is belangrijker dat je die lange termijn weet vol te houden, dan of je wel of niet een keer een bak chinees eet. Want hier doorheen spelen dan nog je hormonen die af en toe ook voor wat extra kilootjes vocht zorgen, de weersomstandigheden enz. enz. enz. Het is dus een kwestie van lang, heel lang, doorzetten. En dan kan het overigens nog zomaar zijn dat je ineens 2 kilo kwijt bent in plaats van de 1 kilo die je verwachtte. Ook dat komt voor, met dat vochtgedoe.

vlaamse gaai

vlaamse gaai

20-04-2009 om 14:13

Opzwellen

Postings kruisen elkaar fladder. De laatste dan en dan zit mijn lunchpauze erop. Wat het is in die chinees dat je er zo van opzwelt? Ik weet het niet. Ik weet wel dat ik last heb met alcohol. Als ik vandaag verder gewoon lijn en vanavond meer dan 1 glas alcohol neem, dondert niet wat, dan zit er morgen een pond tot een kilo extra aan. Ik heb het soms ook met eten, maar weet niet uit het hoofd wat. Interessant eigenlijk, ik zal eens opletten. En Fladder, het wordt warmer dus je zult hoe dan ook volgens de weegschaal wat zwaarder worden. Stel je daar nou op in op dat soort dingen, anders zakt je slechtgevulde maag weer in je schoenen.
124 - 55 = 69 kilo. Hoe lang ben je? 69 kilo is niet zoveel hoor, wou je een carriere als fotomodel?

Hanne.

Hanne.

20-04-2009 om 14:23

My 2 cents

Voor wat het waard is even 'my 2 cents'.

Eerst even een afval 'feit'. Als je gaat afvallen verbrand je in eerste instantie je koolhydraten, en daarna ga je pas vet verbranden. Aan die koolhydraten zit 'helaas' ook veel water vast. Als de koolhydraten verdwijnen verdwijnt ook het water. Zo lijkt het dus alsof je heel snel afvalt, terwijl je in eerste instantie (ook) veel water kwijt raakt. Als je een keer meer eet worden de koolhydraten weer aangevuld, en daardoor ook het water. Je lijkt dan dus veel aan te komen, terwijl je eigenlijk alleen je watervoorraad weer aanvult.

Daarom ook de vaak gehoorde raad : ga niet dagelijks op de weegschaal staan als je daar van in een dip raakt. Een pond extra op de weegschaal is maar 0,5% bij jou gewicht. Dat is een hele normale afwijking. Dus zelfs als je 2x vlak achter elkaar op de weegschaal gaat staan zal je dat verschil vaak vinden.

Dan een persoonlijke ervaring (ben in't verleden 25 kg afgevallen, en let nog dagelijks op m'n eten om te zorgen dat ik stabiel blijf).

Restaurants hebben meer dan je denkt, al staat het niet altijd op de menukaart. Zorg dat er alleen maar dingen op je bord komen te liggen die je ook op wil/mag eten. Dus als jij geen kaas, dressing of een pijnboompitten in je salade wilt, vraag je om een salade zonder. Dan kan je het ook niet opeten. Idem om vlees/vis en saus. Vraag het vlees zonder saus, of met de saus apart. en voorgerechten zijn niet verplicht. Je kan ook alleen een hoofdgerecht nemen, of neem 2 kleinere voorgerechten ipv een voor en een hoofdgerecht.

Tihama

Tihama

20-04-2009 om 14:29

Geen 55

Weet je, Fladder. Ik schat dat jij 1.80 bent. En ik schatte je op 130 kg, blijkbaar kan ik best goed schatten
Dat is een BMI van 40. Een BMI van onder de 30 is al gezond. Dat ga je niet halen. Maar 15% gewichtsverlies is al megagoed: dat is nog geen 20 kg.

Daar moet je je op focussen. Niet die eindeloze 55 kg.

