Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

ayla

ayla

25-08-2011 om 09:56

Oogafwijking

Dochter is gisteren bij de oefentherapeut geweest om te kijken naar haar grove motoriek en haar fijne motoriek. Na wat testjes is de therapeute erachter gekomen dat haar linker oog afwijkt, het volgt niet, dit zou de oorzaak kunnen zijn voor de slechte oog-hand coördinatie. De therapeute zei dat ze zou proberen met oefeningen het wat et corrigeren maar als dat niet lukte zouden we een doorverwijzing voor de oogarts krijgen. Nu is dit een beetje een familiekwaaltje hoorde ik gisteren van mijn ouders. Ik heb het dat was mij ook al bekend maar er zijn er blijkbaar meerdere in mijn familie met deze afwijking. Ik was zelf zeven toen de afwijking geconstateerd werd en toen konden ze het niet meer corrigeren met als gevolg een sterk afwijkend oog nu. Nu zit ik te dubben, dochter is ook al 7, de afwijking is niet zo erg dat het zo opvalt maar dus wel aanwezig. Wat kan ik het beste doen, geen risico nemen en meteen doorgaan naar een oogarts of eerst een paar maanden afwachten wat de therapeut kan doen en als dat niet werkt doorgaan naar een oogarts.

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
ishtar

ishtar

25-08-2011 om 10:02

Geen risico nemen

en gelijk gaan.

Fianna

Fianna

25-08-2011 om 10:49

Idd geen risico

Ik zou ook gelijk gaan naar de oogarts en niet een oefentherapeut wat laten doen. Ik zou willen dat er een gespecialiseerd iemand naar kijkt.

joep

joep

25-08-2011 om 11:31

Optometrist

Het gaat om oogmotoriek, dus niet een oog wat slecht ziet, maar een oog wat niet zo goed bestuurd kan worden. Dit is vaak met oefenen prima te verbeteren, dit zijn ook spieren. Dat zal uiteindelijk sowiezo moeten gebeuren. Je kan hier ook zelf veel mee oefenen, hoe dat kun je aan de therapeut vragen.
Een optometrist is wat "het richten"van de ogen betreft vaak de aangewezen persoon om te beoordelen wat er precies aan de hand is (en wat daaraan gedaan kan worden).
Een oogarts kan ook maar die hebben veel langere wachttijden dan een optometrist.

Fiorucci

Fiorucci

25-08-2011 om 12:08

En soms

En soms heb je een verwijzing van de oogarts nodig om naar een optroptist te kunnen. Anyway, laat aub die therapeut niet klooien en ga naar de huisarts voor een verwijzing. Want stel dat ze bijvoorbeeld een lui oog heeft, dan moet je snel beginnen met behandelen. En dat lukt niet met wat oefeningen.

Fiorucci

Fiorucci

25-08-2011 om 12:09

Nee, geen optometrist

Een optroptist, dat is een deskundige in afwijkingen van ogen kwa motoriek, scheelzien en luie ogen, met name bij kinderen. Een optometrist is, met alle respect hoor, een opticien met extra opleiding.

ayla

ayla

25-08-2011 om 12:11

Lui oog idd

dat heb ik dus. is dat erfelijk?

oke toch oogarts, ik ga een doorverwijzing regelen

joep

joep

25-08-2011 om 13:06

Optometrist

Een optometrist heeft een 4-jarige HBO afgerond, dus ik zou persoonlijk gerust op de mening van zo iemand afgaan. Het is in ieder geval geen veredelde opticien.

Verder weet je niet of de therapeut van ayla zit te klooien. Ik vind dat een spottende toon en dat is ook weer niet nodig. Het is in ieder geval iemand die constateert wat er aan de hand is en die aangeeft dat je er mee naar de oogarts kan, daar lijkt mij niks mis mee.