Twintig kilo is met een pond per week najaar. Dat is een overzienbare tijd. Ken je die sites van valtaf.nl en zo? Ik heb destijds een soortgelijk systeem gebruikt. Vulde mijn lijstjes daar in, telde de kcals op en maakte grafieken. Verder was ik lid van een mailinglijst van afvallers. Peptalk, terugpraten, steun zoeken: gebruik het allemaal. En vergeet niet de chat

Tihama

Polly Shearman

Polly Shearman

20-04-2009 om 14:48

Uitleg over de vezels

Fladder NU ben ik lichter whahahahah ik val nl behoorlijk af van dat minder eten, dus lang leven de vezels!!

ok ik heb de bus er even bij gepakt en tik de info over:

Juso Vezels
voedingssuplament, van Jacob Hooy
Het word verkocht in een grote bus voor 13.00 euro ongeveer ( zal bij elke winkel anders zijn)

het is een natuurproduct en het ziet er echt uit als vezels ( dus geen poeder zoals bij obesimed)
algemende product info:
psyllium vezels worden gemaakt van de gedrooge vezels van de plant "plantago ovata"
het bijzondere aan deze v ezels is dat ze wanneer ze met vocht in aanraking komen zijn 20 tot 25 keer hun gewicht in vocht opnemen.

wat zijn de voordelen van gebruik:
waneer u Voor de maaltijd de vezels neemt brengt dit een verzadigingsgevoel te weeg waardoor uw eetlust vermindert en u minder behoeft heeft aan tussendoortjes

De vezels voorkomen plotselinge hongergevoelens omdat de suikerspiegel normaal blijft.

het gebruik van de vezels stimuleert de afgifete van insuline gelijkmatig te houden
de veszels hebben een vetbindende eigenschap en zorgen ervoor dat een deel van de in het voedsel aanwezige vetten het lichaam op de natuurlijke wijze verlaten.

de vezels helpen bij verlaging van het choleserol gehalte
en de vezels reinigen de darmen van afvalstoffen, voeren die af en zorgen voor goede darm flora

de vezels bevatten voor zover ik zien kan op de verpakking geen kcal
ik doe ze door een glas water en drink er daarna nog wat water achter aan, je kan het ook door het vruchtensap doen of door de yogurt, dat wil ik niet omdat het onnodige kcal zijn.
als proef op de som heb ik de vezels eens in het water laten staan en gekeken wat er gebeurde.
Het word idd een vaste prut.

tot zover deze lezing over vezels, ik heb geen aandelen maar ik voel me er lekker bij.

Ik heb er nu vertrouwen in dat ik geen honger ga krijgen in de loop van de ochtend en dus durf ik nu minder als ontbijt te eten. tegen half 12 krijg ik weer honger, neem ik mijn papje vezels en dan kan ik rustig na 12 wat eten, en de rest van de middag weer verzadigd zijn,.

Ik weet niet wat er gebeurd als je wel grote hoeveelheden eet in combinatie met de vezels, volgens mij klap je dan.. pfff voel me nu nog vol ( het is bijna 3 uur)

greot, polly ( mijn vriendinnen zeiden gistern: jeetje polly ben jij nou zoveel af gevallen??? wow !) en ik gebruik het nu pas 2 weken ( eerst 1 week obesimed en daarna de vezels)

Nivea

Nivea

20-04-2009 om 14:50

Fladderbeestje

Respect voor jouw afvalpoging. Er is één ding wat ik absoluut niet begrijp van je verhaal. Met WW moet je flink eten (het is zeker geen 800 kcal dieet), zeker als je nu zwaar bent. Je kunt ook bonuspunten verzamelen. Je kunt dus prima uit eten gaan. Eventueel kun je de kok vragen om een salade zonder pijnboompitjes te serveren, maar dat hoeft niet.