Oogarts = specialist

Beste Ayla,

Ook wij hebben een dochter met een oogafwijking. Haar linkeroog kan niet naar buiten draaien wel naar binnen, boven en onder. Had te maken met zenuwverbinding naar de hersenen. Het consultatie buro verwees ons destijds door naar de oogarts. Toen we het ziekenhuis belde zeiden ze dat er een wachtlijst is bij de oogarts maar dat bij kinderen de wachttijd nooit langer dan 2 weken mag duren. Dit ivm dat het ook zich de eerste jaren sterk ontwikkeld en je het dus ook in positieve zin kan beinvloeden. Wij zijn blij dat we toen meteen naar de oogarts zijn verwezen. Nu 10 jaar later is onze dochter klaar met therapie, hoeft ze geen bril meer te dragen en komt ze 1 x per jaar bij de oogarts voor controle.
Ik zeg doen en veel succes! Je kunt bij het maken van de afspraak vragen naar een kinderoogarts.

mvg

Christina

Fiorucci

Fiorucci

25-08-2011 om 18:09

Joep

Nou nee, de therapeute wil zelf oefeningen gaan doen. ze is al zeven, dan moet je niet eerst dat soort dingen uitproberen, maar eerst weten wat er aan de hand is.En zeker nu ik lees dat Ayla ook een lui oog heeft, zou ik daarmee naar een specialist willen op dat gebied, een optroptist (ook vier jarig HBO). Een optometrist is niet gespecialiseerd in scheelzien, luie ogen en kinderogen namelijk.

Rafelkap

Rafelkap

25-08-2011 om 18:31

Orthoptist

Werd er niet een orthoptist bedoelt in plaats van een optometrist? De orthoptist zit in ons ziekenhuis een paar deurtjes van de oogarts vandaan, die kan dan soms ook even kijken.

Rafelkap

Rafelkap

25-08-2011 om 18:32

Ik bedoel dus

dat men even in de war was. Ik kan orthoptist ook bijna niet uit mijn mond krijgen

Fio

Kan echt helemaal niets vinden op "optroptist".
Hoe kan je er een vinden? (Enne onze oogarts in het ziekenhuis is geen verwijzer met een goed netwerk).

Fiorucci

Fiorucci

25-08-2011 om 19:11

Je hebt gelijk judith

Ik schrijf het verkeerd, maar ik bedoel deze specialisatie: https://www.orthoptisten.info/wat-is-orthoptie.html

Orthoptist

Daar zijn wij geweest, zoon had lui oog en heeft geplakt en is uiteindelijk geopereerd.

Orthoptiste wist uiteraard het naadje vd kous, kun je alle vertrouwen in hebben! Bovendien kijkt de oogarts - zat daar ook paar deuren verder - ook nog, die deed nog een extra oogmeting.

Ik vind de zorg in NL zo goed.. Anyway, wat dit betrof. Ok soms lang wachten. Soit..mar dit terzijde!

Ik hoop dat je dochter geholpen kan worden ayla!

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Vic

Vic

26-08-2011 om 11:57

Zeker laten nakijken

Als ze een lui oog heeft ben je al aan de late kant om dat nog te kunnen laten behandelen. Dat is het meest succesvol bij jonge kinderen. Overigens is een lui oog niet altijd scheel, en een scheel oog niet altijd lui. Mijn oudste was bijna niet scheel, maar had wel een lui oog. Jongste was best wel scheel, had ook slecht zicht, maar geen lui oog. En dan is het ook nog mogelijk dat een kind een lui oog heeft maar geen visusafwijking (dat wist ik niet, net gegoogeld).
Ik zou dus zeker die doorverwijzing vragen. Als je het ziekenhuis belt, krijg je waarschijnlijk een afspraak bij de orthoptist. In veel gevallen wordt je kind dan ook nog gezien door de oogarts. Mijn ervaring is dat die ongeveer 5 minuten kijkt, en als er verder niets aan de hand is, wordt de behandeling gedaan door de orthoptist.

Wel verbazingwekkend dat je nooit eerder bent doorgestuurd

Ik ben wel verbaasd dat je nooit eerder bent doorgestuurd. Zowel huisarts als consulatiebureau horen dat te vragen (aan ouders). Mij is het door beide gevraagd trouwens en beide kinderen zijn vanaf 3 jaar (? dacht ik)gecontroleerd standaard om het half jaar. Omdat mijn schoonzussen (broers van man) het hadden. Oudste heeft het niet, jongste had het wel, afgeplakt en is nu 'over'.
Jongste was ook niet scheel....Maar dus wel lui oog.
Als jij het had, had je standaard doorgestuurd moeten worden voor controle, al veel eerder.
groeten albana

Fiorucci

Fiorucci

26-08-2011 om 17:38

Albana

Mijn oudste zoon had dus een lui oog, zijn broer en zus heb ik dus ook meerdere malen laten checken door de optroptist, ik nam ze gewoon even mee tijdens een afsrpaak van oudste. Als het aan huisarts en cb had gelegen, zou de controle op het cb voldoende zijn geweest. Maar dat gebeurde op een dermate knullige manier dat ik daar niet op durfde te vertrouwen..)

Nee dat werkt anders

Als een c.b. of een huisarts weet (of aan de hand van de vragenlijsten die je krijgt, of aan de hand van gesprekken) dát een lui oog voorkomt in de familie 'horen' ze je door te sturen. Dus niks zelf meten, doórsturen. Hier zijn ze nog nooit op de luie oog gecontroleerd op het c.b. of de huisarts. C.b. heeft ons gewoon verwezen n.a.l.v. en oudste was al onder controle dus kreeg jongste gewoon een 'uitnodiging' van de oogpolie toen ze een jaar was ofzo. Over jongste begon huisarts ook nog een keer of die wel opgeroepen was? Dat vind ik heel wat anders dan zélf meten. Bij mijn weten kán een huisarts of c.b. dat ook helemaal niet meten.
groeten albana

Fiorucci

Fiorucci

28-08-2011 om 11:16

Albana

Hier is het wel een standaard controle bij het cb, met een maand of negen. Een controle met een lampje , beurtelings een oog even afdekken, en een klein speeltje waarmee ze de aandacht vangen van een kindje.
Kijk, de optroptist kon dat virtuoos, maar de cb medewerker, nou ja, die moest nog veel oefenen.
Overigens, de optroptist wilde mijn andere kinderen vaker zien dan met een jaar oud, omdat een lui oog zich ook later kan manifesteren. tot een jaar of vijf heeft zij ze jaarlijks even gezien.

Vic

Vic

28-08-2011 om 11:25

Nooit naar gevraagd

Mijn oudste heeft gewoon de ogentest op het cb gehad en zag daar ongeveer de helft van de grootste plaatjes. Er is nooit gevraagd naar evt luie ogen in de familie. Ik was daar overigens ook niet van op de hoogte. Pas toen ze een oog moest gaan afplakken, kwam mijn oma met het verhaal dat mijn vader dat ook had gehad toen hij klein was Jongste haalde ook de ogentest niet op het cb. Het cb wilde een nieuwe afspraak maken om de test twee maanden later te herhalen. Dat leek mij toen niet zo verstandig, en ik heb gelijk via de huisarts een verwijzing naar de orthoptist geregeld.
Ik heb overigens nooit geweten dat die test met het speeltje en het lampje bij het cb bedoeld was om luie ogen op te sporen. Dat is dan bij ons jammerlijk mislukt

Die test

Is dan w.s. om de 'nieuwe' gevallen eruit te halen? Kinderen waarvan niet bekend is dat luie-ogen in de familie voorkomt?
Ik ben gewoon doorgestuurd n.a.l.v. een of andere vragenlijst. Kan me van dat hele testje ook niks heugen, maar dat wil niks zeggen natuurlijk.
Toen ik voor het eerst bij de optometrist kwam wist die ook al dan mijn schoonzussen het ook hadden. Dát was écht de aanleiding, niks anders.
Ik ben over het algemeen ook niet zo'n fan van c.b. maar die verwijzing was 1 van de dingen die ik er nu net wel van kon waarderen....en waarvan ik het nut enigzins in zag. Laat me nu dat kleine beetje even behouden, ja?
groeten albana

Fiorucci

Fiorucci

29-08-2011 om 07:02

Albana

Ja, het is een standaardtest,alle kinderen worden hier gescreend. Maar mijn twee jongsten waren erfelijk belast, maar werden niet automatisch doorgestuurd, dat heb ik zelf geregeld. En vanwege de wachttijden destijds mochten ze gewoon mee naar de afspraken van oudste, dan hoefde ik niet eerst langs de oogarts voor een doorverwijzing.

Geen oogarts

Hier hoefde ik pas naar de oogarts nadat we bij de optometrist waren geweest (ter controle omdat de optometrist twijfelde en á la minuut). De verwijzing kwam van het c.b. en volgens mij al lang voor die ogentest. Ook i.v.m. de wachtlijsten.....
Dus het gaat hier écht anders?
groeten albana

Fiorucci

Fiorucci

29-08-2011 om 11:17

Haha jaaa

Heel anders! Hier moet je via de huisarts naar de oogarts, en die stuurt je door naar de ortoptist.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.