Dus volgens mij volg je het dieet niet volgens de methode, je volgt het niet goed, of je begrijpt de methode niet of.... je kunt echt prima uit eten. Soep, carpaccio, gegrilld vlees (aardappels laten staan), mineraalwater, kopje koffie. Prima menu dat binnen je dieet past. Als je dan 's morgens als ontbijt fruit eet en 's middags rustig aan doet, dan blijft het nog binnen de dagtotaal.

De drie (vast enigszins overdreven want zoveel drink en eet je niet eens in een dag!) kilo die je aan komt zijn zeker geen vet, het is vaak vocht en een dag later is het al weer normaal.

Polly Shearman

Polly Shearman

20-04-2009 om 14:51

Oh nog vergeten

ff een detail:
mijn ontlasting is een stuk steviger sinds het gebruik van de vezels ( had ik niet met obesimed)

oh voor wie visueel is ingesteld vergeet het maar weer! ahhaha

Elisa Gemani

Elisa Gemani

20-04-2009 om 15:26

Afvallen

Ik heb behoorlijk wat ervaring met eten, dieten, afvallen etc. Heb boulimia en anorexia gehad en heb ooit een tijdje in een kliniek daarvoor gezeten. Ik ben nu al bijna 20 jaar op mijn "normale" gewicht en ga op een normale, gezonde manier met eten om en lijn niet meer. Mijn gedachten: je hebt een tijd medicatie geslikt die behoorlijk wat invloed heeft op je gewicht. Het kan lang duren voordat je lijf weer zo in balans is dat de invloed die deze medicijnen hebben op je gewicht verdwenen is. En soms is het helaas zo dat de gewichtstoename door het effect van deze medicatie blijvend is ook al slik je ze niet meer. Ik slik zelf overigens antidepressiva sinds 9 jaar. Ten tweede: je kan vocht en vet vasthouden. Bij gewichtsverlies verlies je eerst vocht, dan pas vet. En vetverlies gaat heel langzaam; reeel is een kilo gewichtsverlies per week aan vet alleen. In het begin kan je wat meer afvallen maar later is die kilo per week gewoon een goed streven. Snel afvallen is dus niet reeel en de kans is dan ook groot dat het er later weer aankomt. Bij jojo-en kom je steeds sneller en ook steeds meer aan. Geduld is dus een schone zaak bij afvallen. Afvallen gaat om het verminderen van je calorieen-inname en het tegelijkertijd vet verbranden door lichaamsbeweging. Die lichaamsbeweging hoeft niet extreem te zijn; een uurtje per dag wandelen/fietsen of twee keer in de week rustig zwemmen zet ook zoden aan de dijk want je stofwisseling wordt zo bevorderd. Verder vraag ik me af of je lichamelijk echt goed bent onderzocht op zaken als een stofwisselingsstoornis, schildklierafwijking, vochthuishouding etc.? Er zijn maar weinig mensen die echt alleen "van de lucht" al dik worden. Het zijn dan meestal of medicijnen of een stoornis die daar de oorzaak van zijn. Ik denk zelf ook wel dat jouw metabolisme verstoord is door welke reden dan ook. Het klinkt ook alsof jouw lijf chronisch in de spaarstand staat en extreem zuinig met calorieen omgaat. Dat komt meestal als je juist te weinig calorieen binnenkrijgt. Ieder teveel aan calorieen wordt dan meteen opgeslagen in vet. Het is een soort jojo-effect maar dan extreem. Wat nog meer: chinees eten is vet. In nederland tenminste. De sauzen zijn bijvoorbeeld heel erg vet. Het echte chinees eten is mager en in China eten ze meestal ook niet die rijke sauzen die we hier hebben. Vermijd Chinees eten als je wilt afvallen! Thais en Sushi zijn betere, magere opties. Wat uit eten gaan betreft: heldere soepen, gestoofde/gegrilde vis, rauwkost (zonder saus) en gestoomde/gegrilde groenten zijn dingen die elk restaurant wel kan bieden. Staat het niet op de kaart, vraag er dan naar. Je hoeft natuurlijk ook niet alle 3 gangen te eten; ik nam meestal alleen een voorgerecht en koffie als nagerecht (vaak al genoeg om mijn honger te stillen). Of je eet de helft en deelt een gang met iemand anders. Let ook op je drank: alcohol zet aan en zorgt voor meer honger. Hou het bij water of thee zonder suiker. Het belangrijkste is echter dat je er wel degelijk, juist bij afvallen, op moet letten dat je genoeg calorien binnenkrijgt en ook genoeg vet en koolhydraten. Het totaal schrappen van deze essentiele zaken zorgt er ook voor dat je lijf in de spaarstand gaat en uiteindelijk spierweefsel gaat afbreken ipv vet. Als jouw lijf jarenlang het moet doen met zeg slechts 1300 calorieen per dag heeft het zich daarop ingesteld en als je dan eens meer binnenkrijgt kom je aan. Je kunt uitrekenen wat iemand met jouw leefpatroon aan calorieen-inname per dag nodig heeft om op gewicht te blijven. Als je daar een bepaald percentage onder gaat zitten zou je moeten afvallen, zij het langzaam, zonder dat je lichaam in de verdediging schiet. Maar gezien jouw medicatie- en ziektegeschiedenis en mate van overgewicht heb je volgens mij echt de begeleiding nodig van een dietist/internist om verantwoord en effectief af te vallen en op gewicht te blijven. En wees realistisch: dit is een lange-termijn project. Om 55 kg af te vallen zou je er minstens een jaar en wellicht langer voor moeten uittrekken. Zet je doel eerst op bijv. 20 kilo, dan 10 kilo etc. Afvallen gaat op een gegeven moment langzamer en als je dan nog tegen 40 kilo aanhikt frustreer je jezelf alleen maar. Tot zover mijn gedachten (deels uit eigen ervaring. Ik hoop echt dat het je lukt!! Succes en sterkte!

Elisa Gemani

Elisa Gemani

20-04-2009 om 15:29

Nog iets (wegen)

Nog iets: weeg jezelf maar een keer per week. Je gewicht schommelt iedere dag door vocht, hormonen etc. Iedere dag wegen is onzin en een onnodige kwelling. Beter nog is je omvang te meten en je gewichtsverlies in cm. bij te houden. Ik sta al jaren niet meer op de weegschaal en merk vanzelf aan mijn kleding of er een kilo bij is gekomen.

Over die chinees

zout!!! Verlaag je sodiumgehalte, dat houdt vocht vast! (dat bouillonblokje voor je taugeh zit óók veel zout in)
In Amerika is het verplicht om alle voedingswaarden op de label te hebben, dus voor mij is het "makkelijker" bij te houden.
caloriecounter.com is een goeie trouwens!
groetjes, Olief

Elisa Gemani

Elisa Gemani

20-04-2009 om 16:00

Fladder

Die 1-2 kilo per maand is een goed uitgangspunt want dan praat je over echt vetverlies en geen vocht. En ja, kokosmelk is een flinke calorieenbom maar als ik Thais eet ga ik ook niet voor de curries Ik heb geen ervaring met dat WW-dieet, wel met bijna alle mogelijke andere dieten (die allemaal op de langere termijn niet werkten Ik vermoed dat jouw lijf zo'n opdonder heeft gekregen van de medicijnen en in combinatie met het "hongeren" staat het chronisch in de spaarstand. Toch zou er ook nog een andere, fysieke reden een rol kunnen spelen. Is je hormoonhuishouding al eens onderzocht? Maar het feit dat je toch al een paar maatjes kleiner bent is positief!! Doorzetten hoor. Die vezels klinken ook goed; een mens heeft genoeg vezels nodig en ze stillen de honger. Maar ook weer niet teveel vezels nemen want dat is ook weer niet goed. Tja, het gaat allemaal om die juiste balans en om die te vinden is lastig en tijdrovend... Success!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.